Amenzi de 40.000 lei pentru comercializarea cărnii de porc neexpertizate
Dimensiune font:
* DSVSA Iaşi a deschis şapte locaţii unde se poate efectua exemenul trichineloscopic al cărnii de porc * costul efectuării acestui examen, exclusiv locaţiile private (CSVA), pentru un examen prin metoda digestiei artificiale este de 47 lei fără TVA, iar pentru examenul la Trichineloscop - 9 lei fără TVA * este interzisă sacri?carea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora, sau vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar
În perioada sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi are unele recomandări pentru populaţie, în vederea prevenirii posibilelor toxiinfecţii alimentare şi infestări cu parazitul Trichinella spp.
DSVSA recomandă ieşenilor să cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
„Sacrificarea porcului şi consumul acestuia în familie sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, pot avea consecinţe grave dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o alta boală infecţioasă. Prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. În cazul în care crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să sacrifice animalele în gospodărie, aceştia trebuie să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate, dar şi pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, spre a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor”, susţin cei de la DSVSA Iaşi.
Amenzi de până la 40.000 lei pentru comercializarea cărnii neexpertizate
Inspectorii sanitar veterinari susţin că, în situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu trebuie să riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii, deoarece veţi fi despăgubiţi de către stat, la valoarea de piaţă a animalului.
Totodată, DSVSA recomandă să nu consumaţi carnea şi să nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacri?caţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până 1a 40.000 lei.
Mişcarea porcilor vii şi comercializarea acestora în târguri este interzisă în această perioadă, datorită restricţiilor sanitare veterinare existente, pentru evitarea pătrunderii şi răspândirii pe teritoriul judeţului a virusului responsabil de producerea Pestei Porcine Africane — PPA, în contextul con?rmării acestei boli pe teritoriul României, dar şi în Republica Moldova stat a?at 1a graniţa cu judeţul Iaşi.
Unde puteţi efectua exemenul trichineloscopic al cărnii de porc
În judeţul laşi exemenul trichineloscopic al cărnii de porc se poate efectua în următoarele locaţii:
- LSVSA Iaşi (Aleea M. Sadoveanu, nr. 10), pentru solicitări de pe tot judeţul laşi, doar pentru examinări prin metoda digestiei arti?ciale;
- CSVSAO Hala Centrală Iaşi (Piaţa agroalimentară Hala Centrală), pentru solicitări de pe raza municipiului Iasi, comunele Tomeşti şi Dancu;
- CSVSAO Nicolina Iaşi (Piaţa agroalimentară Nicolina), pentru solicitări de pe raza municipiului Iaşi, comunele Răducăneni şi Schitu Duca;
- CSVSAO Păcurari Iaşi (Piaţa agroalimentară Alexandru), pentru solicitări din municipiul Iaşi, oraş Podu Iloaiei şi comunele limitrofe;
- CSVSAO Târgu Frumos - sediul CSVSA, şi Hârlău - Piaţa agroalimentară Hârlău, pentru solicitări de pe raza oraşului Târgu Frumos, oraşul Hârlău şi comunele limitrofe;
- CSVSAO şi CSVA Paşcani (la sediile acestor instituţii), pentru solicitări din municipiul Paşcani şi comunele limitrofe.
Exemenul trichineloscopic al cărnii de pore nu se poate efectua în unităţi/cabinete medicale veterinare care nu se află sub contract cu DSVSA Iaşi.
Programul de funcţionare al CSVSAO este de luni până sâmbătă, între orele 8.30 şi 18.00, sâmbăta între orele 8.30 şi 16.00, iar duminica între orele 8.30 şi 14.30.
Programul de funcţionare al LSVSA Iaşi este de luni până joi, între orele 8.30 şi 16.00, şi vineri, între orele 8.30 şi 13.30.
Costul efectuării examenului trichineloscopic în locaţiile aparţinând DSVSA Iaşi, exclusiv locaţiile private (CSVA), pentru un examen prin metoda digestiei artificiale este de 47 lei fără TVA / proba examinată, iar pentru examenul la Trichineloscop - 9 lei fără TVA / proba examinată.
În scopul efectuării examenului trichineloscopic clientul / bene?ciarul trebuie să preleveze o probă de carne care trebuie să ?e compusă din muşchii diafragmei, mai exact muşchiul care separă cutia toracică de abdomen şi muşchii intercostali (3-4 coaste prinse una de alta - alăturate, de 10-15 cm).
Este interzisă sacri?carea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora. Totodată, este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar. Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau