Un ieșean a investit 40.000 de euro în „albina din Carpaţi”
Dimensiune font:
Un tânăr din Scobinţi a investit 40.000 de euro pentru dezvoltarea nucleului de rase autohtone şi modernizarea fermei apicole. El a absolvit Facultatea de Agricultură din cadrul Universității pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași şi a accesat fonduri nerambursabile pentru a-şi transpune visul în realitate.
Originar din Scobinţi, Ştefan Ungureanu este unul dintre tinerii care se ocupă de creşterea albinelor şi care au devenit antrepenori odată cu finalizarea studiilor superioare. A absolvit Facultatea de Agricultură USV Iaşi, specializarea Exploataţia maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultura şi industria alimentară. A investit 40.000 de euro, fonduri nerambursabile obţinute de la AFIR, într-un proiect apicol pentru dezvoltarea nucleului de rase autohtone (mătci) şi modernizarea fermei.
Acum administrează o fermă apicolă cu un efectiv de aproximativ 200 de familii de albine. El este unul dintre acei tineri apicultori din Iaşi aleg albina românească, numită şi „albina din Carpaţi”, o rasă autohtonă care s-a adaptat foarte bine condiţiilor climatice din România. „Studiile la această Facultate m-au ajutat foarte mult, atât pe plan personal cât şi profesional, activând în acest domeniu al agriculturii. Pasiunea pentru apicultură a fost moştenită de la tatăl meu, ocupându-ne şi în prezent, împreună. Apicultura nu este un bussines uşor, necesită multă muncă şi timp, doar cei care sunt pasionaţi, pot ajunge şi la rezultate. Am accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, care m-au ajutat să-mi dezvolt exploataţia apicolă la standarde europene, prin achiziţia de echipamente moderne de extracţie a mierii, lăzi apicole şi mătci autohtone pentru o productivitate bună. În medie, într-o stupină de 200 de familii de albine, poţi obţine producţii şi de 6 tone miere într-un sezon, dar în acest domeniu eşti strict condiţionat de condiţiile meteorologice. Ca sortimente pe care le valorificăm sunt mierea de salcâm, tei, rapiţă şi polifloră”, spune Ştefan Ungureanu.
El recomandă acest domeniu doar persoanelor care sunt iubitoare de aceste mici vietăţi şi pasionaţi de tot ce îţi pot oferi ele.
Aceasta este una dintre sutele de afaceri au fost deschise în mediul rural cu ajutorul fondurilor europene obţinute în cadrul acestei submăsuri. În ultimii ani a crescut interesul ieşenilor pentru dezvoltarea unor afaceri în domeniul apicol. Unii dintre aceştia sunt apicultori cu tradiţie, cum este şi situaţia lui Ştefan Claudiu, alţii se apucă din pasiune, iar apoi transformă totul într-o afacere de succes. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau