Ce se întâmplă cu cei care folosesc ChatGPT des. Experții trag un semnal de alarmă despre efectul „bizar”
Dimensiune font:
Experții au descoperit că utilizatorii care folosesc cel mai des ChatGPT, pentru cel mai îndelungat timp, devin dependenți de acest chatbot. E un efect „bizar” care îngrijorează comunitatea științifică.
Studiul a fost realizat de experți OpenAI în colaborare cu MIT Media Lab. Potrivit rezultatelor, acest grup mic de consumatori ChatGPT au dat dovadă de „utilizare problematică”.
Această „utilizare problematică” a fost descrisă în studiu drept „indicatori ai dependenței. Inclusiv preocupare, simptome de sevraj, pierderea controlului și modificarea stării de spirit”.
Ce se întâmplă cu cei care folosesc ChatGPT des
Pentru a ajunge la aceste concluzii, experții au chestionat mii de utilizatori ChatGPT. Aceștia au fost întrebați de părerea despre chatbot. Dar experții au fost atenți la „semnele afective” de care au dat dovadă cei care folosesc ChatGPT des.
Aceste semne afective au fost descrise drept „aspecte ale interacțiunii care indică empatie, afecțiune și susținere”, evidente atunci când utilizatorii interacționau cu ChatGPT.
Majoritatea oamenilor din studiu nu interacționa emoțional cu ChatGPT. Cei care foloseau chatbot-ul pentru perioade mai lungi de timp începeau să îl considere un fel de prieten. Respondenții care au vorbit cel mai des cu ChatGPT tindeau să fie și cei mai singuri. Și erau și cei care se stresau cel mai mult atunci când apăreau schimbări în comportamentul modelului.
Studiul a scos la iveală un efect descris drept „bizar”, în care utilizatorii încep să se atașeze de un model AI. În unele cazuri, utilizatorii deveneau dependenți de ChatGPT atunci când aveau dificultăți viețile personale.
Cei care nu au relații interpersonale dezvoltate tind să dezvolte relații parasociale cu AI. Un astfel de fenomen îngrijorează experții.
Cum folosesc unii utilizatori ChatGPT
Studiul a scos la iveală și modul în care e folosit ChatGPT. De exemplu, utilizatorii tindeau să folosească un limbaj mai emoțional când foloseau opțiunea text a chatbot-ului. Cel puțin în comparație cu Advanced Voice Mode.
În același timp, „modurile vocale erau asociate cu o bunăstare mai ridicată atunci când erau folosite pentru puțin timp”.
Cei care foloseau ChatGPT pentru motive personale, precum discutarea emoțiilor și amintirilor, erau mai puțini dependent emoțional de chatbot decât cei care îl foloseau în scopuri non-personale. Precum cererea sfaturilor, de exemplu.
Cea mai importantă concluzie e că utilizarea prelungită părea să ducă la amplificarea problemelor, indiferent de modul folosit. Utilizatorii se pot atașa de astfel de modele, indiferent pentru ce îl foloseau inițial.
UseIT.ro
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau