„Îmi doresc ca Spitalul CFR să fie prima opțiune pentru pacienți”

1elena cristina mitrofan
1fir de martisor pentru caseta de la interviu sau de pus undeva in deschiderea paginii

Dimensiune font:

| 10-03-2023 17:54

  * dialog cu dr. Elena Cristina Mitrofan, medic primar pneumolog și managerul Spitalului CFR Iași

- S-au împlinit nu demult două luni de când ați preluat postul de manager al Spitalului CFR Iași. Cum a fost acomodarea în noua misiune?

- Surprinzător de ușoară. Am întâlnit oameni care au fost extrem de deschiși la nou, comunicativi, care încearcă să facă lucrurile cât mai bine. A contat și experiența mea în comunicarea cu personalul medical, eu vin dintr-un spital unde am coordonat Serviciul de Bronhologie. Știam ce înseamnă să lucrezi cu oamenii și să fii în postura de coordonator. Sunt un om dinamic, îmi place să iau hățurile în mână, să acționez și să fac lucrurile la momentul necesar, nu îmi plac amânările. Evident că sunt și momente în viață când este nevoie să mai aștepți, dar faci acest lucru în mod asumat.

- Aveți planuri foarte frumoase și ambițioase.

- Îmi doresc ca acest spital să fie la nivelul spitalelor universitare din Iași, să fie aliniat pe aceeași poziție. Îmi doresc să cresc multidisciplinaritatea astfel încât adresabilitatea să fie foarte mare, iar pacienții să ne cunoască drept un reper în actul medical. Atunci când aleg un specialist, Spitalul CFR să fie prima opțiune. Îmi doresc să aducem oameni de calitate, profesioniști de top, să întinerim echipa, să asigurăm o logistică bună, condiții de muncă ireproșabile așa cum își doresc și cum mi-am dorit și eu atunci când am intrat pentru prima dată într-un spital. Evident că în spital există echipamente, dar vreau să le îmbunătățim pentru că știința medicală este într-o continuă dinamică și este important să ținem pasul cu evoluția ei. Ne propunem să putem concura pentru proiecte de cercetare și inovare astfel încât să putem beneficia de toate resursele materiale la care am avea acces. Ne dorim să facem bronhologie robotică, este marele meu vis. Este o provocare pe care îmi doresc să o finalizez cu bine.

- Toate aceste planuri sunt în beneficiul bolnavilor, indiscutabil. Din punctul dvs de vedere, ca pneumolog, care sunt cele mai întâlnite patologii respiratorii?

- În ceea ce privește patologiile pulmonare, de care mă ocup, pe primul loc se află cancerul bronho-pulmonar, care a luat avânt, din păcate. Cazurile sunt tot mai frecvente. Ca și cauze vorbim despre tabagism, genetica, alimentația, expunerea la diverse noxe, condițiile de mediu mai ales că începem și noi să ne numărăm printre țările care un grad ridicat de poluare. Urmează bronșitele cronice obstructive, patologiile infecțioase, infecții de căi respiratorii inferioare și superioare, pneumoniile, apoi astmul bronșic, pneumopatiile interstițiale care au devenit din ce în ce mai frecvente, mai ales după infecția SARS-COV 2 și pentru care există foarte multă preocupare deoarece nu sunt ușoare ca abordare.

În primul rând, trebuie cunoscute ca etiologie, trebuie stabilită cauza, este important să știm dacă sunt încadrate într-un anumit tip de pattern imagistic și apoi să știm dacă putem face ceva pentru aceste patologii. În cazul în care vor evolua, trebuie să știm ce am putea face ca să le stopăm sau să ameliorăm starea clinică a pacientului, dacă sunt în strânsă legătură cu alte boli sistemice. Urmează pleureziile și deja conceptul de multidisciplinaritate este evidențiat. Nu putem face abstracție de celelalte specialități. Pentru noi este un mare avantaj faptul că suntem un spital multidisciplinar, care are capacitatea să evalueze pacientul mult mai profund.

- Spitalul este partener și în diferite evenimente importante, cum ar fi Primăvara Dermatologică Ieșeană, o manifestare națională cu participare internațională care adună în Capitala Moldovei, de 11 ani, nume sonore ale medicinii.

 - Avem în spital o echipă de dermatologi cu care ne mândrim, care a reușit să aducă știința dermatologică la un nivel foarte înalt. De-a lungul edițiilor anterioare ale PDI, s-a realizat o frumoasă colaborare cu specialiști de renume internațional și național. Este important pentru noi să amintim că doamna profesor Daciana Brănișteanu, mentorul acestei manifestări științifice, a oferit susținere necondiționată, iar prin PDI a adus în luma reflectoarelor și spre știința tuturor celor interesați cele mai noi informații din dermatologie și nu doar. A încercat să integreze patologiile multisistemice, iar tratamentul pacientului să fie realizat cu o echipă multidisciplinară.

Pentru mine, ca pneumolog, este important să știu că patologiile interstițiale, care preocupă pneumologii, mai ales în ultimul timp, au, de această dată, o altă abordare – o echipă multidisciplinară prin care se realizează un tratament și o abordare mult mai completă.

Este o mândrie pentru noi să putem aduce în atenție astfel de manifestări, precum și preocupările specialiștilor noștri în ceea ce privește dermato-cosmetologia, chirurgia dermatologică dermato-pediatria și toate patologiile multisistemice.

PDI anunță o altă mare manifestare științifică pe care ne dorim să o organizăm. Este vorba despre Zilele Spitalului Clinic CF, care au loc în fiecare an, în luna octombrie. Vor fi sesiuni științifice foarte importante, din dorința de a creștere colaborarea cu alte specialități, deschizând astfel culoarele necesare îmbunătățirii permanente a serviciilor medicale, toate în avantajul pacienților.

 

- Vorbiți cu pasiune despre proiectele dvs și v-aș invita la o călătorie în trecut. Cum ați ales medicina?

- M-am născut cu acest vis de a deveni medic și nu m-am gândit niciodată că aș putea avea o altă misiune. Apropierea de natura umană, dorința de a face bine în jur, de a oferi ajutor au fost motivațiile intrinseci. Nu aș putea fi indiferentă la suferință și îmi amintesc acum de primul pacient, un copilaș de un an și jumătate. Eu am început cariera ca medic generalist, la un dispensar rural. Când am ajuns în prima zi la cabinet, medicul cu care ar fi trebuit să mă întâlnesc era plecat pe teren. În schimb, era doamna asistentă, care m-a rugat să consult câțiva copilași care așteptau pe coridor. Unul dintre ei avea o stare mai gravă și, după cum am spus că nu pot fi indiferentă la suferință, l-am consultat, i-am dat tratament și s-a făcut bine. Acela a fost momentul meu de debut ca medic. Am avut emoții, un sentiment de responsabilitate imensă, dar și de mândrie că am putut să ofer ajutor, la fel cum am făcut în întreaga mea carieră.

A consemnat Maura ANGHEL

Ca în fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor și domnișoarelor cu rezultate deosebite în ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viață frumoasă, să își împlinească toate visele și să aducă mereu bucurie în jur.

Interviul complet AICI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
31/10/2024 23:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Mihai Chirica: „Niciodată în ultimii 150 de ani Iașul nu a traversat vremuri mai bune”
31/10/2024 23:52

* joi, 31 octombrie, au depus jurămantul 20 dintre cei 27 consilieri locali * doi consilieri au lipsit motivat, iar alti 5, cei supleanti, vor depune jurămantul in a doua jumătate a lunii viitoare, după ce ...

Doar doi studenți ieșeni au solicitat ajutorul pentru cazare, acordat de stat!
31/10/2024 22:53

Ajutorul de la stat pentru studentii care provin din familii cu venituri mici nu prea i-a interesat pe studentii ieseni. Suma prea mică, de 224 de lei, dar si birocratia excesivă pentru dosar ii descurajează ...

Poliția Locală ridică, zilnic, zeci de autoturisme de pe străzile orașului
31/10/2024 20:58

* soferii care aleg să parcheze neregulamentar riscă două sau trei puncte penalizare şi amenzi cuprinse intre 750 şi 1.500 de lei * totodată, există şi costuri suplimentare, in valoare de 420 de lei, pe ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
31/10/2024 20:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Teroristul din Feredeni a încălcat de 188 ori ordinul de protecţie
31/10/2024 20:55

* la ultima acţiune, cea care i-a adus şi condamnarea, a tocmit doi mercenari * unul din aceştia, vechi recidivist, a primit cinci ani de inchisoare * cel de-al doilea, un pusti de 17 ani, a fost lovit la bu ...

Un subinspector de la Crima Organizată  a strâns de gât un agent de poliţie rurală
31/10/2024 20:54

* achitat in prima instanţă, acesta a fost condamnat de Curtea de Apel * a fost găsit vinovat de ultraj, primind o pedepasă de nouă luni inchisoare, evident cu suspendare * sentinţa e defin Costel M. a f ...

Tot mai mulți ieșeni își petrec sărbătorile de iarnă în țările calde
31/10/2024 20:51

* „Foarte multi clienti au achizitionat pachete pentru destinatii precum Tenerife, unde temperatura medie in lunile de iarnă este de 17 grade Celsius. Thailanda este un alt punct de atractie... Si vacant ...

Luminația, Sărbătoarea luminii și a amintirii veșnice
31/10/2024 20:18

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credinciosii romano-catolici si greco-catolici celebrează Luminatia sau Sărbătoarea luminii si a amintirii vesnice. Cunoscută si ca Ziua Mortilor sau Ziua Tuturor Sfinti ...

Percheziții la Iași
31/10/2024 16:09

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice pun in executare joi 21 de mandate de percheziţie domiciliară la mai multe persoane ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei