Ce facem în vreme de criză? Cinci scenarii de investiții pentru a ne proteja banii

BANI  3700

Dimensiune font:

| 11-05-2025 20:30

 În ce ar putea investi acum românii pentru a-și proteja economiile? E momentul de a acționa cât mai repede sau trebuie așteptat până după alegerile din 18 mai? Sunt întrebări la care a răspuns, pentru publicul HotNews, economistul-șef al unei bănci comerciale de top, în contextul în care depășirea pragului de 5 lei pentru euro și avertismentele privind o criză economică îngrijorează populația. 

În funcție de situația financiară a fiecăruia, de planurile pe termen lung și de toleranța la risc, deciziile pot fi împărțite, explică, într-o discuție cu HotNews, economistul șef al BRD, Florian Libocor. 

E un moment bun pentru a cumpăra o locuință?

Dacă există un avans solid și venituri stabile, oamenii profita de ofertele de pe piața imobiliară, spune, într-o discuție cu HotNews, Florian Libocor, care vorbește însă și despre un scenariu care nu trebuie ignorat:

 „Dacă ai un avans solid și venituri stabile, poți profita de ofertele existente pe piața imobiliară, unde ratele dobânzilor la creditele ipotecare cu dobândă fixă au scăzut. Pe de altă parte, nu trebuie ignorat scenariul conform căruia deprecierea leului poate continua, ceea ce ar putea afecta costurile de trai și ratele la credite. Nu în ultimul rând, incertitudinea politică și economică poate influența negativ piața imobiliară”.

Florian Libocor, economistul șef al BRD-GSG. Foto: BRD
Florian Libocor, economistul șef al BRD-GSG. 

Dacă decizia ese de a lua un credit pentru locuință, recomandarea bancherului este ca împrumutul să fie în moneda în care sunt încasate veniturile. Cu un credit în lei, este eliminat riscul valutar, având rate predictibile dacă veniturile sunt în lei.  

„Dobânzile pot fi însă mai mari comparativ cu cele în euro, dar oferă stabilitate. Creditul în euro vine cu dobânzi care pot fi mai mici, dar ești expus riscului valutar. Dacă leul continuă să se deprecieze, contravaloarea în lei a ratei creditului în euro va crește. 

Astfel, dacă veniturile tale sunt în lei, un credit în lei cu dobândă fixă pe o perioadă cât mai lungă poate fi o opțiune sigură în contextul actual. Dacă ai venituri în euro, poți lua în considerare un credit în euro, dar trebuie să fii conștient de riscurile asociate”, spune Libocor.

Economii de 50.000 lei. Trebuie schimbați în euro sau în franci elvețieni sau investiți altfel?

Cu 50.000 lei, alegerea între schimbul în valută și alte forme de investiție depinde de obiectivele fiecăruia, de orizontul de timp și toleranța la risc crede interlocutorul nostru. 

 „Achiziția de valută poate viza asigurarea protecției împotriva deprecierii leului mai ales acum, când cursul euro a depășit pragul psihologic de 5 lei/euro”, afirmă economistul șef al BRD.

Dar, avertizează Libocor, trebuie luate în calcul și următoarele:

  • Banii stau, dar nu produc randament decât în măsura în care deprecierea continuă (fiind îndeobște acompaniată de o depreciere a puterii de cumpărare a monedei depreciate care poate anula, chiar depăși, câștigul din diferența de curs favorabilă), 
  • Conversia poate aduce pierderi dacă leul se întărește în viitor, 
  • Intervine o variabilă dificil de prezis, altfel spus ”momentul bun”, când este acel moment?. Dacă totuși se alege o valută, este recomandat să fie aleasă una lichida si cunoscută cum ar fi euro.

Mai există însă și alte tipuri de investiții alternative, precum:

  • Depozite bancare sau titluri de stat, al căror randament nu este impozitat. Sunt instrumente fără risc valutar, cu randamente de circa 5 – 7% anual,  ceea ce oferă protecție parțială la inflație.
  • Fonduri mutuale sau ETF-uri. Aceste instrumente oferă randamente potențial mai mari (8–10% sau peste), dar cu risc. Asigură o diversificare internațională dar necesită cunoștințe minime și un orizont de expunere pe termen mediu.
  • Aurul. Este un activ bun în context de inflație și incertitudine care se poate cumpăra fizic sau prin ETF-uri (ex. Gold ETF). Acest activ nu produce venit decât dacă prețul lui crește dar păstrează valoarea.

Trebuie acționat cât mai repede sau așteptat până după alegerile din 18 mai?

Libocor spune că, având în vedere volatilitatea actuală, adoptarea unor măsuri imediate de protejare a economiilor este o decizie prudentă, el recomandând consultarea unui consilier financiar. „Una dintre primele decizii ar fi acea de diversificare a investițiilor prin distribuirea economiile în mai multe tipuri de active pentru a reduce riscul. Apoi, există posibilitatea de a alege între valute (care implică un risc de curs de schimb), aur (considerat un refugiu în perioade de incertitudine economică) și imobiliare (proprietățile pot oferi stabilitate și protecție împotriva inflației dar perioada de expunere necesara este mai mare). 

Mai avem așa zisele fonduri de urgență, care presupun menținerea unei rezerve de lichidități echivalentă cu 3-6 luni de cheltuieli, pentru posibile situații neprevăzute. 

Nu în ultimul rând, există posibilitatea de a face investiții în fonduri mutuale sau ETF-uri, care oferă diversificare dar trebuie adaptate profilului fiecăruia de risc.  

Așteptarea rezultatului alegerilor din 18 mai poate oferi o imagine mai clară asupra direcției economice a țării”, arată economistul șef al BRD. 

El a transmis și simulări ale unor scenarii de investiții:

Tip investiție Sumă inițială (lei) Randament estimat (%) Valoare estimată după 3 ani (lei)
Titluri de stat (6.5%) 20000 6.50% 24158.99
Fonduri obligațiuni / ETF global (8%) 20000 8.00% 25194.24
Euro (fără randament, +3% estimare valutară) 10000 3.00% 10927.27
Aur (randament estimat 5%) 5000 5.00% 5788.13
Acțiuni (randament estimat 10%) 5000 10.00% 6655
         a, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
 

ULTIMA ORA
 

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau @yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 11.07.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar in original. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.07.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2 @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.06.2025.
1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primaria dudaepureni@yahoo.com, cod fiscal 3394350. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Compartiment Achizitii publice, Comuna Duda-Epureni, comuna Duda Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com, cod fiscal 3394350. Documentatia de atribuire este pusa cu titlu gratuit la dispozitia solicitantilor care au inaintat o cerere in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui; b)Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciulul public de alimentare si distributie gaze naturale din Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui, conform art. 8 H.G. nr. 209/2019; c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 10.00; b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com; c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana; d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 21.07.2025, ora 12.00, sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, e-mail: primaria dudaepureni @yahoo.com. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 03.06.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, cod postal 730171, telefon 0335/417.861, fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Oras Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani, telefon/fax 0231/552.351, 0231/552.626, E-mail: orasflamanzi @yahoo.com, cod fiscal 3372173. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Pasune cu suprafata totala de 30 ha, situata in extravilanul orasului Flamanzi, apartinand domeniului privat al Orasului Flamanzi, conform caietului de sarcini, H.C.L. Flamanzi nr. 67/30.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, situata astfel: -Tarlaua Velnita Poiana -10ha; -Tarlaua Voloca Fata I -2 ha; -Tarlaua Voloca Fata II -8 ha; -Tarlaua Velnita Flamanzi -10ha. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin formularea si inregistrarea unei solicitari scrise la sediul Orasului Flamanzi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic din cadrul Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Orasului Flamanzi. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.06.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oras Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud.Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 09.07.2025, ora 10.00, Sala de sedinte a Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud. Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Botosani, municipiul Botosani, Str. Maxim Gorghi nr. 8, judetul Botosani, cod postal 710171, telefon 0231/511.739, fax 0233/831.832, e-mail: tr-botosani @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 13.06.2025.
Curs valutar| Moneda euro și-a reluat creșterea, pe fondul incertitudinii politice
18/06/2025 13:31

Moneda europeană s-a aprceiat, mieruri, in raport cu leul, potrivit cursului valutar de referintă, anuntat de Banca Natională a Romaniei (BNR). Un euro se tranzactionează miercuri cu 5,0325 lei, fată d ...

„Modernizarea activității firmei ORLIAȘI SRL”
18/06/2025 11:50

 „Modernizarea activitătii firmei ORLIASI SRL”

Ce pensii vor mai încasa românii?
18/06/2025 10:38

* o persoană care va iesi la pensie peste 10 ani, după o carieră stabilă si un salariu net de 7.000 lei lunar, poate ajunge să primească o pensie publică de aproximativ 2.100 lei, adică o rată de inloc ...

ANUNȚ FINALIZARE PROIECT „SCHIMBARE DESTINAȚIE DIN GRĂDINIȚĂ ÎN CENTRU COMUNITAR INTEGRAT SAT COVASNA COMUNA COSTULENI JUDETUL IASI”
18/06/2025 10:04

 ANUNT FINALIZARE PROIECT „SCHIMBARE DESTINATIE DIN GRĂDINITĂ ÎN CENTRU COMUNITAR INTEGRAT SAT COVASNA COMUNA COSTULENI JUDETUL IASI”

România devine hub european pentru producția de muniție NATO. Investiție americană de 220 de milioane de dolari
17/06/2025 17:09

Romania va construi, cu sprijin american, un centru strategic de productie de munitie NATO destinat intregii Europe. La Dragomiresti, in judetul Dambovita, urmează să fie construit un nou centru strategic ca ...

Încep lucrările la cel mai dificil lot din Autostrada Unirii A8!
17/06/2025 16:47

* pe traseul Ditrău-Grinties vor fi construite 19 tuneluri şi 63 de poduri * lungimea totală a tunelurilor şi a viaductelor (21 km) reprezintă 57% din lungimea intregului lot * membrii societătii civile p ...

România, aproape de o finanțare record. Marcel Boloș: '6 miliarde de euro pentru oamenii care duc greul scumpirilor la energie și transport'
17/06/2025 13:43

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a anuntat marti că Romania va putea accesa aproximativ 6 miliarde de euro din Fondul Social pentru Climă, bani care vor fi utilizati pentru a spr ...

Sebastian Burduja, pe şantierul parcului eolian VIFOR din Buzău: Un colos energetic de 461 MW, printre cele mai mari în Europa şi al doilea ca mărime din România.
17/06/2025 12:36

 Ministrul Energiei a mers pe şantierul parcului eolian VIFOR din Buzău – un proiect impresionant, susţinut şi prin finanţarea nerambursabilă de la Ministerul Energiei. O investiţie care va pr ...

ANUNȚ FINALIZARE PROIECT „SCHIMBARE DESTINAȚIE DIN GRĂDINIȚĂ ÎN CENTRU COMUNITAR INTEGRAT SAT COVASNA COMUNA COSTULENI JUDETUL IASI”
17/06/2025 10:45

 ANUNT FINALIZARE PROIECT „SCHIMBARE DESTINATIE DIN GRĂDINITĂ ÎN CENTRU COMUNITAR INTEGRAT SAT COVASNA COMUNA COSTULENI JUDETUL IASI”    

Urmează să înregistrăm cea mai mare recoltă de grâu de după 1997. Ce spun specialiștii europeni despre importanța agriculturii românești la nivel global
16/06/2025 19:55

 Romania ar urma să inregistreze in următorul sezon agricol, care va incepe la 1 iulie 2025, cea mai mare recoltă de grau de după 1997, ceea ce inseamnă un nou an in care Romania va fi unul dintre pri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei