1scoala

Dimensiune font:

Sute de copii în situaţia de a rămâne acasă în prima zi de şcoală!

| 19-08-2019 01:00

* la Şcoala Humosu, din comuna Sireţel, există încă riscul major ca, din cauza blocajului politic şi financiar, copiii să nu înceapă anul şcolar * în judeţul Iaşi există încă 207 şcoli cu toaleta în fundul curţii! * în perioada următoare, echipe mixte de inspectori ai ISJ Iaşi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică vor efectua controale în unităţile de învăţământ din judeţ, pentru a se verifica stadiul actual al pregătirii

Deşi prefecţii au primit dispoziţie de la Guvern să ia măsurile necesare pentru a se asigura că unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar, în judeţul Iaşi există încă destule neajunsuri care vor umbri, cu siguranţă, prima zi de şcoală, pe 9 septembrie.

Cele mai importante probleme sunt la Sireţel, comună în care, datorită blocajului politic înregistrat la nivelul Consiliului Local, nu a fost adoptat încă bugetul pe anul în curs. Aşa se face că 120 de copii din satul Humosu riscă să nu înceapă şcoala!

Pe 9 septembrie 2019, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar – USLIP Iaşi invită parlamentarii ieşeni, prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean şi, nu în ultimul rând, pe viitorul ministru al Educaţiei să participe la „Deschiderea Festivă” a anului şcolar în comuna Sireţel, la şcolile Humosu şi Sireţel. Asta pentru că, spun ei, la Şcoala Humosu lucrările vor fi finalizate optimist abia în luna aprilie 2020. Astfel, 120 de copii cu vârste între 6 şi 14 ani vor fi forţaţi să facă o navetă de 10 km până la Şcoala Slobozia, unde se va învăţa în trei schimburi. „Asta, în situaţia fericită în care conflictul politic din interiorul Consiliului Local Sireţel va conduce la o eventuală votare a bugetului. Există însă riscul major ca din cauza blocajului politic şi financiar, copiii de la Şcoala Humosu să nu înceapă anul şcolar. La cealaltă unitate de centru, din Sireţel, din cauza nefinalizării celui de-al doilea corp de clădire cursurile se vor desfăşura tot în 3 schimburi”, susţine Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

ISJ şi DSP, controale tematice prin şcolile judeţului

Prezenţi vineri la Iaşi, unde au participat la şedinţa Comitetului Executiv Judeţean al PSD Iaşi, prim-ministrul şi preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, alături de Mihai Fifor, secretarul general al partidului, au declarat, la unison, că Guvernul are în vedere crearea condiţiilor necesare de confort, siguranţă şi securitate pentru toţi copiii în şcoli.
Întrebat de jurnali
şti dacă şcolile din judeţul Iaşi sunt pregătite pentru începerea unui nou an şcolar, Fifor a spus că prefecţii au primit dispoziţie să ia măsurile necesare, în colaborare cu Inspectoratele Şcolare Judeţene, pentru a se asigura că unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru începerea şcolii.
Astfel, potrivit lui Fifor, în perioada urm
ătoare, echipe mixte de inspectori ai ISJ Iaşi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică vor continua efectuarea controalelor tematice în unităţile de învăţământ din judeţ, pentru a se verifica stadiul actual al pregătirii. „Am cerut prefecţilor să meargă în fiecare localitate cu o echipă mixtă, formată din inspectorul şcolar şi un reprezentant al DSP, pentru a fi convinşi că suntem pregătiţi, că sunt asigurate cele mai bune condiţii. Luni (astăzi – n.n.) vom avea o nouă videoconferinţă, deoarece facem evaluări în fiecare săptămână. Mai mult de atât, am avut o videoconferinţă şi cu inspectorii şefi de la inspectoratele judeţene de Poliţie, pentru că ne interesează ca elevii să fie în siguranţă. În aria unităţii de învăţământ luăm toate măsurile de precauţie", a spus Mihai Fifor în cadrul conferinţei de presă de la Iaşi.

Iaşi - 207 şcoli cu toaleta în fundul curţii

În încercarea de a accentua faptul că Executivul „conştientizează importanţa şcolilor, a unor condiţii foarte bune pentru elevi”, premierul Dăncilă a subliniat că se iau toate măsurile necesare pentru asigurarea unui act educaţional de calitate. „În timp ce alţii au închis şcoli, spitale, noi prin PNDL 1 şi PNDL 2 am reuşit să avem în judeţ 221 de unităţi şcolare, dintre care 80 terminate. Deci, pentru noi, şcoala este o prioritate. Vom face toate eforturile pentru a asigura tot ce este mai bun pentru elevi. În ceea ce priveşte manualele, în scurt timp vom nominaliza noul ministru al Educaţiei, şi sunt convinsă că va veni în spaţiul public cu toate detaliile legate de începerea anului şcolar”, a spus şi Viorica Dăncilă, vineri, la Iaşi.

În replică, președintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a precizat că fondurile alocate educaţiei în ultimii ani au fost insuficiente, astfel că nu pot fi făcute asemenea declarații. "Urmare a declarației doamnei Dăncilă, dorim să știm concret care sunt cele 80 de unități școlare de la nivelul județului Iași terminate prin PNDL1 sau PNDL 2. Fie doamna a fost informată greșit, fie ne aflăm în fața unor declarații pe care nu știm în ce registru să le încadrăm", a punctat Laviniu Lăcustă.

La nivelul judeţului Iaşi, în anul şcolar 2018-2019, funcţionau un număr de 221 de unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică.
În prezent, activitatea unit
ăţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi se desfăşoară în 1.470 clădiri, din care 921 clădiri sunt destinate activităţilor cu elevii, iar 549 clădiri în care nu se desfăşoară activităţi cu elevii.
Nu mai pu
ţin de 2.355 de unităţi de învăţământ de pe teritoriul României, în anul 2019, au toalete în curte, fără să fie racordate la apă curentă sau canalizare. Fapt confirmat de Ministerul Educaţiei.
Ministerul nu are, înc
ă, un proiect pentru remedierea acestei probleme grave, răspunsul dat de oficiali fiind cât se poate de simplu: în opinia lor, autorităţile locale care au în administrare clădirile şi terenurile sunt cele responsabile pentru luarea de măsuri.
Jude
ţele din regiunea Moldovei se situează pe un neonorant podium în ceea ce priveşte numărul şcolilor care încă mai au toalete în exterior. Primul loc este ocupat de Vaslui, cu 389 de şcoli care au toaletele în curte, urmat de Suceava - 217 de şcoli, Botoşani şi Iaşi - 207 şcoli fiecare. Cele mai puţine sunt la Bacău – 64.
Noua structură a anului şcolar

Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020), cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni.
Vacan
ţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020); vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020); vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021).
Clasele din înv
ăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral
şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
În ceea ce prive
şte clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menţionate şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri. Florentina SANDU, Laura RADU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
  La Botoşani, s-au plătit subvenţiile pentru usturoi
20/09/2019 08:11

  Producători agricoli inscrişi in „Programul usturoi 2019” şi care au valorificat recolta de pe suprafaţa cultivată, au primit ieri ajutorul de minimis in valoare de 3.000 euro la hectar ...

HBO filmează pe Valea Trotuşului
20/09/2019 07:54

      Onestenii au ocazia să joace in serialul „Bani negri (pentru zile albe)“, produs de HBO si filmat in localitatea de pe Valea Trotusului. Firma de casting a lansat deja anunt ...

PSD şi-a bătut joc de Moldova
20/09/2019 07:50

    Imaginea unui bărbat dintr-o comună băcăuană care sărută asfaltul a devenit motiv de certuri politice. Într-o declaraţie depusă Senat, liberalul Eugen Ţapu Nazare face din nou re ...

PSD şi-a bătut joc de Moldova
20/09/2019 07:49

  Imaginea unui bărbat dintr-o comună băcăuană care sărută asfaltul a devenit motiv de certuri politice. Într-o declaraţie depusă Senat, liberalul Eugen Ţapu Nazare face din nou referire l ...

„Vinul Moldovei. O legendă vie”
20/09/2019 07:34

    În fata Palatului Culturii din Iasi, se deschide astăzi prima editie a expozitiei ,,Republica Moldova prezintă”, organizată de Camera Bilaterală de Comert si Industrie Republica ...

Liceele cu zero promovabilitate la Bac pierd clasa a IX-a
20/09/2019 06:48

    Un ordin semnat de ministrul Educaţiei şi publicat in Monitorul Oficial a lăsat două licee din judeţul Bacău fără clasa a IX-a, incepand de anul viitor. Este vorba despre instituţiile d ...

Tramvaiul Ateneului, pregătit pentru prima cursă
20/09/2019 06:32

    Tramvaiul Ateneului este cel de-al paisprezecelea mijloc de transport personalizat tematic in cadrul proiectului cultural „Iasi - orasul tramvaielor pictate”, initiat de Asociatia TR ...

Rafo Oneşti a intrat în faliment
20/09/2019 06:18

    Tribunalul Bacău a pronunţat, ieri, falimentul Rafo Oneşti, la 11 ani de la oprirea activităţii in rafinărie, potrivit unui comunicat al casei de insolvenţă CITR. Falimentul Rafo survin ...

  Prăjituri, cafele speciale şi bătăi cu flori la Festivalul Străzii Lăpuşneanu
20/09/2019 05:56

Începand de astăzi, timp de trei zile, strada Lăpuşneanu va deveni principala atracţie a Iaşului datorită primei ediţii a festivalului cu acelaşi nume. Iniţiativa acestui eveniment aparţine echi ...

 Podgorenii vor umple mai puţine butoaie cu vin
20/09/2019 04:44

  În podgoriile din Moldova, culestul este in toi. Proprietarii plantaţiilor de viţă-de-vie ii dau zor cu munca şi mulţumesc pentru fiecare zi caldă de toamnă, care ii ajută să-şi pună la ...