Numărul record de locuri de muncă disponibile, în capitala Moldovei
Dimensiune font:
* efervescenţă în construcţii, multe oportunităţi în servicii şi necalificaţii au destule şanse * 177 de posturi pentru cei cu studii superioare * comercianţii preferă să angajeze direct, fără intermedierea AJOFM * pe continent, „căpşunarii” rămân la mare căutare
Iașul are vacante, în clipa de faţă, 901 posturi, cel mai mare număr din 2020 încoace. Practic, s-a atins nivelul de dinaintea pandemiei. În creştere simţitoare, oferta de lucru pentru cei cu studii superioare (177/166). Absolvenţii de facultate se pot angaja ca analist, cadru tehnic PSI, contabil, economist, expert în achiziţii publice, geograf, inginer (CFDP, CCIA, chimist, construcţii hidrotehnice, geodez, horticultor, îmbunătăţiri funciare, instalaţii pentru construcţii, proiectant energetician, sisteme electroenergetice), medic veterinar (trei posturi!), peisagist, programator, arhitect, specialist marketing, specialist resurse umane, specialist SIG/IT, analist organizare ori tehnician normare producţie.
Şi pentru necalificaţi e loc destul pe piaţa ieşeană a muncii. Aceştia îşi pot găsi de lucru în construcţii, ca agent de curăţenie, ajutor de bucătar, ambalator manual, curier, îngrijitor de bătrâni la domiciliu, îngrijitor de clădiri, spălător de vase mari în bucătărie de restaurant sau săpător manual.
Analizând tabloul după domeniile de activitate, situaţia se prezintă în felul următor: mai nimic în comerţ (4/5). Aici trebuie făcută precizarea că mulţi dintre patroni nu anunţă la AJOFM posturile vacante, ci preferă să lipească afişe pe geamurile magazinelor. Cam la fel stau lucrurile şi în HoReCa, doar că aici sunt înregistrate mai multe oportunităţi (22/24), în asigurări, conform tradiţiei, adică nimic, mai e nevoie de 13 şoferi, în schimb, la restul serviciilor, creştere consistentă a ofertei de lucru (294/267).
Confecţiile se menţin la acelaşi nivel destul de palid (18/19), în construcţii e efervescenţă maximă (483/448). Aici, în afara necalificaţilor de care am pomenit, mai e nevoie de betonişti, dulgheri, electricieni, electromecanici, faianţari, fierar-betonişti, un finisor de terasamente, finisori, montatori de pereţi şi tavane din gips-carton, sudori, tâmplari, zidari şi zugravi.
Nu la fel stă treaba în industrie, unde numărul posturilor disponibile a scăzut drastic (65/85). Zero în agricultură, am mai spus de ce şi două poziţii în sănătate.
Norvegienii sunt în plin sezon de pescuit şi prelucrare a peştelui. Mai au nevoie de 50 de oameni
În privinţa locurilor de muncă la nivel continental, discutăm despre cele înregistrate pe platforma EURES, acum sunt 205, faţă de 164, câte erau săptămâna trecută. Asta, datorită Norvegiei, care nu avea nimic de oferit în intervalul precedent, dar acum caută cu disperare 50 de lucrători în prelucrarea somonului. Nu-i nevoie de experienţă. În Finlanda, aceleaşi locuri disponibile ca şi data trecută, 78 la număr. E vorba de „căpşunari” şi trei vopsitori industriali.
Letonii tot visează la cei 30 de sudori, dar cine se duce acolo, la aşa muncă, pentru 1.400 euro salariu? În Spania, rămâne valabilă oferta de angajare a 15 şoferi de camion, tot şoferi, dar de autobuz, doar trei, au nevoie olandezii. În fine, lista se încheie cu Malta, ţară care angajează doi ingineri de calibrare. Aceştia trebuie să fie specializaţi în electronică, să aibă cunoştinţe IT şi permis de conducere. Salariu pe măsură, 3.400 euro net. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau