38 de curiozități despre planeta Jupiter, „aspiratorul” spațial al Pământului

Jupiter

Dimensiune font:

| 02-07-2019 09:56

 Planeta Jupiter a fost, pe bună dreptate, botezată după zeul suprem venerat în Roma Antică. Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este de 2,5 ori mai masivă decât toate celelalte planete la un loc. Are un câmp magnetic foarte de puternic, iar în jurul ei gravitează cei mai mulți sateliți planetari naturali din Sistemul Solar. În acest articol, îți prezentăm 38 de curiozități despre planeta Jupiter, care îți vor arăta fața mai puțin cunoscută a acestui gigant gazos.

1. Iată prima informație de pe lista cu curiozități despre planeta Jupiter. Această planetă se învârte mai repede decât orice altă planetă, cu viteza de peste 47.000 de kilometri pe oră. Dacă Pământul s-ar învârti atât de repede, o zi ar dura mai puțin de o oră.

Planeta Jupiter

2. Centrul planetei Jupiter are o temperatură de aproape 40.000 de grade Celsius, mai mare decât temperatura de la suprafața Soarelui, la nivelul fotosferei.

3. Saturn nu este singura planetă cu inele. Jupiter are trei inele, însă ele sunt foarte întunecate și nu pot fi văzute cu un telescop obișnuit.

4. Forța gravitației pe Jupiter este de două ori mai mare decât pe Pământ. O persoană care cântărește 36 kilograme pe Pământ ar cântări 91 de kilograme pe Jupiter.

5. Planeta a fost numită după Jupiter, zeul suprem venerat în Roma Antică. Jupiter era zeul luminii, al cerului și al justiției. 

6. Norii de pe Jupiter nu sunt ca norii de pe Pământ. Pe Jupiter, norii se deplasează cu viteze de până la 644 de kilometri pe oră.

7. În 2011, un grup de savanți a prezis că lacurile de apă de pe unul dintre sateliții lui Jupiter (Europa) ar putea susține forme de viață.

8. Jupiter seamănă foarte mult cu o stea: este alcătuită în mare parte din heliu și hidrogen.

9. Peste 1.000 de planete Pământ ar putea încăpea în interiorul lui Jupiter.

Curiozitati despre planeta Jupiter
Fotografie: earthsky.org

10. Numai trei obiecte sunt mai strălucitoare decât Jupiter pe cerul nopții: Soarele, Luna și planeta Venus. Când apare pe cerul nopții, Jupiter are o strălucire albă, cremoasă.

Curiozități despre planeta Jupiter – „Aspiratorul” spațial al Pământului

11. Jupiter nu are o suprafață solidă. De aceea, dacă ar sta pe suprafața planetei, o persoană sau un obiect s-ar scufunda treptat. Jupiter are, totuși, un miez solid. Însă acesta este foarte mic și este singurul element solid al întregii planete.

12. Iată încă o informație de pe lista noastră cu curiozități despre planeta Jupiter. Pământul nu poate da mai multă energie decât primește de la Soare, însă Jupiter radiază de aproape două ori mai multă căldură decât primește de la Soare.

13. Unul dintre sateliții lui Jupiter, Io, are cei mai mulți vulcani activi dintre toate corpurile din Sistemul Solar

14. Pământul face o rotație în jurul Soarelui într-un an. Jupiter are nevoie de aproape 12 ani pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui.

15. Jupiter este a cincea planetă de la Soare și se află la o distanță de 778 de milioane de kilometri de steaua noastră. Asta înseamnă că este cam de cinci ori mai departe de Soare decât Pământul.

16. Când vine vorba despre curiozități despre planeta Jupiter, această informație merită toată atenția: fiindcă își generează propria căldură, Jupiter se micșorează cu doi centimetri în fiecare an, pentru că încă nu a atins starea de echilibru.

Când s-a format, avea un diametru de aproximativ două ori mai mare decât acum și era mult mai fierbinte.

17. Marea Pată Roșie de pe Jupiter este cea mai mare furtună din Sistemul Solar. Este de trei ori mai mare decât Pământul și este posibil să dureze de cel puțin 350 de ani.

Curiozitati despre planeta Jupiter - Marea Pata Rosie
Marea Pată Roșie de pe Jupiter, văzută de aproape. Foto: earthsky.org

18. Jupiter este una dintre cele cinci planete vizibile cu ochiul liber de pe Pământ. Celelalte patru sunt VenusMarte, Mercur și Saturn.

19. Ganymede, satelitul lui Jupiter, este cel mai mare satelit din Sistemul Solar, mai mare chiar decât planeta Mercur.

20. Marea Pată Roșie se micșorează continuu de când a fost descoperită, în 1831.

21. Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre planeta Jupiter. Dacă nu ar fi gravitația lui Jupiter, Pământul ar fi lovit de mult mai mulți asteroizi. Gigantul gazos este, în esență, „aspiratorul” nostru spațial. 

22. Dacă s-ar solidifica, planeta Jupiter ar începe să se micșoreze.

Jupiter are, probabil, sute de sateliți naturali

23. Europa, unul dintre sateliții lui Jupiter, are un ocean uriaș, adânc de peste 100 de kilometri. Se crede că pe Europa se află de două ori mai multă apă decât pe întreg Pământul.

24. Norii superbi de pe Jupiter au o grosime de numai 50 de kilometri. Sub nori se află doar hidrogen și heliu.

25. Jupiter are 79 de sateliți confirmați și botezați. Cu toate acestea, savanții estimează că în jurul planetei orbitează aproximativ 200 de sateliți naturali.

Satelitii lui Jupiter
Cei patru sateliți principali ai lui Jupiter sunt Io, Europa, Callisto și Ganymede. Foto: phys.org

26. Până acum, nouă nave spațiale au vizitat planeta Jupiter. Prima a fost nava Pioneer 10 a NASA, în decembrie 1973. Ultima navă care a vizitat Jupiter a fost Juno, trimisă tot de NASA în iulie 2016.

27. Babilonienii antici sunt primii care au observat planeta Jupiter pe cerul nopții, în secolul al VIII-lea sau al VII-lea î.e.n.

28. Mesopotamienii numeau planeta Jupiter „Marduk” și considerau că era steaua-patron a orașului Babilon.

29. Jupiter produce explozii puternice de unde radio, mai puternice decât cele produse de Soare. Aceste lungimi de undă radio ar putea influența activitatea vulcanică intensă de pe satelitul Io. 

30. Triburile germanice au numit Jupiter „Donar” sau „Thor”.

31. Galileo Galilei a fost primul care a descoperit cei patru sateliți mari ai lui Jupiter, în 1610. Această descoperire dovedea că existau corpuri celeste care orbitau și în jurul altor planete decât Pământul și oferea dovezi noi în sprijinul ideii sistemului solar heliocentric, așa cum îl propusese Copernic.

32. Dacă ar fi de 80 de ori mai masivă, Jupiter s-ar transforma într-o stea.

33. Mai exact, Jupiter este de 2,5 ori mai mare decât toate planetele din Sistemul Solar luate la un loc.

Dimensiuni planete
Planeta Jupiter, comparată cu alte planete din Sistemul Solar. Foto: universetoday.com

34. Dacă o persoană ar putea călători cu viteza luminii, ar avea nevoie de 43 de minute ca să ajungă de pe Pământ pe Jupiter. Dacă ar înainta cu 100 de kilometri pe oră, ar avea nevoie de peste 850 de ani să ajungă de pe Pământ pe Jupiter.

35. Satelitul lui Jupiter numit Callisto este corpul ceresc cu cele mai multe cratere din Sistemul Solar.

36. Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre planeta Jupiter. Aceest gigant gazos este un magnet uriaș. Este una dintre cele șase planete care au câmpuri/sfere magnetice mai mari decât planetele în sine. Celelalte sunt Neptun, Uranus, Saturn, Mercur și Pământul.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei