Alimentele s-au ieftinit în ianuarie
Dimensiune font:
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o scădere în luna ianuarie 2025, datorită reducerii semnificative a cotațiilor la zahăr și uleiuri vegetale, potrivit datelor publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citează Agerpres.
Food Price Index, indicatorul FAO care măsoară modificările de preț la un coș de alimente esențiale (cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr), a atins o medie de 124,9 puncte în ianuarie 2025, în scădere cu 1,6% față de luna decembrie 2024. Cu toate acestea, nivelul rămâne cu 6,2% mai mare decât în ianuarie 2024, dar cu 22% sub maximul istoric din martie 2022.
Prețurile la zahăr au înregistrat o scădere de 6,8% față de decembrie și 18,5% în ultimul an, datorită perspectivelor mai bune privind producția globală, pe fondul condițiilor meteo favorabile din Brazilia și reluării exporturilor de zahăr din India.
Uleiurile vegetale au scăzut cu 5,7% față de luna precedentă, însă se mențin cu 24,9% peste nivelul din ianuarie 2024. Declinul a fost influențat de ieftinirea uleiului de palmier și rapiță, în timp ce prețurile la uleiul de floarea-soarelui și soia au rămas stabile.
Carnea s-a ieftinit cu 1,7%, datorită scăderii prețurilor internaționale la carnea de porc, pui și oaie, în timp ce carnea de vită s-a scumpit.
Cerealele au crescut ușor cu 0,3%, însă rămân cu 6,9% sub nivelul din ianuarie 2024. Prețurile la grâu au scăzut ușor, în timp ce porumbul s-a scumpit din cauza revizuirii stocurilor din SUA. Orezul a fost mai ieftin cu 4,7%, ca urmare a exporturilor ridicate.
Produsele lactate au înregistrat o creștere de 2,4% față de decembrie și de 20,4% față de anul trecut, susținute de scumpirea brânzei, în ciuda ieftinirii untului și laptelui praf.
FAO și-a ajustat estimările privind producția mondială de cereale în 2024 la 2,840 miliarde de tone, cu 1 milion de tone mai puțin decât prognoza anterioară, ca urmare a reducerii previziunilor privind recolta de porumb din SUA.
Însămânțările de grâu de iarnă în emisfera nordică s-au încheiat cu creșteri ale suprafețelor cultivate în Franța, Germania și Marea Britanie, dar cu o scădere în Rusia din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
În ceea ce privește comerțul internațional, FAO estimează că schimburile de cereale vor scădea cu 5,6% în anul agricol 2024/2025, atingând 483,5 milioane de tone, pe fondul cererii reduse din China pentru orz, porumb și grâu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau