1emigrare
1emigranti- Dan Chirlesan

Dimensiune font:

Emigranţii calificaţi, atraşi mai mult de calitatea instituţiilor, decât de bani!

| 22-04-2019 00:00

* un recent studiu comandat de Guvern arată că „salariile mari şi taxele mici nu mai sunt singurele motive care determină migraţia masivă a populaţiei calificate din estul Europei spre alte ţări” * „Emigranţii, în special cei cu abilităţi profesionale şi calificări, părăsesc ţările unde instituţiile publice sunt slăbite şi merg spre statele unde acestea funcţionează, în timp ce emigranţii necalificaţi par să fie atraşi de beneficiile generoase din ţările spre care se îndreaptă”, susţine Dan Chirleşan, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Afacerilor (FEAA)

Firmele ieşene au fost invitate sâmbătă la Camera de Comerţ din Iaşi, pentru a chestiona şi a-şi expune problemele într-un dialog direct cu reprezentanţii Guvernului, printre aceştia aflându-se şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

 

Atunci când vine vorba de campaniile electorale, politicienii români, fie ei de dreapta sau de stânga, nu fac risipă la capitolul declaraţii şi promisiuni, unele fiind chiar aberante, aşa cum par şi cele ale ministrului de Finanţe, după părerea unora. Acesta a vorbit la Iaşi despre capitalizarea CEC, noua Bancă de Dezvoltare a României, dar şi despre migraţia românilor.

 

Astfel, Eugen Teodorovici a declarat în cadrul întrunirii că Statul român încearcă să obţină toate aprobările de la Comisia Europeană în vederea capitalizării CEC Bank, “fiind prevăzută în acest sens suma de 900 de milioane de lei în bugetul pe anul 2019”. „Săptămâna viitoare se trimite la Comisia Europeană pachetul necesar pentru a primi acceptul pentru această capitalizare, şi imediat cum primim acceptul de la Comisie, vom face si transferul acestor bani către CEC, ca să înceapă să fie cât mai activ în economia din România”, a declarat Teodorovici sâmbătă la Iaşi.

 

Economistul ieşean Dan Chirleşan, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza”, salută declaraţia boardului de conducere a CEC Bank privind intenţia de capitalizare suplimentară a băncii cu 940 de milioane lei (aproximativ 195 milioane euro), dar priveşte cu rezervă optimismul aceluiaşi bord, că va exploda creditarea la CEC Bank cu 35-40 de miliarde de lei, adică cu aproximativ 8,5 miliarde de euro (4% din PIB). „Să nu uităm că, pe de o parte, CEC este singura bancă universală din România cu capital integral de stat, iar pe de altă parte, de sub această umbrelă de protecţie conferită de Statul român, prin Ministerul de Finanţe, CEC Bank a fost protejată de turbulenţele pieţei din industria bancară, dar şi ţinută deoparte de nevoile de profesionalizare şi capitalizare din industria bancară. Provocarea actuală de a extinde pe piaţa creditului din România este mare, pentru că deşi CEC Bank este cea mai bătrână bancă de pe piaţa bancară din România, este şi cea mai puţin pregătită bancă din sistem cu capital uman, financiar de lucru pentru a face faţă riscului de creditare, şi rămâne cea mai expusă bancă la influenţele factorului politic în activitatea economică a băncii”, a declarat Dan Chirleşan. În opinia sa, anunţul ministrului Eugen Teodorovici a creat mai degrabă panică între angajaţii băncii, decât bucurie.

 

Unii miniştri „desenează bănci”, alţii... autostrăzi

 

Lui Chirleşan i se pare himeric şi Proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PSD-ALDE, care prevede înfiinţarea unei Bănci de Dezvoltare ce se doreşte a fi o entitate juridică autonomă şi independentă, capabilă să încheie orice tip de contracte în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale, care să poată participa la achiziţii publice şi să deţină sau înstrăina orice bunuri în acord cu obiectul său de activitate. „Banca de dezvoltare va fi o bancă nouă, s-a luat decizia în Guvern anul trecut, pentru a fi în România încă un instrument, pentru ca firmele din ţară să le poată folosi. Este un model care deja funcţionează în alte state europene membre. Sperăm să o realizăm cât de curând”, a spus Teodorovici jurnaliştilor. Economistul ieşean consideră că ministrul Finanţelor, animat de plimbările sale prin Europa, „creează şi desenează bănci aşa cum ministrul Răzvan Cuc desenează şi promite SF-uri pentru autostrăzi în Moldova”. „Ambii sunt limitaţi în punerea în practică a declaraţiilor politice de absenţa resurselor financiare şi umane necesare. Este însă corect să spunem că România a avut o Bancă de Investiţii, transformată după 1990 în Bancă pentru Dezvoltare, privatizată cu succes în 1998, cunoscută publicului sub denumirea de Banca Română pentru Dezvoltare - Group Societe General. Să nu uităm că în spatele acestei Bănci pentru Dezvoltare stau 95 de ani de experienţe permanent trăite, şi dacă pentru a crea o nouă bancă tot pentru dezvoltare este suficient să bem un pahar de apă şi să facem o declaraţie de presă, România ar fi brăzdată de milioane de bănci, create din pixurile a sute de miniştri. Şi Becali, şi Vântu au visat la crearea unor bănci comerciale, dar nu au concretizat proiectele dincolo de declaraţiile lor politice”, a punctat Dan Chirleşan.

 

Motivele emigraţiei s-au schimbat

 

Eugen Teodorovici a vorbit la Iaşi şi despre migraţie, menţionând că Guvernul României  poartă negocieri cu statele Uniunii Europene pentru a implementa un pachet de măsuri care au drept scop întoarcerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate. El a subliniat faptul că se doreşte, totodată, diminuarea sau stoparea exodului forţei de muncă din România.
Ministrul de Finanţe a precizat că, în momentul de faţă, piaţa muncii din România are un deficit de aproximativ un milion de persoane, adăugând că se ia în considerare chiar o finanţare din partea statului pentru fi suportate diferenţele salariale existente între piaţa muncii din România şi cea din Uniunea Europeană.

Din perspectiva economistului Dan Chirleşan, declaraţia actualului ministru al Finanţelor, care a fost şi ministru al Fondurilor Europene „este oarecum repetitivă cu cea de la începutul lunii aprilie 2019 de la reuniunea ECOFIN, când a solicitat ca ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene să se gândească la un pachet agresiv de măsuri pentru a combate exodul creierelor”. „Se menţiona atunci că statele UE afectate de imigraţie trebuie să gândească un pachet privind mobilitatea de pe piaţa comunitară a muncii, astfel încât să nu fie afectată dezvoltarea acestor state. Şi anul trecut ministrul Teodorovici a declarat că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a UE, întrucât angajaţii plecaţi din România la muncă în Germania nu se mai întorc în veci în ţară. Un studiu comandat de România în contextul Preşedinţiei Consiliului UE şi realizat în 2019 de Centrul pentru Studii de Politică Europeană arată că salariile mari şi taxele mici nu mai sunt singurele motive care determină migraţia masivă a populaţiei calificate din estul Europei spre alte ţări. Documentul arată că emigranţii, în special cei cu abilităţi profesionale şi calificări, părăsesc ţările unde instituţiile publice sunt slăbite şi merg spre statele unde acestea funcţionează. Calitatea instituţiilor contează mai mult pentru emigranţii calificaţi, în timp ce emigranţii necalificaţi par să fie atraşi de beneficiile generoase din ţările spre care se îndreaptă”, a spus Dan Chirleşan. Florentina SANDU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
COMUNA ION NECULCE, cu sediul în strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, CUI 4541050, telefon/fax 0232/710880, 0232/710780, email: achizitii@primaria-ionneculce.ro, anunţă: Organizarea unei licitaţii deschise la sediul Comunei Ion Neculce din strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, în data de 15.03.2019. Obiectul licitaţiei îl constituie ÎNCHIRIEREA PĂŞUNII aflată în domeniul privat al comunei Ion Neculce în suprafaţă de 323,3466 ha. Închirierea se poate face pe tarla şi parcele, conform anexei. Durata minimă a închirierii este de 7 (şapte) ani. Documentaţia de atribuire, în vederea participării la licitaţie (aprobate prin H.C.L. nr. 19/28.02.2019), poate fi solicitată de la autoritatea contractantă Comuna Ion Neculce, prin înaintarea unei solicitări în acest sens, achitând suma de 50 lei de la caseria Primăriei Ion Neculce. Documentaţia de atribuire se pune la dispoziţie celor interesaţi pe suport hârtie/ suport magnetic, după achitarea taxei de 50 lei, de către compartimentul de achiziţii. Clarificări cu privire la documentaţia de atribuire vor fi solicitate cel mai târziu până la data de 05.04.2019. Persoanele interesate vor depune la sediul Comunei Ion Neculce actele doveditoare privind calităţile cerute ofertanţilor, în conformitate cu criteriile de eligibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire. Garanţia de participare este de 150 lei şi se achită la casieria Primăriei Ion Neculce. Ofertele se vor primi într-un exemplar original, introdus într-un plic închis şi sigilat, până la data de 09.04.2019, ora 09.00 inclusiv, la sediul Comunei Ion Neculce. Plicurile conţinând ofertele se vor deschide la data de 09.04.2019, ora 10.00, la sediul Comunei Ion Neculce. Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute Tribunalul Iaşi, adresa Palatul de Justiţie din Iaşi: România, Iaşi, judeţul Iaşi, strada Elena Doamna, nr. 1A, cod poştal 700398, telefon 0232/260600, 0232/248000, 0332/403666. Informaţii suplimentare vor fi solicitate la sediul Comunei Ion Neculce sau la nr. de telefon 0232/710880. Prezentul anunţ cu privire la licitaţia publică pentru închirierea păşunii va fi transmis spre publicare la data de 01.04.2019. Primar, Valeanu Gheorghe
Loto. Loto 6/49, numerele câștigătoare de duminică, 19 mai, 2019
19/05/2019 21:06

 Numere castigătoare de duminică, 19 mai, 2019 Loto 6/49 43 26 15 11 24 25 Joker  3 28 44 19 14 +13 Loto 5 din 40   22 2 25 5 31 12 Noroc    78 9 9 8 7 3 6 Super N ...

Economia românească se supraîncălzeşte. Cresc preţurile. Leul se pregăteşte de depreciere
19/05/2019 16:57

La finalul săptămanii trecute, guvernatorul Mugur Isărescu a prezentat raportul privind inflaţia. Noua prognoză pentru acest an a crescut de la 3% la 4,2%, iar cea pentru 2020 la 3,3%, semn că economia ro ...

UBER: Povestea unei companii admirată de milioane şi contestată de milioane
19/05/2019 10:36

 În acelaşi timp compania a generat proteste ample, in multe ţări ale lumii, mai ales din partea transportatorilor „clasici”, care şi-au văzut ameninţate afacerile. Cum a apărut Ub ...

Comercianti de legume si fructe amendati cu peste 1 milion de lei de ANPC: Ce nereguli s-au gasit la controale
18/05/2019 17:38

 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a anuntat ca a aplicat amenzi de peste un milion de lei, in urma a noi controale efectuate la marii operatori economici care comercializeaza le ...

 

Calvarul călătoriei cu trenul în România - Câte restricții de viteză sunt și care sunt cele mai lente porțiuni, dar și puținele zone rapide
18/05/2019 10:09

 După Paste ministrul Transporturilor a ”inspectat” calea ferată călătorind de la Bucuresti la Constanta, pe singura magistrală unde viteza medie de circulatie trece de 100 km/h. Traseul e ...

Primele semne de CRIZĂ - Peste 60% din companii au PROBLEME GRAVE cu plata facturilor
18/05/2019 09:49

Sapte companii din zece intarzie să-si plătească facturile, fapt care duce la accentuarea blocajului financiar, iar durata medie de incasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile, ...

Blocajul financiar se accentuează, 7 din 10 companii îşi plătesc cu greu facturile/ Expert în consultanţă strategică: „Banii circulă tot mai greu”
18/05/2019 08:54

 În condiţiile in care nu dispun de resurse financiare suficiente, iar accesul la credite le este practic imposibil din varii motive, tot mai multe companii intarzie să-şi plătească la timp fact ...

Leonardo Badea (ASF): Obiectivul nostru principal este protecţia consumatorilor financiari
17/05/2019 17:55

Prezent astăzi la Conferinţa „European Consumer Protection”, organizată de APPA (Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor) şi XPRIMM, preşedintele ASF - Leonardo Badea, a declarat: „ &I ...

Posesorii de centrale de apartament, taxă. Românii scot bani din buzunar
17/05/2019 15:04

 Posesorii de centrale de apartament s-ar putea confrunta cu o situatie neplăcută.  Posesorii de centrale de apartament s-ar putea confrunta cu o situatie neplăcută. Astfel, acestia ar putea av ...

Curs valutar: Euro termina saptamana in crestere
17/05/2019 14:57

 Leul a pierdut teren, vineri, in fata monedei europene si a dolarului american. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 4,7621 de lei/unitate, cu 0,01% mai mult fata de joi. ...