Daruri pentru peste 100 de copii din Belcești

2
3
19
22
23
26
27

Dimensiune font:

| 20-12-2021 12:50

 

Ce dar ai putea oferi copiilor în prag de sărbători? Jucării, hăinuțe, dulciuri, fructe? Ce bucurie le-ai putea face copiilor care își petrec timpul liber la mall ori în locurile de joacă sclipitoare? Dar celor care se distrează rostogolind prin noroiul satelor o minge dezumflată ori vreun cerc din tablă ruginită? Și ce le-ai putea dărui astfel încât să se bucure împreună? O întâlnire ar fi prima alegere, de care peste 100 de copilași din Parohia „Sfântul Nicolae” din Satu Nou, comuna Belcești, s-au bucurat din plin, în compania prietenilor sosiți de la Iași.

 

 

Timp de mai bine de o săptămână, năzdrăvanii din clasa a II-a F de la Școala „Otilia Cazimir” din Iași au împachetat daruri. În pachete viu colorate, ei au așezat hăinuțe, jucării, dulciuri, felicitări și scrisori către niște prieteni necunoscuți, pe care i-au îmbrățișat la finalul săptămânii trecute, în urma unei vizite făcute la Belcești. Mesageri au fost Mihnea, Luca, Matei și David, alături de care s-au aflat Nicolae, Ioana și Daria, ultimii trei fiind voluntari ai Asociației Kre@tivIS, un ONG care susține proiectele culturale și educative dedicate copiilor și tinerilor și care a lansat campania „Daruri de Crăciun pentru copiii isteți.

„Mi-aș dori o păpușă Barbie de Crăciun”

Cu ajutorul multor oameni de bine, pentru care sărbătorile de iarnă sunt un alt motiv de a dărui, ei au derulat o campanie în care au strâns cadouri pentru copilașii din Belcești. În sacul lui Moș Crăciun s-au așezat dulciuri, jucării, jocuri, cărți, hăinuțe, fructe și multe alte lucruri care aduc bucurie, dar nu o completează pe deplin așa cum face dragostea pentru oameni, pe care ei au oferit-o din plin. În Muzeul Satului din Parohia „Sfântul Nicolae” s-au adunat, pe rând, peste o sută de copilași mai puțin norocoși. „Mi-aș dori o păpușă Barbie de Crăciun”, a spus, cu ochii aproape în lacrimi, o copiliță de numai cinci ani. Și cum ne aflăm în perioada magiei, păpușa Barbie a poposit imediat în brațele micuței, care a înlocuit tristețea cu veselia. „Am venit eu în locul nepoților, le-ar fi fost greu să străbată ulița prin noroi. Noi nu avem o situație foarte bună, dar ne iubim familia așa cum este și ne bucurăm să fim împreună”, a spus o bunicuță în timp ce își făcea semnul crucii, în semn de mulțumire pentru darurile primite de la patru năstrușnici de la Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, din Iași. „Trebuie să fim atenți nu doar la cadouri, ci și la copii pentru că noi am scris pe fiecare pachet cui îi este adresat. Adică vârsta și dacă este fetiță sau băiat. Eu m-am bucurat să dăruiesc, este frumos să îți faci noi prieteni, am aflat de la Mihnea, un puști cu ochi albaștri, simpatic și foarte harnic. Alături de Luca, Matei și David, colegii săi de clasă cu care a venit la Belcești, ca mesageri ai celorlalți elevi din clasa coordonată de prof. înv. Bogdan Pârâială, el a împărțit daruri la peste o sută de copilași pentru care Moș Crăciu a venit mai devreme. „Este așa frumos să dăruiești”, a spus David, în timp ce Luca legase deja o prietenie cu un băiețel căruia îi oferise un dar: „Eu l-am împachetat. M-am bucurat mult să știu că jucăriile vor ajunge la un băiețel”. „Deja am văzut cum se bucură de darul meu, sunt atât de fericit”, a spus și Matei.

Donație pentru muzeu, daruri pestru copii

Martor al acestor fapte de bunătate a fost Muzeul Satului, care este în grija Mariei Formagiu, fost profesor de religie. Muzeul a fost amenajat de către preotul paroh Andrei Florariu, care a dorit astel să scrie o pagină de istorie vie. „Am adunat obiecte din satele din comună, de la oamenii care au vrut să doneze și să ducă tradițiile mai departe, a spus parohul, apoi a binecuvântat noua donație primită de la o ieșeancă, Petronela Ciopeică, prin grija căreia așezământul s-a îmbogățit cu un costum popular vechi de peste 300 de ani. „Este un costum de copil, cusut în punct, cu fire albastre, a spus Petronela Ciopeică, în timp ce mâinile nu mai pridideau să împartă daruri copilașilor sosiți la biserică.

„I-am cunoscut pe copilașii din Belcești la sărbătoarea Sfântului Nicolae. Am promis că vom reveni și am respectat promisiunea! La Belcești am găsit o parohie unde educația este pe primul loc și niciun efort nu este prea mare pentru a-i ajuta pe copiiii isteți! Ne bucurăm de noii noștri prieteni. Aici vom face cea de-a noua biblioteca Kre@tivIS, un alt proiect pe care îl avem în derulare cu mult succes. Ne dorim să sprijinim elevii cu drag de învățătură , a spus Geanina Enache, co-fondator al asociației Kre@tivIS.

La fel cum se întâmplă în multe sate din Moldova și nu numai, darurile ajung greu la copii, din motive neștiute. Unii dau vina pe drumuri, alții pe faptul că nu cunosc situațiile celor mici și cumva au dreptate, însă lipsa de atenție este, de multe ori, legată și de indiferență. Este adevărat că oamenii buni oferă ajutor dacă poveștile celor mici ajung la ei, așa cum a fost în cazul campaniei derulate de Asociației Kre@tivIS. „La noi în sat rareori vin oameni care să ofere daruri copiilor și de aceea acest sprijin este minunat. Noi vrem să susținem educația și performanța. Avem copii de nota 10 în comună, avem și olimpici și vrem să-i ajutăm să își facă o carieră frumoasă, de aceea orice ajutor este binevenit. Avem în plan deschiderea unui centru de performanță pentru acești elevi cu realizări frumoase”, a spus preotul Andrei Florariu, parohul din Satul Nou și un bun prieten al elevilor cu note mari în catalog, dar și al celor cu care soarta nu este prea blândă.

Fără să rostească niciun cuvânt, nici copilașii din Belcești, și nici noii lor prieteni de la Iași, au stabilit, prin gânduri și fire de iubire care mereu se țes în preajma Crăciunului, să se revadă și să facă împreună lucruri uimitoare nu prin amploare, ci prin dăruire și iubire pentru că așa se leagă mereu adevăratele prietenii. Mereu sunt legate prin fire magice, așa cum s-a întâmplat la Belcești!

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
20/09/2024 15:04

Judecătorul Marian Enache (70 de ani), presedintele Curtii Constitutionale, s-a căsătorit in 2023 cu Irina Iuliana Costache (58 de ani), sefa Sectiei Cardiologie a Spitalulului „Sf. Spiridon” din ...

La Iași începe Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice
20/09/2024 10:56

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Primăria Iasi, Directia Judeteană pentru Cultură Iasi, Centrul ...

Tangoul, o poveste a pasiunii și a artei în mișcare
20/09/2024 10:28

Tango-ul, un dans plin de elegantă si pasiune, a captivat inimile oamenilor din intreaga lume timp de mai bine de un secol. Originar din cartierele sărace ale Buenos Aires-ului si Montevideo-ului, acest dans ...

„Cămașa tradițională - meșteșug și mod de viață”
20/09/2024 10:02

În zilele de 21 si 22 septembrie 2024, pe Esplanada Palas Iasi va avea loc cea de a III-a editie Targului national „Cămasa traditională - mestesug si mod de viată”. Scopul manifestări ...

Un olandez a ajuns prizonier în Iaşi pentru următorii doi ani
20/09/2024 09:50

* a fost condamnat, dar cu suspendarea executării pedepsei * in timpul termenului de supraveghere, nu poate părăsi oraşului fără acordul Probaţiunii * trebuie să meargă periodic la intrevederile cu con ...

La Iași, doar două din zece locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale!
20/09/2024 09:49

* in judetul Iasi, 77.595 locuinte aveau, luna trecută, o asigurare PAID, iar cifra, surprinzător, este in crestere simtitoare * Comparativ cu anul 2014, de exemplu, numărul asigurărilor PAID a crescut, la ...

O şcoală din Pașcani a fost premiată de Comisia Europeană pentru predare inovatoare
20/09/2024 09:48

Şcoala Gimnazială Specială din Paşcani a fost laureată la categoria „Învăţămant secundar” pentru proiectul „Art therapy for Autism”, iar Grădiniţa „Ciupercuţa&rdqu ...

Casei de Pensii anunță modificări majore în privința plății ajutorului de deces
20/09/2024 08:48

Legea 360 din 2023, privind sistemul public de pensii aduce noutăţi şi in ceea ce priveşte acordarea ajutorului de deces. Şefa Casei de Pensii anunţă că prin noul act normativ, legiuitorul a extins cate ...

Într-o singură zi, 12 hoţi au scăpat de urmărirea penală
20/09/2024 07:52

* performanţa aparţine magistraţilor de la Judecătoria Paşcani * e vorba de furturi vechi, cu autori necunoscuţi, prejudicii relativ mici, in cea mai mare parte nerecuperate * aproape jumătate dintre pă ...

S-a dat semnalul de curățenie în cămine
20/09/2024 07:51

Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iasi a prins deja viată. 200 de studenti au venit să ajute la curătenie inainte de inceperea noului an universitar. Tinerii se ocupă de toate treburile: văruit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei