Jupiter

Dimensiune font:

38 de curiozități despre planeta Jupiter, „aspiratorul” spațial al Pământului

| 02-07-2019 09:56

 Planeta Jupiter a fost, pe bună dreptate, botezată după zeul suprem venerat în Roma Antică. Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este de 2,5 ori mai masivă decât toate celelalte planete la un loc. Are un câmp magnetic foarte de puternic, iar în jurul ei gravitează cei mai mulți sateliți planetari naturali din Sistemul Solar. În acest articol, îți prezentăm 38 de curiozități despre planeta Jupiter, care îți vor arăta fața mai puțin cunoscută a acestui gigant gazos.

1. Iată prima informație de pe lista cu curiozități despre planeta Jupiter. Această planetă se învârte mai repede decât orice altă planetă, cu viteza de peste 47.000 de kilometri pe oră. Dacă Pământul s-ar învârti atât de repede, o zi ar dura mai puțin de o oră.

Planeta Jupiter

2. Centrul planetei Jupiter are o temperatură de aproape 40.000 de grade Celsius, mai mare decât temperatura de la suprafața Soarelui, la nivelul fotosferei.

3. Saturn nu este singura planetă cu inele. Jupiter are trei inele, însă ele sunt foarte întunecate și nu pot fi văzute cu un telescop obișnuit.

4. Forța gravitației pe Jupiter este de două ori mai mare decât pe Pământ. O persoană care cântărește 36 kilograme pe Pământ ar cântări 91 de kilograme pe Jupiter.

5. Planeta a fost numită după Jupiter, zeul suprem venerat în Roma Antică. Jupiter era zeul luminii, al cerului și al justiției. 

6. Norii de pe Jupiter nu sunt ca norii de pe Pământ. Pe Jupiter, norii se deplasează cu viteze de până la 644 de kilometri pe oră.

7. În 2011, un grup de savanți a prezis că lacurile de apă de pe unul dintre sateliții lui Jupiter (Europa) ar putea susține forme de viață.

8. Jupiter seamănă foarte mult cu o stea: este alcătuită în mare parte din heliu și hidrogen.

9. Peste 1.000 de planete Pământ ar putea încăpea în interiorul lui Jupiter.

Curiozitati despre planeta Jupiter
Fotografie: earthsky.org

10. Numai trei obiecte sunt mai strălucitoare decât Jupiter pe cerul nopții: Soarele, Luna și planeta Venus. Când apare pe cerul nopții, Jupiter are o strălucire albă, cremoasă.

Curiozități despre planeta Jupiter – „Aspiratorul” spațial al Pământului

11. Jupiter nu are o suprafață solidă. De aceea, dacă ar sta pe suprafața planetei, o persoană sau un obiect s-ar scufunda treptat. Jupiter are, totuși, un miez solid. Însă acesta este foarte mic și este singurul element solid al întregii planete.

12. Iată încă o informație de pe lista noastră cu curiozități despre planeta Jupiter. Pământul nu poate da mai multă energie decât primește de la Soare, însă Jupiter radiază de aproape două ori mai multă căldură decât primește de la Soare.

13. Unul dintre sateliții lui Jupiter, Io, are cei mai mulți vulcani activi dintre toate corpurile din Sistemul Solar

14. Pământul face o rotație în jurul Soarelui într-un an. Jupiter are nevoie de aproape 12 ani pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui.

15. Jupiter este a cincea planetă de la Soare și se află la o distanță de 778 de milioane de kilometri de steaua noastră. Asta înseamnă că este cam de cinci ori mai departe de Soare decât Pământul.

16. Când vine vorba despre curiozități despre planeta Jupiter, această informație merită toată atenția: fiindcă își generează propria căldură, Jupiter se micșorează cu doi centimetri în fiecare an, pentru că încă nu a atins starea de echilibru.

Când s-a format, avea un diametru de aproximativ două ori mai mare decât acum și era mult mai fierbinte.

17. Marea Pată Roșie de pe Jupiter este cea mai mare furtună din Sistemul Solar. Este de trei ori mai mare decât Pământul și este posibil să dureze de cel puțin 350 de ani.

Curiozitati despre planeta Jupiter - Marea Pata Rosie
Marea Pată Roșie de pe Jupiter, văzută de aproape. Foto: earthsky.org

18. Jupiter este una dintre cele cinci planete vizibile cu ochiul liber de pe Pământ. Celelalte patru sunt VenusMarte, Mercur și Saturn.

19. Ganymede, satelitul lui Jupiter, este cel mai mare satelit din Sistemul Solar, mai mare chiar decât planeta Mercur.

20. Marea Pată Roșie se micșorează continuu de când a fost descoperită, în 1831.

21. Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre planeta Jupiter. Dacă nu ar fi gravitația lui Jupiter, Pământul ar fi lovit de mult mai mulți asteroizi. Gigantul gazos este, în esență, „aspiratorul” nostru spațial. 

22. Dacă s-ar solidifica, planeta Jupiter ar începe să se micșoreze.

Jupiter are, probabil, sute de sateliți naturali

23. Europa, unul dintre sateliții lui Jupiter, are un ocean uriaș, adânc de peste 100 de kilometri. Se crede că pe Europa se află de două ori mai multă apă decât pe întreg Pământul.

24. Norii superbi de pe Jupiter au o grosime de numai 50 de kilometri. Sub nori se află doar hidrogen și heliu.

25. Jupiter are 79 de sateliți confirmați și botezați. Cu toate acestea, savanții estimează că în jurul planetei orbitează aproximativ 200 de sateliți naturali.

Satelitii lui Jupiter
Cei patru sateliți principali ai lui Jupiter sunt Io, Europa, Callisto și Ganymede. Foto: phys.org

26. Până acum, nouă nave spațiale au vizitat planeta Jupiter. Prima a fost nava Pioneer 10 a NASA, în decembrie 1973. Ultima navă care a vizitat Jupiter a fost Juno, trimisă tot de NASA în iulie 2016.

27. Babilonienii antici sunt primii care au observat planeta Jupiter pe cerul nopții, în secolul al VIII-lea sau al VII-lea î.e.n.

28. Mesopotamienii numeau planeta Jupiter „Marduk” și considerau că era steaua-patron a orașului Babilon.

29. Jupiter produce explozii puternice de unde radio, mai puternice decât cele produse de Soare. Aceste lungimi de undă radio ar putea influența activitatea vulcanică intensă de pe satelitul Io. 

30. Triburile germanice au numit Jupiter „Donar” sau „Thor”.

31. Galileo Galilei a fost primul care a descoperit cei patru sateliți mari ai lui Jupiter, în 1610. Această descoperire dovedea că existau corpuri celeste care orbitau și în jurul altor planete decât Pământul și oferea dovezi noi în sprijinul ideii sistemului solar heliocentric, așa cum îl propusese Copernic.

32. Dacă ar fi de 80 de ori mai masivă, Jupiter s-ar transforma într-o stea.

33. Mai exact, Jupiter este de 2,5 ori mai mare decât toate planetele din Sistemul Solar luate la un loc.

Dimensiuni planete
Planeta Jupiter, comparată cu alte planete din Sistemul Solar. Foto: universetoday.com

34. Dacă o persoană ar putea călători cu viteza luminii, ar avea nevoie de 43 de minute ca să ajungă de pe Pământ pe Jupiter. Dacă ar înainta cu 100 de kilometri pe oră, ar avea nevoie de peste 850 de ani să ajungă de pe Pământ pe Jupiter.

35. Satelitul lui Jupiter numit Callisto este corpul ceresc cu cele mai multe cratere din Sistemul Solar.

36. Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre planeta Jupiter. Aceest gigant gazos este un magnet uriaș. Este una dintre cele șase planete care au câmpuri/sfere magnetice mai mari decât planetele în sine. Celelalte sunt Neptun, Uranus, Saturn, Mercur și Pământul.

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
In Siberia s-a gasit un diamant cu totul unic. Asa ceva nu s-a mai vazut niciodata
16/10/2019 00:06

 Intr-o mina din Siberia a fost descoperit un diamant cu totul special, care are in interiorul sau prins un alt diamant. Este singurul astfel de diamant gasit pana acum. Din motive lesne de inteles a fo ...

O schita uitata a lui Da Vinci se dovedeste a fi o minune a ingineriei. Ar fi fost cel mai mare pod al acelor vremuri
14/10/2019 08:38

 Desi este cunoscut pentru lucrari ca Mona Lisa, Leonardo De Vinci era un inovator in multe domenii, inclusiv in inginerie. Pornind de la o schita realizata de Da Vinci in 1502, oameni de stiinta de la ...

Navele de război circulare, proiectul SF eșuat al rușilor
07/10/2019 13:43

 În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, constructorii de nave au inceput să folosească fierul in loc de lemn si tot mai multi ingineri credeau că sosise vremea să experimenteze cu forme noi. ...

Adria Mare, continentul dispărut. Pământul peste care a crescut Europa
06/10/2019 20:08

 Pe măsură ce tehnologia de studiere a plăcilor tectonice evoluează, geologii continuă să descopere continente dispărute. Înainte de a fi astupat in intregime, in urmă cu circa 140 de milioan ...

 

În Imperiul Otoman, uciderea rudelor sultanului era prevăzută de lege!
03/10/2019 09:57

 Încă de la inceput, in Imperiul Otoman era ceva obisnuit ca noul sultan să-si ucidă fratii, chiar dacă unii dintre ei erau abia sugari. Ca multe alte dinastii islamice, turcii aplicau „leg ...

Ghețarii din Norvegia scot la iveală mii de artefacte perfect conservate
26/09/2019 10:51

 Peste 2.000 de artefacte din Epoca Fierului, perfect conservate, au fost descoperite sub ghetarii din Norvegia. Adunate acolo de-a lungul unei perioade de 6.000 de ani, obiectele oferă indicii pretioase ...

Descoperire surprinzatoare legata de Manuscrisele de la Marea Moarta
25/09/2019 09:48

Celebrele manuscrise de la Marea Moarta continua sa genereze enigme, la zeci de ani de la descoperirea lor. Un studiu recent a concluzionat ca cel putin pentru obtinerea unuia dintre ele a fost folosita o tehni ...

Cum a fost reconstituit, in premiera, chipul unui stramos de acum 100.000 de ani (Video)
22/09/2019 23:39

 Unul dintre cei mai misteriosi stramosi ai nostri, nici macar ai tuturor, a fost omul de Denisova. In premiera, chipul lui a fost reconstituit de o echipa de oameni de stiinta din Israel, plecand de la o ...

Cum scoți petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Ține fixativul aproape!
22/09/2019 10:37

    Cum scoti petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Tine fixativul aproape!. Ti-ai pătat bluza sau perechea preferată de blugi cu ulei? Nu dispera! Există cateva trucuri care ...

Urmările unui potenţial război atomic SUA-Rusia: 34 de milioane de morţi în primele ore
21/09/2019 14:29

 Cel puţin 34 de milioane de oameni ar deceda in primele ore după izbucnirea unui potenţial război nuclear intre Statele Unite şi Rusia, afirmă cercetători de la Universitatea Princeton, care averti ...