Cum arată masa de Crăciun în alte țări

image

Dimensiune font:

| 22-12-2023 13:45


Masa de Crăciun este un eveniment mult așteptat în toată lumea creștină, indiferent de zone. Un prilej pentru a fi alături de cei dragi și a savura mâncăruri delicioase. Dar, „câte bordeie, atâtea obiceiuri”, meniurile arată, firesc, total diferit de la țară la țară. Iată ce pun pe masă alte popoare, care nu sunt obișnuite cu sarmalele, ciorba, piftia, caltaboșul sau cozonacul.

În Polonia, pe masa de Crăciun se pun 12 feluri de mâncare
În Suedia, la fel ca și în celelalte țări scandinave, masa este plină de mâncăruri tradiționale, inclusiv hering murat, somon conservat și chifteluțe, la care se adaugă produse suplimentare, precum pâine, pateu de ficat, salată de sfeclă roșie, brânză și varză. Toată această mâncare în ziua de Crăciun ar trebui să amintească de sărbătoarea care venea după o perioadă de post, care e încheiată în Ajunul Crăciunului.

În Polonia, în Ajunul Crăciunului nu veți vedea friptură de porc, vită sau curcan pe masă. Este o zi fără carne. Cina se numește Wiglia în Polonia și începe atunci când apare prima stea pe cer. Nimic nu poate fi mâncat până când toți membrii familiei nu au rupt împreună „turtele” de Crăciun și nu și-au schimbat urările de sănătate și prosperitate.

În mod tradițional, la cină se servesc 12 feluri de mâncare, care îi reprezintă pe cei 12 apostoli. Printre acestea se numără foarte popularul borș roșu cu găluște mici, supă de ciuperci, crap, hering, pierogi, varză înăbușită, rulouri de varză, kutia (budincă din boabe de grâu), turtă dulce, prăjitură cu semințe de mac și fructe uscate.


În Japonia este la mare căutare KFC-ul în această perioadă
În Japonia este bătaie mare la KFC de Crăciun. Restaurantul fast-food devine atât de popular încât comenzile de Crăciun sunt plasate cu până la două luni înainte. Tradiția a început în anii 1970, după ce primul KFC s-a deschis în Japonia, iar proprietarul a decis să vândă un „butoi de petrecere” de Crăciun inspirat de clasica cină de curcan americană. Pentru că Japonia nu prea avea tradiții de Crăciun, idee KFC a prins foarte bine.

În Puerto Rico, de Crăciun, cea mai importantă tradiție culinară este lechonul, sau porcul de lapte prăjit. Este o specialitate regională a cărei pregătire durează foarte mult timp – de fapt, de obicei, duce la o adunare de un weekend întreg. Meniul include și alte preparate tipice, printre care tembleque, o budincă pe bază de nucă de cocos; pasteles, un produs de patiserie din carne asemănător cu tamalele, preparat cu frunze verzi de bananier sau de plantain; și coquito, care este versiunea portoricană a lichiorului de ouă, infuzat cu nucă de cocos.

Un meniu unic se găsește în Groenlanda
Cina de Crăciun în Groenlanda este cu siguranță unică. Două dintre mâncărurile speciale sunt carnea de balenă și carnea de ren, iar o delicatesă care se află aproape întotdeauna pe masă este mattak, care constă în fâșii de untură de balenă învelite în piele de balenă (sunt foarte crocante). Kiviak este un alt fel de mâncare populară, care se prepară din carne, grăsime, sânge, ierburi și fructe de pădure, apoi se înfășoară în robbenbalg și se conservă prin congelare.


În Venezuela mâncarea specială se numește. Pregătirea hallaca durează foarte mult timp și se prepară doar în timpul sărbătorilor. În mod tradițional, familia și prietenii încep dimineața să pregătească ingredientele, care includ carne de porc, pui, stafide, măsline, capere, ceapă și ardei, împăturite în aluat de porumb, apoi învelite într-o frunză de banană.

În Filipine, cina de Cărciun este o afacere de familie grandioasă, care include multe feluri de mâncare tradiționale. Una dintre cele mai mari vedete este delicatesa numită puto bumbong, un amestec dulce și lipicios de orez alb și negru, care pare violet. Orezul este înmuiat în apă sărată peste noapte, apoi este introdus într-un tub de bambus (un bumbong), apoi este fiert la abur și servit cu unt, zahăr și nucă de cocos mărunțită, conform redbookmag.com. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Barabulele, ceapa și usturoiul, cele mai consumate legume
17/09/2024 17:12

  Moldova, cu un climat variat si soluri fertile, a fost mereu un loc unde agricultura s-a dezvoltat cu succes. Traditiile culinare includ o gamă largă de legume, esentiale pentru dieta zilnică. Lista ...

  Cele mai cunoscute și întâlnite rețete cu dovleac
11/09/2024 13:56

Toamna este anotimpul care aduce in prim-plan dovleacul, un ingredient versatil, dulce si sănătos, care imbogăteste meniurile din intreaga lume. De la preparate traditionale pană la deserturi inovatoare, do ...

  Cele mai delicioase rețete de prăjituri de toamnă
11/09/2024 12:52

Pe măsură ce frunzele isi schimbă culoarea si aerul devine mai rece, bucătăriile din intreaga lume se umplu de arome imbietoare. Toamna este sezonul deserturilor bogate si reconfortante, pline de fructe co ...

Mâncărurile uitate ale țăranilor din satele Iașului, o poveste de gusturi și tradiții pierdute
10/09/2024 17:27

În satele din jurul Iasului, timpul pare să fi păstrat vii amintirile unor traditii si obiceiuri pe cale de disparitie. Printre acestea, mancărurile de altădată, preparate cu ingrediente simple, da ...

Magiunul de prune, gustul pierdut al tradiției
10/09/2024 09:39

Obiceiul preparării magiunului acasă este tot mai rar intalnit. Dacă in trecut, gospodinele asteptau cu nerăbdare momentul in care prunele coapte erau culese din pom si transformate in magiun, acum multe pr ...

 O călătorie gustativă între excentric și delicios
09/09/2024 12:20

Într-o lume plină de diversitate culinară, deserturile ocupă un loc special in inima iubitorilor de dulciuri. Totusi, nu toate deserturile sunt la fel de familiare precum prăjiturile sau inghetata. &I ...

Gusturile Moldovei. O călătorie prin deliciile bucătăriei bucovinene
09/09/2024 09:25

Moldova este o zonă cu o istorie bogată si diversă, iar acest lucru se reflectă in bucătăria sa traditională, unde influentele culturale si geografice se impletesc armonios. Fiecare parte din nord-estul ...

Cele mai gustoase iaurturi și cum se prepară. O plimbare prin lumea probioticelor
09/09/2024 08:00

Iaurtul, un aliment adorat de multe culturi din intreaga lume, este apreciat nu doar pentru gustul său, ci si pentru beneficiile sale pentru sănătate. Probioticele din iaurt contribuie la mentinerea unei f ...

Pot-au-Feu, sufletul bucătăriei franceze într-o oală
07/09/2024 16:38

Pot-au-feu este un fel de mancare emblematic in bucătăria franceză, considerat de multi drept „sufletul” bucătăriei traditionale franceze. Desi la prima vedere poate părea simplu — un ...

  Cele mai căutate și apreciate rețete de pâine
07/09/2024 14:30

Aliment fundamental in multe culturi din intreaga lume, painea a evoluat de-a lungul mileniilor, adaptandu-se la gusturile si nevoile oamenilor. Există foarte multe retete, fiecare fiind apreciată in felul ei ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei