Azomureș și-a suspendat din nou producția
Dimensiune font:
Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, parte a grupului Ameropa, a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie din cauza „unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților”, care afectează negativ marea industrie locală.
Practic, managementul companiei se declară îngrijorat în legătură cu perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităților să susțină industria de îngrășăminte din România.
În plus, Josh Zacharias, directorul general al Azomureș, avertizează asupra unei crize care se profilează în agricultura și industria românească, invocând presiunea asupra costurilor din cauza inflației locale, practicile anticoncurențiale și o viitoare taxă de 1% pe venituri.
De la reluarea producției în octombrie, costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, fără a avea legătură cu conflictul din Fâșia Gaza.
Azomureş a anunţat încă din vara şi toamna anului trecut mai multe etape de ajustare a producţiei de amoniac şi a celorlalte produse ale sale, în contextul preţului ridicat al gazelor naturale. În luna septembrie 2023, echipa managerială a societăţii Azormureș a decis repornirea instalaţiei Amoniac III şi reluarea producţiei de îngrăşăminte complexe NPK, Azotat de Amoniu şi Nitrocalcar, la circa 55% din capacitate.
Azomureş produce amoniac (produs intermediar pentru fabricarea îngrăşămintelor) în doua instalaţii similare, codificate III şi IV. Repornirea Amoniac III şi a instalaţiilor conexe vor permite fabricarea unei cantităţi importante de îngrăşăminte pentru fermierii din România care pregătesc culturile din noul sezon agricol. Compania este cel mai mare consumator de gaze naturale din țară.
„Azomureş şi îngrăşămintele joacă un rol vital în economia românească, conectând cele două mari sectoare ale energiei şi agriculturii. Am avut un dialog continuu cu Guvernul României şi în special cu ministerele Economiei, Energiei şi Agriculturii pentru a identifica cele mai bune soluţii care să ne permită să ne reluăm pe deplin activitatea într-un mod sustenabil. Nu am ajuns unde ne-am propus, dar acesta este un pas important înainte şi credem că, prin continuarea dialogului, ne vom asigura că Azomureş ajunge la 100% din capacitate şi contribuie la ambiţia Guvernului de a creşte volumul mărfurilor produse în România, de a asigura locuri de muncă pentru români, de a îmbunătăţi balanţa comercială şi, în cele din urmă, să vedem contribuţia la bugetul de stat într-un mod productiv”, a spus Josh Zacharias.
Capacitatea totală de producţie a platformei este de 1,6 milioane de tone, din care 80 – 85% sunt destinate pieţei agricole româneşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau