Gusturile Moldovei. O călătorie prin deliciile bucătăriei bucovinene

mancare

Dimensiune font:

| 09-09-2024 09:25

Moldova este o zonă cu o istorie bogată și diversă, iar acest lucru se reflectă în bucătăria sa tradițională, unde influențele culturale și geografice se împletesc armonios. Fiecare parte din nord-estul țării adaugă un strop de unicitate mâncărurilor sale, transformându-le în experiențe culinare de neuitat.

Sarmalele, o îmbrățișare de arome
Sarmalele, considerate adesea sufletul bucătăriei românești, sunt nelipsite de pe mesele festive. Împachetate cu grijă în foi de varză murată sau frunze de viță-de-vie, sarmalele ascund în interior un amestec savuros de carne tocată, orez și condimente. Gătite încet, la foc mic, aromele se întrepătrund într-un mod divin, iar fiecare mușcătură este o adevărată îmbrățișare de arome. Se servesc de obicei cu mămăligă și smântână, adăugând o notă cremoasă și echilibrată acestui fel de mâncare tradițional. La pensiunile din Bucovina, turiștii sunt întâmpinați mereu  cu sarmale aburinde, învelite în foi de varză murată, umplute cu un amestec savuros de carne tocată, orez și condimente. Pe masă, tronează mândre, alături de mămăligă aurie și smântână proaspătă. Fiecare înghițitură este un dans al aromelor, o poveste spusă prin fiecare ingredient ales cu grijă. În casa gospodarilor, sarmalele nu sunt doar mâncare, ci un simbol al ospitalității și al dragostei pentru oaspeți.

Mămăliga, simplitatea desăvârșită
Mămăliga, o mâncare simplă dar incredibil de versatilă, este un simbol al tradiției și ospitalității românești. Preparată din făină de porumb fiartă, mămăliga poate fi servită ca garnitură sau chiar ca fel principal, însoțită de brânză de burduf, smântână sau ciuperci sote. În zonele montane, ciobanii o prepară în ceaun pe foc de lemne, adăugând un strop de autenticitate fiecărui bol aburind.
 

Ciorbă rădăuțeană, Bucovina într-o lingură
Ciorba rădăuțeană, o veritabilă poveste în farfurie, este un preparat care a devenit celebru dincolo de granițele regiunii. Aceasta ciorbă de pui cu legume, dreasă cu smântână și usturoi, oferă un gust revigorant și echilibrat. Fiecare lingură îți aduce în față prospețimea ingredientelor locale și măiestria gospodinelor bucovinene. Este ciorba care te încălzește în zilele reci de iarnă și te răcorește în verile călduroase. „Este ciorba noastră de duminică. Este reconfortantă și nutritivă, perfectă pentru a te încălzi în zilele răcoroase de toamnă”, ne-a spus Ana, proprietara unei pensiuni din comuna suceveană Vama. Rețeta spune că într-un cazan mare, se fierb pui de țară, legume proaspete și multe verdețuri. Secretul acestei ciorbe stă în smântâna adăugată din belșug și usturoiul care îi dă o notă distinctă. Rezultatul este un elixir bogat și savuros, perfect pentru a deschide mesele îmbelșugate sau pentru a alina stomacul după o noapte de petrecere. Fiecare lingură este o explozie de gusturi și texturi, făcând din deliciosul preparat un adevărat festin pentru simțuri.

Papanașii, dulceața desăvârșită
Nicio masă tradițională nu este completă fără desert, iar papanașii sunt cu siguranță vedetele dulciurilor românești. Gogoși pufoase din brânză dulce, prăjite până devin aurii și crocante la exterior, sunt servite cu smântână și dulceață de afine sau vișine. Contrastul dintre cald și rece, dintre dulce și acrișor, transformă fiecare îmbucătură într-o experiență de neuitat, o călătorie spre copilărie și amintiri de familie. „Vin în nordul Moldovei în fiecare vară și nu ratez papanașii niciodată. Mai buni ca aici nu am mâncat nicăieri”, ne-a spus Robert Zancu, din București

Cozonacul, sărbătoare în fiecare felioară
Cozonacul, acest dulce tradițional ce însoțește sărbătorile de Crăciun și Paște, este o adevărată operă de artă culinară. Aluatul fraged și pufos, umplut cu nucă, cacao, stafide sau rahat, este copt cu grijă și răbdare, rezultând într-un desert ce emană aroma caldă a sărbătorilor. Feliile generoase, împărțite cu cei dragi, sunt un simbol al belșugului și bucuriei împărtășite. În Bucovina sunt foarte apreciate „babele”, cozonaci preparați din aluat opărit și copți în forme speciale, rotunde, de unde le vine și denumirea.

Micii, giganții gustului
Mici sau mititei, acești cârnați scurți și fără înveliș, sunt adesea vedetele grătarelor românești. Prepararea lor este o artă: amestecul de carne de vită, porc și oaie, asezonat cu condimente și bicarbonat de sodiu, este frământat și lăsat să se odihnească înainte de a fi prăjit pe grătar. Se servesc cu muștar și pâine proaspătă, iar mirosul lor îmbietor atrage mereu o mulțime de gurmanzi la orice eveniment.

Fiecare fel de mâncare din Bucovina spune o poveste, o poveste despre tradiții, familie și bucuria de a împărtăși. De la sarmale la cozonac, fiecare preparat este o dovadă a bogăției culturale și gastronomice, o invitație la a descoperi și a savura gusturile autentice ale unei regiuni cu o inimă mare și o bucătărie pe măsură.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
Zacusca, gustul toamnei în borcan. O călătorie printre tradiții și arome balcanice
04/10/2024 10:57

 Zacusca, un preparat bogat si plin de savoare, transcende granitele bucătăriei traditionale romanesti si se regăseste in diverse culturi din Europa de Est si Balcani. Îndrăgită in special in Ro ...

  Cele mai cunoscute și întâlnite rețete cu dovleac
01/10/2024 09:56

Toamna este anotimpul care aduce in prim-plan dovleacul, un ingredient versatil, dulce si sănătos, care imbogăteste meniurile din intreaga lume. De la preparate traditionale pană la deserturi inovatoare, do ...

Pelteaua, fructul în esența lui cea mai pură
01/10/2024 08:59

Într-un colt tăcut al bucătăriei traditionale romanesti, pelteaua stă ca o mărturie a răbdării si priceperii, o delicată minune a toamnei. Este un preparat ce transformă fructele in aur lichid, p ...

Zacusca, vedeta toamnei în bucătăria românească
01/10/2024 08:41

În fiecare toamnă, pe măsură ce frunzele incep să ingălbenească si zilele devin mai scurte, un miros inconfundabil se răspandeste prin gospodării: aroma bogată si imbietoare a zacuscăi proaspăt ...

Gastronomia românească, o simbioză a bucătăriilor internaționale
22/09/2024 17:43

Bucătăria romanească este o comoară culturală, născută dintr-un amestec unic de traditii locale si influente internationale. De-a lungul secolelor, Romania a fost la răscrucea unor mari civilizatii, iar ...

Juicing sau Smoothie?
22/09/2024 08:30

Una din intrebările frecvente este despre combinatiile de fructe - legume in sucuri sau “smoothie” - pro sau contra? Din considerente pur trofologice (nutritionale). Fructele si legumele se dige ...

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
22/09/2024 07:30

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă ...

Mâncărurile uitate ale țăranilor din satele Iașului, o poveste de gusturi și tradiții pierdute
21/09/2024 17:27

  În satele din jurul Iasului, timpul pare să fi păstrat vii amintirile unor traditii si obiceiuri pe cale de disparitie. Printre acestea, mancărurile de altădată, preparate cu ingrediente simp ...

  Cele mai delicioase rețete de prăjituri de toamnă
21/09/2024 12:52

Pe măsură ce frunzele isi schimbă culoarea si aerul devine mai rece, bucătăriile din intreaga lume se umplu de arome imbietoare. Toamna este sezonul deserturilor bogate si reconfortante, pline de fructe co ...

Barabulele, ceapa și usturoiul, cele mai consumate legume
21/09/2024 10:12

  Moldova, cu un climat variat si soluri fertile, a fost mereu un loc unde agricultura s-a dezvoltat cu succes. Traditiile culinare includ o gamă largă de legume, esentiale pentru dieta zilnică. Lista ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei