Câte gaze poate livra Azerbaidjanul de fapt în Uniunea Europeană. De ce România e scoasă din acest joc
Dimensiune font:
Gazoductul TAP prin care Azerbaidjanul poate exporta metan, este proiectat să transporte 10 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din zăcământul Shah Deniz, ca parte a etapei 2 a dezvoltării sale către Europa.
Capacitatea de transport a conductei de gaz face posibilă dublarea capacității acesteia - până la 20 de miliarde de metri cubi pe an.
Dar livrările au fost limitate și de lipsa infrastructurii de conducte. Bulgaria, spre exemplu, are acces la gazele azere, dar Ungaria şi România nu, pentru că au fost întârziate lucrările la un interconector esenţial între Grecia şi Bulgaria.
La începutul lunii iulie, interconectorul între Grecia şi Bulgaria a fost inaugurat. Premierul român Nicolae Ciucă, care a participat la eveniment, a declarat că această conductă nu e o veste bună doar pentru Bulgaria și România, ci și pentru Ucraina și Republica Moldova.,/p>
„Acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolia şi Adriatică şi, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României, şi, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova, şi la celelalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze”, a spus Ciucă.
Problema cea mare este că acest interconector are o capacitate foarte mică - de doar 3 miliarde metri cubi de gaze pe an, adică de patru ori mai mică decât consumul României și practic la același nivel cu consumul de metan al Republicii Moldova (cu regiunea transnistreană).
Rapoartele internaționale arată că Azerbaidjanul are zăcăminte importante de gaze, în special Shah Deniz cu circa 1,2 trilioane metri cubi, și respectiv poate majora livrările de gaze de câteva ori. Pentru ca acest gaz să ajungă în Europa e nevoie de infrastructură de transport, adică conducte noi.
Pentru a extinde producția, conducerea de la Bacu vrea însă contracte pe termen lung pentru, chiar dacă în acest caz prețul gazului este mai mic decât prețul spot, pe baza cărora sunt stabilite contractele în Europa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau