Participarea României la o misiune militară în Niger
Dimensiune font:
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, miercuri, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la participarea Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE), cu un efectiv de până la 20 de militari.
În document, şeful statului informează Parlamentul că a aprobat participarea Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE).
Potrivit scrisorii, situaţia de securitate din Sahel a continuat să se deterioreze în anul 2022, pe fondul intensificări loviturilor de stat militare din regiune şi al retragerii Mali din organizaţia regională G5 Sahel, precum şi a forţelor sale comune. În acest context, la 30 noiembrie 2022, preşedintele şi ministrul afacerilor externe şi cooperării din Republica Niger au invitat Uniunea Europeană să desfăşoare o misiune sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) de parteneriat militar a Uniunii Europene în Niger, pentru a contribui la consolidarea capacităţii militare a Forţelor Armate Nigeriene. Obiectivul politic şi cel strategic al Uniunii Europene vizează asigurarea stabilităţii regiunii Sahel şi deschiderea unor noi oportunităţi de colaborare.
"Participarea la Misiunea de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE) demonstrează angajamentul ferm al României pentru asigurarea securităţii la nivel internaţional şi asigură vizibilitate la nivelul Uniunii Europene, România devenind astfel singurul stat membru care participă la toate angajamentele militare operaţionale ale Uniunii Europene", menţionează preşedintele.
Fondurile necesare pregătirii şi executării acestei misiuni de asistenţă umanitară se vor asigura din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, conform sursei citate.
Scrisoarea va fi prezentată într-o şedinţă comună a Parlamentului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau