Tehnici chirurgicale moderne și avantajele lor

progrese_chirurgie_2326276253

Dimensiune font:

| 06-12-2024 10:09

Tehnici chirurgicale moderne și avantajele lor

Progresele pe care le-a făcut medicina în ultimii ani sunt vizibile în toate domeniile, dar poate că domeniul chirurgiei este unul dintre cele mai spectaculoase. Există numeroase tehnici chirurgicale moderne, utilizate pentru a îmbunătăți rezultatele operatorii, a reduce timpul de recuperare și a minimiza riscurile pentru pacienți. Descoperă-le în continuare!


Chirurgia robotică
Chirurgia robotică este una dintre cele mai inovatoare tehnici chirurgicale disponibile astăzi, care le permite chirurgilor să efectueze operații cu ajutorul unor brațe robotice controlate printr-o consolă. Aceste sisteme robotice au o cameră 3D de înaltă rezoluție și instrumente miniaturizate care pot fi manipulate cu o precizie superioară celei umane. Chirurgul controlează fiecare mișcare a robotului, având astfel un control excepțional asupra instrumentelor și vizualizării zonei de operare.


Printre avantajele chirurgiei robotice se numără:
● Precizie crescută;
● Minimizarea traumei;
● Confort și reducerea oboselii chirurgului.


Chirurgia laparoscopică (chirurgia minim invazivă)
Chirurgia laparoscopică implică realizarea unor mici incizii prin care sunt introduse instrumente speciale și o cameră video. Aceasta le permite chirurgilor să vadă zona intervenției pe un monitor și să efectueze procedura cu o precizie crescută, fără a face incizii mari. Laparoscopia este folosită în numeroase operații, cum ar fi colecistectomiile (îndepărtarea vezicii biliare), histerectomiile și apendicectomiile.


Avantajele chirurgiei laparoscopice sunt:
● Risc redus de infecții;
● Durere postoperatorie redusă;
● Recuperare mai rapidă;
● Cicatrici mai mici și rezultate estetice mai bune.


Chirurgia endoscopică
Similar laparoscopiei, chirurgia endoscopică implică folosirea unui endoscop – un tub subțire cu o cameră la capăt, care poate fi introdus în diferite cavități ale corpului, cum ar fi tractul digestiv sau căile respiratorii. Această tehnică este folosită frecvent pentru biopsii, tratamente pentru polipi sau intervenții în zone greu accesibile.


Avantajele chirurgiei endoscopice presupun:
● Minimizarea traumatismului tisular;
● Diagnosticare și tratamente rapide, minim invazive;
● Timp de recuperare scurt.


Chirurgia microchirurgicală

Microchirurgia este o tehnică avansată care utilizează instrumente miniaturizate și microscoape puternice pentru a efectua intervenții asupra unor structuri extrem de mici, cum ar fi vasele de sânge și nervii. Această metodă este esențială în chirurgia de reconstrucție, replantarea membrelor sau în chirurgia oculară.


Avantajele microchirurgiei sunt următoarele:
● Permite proceduri de mare precizie, cum ar fi sutura vaselor mici sau nervilor;
● Utilizarea cu succes în reconstrucții complexe.


Chirurgia asistată de imagistică
Această metodă utilizează imagini detaliate obținute în timp real prin CT, RMN sau ultrasunete, care sunt proiectate în sala de operație. Chirurgul poate urmări zona intervenției cu precizie și poate ajusta tehnica pe baza imaginilor obținute. Este utilizată frecvent în neurochirurgie și în chirurgia ortopedică.


Iată care sunt avantajele chirurgiei asistate de imagistică:
● Precizie crescută, mai ales în structuri complexe sau în cazuri de tumori cerebrale;
● Permite chirurgilor să navigheze în zone sensibile, reducând riscul de complicații.


Chirurgia cu ghidaj laser
Chirurgia laser utilizează fascicule de lumină pentru a tăia țesuturi sau pentru a distruge celulele anormale, cum ar fi cele canceroase. Este frecvent folosită în dermatologie (pentru îndepărtarea leziunilor cutanate), oftalmologie și în unele tipuri de chirurgie oncologică.


Avantajele chirurgiei cu ghidaj laser sunt:
● Precizie extremă și minim invazivă;
● Risc redus de sângerare și infecție;
● Ideală pentru tratarea țesuturilor delicate, cum ar fi în chirurgia oculară.


Chirurgia angiografică (angioplastia minim invazivă)
Folosită în principal în intervențiile cardiovasculare, această tehnică presupune folosirea unui cateter care este ghidat prin vasele de sânge pentru a trata blocajele arteriale sau pentru a monta stenturi. Este adesea utilizată în cardiologie, de exemplu, în tratamentul bolii coronariene.


Avantajele chirurgiei angiografice sunt, printre altele:
● Procedură minim invazivă pentru deschiderea arterelor blocate;
● Timp de recuperare rapid și risc mai mic față de intervențiile chirurgicale tradiționale pe cord deschis.


Chirurgia stereotactică
Folosind coordonate tridimensionale, chirurgia stereotactică permite localizarea precisă a țintelor din creier sau alte părți ale corpului. Aceasta este utilizată în neurochirurgie pentru tratamentul tumorilor cerebrale și în chirurgia coloanei vertebrale. Se combină adesea cu radiațiile (radiochirurgia stereotactică) pentru a trata tumorile cu precizie fără a afecta țesutul sănătos din jur.


Avantajele chirurgiei stereotactice sunt:
● Minimizează afectarea țesuturilor înconjurătoare;
● Precizie maximă, fiind ideală pentru intervenții pe creier.
Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, putem anticipa noi îmbunătățiri în domeniul chirurgiei, care vor pune accent pe personalizarea tratamentului, reducerea riscurilor și creșterea accesibilității. Astfel, aceste tehnici moderne nu numai că salvează vieți, ci contribuie la o experiență mai bună pentru pacient, confirmând angajamentul constant al medicinei de a pune nevoile și siguranța acestuia pe primul loc.
Sursa foto: Shutterstock 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mogosesti-Siret, cu sediul in sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi, telefon/fax 0332/407.398, e-mail: primaria@ mogosesti siret.ro, cod fiscal 4541343. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -teren in suprafata totala de 15.400,00 mp si 5 constructii in suprafata totala de 4.015,16 mp, identificate astfel: C1 grajd, in suprafata de 794,03 mp; C2 grajd, in suprafata de 1.009,07 mp; C3 grajd, in suprafata de 745,61 mp; C6 fanar, in suprafata de 727,03 mp; C7 fanar, in suprafata de 739,42 mp, nr.cadastral 60896, situate in sat Mogosesti-Siret, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principesa Maria nr. 68, judetul Iasi, apartinand domeniului privat al Comunei Mogosesti-Siret, conform caietului de sarcini, H.C.L. Mogosesti-Siret nr. 13/30.03.2023 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Comunei Mogosesti-Siret. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 1.000 Lei/exemplar, ce se achita in contul RO75TREZ4072 1340250XXXXX, deschis la Trezoreria Pascani, cod fiscal 4541343. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.02.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: un exemplar in original sau in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.02.2025, ora 12.00, la sediul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, cod postal 700398, telefon/fax 0332/403.642, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.01.2025.
Rezultatele LOTO de duminică, 19 ianuarie 2025 - Numerele norocoase extrase
19/01/2025 20:21

  Numerele castigătoare de duminică, 19 ianuarie Loto 6/49: 23, 48, 16, 32, 6, 35  Noroc: 0 9 5 7 8 9 9 Joker: 36, 10, 33, 43, 31 +5   Noroc Plus: 2 7 7 9 2 8 ...

Indicii ROBOR au revenit la 6%
19/01/2025 19:09

BNR a mentinut miercuri rata de referintă la 6,5%, in conditiile in care există „perspectiva scăderii ratei anuale a inflatiei in primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată ...

Se anunță creșteri substanțiale de salarii în următoarea perioadă. Cât vor primi românii în plus, potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză
19/01/2025 18:24

 Castigul salarial mediu net lunar se va majora in 2025 cu 6,2%, pană la 5.355 lei, iar cel real va creste cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Nationale de Strategie si P ...

Cum verifici online care sunt cele mai bune tarife la energie electrică în 2025
19/01/2025 11:30

 Tarifele pe care le plătim la electricitate sunt plafonate de către stat incă din 2022, cand a inceput o criză a pretului energiei in toată Europa. Legislatia aflată in prezent in vigoare prevede c ...

Adrian Câciu dezvăluie risipa statului român: Acesta plătește anual peste 100 de milioane de euro pentru sediile publice
18/01/2025 20:33

Statul roman plăteşte anual, pentru sediile diverselor instituţii publice, chirii a căror valoare totală depăşeşte o sută de milioane de euro. Cifra a fost făcută publică de către fostul ministru a ...

România pregătește legea care va viza toți angajații din privat - Dispare clauza de confidențialitate a salariului
18/01/2025 18:14

  Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparenta salarială si egalitatea de remunerare intre femei si bărbati, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii si angajatii din ...

Ce se întâmplă cu combinatul siderurgic din Galați. Zeci de cereri de insolvență și probleme de producție
18/01/2025 12:31

    Cu pierderi de peste 600 de milioane de euro in 2022 si 2023, combinatul siderurgic Liberty Galati s-a confruntat cu peste 150 de cereri de insolventă in ultimii trei ani.  ...

Previziuni sumbre pentru 2025. Adrian Negrescu: Vor încerca să ne ia mai mulți bani din buzunar. Ce se va întâmpla cu TVA-ul
18/01/2025 12:08

Previziunile pentru economia Romaniei in 2025 sunt ingrijorătoare, cu o serie de măsuri fiscale ce riscă să afecteze puterea de cumpărare a populatiei, spune economistul Adrian Negrescu. Acesta a explica ...

Investiții pentru digitalizarea companiei SCAN EXPERT SRL
18/01/2025 09:00

 Investitii pentru digitalizarea companiei SCAN EXPERT SRL

Ce investiții îți vor aduce profit în acest an
17/01/2025 14:05

* cel mai mare fond de investitii din lume, BlackRock, consideră că investitiile in sănătate, inteligentă artificială si tranzitia către energie regenerabilă sunt oportunităti strategice Investitiile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei