Modificările codului rutier în 2025. Ce trebuie să știe șoferii. Greșelile care pot aduce amenzi
Dimensiune font:
Codul Rutier pe anul 2025 aduce modificări semnificative pentru conducătorii auto, printre care se numără creșterea valorii punctului de amendă și o serie de propuneri legislative care ar putea schimba reglementările existente, având un impact asupra tuturor șoferilor, în cazul în care vor fi adoptate.
Printre noutățile propuse se află un proiect de lege care prevede ca șoferii să fie notificați prin SMS cu privire la expirarea permisului de conducere. Rămâne de văzut dacă acest proiect va fi și aprobat, scrie stirileprotv.ro.
S-A MĂRIT PUNCTUL DE AMENDĂ
Una dintre cele mai importante modificări din Codul Rutier 2025 este creșterea valorii punctului de amendă. Odată cu majorarea salariului minim pe economie, începând cu 1 ianuarie 2025, s-au mărit și amenzile pentru șoferii care comit infracțiuni rutiere.
Punctul de amendă a fost majorat de la 165 de lei, valoarea din 2024, la 202 lei începând cu 1 ianuarie 2025. Această valoare se calculează în funcție de salariul de bază minim brut, care a fost crescut anul acesta la 4.050 de lei.
TROTUARELE NU POT FI BLOCATE DE AUTOTURISME
Conform articolului 72 din OUG nr. 195/2022, șoferii sunt obligați să lase un spațiu de cel puțin un metru pe trotuare pentru a permite circulația pietonilor.
Încălcarea acestei reguli poate atrage sancțiuni de 3-4 puncte de amendă, în cazul în care nu se respectă distanța minimă necesară pentru pietoni. De asemenea, un șofer poate fi penalizat cu 4-6 puncte de amendă dacă mașina sa blochează complet trecerea pietonilor.
Amenzile sunt cuprinse între 810 și 1.121 de lei, iar autoritățile locale pot dispune ridicarea vehiculului. În București, costul mediu pentru ridicarea unei mașini este între 1.100 și 1.300 de lei.
S-AU INSTALAT CAMERE DE VITEZĂ
Au fost instalate camere de viteză pe mai multe drumuri din România, cunoscute sub denumirea de radare, iar șoferii care depășesc limita legală de viteză vor primi amenzile corespunzătoare acasă. Radarele fixe au fost amplasate pe autostrăzile A1 și A2, precum și pe Drumul Național 2 (DN2).
Șoferii care circulă prin aceste zone sunt monitorizați, iar la sfârșitul zilei, un ofițer de poliție analizează imaginile și trimite amenzile celor care încalcă regulile de circulație.
SE DAU AMENZI ȘI PE BAZA IMAGINILOR VIDEO
O altă schimbare semnificativă constă în includerea în legislație a unei dispoziții care permite sancționarea șoferilor pe baza înregistrărilor video. Astfel, dacă un șofer este surprins de o cameră de bord sau de orice alt dispozitiv în timp ce încalcă regulile de circulație sau comite o contravenție rutieră, Poliția are dreptul să-l amendeze. Vor fi, de asemenea, câteva propuneri care ar putea intra în codul rutier 2025.
FĂRĂ ȘOFERI SUB 21 DE ANI LA VOLANUL MAȘINILOR PUTERNICE
Tinerii sub 21 de ani nu vor mai avea permisiunea de a conduce automobile puternice pe drumurile publice, începând cu anul 2025. Un proiect de lege stipulează că șoferii cu vârsta de până la 21 de ani, precum și cei care au o experiență de condus mai mică de un an, nu vor putea conduce vehicule care depășesc 100 de cai putere sau 75 kW în cazul vehiculelor electrice.
ȘOFERII VOR PUTEA PRIMI SMS LA EXPIRAREA PERMISULUI
O altă modificare posibilă este un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va permite notificarea șoferilor prin SMS cu privire la apropierea datei de expirare a permisului auto. Astfel, conducătorii auto vor fi informați din timp despre expirarea permisului de conducere, având astfel ocazia să-l reînnoiască.
PROBA PRACTICĂ LA ȘCOALA DE ȘOFERI VA PUTEA FI SUSȚINUTĂ ÎN ORICE ORAȘ
Un alt proiect de lege prevede ca proba practică din cadrul școlii de șoferi să poată fi susținută în orice oraș din țară, nu doar în localitatea de reședință a cursantului. În prezent, proba practică, cunoscută și sub denumirea de „traseu”, poate fi susținută exclusiv în localitatea de domiciliu.
Dacă acest proiect de lege va fi adoptat, elevii vor avea posibilitatea de a susține proba în orice oraș, ceea ce va contribui la reducerea timpului de așteptare pentru programarea la proba practică.
Mai există și alte propuneri ca:
- introducerea unei polițe RCA pentru biciclete și trotinete electrice, dar este încă la stadiul de discuție,
- creșterea valabilității permisului de conducere de la 10 la 15 ani. Proiectul a fost adoptat de Senat, dar trebuie să treacă și de Camera Deputaților, cameră decizională,
- examenul pentru permisul de conducere să fie susținut doar cu examinatori atestați, care să fie aleși prin tragere la sorți.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau