chirica

Dimensiune font:

VIDEO MIHAI CHIRICA-„Corect ar fi să facă fiecare demnitar ceea ce am făcut eu: totul la vedere!”

| 23-06-2019 16:44

 

* dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi

- Domnule primar, nu cred să existe ieşean care să nu ştie că aţi dobândit în ultimul timp câteva bunuri imobiliare - locuinţe şi terenuri, unele înscrise chiar pe numele copiilor dumneavoastră. Cât adevăr şi câtă minciuna există în campania aceasta de presă referitoare la averea acumulată de dumneavoastră în ultimii ani?

- Toată averea mea a făcut dintotdeauna obiectul unei prezentări publice şi nu am făcut o împărţire a averii după criterii subiective, legate de ascunderea ei sau alte chestiuni de această natură. Pur şi simplu, bunurile pe care eu le-am deţinut şi le deţin ca şi bunuri personale sunt trecute în fişa de avere. Apartamentul din Iaşi, de pe Bulevardul Independenţei, terenul de la Bârnova şi terenul de la Neagra Şarului, din judeţul Suceava, aceste bunuri vin din anii 2004, 2008, 2011, înainte de a fi în funcţie de demnitate publică. Casa în care locuiesc fetele mele provine dintr-o căsătorie anterioară şi făcut obiectul unei hotărâri judecătoreşti de partaj, iar eu, în consens cu fosta soţie, am decis să o dăm celor doi copii ai noştri, celor două fete. În ceea ce priveşte ultima declaraţie de avere, a fost la fel, foarte transparentă, pentru că sursele de venit au fost declarate în perioada 2017-2018 şi bunul cumpărat cu banii deţinuţi a fost trecut în declaraţia de avere din 2019, aşa cum s-a prezentat în perioada prevăzută de lege. Deci 2017, 2018 ca sursă de venit şi 2019 ca şi bunuri achiziţionate şi nu a fost decât una dintre cele mai transparente modalităţi de punere a averii pe masă, cum se spune, pentru un demnitar public. Mai ales că am şi depus şi am obţinut certificat de urbanism pentru demolarea casei existente pe acel teren, nici pe departe o vilă, şi am cerut publicarea certificatului de demolare pentru că aşa mi s-a părut corect.

Le-am demonstrat tuturor că sunt un om corect”

- De ce aţi trecut, totuşi, toate bunurile acestea pe numele copiilor?

- Pentru că ele au fost achiziţionate prin decizia părinţilor ca să rămână copiilor, pentru că a făcut obiectul unui partaj pentru divorţ... Fosta soţie s-a recăsătorit şi bunurile au rămas protejate ca şi bunuri ale copiilor, pentru că şi eu sunt o persoană vulnerabilă în faţa divinităţii şi trebuia să am conştiinţa împăcată că în urma mea nu îmi rămân copiii pe drumuri, motiv pentru care am renunţat la partea care mi se cuvenea în favoarea copiilor, ceea ce mi se pare corect din punct de vedere al unui părinte.

 

 

CITIŢI ŞI https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/exclusiv-pasarela-verde-in-podul-de-piatra--217460858.html EXCLUSIV Pasarelă verde în Podul de Piatră!

 

 

 - Sunt la mijloc adevăruri care pot genera acţiuni penale în toate aceste...

- Nu sunt, pentru că toate aceste averi pe care le deţin au fost declarate public şi nu îmi fac nici cea mai mică grijă, nu am nicio emoţie din acest punct de vedere.

- Diferite surse afirmă că Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat după apariţia în presă a articolelor acestea privind cumpărarea unor imobile pe numele copiilor dumneavoastră şi a deschis un dosar penal... Cât adevăr este la mijloc, în condiţiile în care DNA nu a dat un comunicat oficial asupra acestui fapt?

- Nu există nicio informaţie care să confirme acest lucru, pe de o parte... Pe de altă parte, nici eu, în calitate de demnitar, să spunem, nu am fost solicitat în scris sau sub altă formă să dau informaţii către această instituţie. Sigur că da, nu am nici cea mai mică emoţie nu numai din partea DNA, ci a oricărui Parchet sau a oricărei alte instituţii care vrea să cunoască aceste lucruri în amănunt, căci le stau la dispoziţie. Personal, am discutat cu Agenţia Naţională de Integritate asupra modalităţii de afişare a declaraţiei de avere în perioada prevăzută de lege şi au dat precizări suplimentare că tot ceea ce am făcut este absolut corect şi este în conformitate cu prevederea legii.

- Cum credeţi că au primit ieşenii aceste veşti despre averea dumneavoastră? Cât de mult v-au afectat dezvăluirile acestea?

- În primul rând, m-au afectat doar din privinţa faptului că le-am demonstrat tuturor celor care au scris că sunt un om corect. Totuşi, nu au prezentat ştirea ca fiind pe această direcţie, de la un om corect, deşi nu a fost nimic senzaţional în aceată poveste. Nu există niciun dubiu privind sursele de finanţare ale acelui teren. Deci, în declaraţiile publice, repet, din 2017, 2018 este vorba despre tranzacţionarea unui teren care este al mamei mele, respectiv al părinţilor mei, care sunt bunicii fiului.

- E un lucru care poate fi ca un semn de întrebare... De ce aţi decis aşa?

- Dintr-un singur motiv: atât eu, cât şi soţia mea am considerat că este corect ca fiul nostru, Ştefan, fiind singurul fiu din această căsnicie, să primească ceea ce de drept i se cuvine. Mai mult, decizia bunicii, care a devenit tutorele copilului, a fost că nu dă adulţilor, că dă doar copiilor, pentru că ei sunt cei care vor urma din această succesiune firească de generaţii. E absolut rezonabil! De altfel, şi noi, în calitate de copii, nepoţi, am avut acelaşi tratament din partea bunicilor noştri sau a părinţilor noştri.

...dorinţa de răzbunare a celor din PSD şi PNL ”

- Ce a schimbat campania aceasta în cariera dumneavoastră politică?

- Nu a schimbat nimic! Voi rămâne în continuare consecvent pe principiile pe care le-am enunţat de la început. Totul transparent, totul pe faţă, totul la vedere şi cu această ocazie fac un apel la toţi demnitarii să încerce să facă cum fac eu: totul la vedere! Nu este posibil să avem demnitari în posturi de conducere de ani şi ani de zile, de zeci de ani, unii dintre ei, în posturi de directori sau deputaţi - sau cumulat, şi de directori şi de deputaţi, cum îl avem de exemplu şi pe Marius Bodea, care după atâţia ani a acumulat venituri şi declară că locuieşte pe o motocicletă. Nu se poate aşa ceva, adică este ceva ascuns acolo, este ceva nefiresc, nu a existat nicio investiţie din fişa lui de avere pe care să o fi făcut. Înseamnă că banii sunt undeva, ascunşi... Corect ar fi să facă fiecare demnitar ceea ce am făcut eu: totul la vedere!

- Din punct de vedere politic, credeţi că au avut vreun rol rezultatele ultimelor alegeri parlamentare asupra dezvăluirilor în cauză?

- Da, a avut un rol pentru că nu sunt elemente de noutate. Toate dezvăluirile care s-au făcut nu au amintit vreodată de faptul că eu am declarat - în declaraţiile de avere din 2017, despre existenţa unor venituri ale noastre, ale familiei, dar nu a scris nimeni despre asta. S-a mai punctat, tangenţial, prin iunie, când se depun declaraţiile de avere... şi cam atât. Rezultatul alegerilor a fost unul dezastruos, în special pentru două partide - PSD şi PNL, care au obţinut cele mai mici scoruri din istoria lor în municipiul Iaşi - 14 procente PSD şi 18 PNL. Mai ales în PNL, în condiţiile în care era în trend şi ar fi avut toate şansele să scoată un scor istoric, a fost supărător. Acest lucru, desigur, a stârnit pe de o parte invidia, iar pe de o altă parte dorinţa de răzbunare a celor din PSD şi PNL, mai ales în condiţiile în care PNL anunţase remanierea din temelii a organizaţiei municipale, în special a Partidului Naţional Liberal din Iaşi.

- O răzbunare...

- Rezultatul dezastruos la alegeri, faptul că i-am penalizat prin vot pentru ceea ce au făcut împotriva ieşenilor, a deranjat, iar acest lucru l-am spus public de fiecare dată, şi faptul că am rămas şi independent, în acelaşi timp, deci o ţintă care era vulnerabilă şi rămâne vulnerabilă în faţa oricărui partid, atâta timp cât te manifeşti într-un mod independent, determină şi această ofensiva mediatică... Dar ne întoarcem la fundamentul acestei ofensive: există vreun dubiu asupra surselor de venituri prin care am achiziţionat, pentru Ştefan, pentru copil, acel teren? Nu ar trebui să fie.

- De ce?

- Este în declaraţia de avere din 2017 o sumă de bani declarată în urma nunţii dintre mine şi actuala soţie, în declaraţia din 2018 o altă sumă rezultată în urma petrecerii de botez a copilului şi completarea de 70 de mii de euro care provin din vânzarea unui teren ce a valorat 100.000 de euro, pe care bunica o dă pentru terenul copilului şi devine tutorele de drept al acestuia, aşa cum spune legea. Deci, nu există nici cea mai mică, să spunem, emoţie din punct de vedere legal şi moral faţă de acest lucru. A doua chestiune: era corect să ţin totul ascuns, aşa cum face marea majoritate a oamenilor politici, fără să declare aceste lucruri şi să apară bunuri pe numele bunicilor, nepoţilor şi mai ştiu eu căror veri din nu ştiu care ţări? Nu mi se pare nici asta corect, pentru că era deajuns unul singur, care ar fi participat ori la nuntă, ori la petrecerea de botez a copilului, şi care să spună „da, am fost la petrecerea primarului Chirica şi i-am dat dar pentru copil un leu”, iar în declaraţia mea de avere să nu fi apărut acel leu, dar să mai apară alţii 100 care să spună acelaşi lucru... Nu este corect, trebuie pus totul pe masă şi arătat exact aşa cum a fost. Nu îţi convine când devii tirul mediatic al unor trusturi de presă, dar până la urmă adevărul iese la lumină.

ANI mi-a răspuns că nu există indicii către un posibil conflict de interese”

- Ce sfaturi aţi primit în ultima perioadă de la prieteni, ce mesaje aţi primit din diferite alte medii?

- Foarte împărţite, cele mai multe dintre ele ale celor care mă cunosc, dar şi a celor care nu mă cunosc... Majoritatea îmi spun să îmi văd de drumul meu de primar al Iaşului şi să îmi duc proiectele la bun sfârşit, pentru că aşa este în lumea de astăzi... Toată lumea atacă pe toată lumea şi, sigur că da, ceea ce poate reprezenta un dubiu trebuie să rezolve instituţiile care se ocupă de acest lucru. Nu facem justiţie la televizor, ci facem justiţie cum trebuie făcută, dintotdeauna, în acest stat.

- Deci, Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie nu vă investighează, să înţelegem?

- Eu am vorbit personal la ANI chiar în ziua în care media a dat ştirea cum că ar fi apărut o investigare ANI, mi-a răspuns doamna inspector care se ocupa de Primărie că nu au de ce să facă lucrul ăsta, pentru că nu este niciun indiciu care să ducă spre un posibil conflict de interese în ceea ce priveşte situaţia mea de avere sau starea de integritate, în general.

- Aţi primit vreun răspuns de la DNA referitor la o eventuală anchetă?

- Nu am primit răspuns, dar au făcut un comunicat chiar în cursul zilei de ieri (miercuri – n.r.), prin care au spus că nu au emis nicio dispoziţie în ceea ce priveşte începerea unei anchete care să vizeze declaraţia de avere a primarului Mihai Chirica. Apoi, repet, am vorbit personal cu inspectorul de integritate care are în fişa postului Primăria Municipiului Iaşi, dacă exista necesitatea transmiterii vreunui document sau altă stare de fapt care ar fi necesară în privirea unor aspecte legate de integritare. Răspunsul a fost că nu este cazul, tot ce ne trebuie avem deja, pentru că au fost declarate şi postate şi dacă o să fie nevoie, la timpul potrivit, ne va anunţa din timp. Deci, nu există, în momentul de faţă, nicio astfel de acţiune.

Dan M.BREZULEANU

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Drum expres de la Tișița (Focșani) la vama Albița spre Republica Moldova - A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate
08/07/2020 05:31

 Circa 160 de km de la Tisita (la nord de Fosani) si pană la Vama Albita va avea viitorul drum expres pentru care Compania de Autostrăzi a semnat marti contractul de realizare a studiului de fezabilitate ...

CTP Iaşi a vândut 1,1 milioane de titluri de călătorie digitale
08/07/2020 00:00

  Aproximativ 300 de elevi inscrisi la scolile din municipiul Iasi au intrat in posesia primelor abonamente electronice gratuite, eliberate prin aplicatia 24pay, in ultima lună. Aceasta a fost posibi ...

S-au înmulţit hoţii de buzunare
08/07/2020 00:00

  Conform datelor furnizate de Poliţia Municipiului Iaşi, in anul 2019, pe raza oraşului, au fost inregistrate 1.493 de infracţiuni stradale, cu 39 mai multe (2,68%) faţă de anul 2018. Cele ma ...

Ateneul Iaşi caută voluntari de peste 50 de ani
08/07/2020 00:00

    Festivalul Serile Filmului Romanesc (SFR) deschide un nou apel pentru voluntari, de această dată, pentru cei din categoria de varstă de peste 50 de ani. Principalul scop al acestui apel este ...

Pentru prima dată, Iaşul nu mai are pacienţi COVID la Terapie Intensivă!
07/07/2020 23:25

    Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, prof.dr.Carmen Dorobăţ, a declarat, intr-un interviu acordat unui post local de radio, că niciun pacient asimptomatic sau bolnav cu forme ...

„Un război ar fi fost mult mai puţin nociv decât ceea ce se întâmplă acum”
07/07/2020 22:03

      * dialog cu prof. Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţămantul Preuniversitar ieşean - Domnule profesor, vacanţa de vară se scurge, pandem ...

S-a reluat procesul minorului violat în arestul IPJ
07/07/2020 21:48

Cu toate astea, in noaptea cu pricina, Marian a fost supus unor umilinţe greu de imaginat. Doi dintre tinerii incarceraţi acolo, Ionuţ Dinu şi Robert Ştefan Bucătaru, arestaţi in urma unei serii de furtu ...

Un tâlhar rămâne după gratii pentru că... nu-i place şcoala!
07/07/2020 21:46

Viorel G. stă inchis in Penitenciarul Iaşi tocmai din 2010. A ajuns acolo după ce, in ajunul Crăciunului din anul precedent, a comis o talhărie soldată cu moartea victimei. În noaptea cu pricina, in ...

A trecut la cele veșnice Cristina Anca Ciubotaru, actriță a Teatrului Luceafărul din Iași
07/07/2020 21:44

 A trecut la cele vesnice colega noastră, actrita Cristina Anca Ciubotaru! S-a născut la 18 decembrie 1948, la Iasi. A absolvit Liceul National, apoi Facultatea de Filologie din "dulcele targ" ...

Soție dată dispărută de soț la 112, găsită de polițiști în casă, ruptă de beată, dormind între șifonier și sobă
07/07/2020 18:01

 Surpriză de proportii pentru politistii de la Sectia Rurală Gura Humorului, după ce un bărbat din comuna Partestii de Jos, judetul Suceava, a sunat la 112 să anunte că i-a dispărut nevasta. Turcul ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!