default

Dimensiune font:

Este o problemă de timp până ce efectele acţiunilor magice vor primi un răspuns pertinent ştiinţific

| 10-05-2014 05:45

Dialog cu fondatorii unuia dintre cele mai cunoscute site-uri de ocultism din România 

Ocultismul rămâne un subiect spinos pentru români, care cel mai adesea îl asociază cu celebrele vrăjitoare. Există însă şi practicanţi ai magiei care rămân în umbră, dar sunt dispuşi să ofere sfaturi celor care nu se tem să sfideze tabuurile. Printre ei se numără cei doi fondatori ai site-ului http://www.ocult-ro.com/, cu care am purtat un dialog incitant. Din motive lesne de înţeles, aceştia au dorit să rămână anonimi. 

Pentru mulţi români, îngerii, demonii, magia sunt doar ficţiune sau, şi mai rău, şarlatanie. Ce le-aţi răspunde scepticilor?
FvF: Nu doar pentru români, ci pentru omul modern în general. În esenţă, depinde de experienţele lui personale şi felul în care se regăseşte în lumea în care trăieşte. Nu putem împărţi oamenii în doar două categorii, de credincioşi şi sceptici. Fiecare înţelege în felul său atât spiritualitatea, cât şi viaţa în general şi le înţelege tot prin intermediul experienţelor pe care le-a trăit. Unii sunt dogmatici, care urmează fără să îşi pună întrebări şi fără să înţeleagă în mod personal ceea ce urmează şi cred. Alţii sunt, cum se spune, atei, care interpretează în mod logic şi obiectiv, iar asta nu este tocmai metoda de a studia spiritualitatea. Alţii sunt spirituali, care caută răspunsuri atât în tradiţii, cât şi în ei înşişi. Şi ar mai fi şi alte categorii. Fiecare interpretează sau înţelege ceea ce i-a fost dat. Iar din punct de vedere esoteric, experienţele spirituale au loc în viaţa unui om la momentul potrivit, mai exact în momentul în care acesta este pregătit de astfel de experienţe. În general, oamenii care văd spiritualitatea ca fiind o invenţie şi şarlatanie sunt oameni care nu îşi mai recunosc propria natură. Au petrecut atât de mult timp într-un stil de viaţă strict materialist, încât au uitat de natura lor spirituală şi nu o mai recunosc. Aş putea scrie câteva pagini cu explicaţii pentru asta, dar în schimb vă recomand să aruncaţi o privire pe explicaţiile lui Scarlat Demetrescu în cartea “Din Tainele Universului”, cel puţin Prefaţa. Explică foarte bine ceea ce se întâmplă în acest caz.
Cândva, spiritualitatea şi ştiinţa mergeau mână în mâna, se completau şi sub o oarecare formă, încă o fac. Un exemplu bun este psihologia (ea, de exemplu, priveşte aceste spirite ca fiind nişte arhetipuri) şi nu numai. După cum vedeţi, mulţi savanţi au început să confirme anumite mituri religioase ca fiind reale. Fiecare credinţă şi legendă s-a născut dintr-un adevăr, dar în cazul religiei acestea au fost prea mistificate, iar omul modern nu le înţelege. De fapt, omul neiniţiat nu le poate înţelege. Iniţierea esoterică este tocmai cheia de a elucida aceste mistere, ca şi cum am sparge nişte coduri. Eu personal nu pot condamna un om care nu a avut ocazia de a întâlni sau a experimenta un eveniment spiritual. Eu îi condamn pe cei care neagă totul din start, care îşi pun singuri bariere în faţă, cei care nu caută răspunsuri.
În acest caz, tot ce pot răspunde scepticilor este să creadă ceea ce au văzut şi au experimentat. Eu personal nu îmi voi impune niciodată credinţele în faţa altcuiva, tocmai pentru că ştiu că fiecare individ este diferit şi are experienţe diferite. Să nu creadă în ce spun eu, sau ce spune Asterion, sau ce spune Biserica etc. Să creadă strict ceea ce vede şi experimentează el însuşi. Nu există un adevăr suprem, fiecare are adevărul lui. Polemicile sunt bune doar pentru a stimula puţin egoul şi pentru a revizui propriile credinţe.

Asterion: Dimpotrivă. De exemplu, numele arhanghelilor Mihail şi Gavril nu sunt doar printre cele mai populare din listele de nume ale românilor, dar şi printre cele mai invocate în rugăciune. Românul este de regulă religios, iar îngerii şi demonii sunt parte din cosmologia creştină. Despre magie ce am putea spune? Dacă înainte fiecare sat avea o bătrână care ştia farmece, acum fiecare scară de bloc are una. Din propria experienţă vă spun că pasiunea pentru magie, ocultism şi esoterism permează societatea românească, de la femeile care apelează la vrăjitoare, la oamenii culţi interesaţi de subiect, care colecţionează cărţi de ocultism sub pretextul bibliofiliei. În mare parte însă, este foarte corect să spunem că actualmente, scena spiritualistă şi ocultistă de la noi este populată de şarlatani.

Cum se încadrează ocultismul în lumea modernă, guvernată de ştiinţă?
FvF: Ocultismul a evoluat mult, însă bazele rămân aceleaşi. Ştiinţa încearcă spre exemplu să dea un răspuns misterelor religiei, dar şi religia şi ocultismul încearcă să explice cumva ştiinţa şi să facă legături. Profesorul Culianu spunea că “ceea ce magia are în comun cu tehnologia modernă este faptul că pretinde să parvină, cu alte mijloace, la aceleaşi rezultate”. Ocultismul, după părerea mea, este tot o ştiinţă, însă mulţi îmi vor sări în cap să mă critice. Până la urmă, şi psihologia este considerată de mulţi o pseudoştiinţă. Dar cum se încadrează ocultistul în lumea modernă? La fel de bine ca oricare om cu un loc de muncă, o familie, un rol social etc. Nu vă imaginaţi că ocultiştii au rămas la stadiul lui Zarathustra, că ies doar periodic în lume doar ca să se întoarcă dezamăgiţi în grotă. Trăim şi ne bucurăm de viaţă la maxim şi adorăm lumea modernă. Vă imaginaţi numai ce uşurare e că nu mai suntem traşi pe roată, întemniţaţi sau exilaţi doar pentru că avem interese şi credinţe diferite?

Asterion: Se încadrează perfect, după concepţia mea. Textele oculte sau spirituale au detectat fenomene pe care au ţinut să le catalogheze drept perfect posibile şi normale de mult timp, pe care ştiinţa vremii le nega. Aşa cum privim concepţiile ştiinţei de acum 200 sau 300 de ani drept puerile, tot la fel o vor face şi urmaşii noştri. Acum 200 de ani se considera că zborul omului, vorbitul direct peste distanţe mari, mersul pe Lună şi emisia luminii fără foc sunt magie sau vrăjitorie, iar acum sunt absolut normale. Este o problemă de timp până ce efectele acţiunilor magice aşa cum sunt cunoscute ele practicanţilor magiei vor primi un răspuns pertinent ştiinţific.

Este magia bună sau rea? I se aplică măcar aceste categorii?
FvF: Depinde ce ocultist întrebaţi. În cazul de faţă, m-aţi întrebat pe mine, iar aceasta este propria mea părere. Magia este magie şi atât. Felul în care este folosită este bun şi rău. La fel ca şi un cuţit, dacă-l foloseşti să ungi pâinea cu unt, nu este un tacâm rău sau periculos, însă dacă îl foloseşti ca să ataci pe cineva, este bineînţeles rău. Oamenii totuşi au împărţit magia în două categorii principale, anume magia neagră şi magia albă. Una fiind în mod general folosită pentru distrugere, iar alta pentru a vindeca. Dar din nou, noi vorbim doar de metodele folosite, nu de magia în sine. Pe website-ul nostru am răspuns la o întrebare asemănătoare, spunând că “ocultismul (şi implicit magia) nu este periculos, este neutru. Contează ceea ce omul face cu ceea ce învaţă şi ceea ce obţine. În acelaşi fel, putem să ne întrebăm daca religia sau cunoaşterea sunt periculoase, iar o reflecţie adecvată asupra beneficiilor lor ne va destăinui şi multe atrocităţi înfăptuite de adepţii lor mai instabili”. Răul şi binele sunt în general concepţii umane şi sunt relative. Universul şi natura mă îndoiesc că se ghidează după ele. Există doar un curs natural al Lumii, care este în continuă schimbare. Ca să clădeşti ceva nou şi mai bun este nevoie să demolezi mai întâi ce se află în acel loc. Dacă cineva îţi fură de la tarabă, este rău pentru tine, dar bine pentru el.

Asterion: Magia poate fi şi bună, şi rea în măsura în care scopul şi mijloacele sale sunt catalogate ca atare. Magia nu poate fi în esenţă bună sau rea aşa cum nici muzica sau chimia nu pot fi. Când aplicăm chimia în vindecarea cancerului, aceasta este desigur bună, iar când o aplicăm la fabricarea metamfetaminei, este rea. La fel şi muzica, poate fi sublimă atunci când corespunde gusturilor noastre şi dorim să o auzim, dar poate fi o tortură dacă nu ne place, este prea tare sau vrem să dormim. Magia nu poate fi rea sau bună, doar intenţia omului poate fi catalogată astfel, în funcţie de finalitate.

Cum vă influenţează ştiinţele oculte viaţa? Ce schimbări se produc la nivel mental şi în viaţa de zi cu zi?
FvF: Cea mai mare influenţă a ocultismului şi a experienţelor spirituale a fost asupra gândirii şi a modului de a vedea lumea. Este pur şi simplu o schimbare destul de radicală în ceea ce priveşte modul de a privi lumea, deoarece începi să gândeşti la un alt nivel, mai profund, mai subtil (dar nu neapărat mistic). Se întâmplă des ca întâmplările din viaţă să le analizez din punct de vedere spiritual şi esoteric, ca şi cum as completa atent un puzzle. Viaţa de zi cu zi în mare parte nu este foarte afectată, decât dacă permiţi acest lucru în mod voit. Majoritatea dintre noi suntem oameni echilibraţi şi destul de normali din acest punct de vedere. Avem facultăţi, avem joburi, unii avem familii şi ne trăim şi ne bucurăm de viaţă la fel ca fiecare. Însă pot exista şi schimbări subtile în viaţa de zi cu zi, dacă există influenţe de natură energetică sau magică. Cu alte cuvinte, anumite întâmplări nu sunt doar întâmplări, ci lucruri gândite şi pregătite, prin intermediul magiei sau meditaţiei. Dar acestea sunt cazuri mai rare, cazuri întâlnite la ocultişti mai hardcore. În mod general, şi aş risca totuşi să vorbesc în numele celorlalţi ocultişti, aş spune că există o graniţă între viaţa privată în care practicăm ocultismul şi viaţa socială. Mai ales din cauză că majoritatea ocultiştilor nu practică magia şi nu studiază ocultismul ca să rezolve probleme în viaţa socială - “faimoasele” vrăji pentru dragoste, bani ş.a.m.d., ci practică şi studiază pentru o mai bună înţelegere a Lumii Interioare şi Exterioare.

Asterion: Pentru mine, magia este la fel de influentă ca şi credinţa. Sunt creştin-ortodox, mă rog frecvent, încerc să fiu un bun creştin şi îmi cunosc religia. În viziunea mea şi a practicanţilor magiei tradiţionale, magia şi credinţa sunt inseparabile. Aşa cum fiecare ritual începe cu o rugăciune adresată lui Dumnezeu, aşa începe şi micul dejun, de exemplu. Nu aş putea trage concret o linie de demarcare între actul magic şi cel religios, de aceea nu pot pune religia şi magia pe locuri concurente. Când un creştin spune Tatăl Nostru deasupra mâncării, magicianul vede o exorcizare. Când un creştin aprinde o lumânare pentru binele cuiva, magicianul vede o benedicţie. Când un creştin poartă semnul crucii asupra lui, sfinţită de un preot, un magician vede un talisman. Cele două sunt inseparabile. Pot spune că tot ceea ce am realizat până acum şi ceea ce sunt actualmente se datorează lui Dumnezeu şi darurilor sale, inclusiv magiei.

Practica ştiinţelor oculte v-a învăţat ceva despre viaţa după moarte?
FvF: Să vă spun sincer, nu. Poate doar la nivel teoretic. Iar asta probabil pentru că nu m-a interesat viaţa după moarte, ci viaţa pe care o trăiesc în acest moment. Teoria rămâne doar teorie, până la partea practică.
Asterion: Nu mai mult decât m-au învăţat tradiţiile religioase. Dar asupra acestui lucru cad cam toate părţile de acord: moartea nu există.

Chiar şi pentru cine ajunge prima oară pe site, e clar că sub umbrela generală a ocultismului sunt înscrise foarte multe direcţii, de la demonolatrie la creştinism esoteric, păgânism sau Kabbalah. Cum se explică această varietate?
FvF: Îmi place întrebarea. Vă spuneam mai sus ca fiecare individ este diferit şi are concepţii diferite bazate pe experienţe diferite. În acest caz, fiecare îşi formează propriul drum sau urmează un anumit drum care i se potriveşte. Diferenţele între toate acestea ţin de modul de interpretare, dar toate duc aproximativ la acelaşi scop şi anume elevarea omului (spiritual, mental, fizic). Fiecare explică în termenii proprii cam acelaşi lucru, contează doar felul în care vrei să-ţi fie explicat. Asta este părerea mea.

Asterion: Există foarte mulţi oameni cu foarte multe idei, iar aceste idei influenţează la rândul lor pe alţii, consolidându-se în curente. De aceea avem mai multe religii, mai multe limbi, mai multe curente artistice şi mai multe bucătării tradiţionale. Este un dat cultural absolut normal pentru omenire.

 

Asterion este  practicant al magiei ceremoniale din 1999 şi vorbeşte din perspectiva creştinului ortodox. Tot din Capitală, FvF studiază ocultismul, cu aplecare spre demonolatrie, din 2002 şi este practicant din 2005.

 

Partea a doua a dialogului va apărea în ediţia de săptămâna viitoare.
 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
MARICEL POPA: „La toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm...”
22/01/2020 08:09

    * dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi     - Domnule preşedinte, ce a pierdut şi ce a caştigat Iaşul odată cu schimbarea guvernului? - A ...

MIHAI CHIRICA VIDEO-Poluarea a dublat, la Iaşi, numărul cazurilor de boli cronice respiratorii şi al celor de astm bronşic
20/01/2020 13:01

  * dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, aţi reuşit să puneţi in dezbatere naţională – să-i spunem aşa, proiectul privind interzicerea inmatriculării a ...

„E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice”
12/12/2019 09:26

* dialog cu scriitorul Cassian Maria Spiridon, unul dintre iniţiatorii mişcării revoluţionare conspirative de la Iaşi, din 14 decembrie 1989 Se implinesc, peste două zile, trei decenii de cand Cassian Ma ...

„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Părintele ideal este cel care reuşeşte să îmbine stilul democrat cu cel laissez-faire şi cu cel autoritar”
14/09/2019 12:05

  * dialog cu psihoterapeutul Anda Păcurar Anda Păcurar este psihoterapeut adlerian, formator, cu multiple stagii de pregătire efectuate in Irlanda, Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Anglia, SUA. Est ...

Mai mult de o treime dintre pacienţii internaţi zilnic la Socola suferă de alcoolism
16/08/2019 00:00

* de vorbă cu prof. univ. Vasile Chiriţă, unul dintre cei mai mari medici psihiatri din ţară, care profesează la Institutul de Psihiatrie „Socola” - Domnule profesor, au trecut aproape 30 de ...

„Iaşul va avea, pe termen mediu şi lung, o dezvoltare mai puternică decât are Clujul”
11/08/2019 23:57

  * dialog cu deputatul ieşean Costel Alexe, lider al liberalilor ieşeni, vicepreşedinte PNL la nivel naţional - Domnule deputat, aş dori să pornim discuţia noastră de astăzi de la declaraţia n ...

Mihai Chirica„Ideea interzicerii vehiculelor poluante rămâne de actualitate”
25/06/2019 11:15

- Domnule primar, Iaşul pare să respire din nou un aer mai curat, dar fericirea nu poate dura decat pană in toamnă, cand se reiau cursurile şcolare. Ce mai este nou pe frontul acesta al poluării? În ...

Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”
21/06/2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa - Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă ingrijorare in randul membrilor de pa ...

„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...