1emigrare
1emigranti- Dan Chirlesan

Dimensiune font:

Emigranţii calificaţi, atraşi mai mult de calitatea instituţiilor, decât de bani!

| 22-04-2019 00:00

* un recent studiu comandat de Guvern arată că „salariile mari şi taxele mici nu mai sunt singurele motive care determină migraţia masivă a populaţiei calificate din estul Europei spre alte ţări” * „Emigranţii, în special cei cu abilităţi profesionale şi calificări, părăsesc ţările unde instituţiile publice sunt slăbite şi merg spre statele unde acestea funcţionează, în timp ce emigranţii necalificaţi par să fie atraşi de beneficiile generoase din ţările spre care se îndreaptă”, susţine Dan Chirleşan, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Afacerilor (FEAA)

Firmele ieşene au fost invitate sâmbătă la Camera de Comerţ din Iaşi, pentru a chestiona şi a-şi expune problemele într-un dialog direct cu reprezentanţii Guvernului, printre aceştia aflându-se şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

 

Atunci când vine vorba de campaniile electorale, politicienii români, fie ei de dreapta sau de stânga, nu fac risipă la capitolul declaraţii şi promisiuni, unele fiind chiar aberante, aşa cum par şi cele ale ministrului de Finanţe, după părerea unora. Acesta a vorbit la Iaşi despre capitalizarea CEC, noua Bancă de Dezvoltare a României, dar şi despre migraţia românilor.

 

Astfel, Eugen Teodorovici a declarat în cadrul întrunirii că Statul român încearcă să obţină toate aprobările de la Comisia Europeană în vederea capitalizării CEC Bank, “fiind prevăzută în acest sens suma de 900 de milioane de lei în bugetul pe anul 2019”. „Săptămâna viitoare se trimite la Comisia Europeană pachetul necesar pentru a primi acceptul pentru această capitalizare, şi imediat cum primim acceptul de la Comisie, vom face si transferul acestor bani către CEC, ca să înceapă să fie cât mai activ în economia din România”, a declarat Teodorovici sâmbătă la Iaşi.

 

Economistul ieşean Dan Chirleşan, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza”, salută declaraţia boardului de conducere a CEC Bank privind intenţia de capitalizare suplimentară a băncii cu 940 de milioane lei (aproximativ 195 milioane euro), dar priveşte cu rezervă optimismul aceluiaşi bord, că va exploda creditarea la CEC Bank cu 35-40 de miliarde de lei, adică cu aproximativ 8,5 miliarde de euro (4% din PIB). „Să nu uităm că, pe de o parte, CEC este singura bancă universală din România cu capital integral de stat, iar pe de altă parte, de sub această umbrelă de protecţie conferită de Statul român, prin Ministerul de Finanţe, CEC Bank a fost protejată de turbulenţele pieţei din industria bancară, dar şi ţinută deoparte de nevoile de profesionalizare şi capitalizare din industria bancară. Provocarea actuală de a extinde pe piaţa creditului din România este mare, pentru că deşi CEC Bank este cea mai bătrână bancă de pe piaţa bancară din România, este şi cea mai puţin pregătită bancă din sistem cu capital uman, financiar de lucru pentru a face faţă riscului de creditare, şi rămâne cea mai expusă bancă la influenţele factorului politic în activitatea economică a băncii”, a declarat Dan Chirleşan. În opinia sa, anunţul ministrului Eugen Teodorovici a creat mai degrabă panică între angajaţii băncii, decât bucurie.

 

Unii miniştri „desenează bănci”, alţii... autostrăzi

 

Lui Chirleşan i se pare himeric şi Proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PSD-ALDE, care prevede înfiinţarea unei Bănci de Dezvoltare ce se doreşte a fi o entitate juridică autonomă şi independentă, capabilă să încheie orice tip de contracte în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale, care să poată participa la achiziţii publice şi să deţină sau înstrăina orice bunuri în acord cu obiectul său de activitate. „Banca de dezvoltare va fi o bancă nouă, s-a luat decizia în Guvern anul trecut, pentru a fi în România încă un instrument, pentru ca firmele din ţară să le poată folosi. Este un model care deja funcţionează în alte state europene membre. Sperăm să o realizăm cât de curând”, a spus Teodorovici jurnaliştilor. Economistul ieşean consideră că ministrul Finanţelor, animat de plimbările sale prin Europa, „creează şi desenează bănci aşa cum ministrul Răzvan Cuc desenează şi promite SF-uri pentru autostrăzi în Moldova”. „Ambii sunt limitaţi în punerea în practică a declaraţiilor politice de absenţa resurselor financiare şi umane necesare. Este însă corect să spunem că România a avut o Bancă de Investiţii, transformată după 1990 în Bancă pentru Dezvoltare, privatizată cu succes în 1998, cunoscută publicului sub denumirea de Banca Română pentru Dezvoltare - Group Societe General. Să nu uităm că în spatele acestei Bănci pentru Dezvoltare stau 95 de ani de experienţe permanent trăite, şi dacă pentru a crea o nouă bancă tot pentru dezvoltare este suficient să bem un pahar de apă şi să facem o declaraţie de presă, România ar fi brăzdată de milioane de bănci, create din pixurile a sute de miniştri. Şi Becali, şi Vântu au visat la crearea unor bănci comerciale, dar nu au concretizat proiectele dincolo de declaraţiile lor politice”, a punctat Dan Chirleşan.

 

Motivele emigraţiei s-au schimbat

 

Eugen Teodorovici a vorbit la Iaşi şi despre migraţie, menţionând că Guvernul României  poartă negocieri cu statele Uniunii Europene pentru a implementa un pachet de măsuri care au drept scop întoarcerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate. El a subliniat faptul că se doreşte, totodată, diminuarea sau stoparea exodului forţei de muncă din România.
Ministrul de Finanţe a precizat că, în momentul de faţă, piaţa muncii din România are un deficit de aproximativ un milion de persoane, adăugând că se ia în considerare chiar o finanţare din partea statului pentru fi suportate diferenţele salariale existente între piaţa muncii din România şi cea din Uniunea Europeană.

Din perspectiva economistului Dan Chirleşan, declaraţia actualului ministru al Finanţelor, care a fost şi ministru al Fondurilor Europene „este oarecum repetitivă cu cea de la începutul lunii aprilie 2019 de la reuniunea ECOFIN, când a solicitat ca ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene să se gândească la un pachet agresiv de măsuri pentru a combate exodul creierelor”. „Se menţiona atunci că statele UE afectate de imigraţie trebuie să gândească un pachet privind mobilitatea de pe piaţa comunitară a muncii, astfel încât să nu fie afectată dezvoltarea acestor state. Şi anul trecut ministrul Teodorovici a declarat că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a UE, întrucât angajaţii plecaţi din România la muncă în Germania nu se mai întorc în veci în ţară. Un studiu comandat de România în contextul Preşedinţiei Consiliului UE şi realizat în 2019 de Centrul pentru Studii de Politică Europeană arată că salariile mari şi taxele mici nu mai sunt singurele motive care determină migraţia masivă a populaţiei calificate din estul Europei spre alte ţări. Documentul arată că emigranţii, în special cei cu abilităţi profesionale şi calificări, părăsesc ţările unde instituţiile publice sunt slăbite şi merg spre statele unde acestea funcţionează. Calitatea instituţiilor contează mai mult pentru emigranţii calificaţi, în timp ce emigranţii necalificaţi par să fie atraşi de beneficiile generoase din ţările spre care se îndreaptă”, a spus Dan Chirleşan. Florentina SANDU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
România, a doua cea mai mare amendă din Europa Centrală şi de Est pentru încălcarea GDPR
15/07/2019 19:50

 După intrarea in vigoare a GDPR, a fost aplicată prima amendă la data de 27 iunie 2019, cand Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancţionat ...

Mobilitatea urbană sustenabilă va fi cel mai important subiect dezbatut la Iași în cadrul PRIA Urban Mobility Conference în 17 iulie 2019
15/07/2019 15:27

 PRIAevents, in parteneriat cu APIA, organizează conferinta PRIA Urban Mobility Innovation, 17 Iulie 2019, la Iasi, in sala "Vasile Pogor" din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi. priaevents.r ...

Scădere dramatică: Economia chineză, la cel mai redus ritm de creştere din 1992
15/07/2019 13:58

 Rezultatul se inscrie in estimările oficiale. China şi-a majorat cheltuielile şi a redus taxele, pentru a impulsiona economia. Biroul naţional de statistică vorbeşte de „mediul economic compl ...

Şeful ASF: Sistemul de pensii private a avut o evoluţie pozitivă
15/07/2019 13:19

”La un deceniu de la infiinţare, sistemul de pensii private dovedeşte soliditatea şi siguranţa unei pieţe mature, caracterizată de o valoare consistentă a activelor şi o masă critică de particip ...

Cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani: Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în luna mai 14,9% din totalul consumului
15/07/2019 11:57

 Un nivel de sub 15% al contrabandei nu s-a mai inregistrat de trei ani. „Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal şi in mai, cu toate că se află in scădere cu 6 ...

Cele mai expuse ţări la o criză imobiliară. Germania şi Italia, printre cele mai sigure
15/07/2019 10:34

 Studiul a luat in calcul raportul dintre chirii şi preţurile locuinţelor, dar şi cel dintre salarii şi preţuri, precum şi preţurile ajustate cu inflaţia sau creditul imobiliar ca procent din PIB. ...

Evoluție pozitivă a sistemului de pensii private în primul trimestrul al anului 2019
15/07/2019 09:59

"La un deceniu de la infiintare, sistemul de pensii private dovedeste soliditatea si siguranta unei piete mature, caracterizată de o valoare consistentă a activelor si o masăcri ...

LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE  - 12 IULIE  2019
12/07/2019 11:02

  Dacă reprezinţi o agenţie de recrutare, poţi obţine mai multe informaţii despre publicarea anunţurilor contactand Departamentul de Publicitate al Ziarului EVENIMENTUL REGIONAL ...

Bogdan Chiriţoiu a dezvăluit la Iaşi domeniile investigate de Consiliul Concurenţei
09/07/2019 17:58

* leasing-ul, carburanţii, sectorul bancar, piaţa lemnului, dar şi cea a medicamentelor vandute fără reţetă sunt investigate de Consiliui Concurenţei Conferinţa PRIA Competition, care a avut loc ieri, ...