Cine este afaceristul care 'a împrumutat' România cu 68 de milioane de euro. Statul îi plătește 24 milioane de lei dobândă/an
Dimensiune font:
Un singur investitor persoană fizică a împrumutat statul român cu 342 milioane de lei (68 mil. euro) prin cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis, ediţia august 2024, pentru care va fi remunerat de Ministerul Finanţelor cu o dobândă neimpozabilă de 24 mil. lei în fiecare an.
Românul care astfel a împrumutat statul român cu 68 de milioane de euro este omul de afaceri Romeo Pomponiu, în vârstă de 71 de ani, cunoscut ca proprietarul rețelei de magazine de îmbrăcăminte Steilmann. Investiția sa de 324 de milioane de lei în titluri de stat Fidelis este considerată cea mai mare sumă subscrisă vreodată de o persoană fizică în acest program. Tranzacția a fost efectuată prin intermediul brokerului Tradeville, una dintre cele mai mari firme de pe piața locală, chiar în ultima zi a perioadei de subscriere.
Această informație a fost confirmată de surse din Ministerul Finanțelor, deși identitatea investitorului nu a fost dezvăluită public, din motive de confidențialitate. Statul român, prin Ministerul Finanțelor, va oferi o dobândă anuală neimpozabilă de 7% pentru această emisiune, ceea ce înseamnă că Pomponiu va câștiga 24 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) în fiecare an pentru cei 324 de milioane de lei împrumutați.
În ansamblu, cea de-a patra ediție a emisiunii de titluri de stat Fidelis a atras investiții record de peste 3,23 miliarde de lei. Din totalul subscrierilor pentru tranșa în lei cu scadența la cinci ani, care a ajuns la 972 de milioane de lei, contribuția lui Romeo Pomponiu reprezintă aproximativ o treime. Fără această investiție majoră, ediția Fidelis nu ar fi atins recordul istoric, precedentul record fiind stabilit în aprilie 2024, cu 3,186 miliarde de lei.
Cine este Romeo Pomponiu
Romeo Pomponiu, un om de afaceri în vârstă de 71 de ani, deține 99,01% din Steilmann România SRL, companie fondată în 1991 și cunoscută pentru rețeaua de magazine de îmbrăcăminte Steilmann. Inițial, societatea era controlată de firma-mamă din Germania, care a fost printre primele companii străine intrate pe piața românească după 1989. Pomponiu a fost director general al companiei încă de la început.
Compania Steilmann a trecut prin perioade dificile, inclusiv intrarea în insolvență a acționarului german în 2016 și retragerea acestuia din firmă. În timpul pandemiei de Covid-19, Steilmann România a intrat, la rândul său, în insolvență, dar a reușit să se reorganizeze și a ieșit din acest proces în 2022.
Din punct de vedere financiar, Steilmann a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani. Dacă în 2009 cifra de afaceri era de aproape 47,7 milioane de lei, cu un profit net de 293.000 de lei, la finalul anului 2022, afacerile firmei au scăzut la 2,4 milioane de lei, înregistrând o pierdere netă de aproximativ 148.000 de lei. Cel mai mare profit al companiei a fost în 2013, când a atins aproape 2,5 milioane de lei. De asemenea, numărul de angajați a scăzut de la 399 în 2009 la doar 15 în 2023.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau