Cum s-ar răspândi în Europa materialul radioactiv de la centrala Zaporojie dacă ar avea loc un incident

4 centrala

Dimensiune font:

| 19-08-2022 11:17

 O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării


Ucraina și țările imediat apropiate ar avea cel mai mult de suferit dacă material radioactiv de la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi aruncat în aer în urma unui incident, potrivit unei simulări făcute de Institutul Hidrometeorologic ucrainean. Simularea a fost făcută pentru zilele 15-18 august și arată cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) rezultat în urma unui incident de la atomocentrala de la Zaporojie, potrivit Pravda. Concentrațiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi dispersat încet spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice. O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării.
În ultimele ore ale simulării material radioactiv ar fi urmat să se îndrepte spre Rusia și spre zona Mării Azov.
Ucraina se pregătește pentru toate scenariile la centrala Zaporojie
Ucraina trebuie „să se pregătească pentru toate scenariile" la centrala nucleară Zaporojie, a avertizat ministrul său de interne.
Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene, purtând măști de gaze și costume de protecție, au participat la un exercițiu de intervenție în caz de dezastru, pe fondul temerilor legate de un alt dezastru asemănător celui de la Cernobîl. „Nimeni nu ar fi putut prezice că trupele rusești vor trage cu tancurile asupra reactoarelor nucleare. Este incredibil", a declarat Denys Monastyrsky. Atât timp cât centrala este controlată de Rusia, există „riscuri majore”, a adăugat el.
Rusia spune că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie a fost cucerită de forțele rusești în luna martie. Ea rămâne aproape de liniile de front și a fost bombardată în mod repetat în ultimele săptămâni. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru loviturile asupra centralei, în special începând din 5 august.
Ministerul rus al apărării a declarat joi că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația, lucru pe care Kievul neagă că l-ar face, transmite Reuters.
Într-un briefing, Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei, a declarat că sistemele de sprijin de rezervă ale centralei au fost avariate în urma bombardamentelor.
Kirillov a mai spus că, în cazul unui accident la centrală, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.
NATO cere o „inspecție urgentă” a AIEA la centrala nucleară Zaporojie
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie. Ocuparea centralei de către soldații ruși „constituie o gravă amenințare pentru securitatea acesteia și sporește riscurile unui accident sau incident nuclear (...) Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse de acolo”, a estimat șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă. Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au dus săptămâna trecută la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru inspectarea sitului. Ana POP
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Faleza Dunării din Budapesta, inundată: apa a ajuns până la scările Parlamentului
21/09/2024 04:16

Nivelul Dunării a crescut,cu aproape un metru in 24 de ore, iar vineri dimineată apa a ajuns pană la scările clădirii Parlamentului ungar. Toate drumurile, gările si porturile aflate de-a lungul fluviului ...

ÎCCJ admite cererea de revizuire: Victor Ponta își recâștigă titlul de doctor, după anularea ordinului de retragere
20/09/2024 19:44

Miercuri, 18 septembrie 2024, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a pronuntat o hotărare definitivă care anulează Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 4662/01.08.2016. Ordinul fusese emis in urma consta ...

Un bărbat înfășurat în folie alimentară a încercat să urce în avion ca... bagaj
20/09/2024 00:09

Un bărbat infăsurat in folie alimentară a incercat să urce in avion...sub formă de bagaj de cală. Incercarea bizară s-a petrecut pe aeroportul din Miami, Florida (SUA). Personalul companiei aeriene i-a r ...

Accident cu două convoaie militare în Brăila. Două camioane s-au ciocnit pe Podul Siret - Şendreni
19/09/2024 17:46

Două convoaie militare au fost implicate, joi după-amiază, intr-un accident rutier produs pe DN 2B, in apropierea Podului Siret - Şendreni, judeţul Brăila, anunţă Centrul Infotrafic. In urma unei colizi ...

Șoferul strivit de un tramvai în București lucra la SPP și era soțul femeii peste care s-a aruncat benzină în Parlament
19/09/2024 13:40

Două accidente la fel de socante au o legătură nebănuită intre ele. In urmă cu 2 zile, un bărbat a intrat in Palatul Parlamentului, a aruncat cu benzină pe o femeie si apoi a dat foc magazinului de suve ...

Accident teribil în București: o mașină a fost strivită de tramvai, șoferul a murit, vatmanul a ieșit pozitiv la drugtest
19/09/2024 10:45

Un accident mortal s-a produs, joi dimineata, in zona Progresul din Bucuresti, după ce un tramvai a lovit o masină care s-a rupt in două iar soferul acesteia nu a mai putut fi salvat. Vatmanul ar iesit pozi ...

Pericol nuclear în Norvegia: Se raportează cesiu radioactiv ridicat în zona Arcticii: Care este sursa
18/09/2024 17:29

Norvegia a raportat marti detectarea unor niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) in apropierea frontierei arctice cu Rusia. Ca răspuns, Kremlinul a declarat miercuri că serviciile ruse nu au emis nici ...

Ciclonul Boris a dat Italia peste cap
18/09/2024 16:35

Furtuna Boris, care a provocat inundaţii puternice şi 22 de morţi in Europa Centrală şi de Est, a ajuns in Italia, unde sunt pregnozate incă 48 de ore de ploi torenţiale. În regiunea Emilia Romagn ...

UE a votat pentru eliminarea orei de iarnă: Ce se întâmplă în România
18/09/2024 08:24

În Romania, schimbarea orei are loc de două ori pe an, in martie si in octombrie. În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc in noaptea de 26 spre 27 octombrie, cand ceasurile vor fi date inapo ...

Trupele NATO și armele trimise în Ucraina nasc un monstru greu de oprit: Putin a decis că Rusia va avea a doua cea mai mare armată din lume
18/09/2024 08:23

Războiul din Ucraina naste un monstru greu de oprit! Kremlinul a declarat marţi că un ordin al preşedintelui Vladimir Putin va transforma armata rusă in a doua cea mai mare din lume. Rusii pun inarmarea si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei