„TVR Iași a fost și rămâne un cronicar fidel al timpului și al regiunii”

interviu vasile arhire2
interviu vasile arhire1

Dimensiune font:

| 02-11-2021 22:46

Astăzi, TVR Iaşi împlineşte 30 de ani de existenţă

 „TVR Iași a fost și rămâne un cronicar fidel al timpului și al regiunii”

* de vorbă cu Vasile Arhire, producător executiv al Studioului Teritorial Iaşi al SRTV

 Vasile Arhire s-a născut pe 18 iulie 1959, la Huşi. A absolvit Facultatea de Construcţii a Institutului Politehnic Iași și un Master în Comunicare și Relații Publice la S.N.S.P.A. Bucureşti. În perioada 1981 –1983 a fost redactor şef adjunct al Revistei Opinia Studenţească”, iar între anii 1976 și 1990, redactor – colaborator şi  comentator sportiv la Radio Iaşi şi Radio Bucureşti. Din 1990 şi-a  desfăşurat activitatea în cadrul Studioului de Radio-Televiziune Iaşi şi Studioului Teritorial Iaşi al SRTV. A fost Şef al Secţíei Actualităţi (1994-1997), director al TVR Iaşi (2003-2013 și 2017–2018), iar din 2018 este producător executiv al Studioului. A realizat peste 4.500 de emisiuni de radio şi televiziune și a publicat peste 4.000 de articole în presa centrală şi locală. A obținut premii naționale și internaționale la Festivaluri de televiziune şi de film documentar, a publicat 5 cărți.

 La 3 noiembrie 1991 a avut loc prima emisiune a realizată de noua structură teritorială de la Iaşi a Televiziunii naţionale publice. „Începutul a fost destul de greu, dar entuziasmul a fost foarte mare! Pentru că echipamentele de la Studio nu erau suficiente, mergeam și montam la ei acasă. Se stătea noaptea, la rând. E o victorie, un succes, că am ajuns la cota 30 a existenţei noastre, 30 de ani bogaţi, frumoşi, dar şi zbuciumaţi”, mărturiseşte Vasile Arhire, unul dintre cei care a pus umărul la realizarea proiectului TVR Iași. 

 - Când se prefigura „Proiectul TVR Iaşi”, dumneavoastră acumulaserăţi deja o experienţă de radio. Eraţi una dintre vocile emisiunilor de actualităţi la Radio Iaşi, comentaţi diverse evenimente sportive în direct la Radio România. Cum aţi ajuns în televiziune?

- Radioul mă fermecase de la 18 ani.Am învăţat multe de la oamenii minunaţi pe care i-am întâlnit acolo, la Radio Iaşi. Fiecare era o voce distinctă şi o minte sclipitoare. Şi le mulţumesc, o dată în plus, pentru ceea ce sunt astăzi. Televiziunea a venit ca o mare provocare. Era un miraj. În 1991 se afla foarte aproape. Am vrut, am luptat şi am învăţat pe parcurs, cât într-o facultate. Am sacrificat chiar lucruri dragi, adâncit poate prea tare în pasiunea pentru profesie.

- Vă mai amintiți care a fost prima emisiune realizată la Iași și care au fost primele subiecte filmate în acea perioadă?

- Prima emisiune a fost cea din 3 noiembrie 1991, transmisă pe TVR1. Scriitorul Grigore Ilisei, director al Studioului Radio Iaşi, a coordonat întregul proces de înfiinţare a staţiei, susţinut de inginerul Mircea Bogdan. Am intrat atunci pe canalul național cu subiecte de la Iași într-un videomagazin duminical. La vremea respectivă, nu aveam spațiu pe emițător teritorial și făceam emisiuni difuzate pe canalele naționale. Emiteam câte o oră, de exemplu, în funcție de cum evalua Bucureștiul. Filmam subiecte legate de revoluție, de democrație, despre viața oamenilor, aspirațiile și așteptările lor. Cultura a avut de la început un loc aparte. Efervescența care exista în studio la vremea aceea s-a pliat pe posibilitatea ca TVR Iași să se cupleze forte repede la sistemul european Circom Regional, Asociația televiziunilor regionale publice, prin care  am avut parte de traininguri foarte utile. Oamenii făceau de toate, stăteau la montaj, filmau, s-a realizat o autoperfecționare și o perfecționare, în același timp. În plus, a existat și o selecție bună de personal. Atunci a apărut Andreea Marin, au fost selectaţi prin concurs Gabrilel Rotaru, Irina Radu, Irina Păcurariu...Alţii am venit din Radio Iaşi.

- Iașul este cunoscut la nivel național ca o importantă școală de reportaj, o școală care s-a consolidat în timp şi care sporit permanent presigiul echipei.  

- Poate ce am învăţat mai toţi, de la început, a fost plăcerea de a comunica cu oamenii din societate, de a le afla bucuriile și necazurile. Am învăţat să-i ascultăm şi să le spunem povestea, prin mijloacele specifice televiziunii.Aşa s-au format reporteri valoroşi, cunoscuţi şi apreciaţi astăzi la nivel naţional, precum Irina Păcurariu, Carla Tompea, Cristina Hermeziu, Marian Voicu, Gabriela Baiardi... dar şi prezentatori îndrăgiţi de public, Andreea Marin, Irina Radu.     

- V-aţi integrat în această echipă şi aţi urcat treptele profesionale în timp. Care dintre proiectele realizate v-a solicitat mai intens, căruia v-aţi dăruit mai mult?  

- Sportul a fost şi rămâne marea pasiune a vieţii mele. Spun a vieţii şi nu doar a profesiei, pentru că şi acum mă aflu permanent în exerciţiu. Sportul este un univers uman extraordinar. Prin sport, oamenii se descoperă sau se redescoperă, iar cei cu o forţă mentală şi fizică remarcabilă ajung la succesul maxim. Militez mereu pentru susţinerea şi promovarea valorilor autentice în diferite domenii, inspirându-mă din lumea sportului. Emisiunile sportive de la TVR Iaşi au prezentat multitudinea de factori care alcătuiesc acest termen – Sport – şi au adus în faţa publicului performerii şi ca exemple de viaţă. Din sport am învăţat să vreau să fiu mereu primul. Uneori am reuşit, alteori am fost al doilea, al treilea...

- De aici derivă şi pasiunea pentru călătorie? ,,Descriptio Moldaviae” este un proiect care „curge” pe canalele televiziunii publice de peste două decenii.

- Da. Pentru călătorie, pentru natura aceasta formidabilă în care ne ducem traiul, dar pe care unii n-o mai preţuiesc şi o distrug. În lumea aceasta grăbită şi ocupată până la refuz cu tot felul de activităţi, ce-i mai frumos decât să arăţi publicului de unde venim, în ce mediu trăim, cine ne sunt semenii? Mi-e tare drag să descopăr şi să comunic lucruri interesante şi mă bucur că alături de acest proiect, atunci când eu am avut misiuni administrative, au venit trei colege minunate, Laura Lucescu, Andreea Ştiliuc şi Raluca Aftene, care au înnobilat prin talentul lor emisiunea şi au dus mai departe, alături de mine.      

- Vorbeaţi de poveşti de viaţă, de performanţă şi aşa a apărut ,,Ghici cine vine la cină”.

- În spiritul relevării succesului şi prezentării drumului către acesta, am adus pe ecran, din 2012 încoace, oameni care ,,au spus ceva” în domeniul lor. Unii mai cunoscuţi în afara ţării, decât acasă. N-am inventat roata cu acest program, care înseamnă o convorbire între doi oameni, susţinută de o biografie şi de fotografii relevante din viaţa interlocutorului, dar am căutat să fie un dislog sincer, fără ,,fard”, cu oameni cât mai interesanţi,  care să ne dea direcţia unui parcurs profesional şi de viaţă de succes.      

 „Noi am reușit performanța de a aduna aproape 200 de premii, dar cea mai importantă distincţie rămâne aprecierea publicului”

  - Aţi condus în două rânduri, vreme de zece ani, TVR Iaşi. La începutul activităţii manageriale ce v-aţi propus ?

- Am avut câteva obiective clare: TVR Iaşi să devină mai cunoscut în comunitatea regională, programele noastre să fie vizionate la nivel naţional, să ne perfecţionăm şi să aducem oameni tineri şi talentaţi în echipă.

- Aţi reuşit?       

- Am reuşit să realizăm un program coeerent de marketing şi promovare în judeţele Moldovei. Am devenit parteneri de încredere a comunităţii staţiilor regionale publice CIRCOM REGIONAL şi a Premiilor CIRCOM REGIONAL, găzduind traninguri şi jurizarea unei ediţii a Premiilor internaţionale, jurii în care am avut în acei ani reprezentanţi. Am organizat numeroase selecţii de colaboratori, căutând tineri şi tinere cu chemare pentru televiziune. Veneau atunci mulţi candidaţi, am avut şi 200 într-o serie, exista un potenţial extraordinar în anii 2005-2010. Exigenţa era mare, ni-i doream pe cei mai buni, carismatici, creativi, cu o cultură generală bogată. Şi, iată, azi cine nu le admiră pe Roxana Costaş, Laura Lucescu, Raluca Aftene, Andreea Ştiliuc realizatoare TV redutabile. Au fost ani bogaţi, cu multe evenimente frumoase, cu bucurii, cu producţii diverse, spectaculoase, cu efort din partea tuturor, în care studioul s-a consolidat. Le mulţumesc tuturor pentru energia depusă. Menţionez aici numele a doar două colege care mi-au fost cele mai apropiate colaboratoare, cu care am trecut prin satisfacţii şi prin zbucium ani la rând. Vanda Condurache şi Viorica Olaru, care nu vor fi la aniversare. Au plecat la Ceruri. Şi absenţa lor doare.    

- Între timp a apărut un nou canal, TVR3. Cât de importantă a fost această bornă?

- Cred că a fost un lucru firesc. Studiourile teritoriale se maturizaseră, emisiunile erau de calitate. Noi aveam o grilă bogată, realizatorii erau şi sunt foarte creativi. Ideea cu TVR 3 a fost a regretatului Alexandru Sassu, preşedinte director general pe atunci, dar acţiunea s-a înfăptuit prin noi, prin forţa colectivelor de jurnalişti, cameramani, editori de montaj, igineri şi tehnicieni de la studiourile teritoriale. Chiar dacă a fost greu, am reuşit să producem pentru acest canal naţional programe de înaltă ţinută. Sunt bucuros că semnătura mea se află pe actul constitutiv prin care ne asumam răspunderea pentru funcţionarea canalului.        

   - Au fost, fără îndoială, și momente dificile, în care s-a mers pe sârmă fără plasă de siguranță, cum s-ar spune.

- Drumul a fost ascendent, însă au apărut, la un moment dat, niște sinusoide. Una dintre acestea e legată de faptul că, în 2005, autoritățile statului au retrocedat clădirea în care ne desfășuram activitatea. Atunci s-a produs o ușoară dezamăgire în colectiv, având în vedere că oamenii își făceau datoria, făceau la superlativ munca. Acest proces de retrocedare a durat, în cazul nostru, ani buni. Am rămas apoi o perioadă acolo, cu chirie, până în 2017, după care ne-am mutat în clădirea din strada Lăpușneanu, iar de anul acesta am transferat studioul într-un alt spaţiu.

- Totuși, suferința cea mai mare a venit în anul 2012, se pare, odată cu decimarea personalului instituției, o chestiune pur economică, fără legătură cu valoarea echipei de la Iași...  

- În anul 2012 s-a produs o restructurare în Televiziunea Română, iar Studioul TVR Iași a fost obligat să renunțe la cel mai mare număr de salariați dintre toate studiourile teritoriale, 50 la număr. Am fost obligați să generăm o organigramă cu doar 80 de posturi. Nici un factor politic nu a dorit să ne asculte și nu a dorit să dezlege acestă enigmă. Atunci colectivul a fost afectat din nou, din punct de vedere emoțional. Am trăit cu toţii un mare stres, iar procesul acesta a durat din septembrie până prin martie 2013. Chiar eu am plătit cu postul la momentul respectiv, fără nici o explicație. Pur şi simplu prin schimbarea organigramei şi a denumirii funcţiei, în care Directorul devenea Coordonator cu atribuţii de Director. O aberaţie. Probabil că felul meu de a fi - tranșant, direct - a deranjat la nivelul conducerii centrale și atunci s-a găsit această soluție. De fapt, nu am fost doar eu în această situație, ci și alți coordonatori de structuri din TVR.

- Şi premiile obţinute de TVR Iaşi de-a lungul timpului reprezintă un argument al calităţii programelor, nu ?

- Noi am reușit performanța de a aduna aproape 200 de premii la manifestări care au avut în evaluare producții de televiziune sau film documentar. Au fost apreciate documentare, reportaje, interviuri, ştiri etc., pentru genuri publicistice foarte variate, ceea ce este un lucru bun. La aceste succese au contribuit mulţi colegi, cameramani, editori de montaj, sunetişti, tehnicieni, pentru că televiziunea rămâne o muncă de echipă dacă doreşti să o faci profesionist.  

 „Profesia de jurnalist nu mai este tentantă nici măcar pentru absolvenţii facultăţilor de profil”

 - S-au scurs 30 de ani bogaţi pentru colectivul TVR Iaşi. Şi iată, aţi ajuns cel mai vechi salariat al studioului.

- Pare de necrezut pentru mine. În 1990, la Radio Iaşi, eram cel mai tânăr. reporter. Trece vremea... Important este că vin în continuare cu mare plăcere la studiou, cu multă energie şi determinare pe care încerc să le transmit şi colegilor mai tineri.

- Dacă ar fi să realizăm un exercițiu de imaginație, unde credeți că s-ar situa televiziunea publică ieșeană peste două sau trei decenii?

- Este foarte greu de spus. Consider că trebuie ca societatea să se stabilizeze, sistemul public, pe toate domeniile, să-şi recapete echilibrul şi credibilitatea. În interiorul Societății Române de Televiziune, ne trebuie o mai mare siguranță și o mai mare deschidere către creator. La ora actuală nu există instrumente de stimulare și de motivare a personalului. Majoritatea oamenilor fac lucruri de calitate pentru că aşa au fost educaţi, dar suferă că aspiraţiile lor nu sunt susţinute.

 În alt plan, trebuie accelerat procesul de creare a unor producţii TV specifice mediului online, care să răspundă interesului noilor generaţii.

- Cât despre viitorul profesiei de jurnalist...

- Doriţi să mă refer la viitor? De ce nu la prezent? Mediul nostru profesional este amalgamat. Fel de fel de persoane se intitulează ziarişti, deşi nu au vreo legătură cu misiunea, cu menirea unui ziarist. Societatea permite acest lucru. Vedeți dumneavoastră, facultățile de jurnalism produc absolvenţi cu inteligență extraordinară, cu capacitate de a lucra în online, cu calculatorul, dar problemele care cântăresc greu sunt lipsa abilităţilor specifice, a culturii generale şi profesionale, capacitatea  redusă de a comunica cu cei din jur. Mulţi dintre aspiranţi doresc să fie din prima zi Andreea Esca, pentru că au auzit că are un salariu uriaș! Dar află că în spatele ecranului, talentul trebuie dublat de multă muncă, de documentare, de comunicare și părăsesc profesia. Profesia de jurnalist nu mai este tentantă la ora aceasta. Nici măcar pentru absolvenţii de facultăţilor de specialitate.

- Să încheiem, totuşi, cu optimism la aniversarea a 30 de ani de la prima emisiune a Studioului TVR Iaşi.  

- E o victorie, un succes, că am ajuns la cota 30 a existenţei noastre, în care am deschis un nou sediu, după lucrări de amenajare constructivă şi tehnică care au durat un an şi pentru care colegii mei Horia Gumeni, directorul staţiei, Laurenţiu Bubuianu, şef serviciu tehnic-producţie şi Cristina Vicol, şef serviciu economic merită toată lauda. Şi vreau să mai transmit un gând bun tuturor colegilor care au lucrat şi lucrează la TVR Iaşi, un pios omagiu celor care nu mai sunt, dar au avut contribuţii consistente la istoria noastră, iar telespectatorilor mesajul cunoscut:,,O nouă zi, acelaşi prieten! TVR Iaşi!”

A consemnat Dan M.BREZULEANU     

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
25/03/2024 20:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”
23/03/2024 15:37

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingand sufletele si trezind emotii profunde in inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora oper ...

 „Astrologia ne ajuta foarte mult dacă o analiză, corectă și exactă, este transmisă dintr-un anumit vibe, dintr-o anumită stare”
23/03/2024 13:11

După o carieră de peste 20 de ani intr-un alt domeniu, a virat spre studiul Cerului, din dorinta de a impărtăsi cunoasterea cu toti oamenii care vor să evolueze. - Puteti impărtăsi cum ati ajuns să pra ...

„Cel mai important lucru în terapia spirituală este deschiderea noastră ca ființe umane și puterea de a iubi”
23/03/2024 12:40

- Care sunt principiile de bază ale terapiei spirituale si cum se diferentiază aceasta de alte forme de terapie? - Principiile de bază ale terapiei spirituale sunt clădite pe legile universale si respectar ...

„Am învățat că pot și că vreau să trăiesc simplu, să mă bucur de fiecare clipă”
23/03/2024 12:10

El Camino, cunoscut si sub numele de „Drumul Sfantului Iacob”, este o retea de trasee de pelerinaj din Europa, care isi are centrul in orasul spaniol Santiago de Compostela. Călătoria a devenit o ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
23/03/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei