Este o problemă de timp până ce efectele acţiunilor magice vor primi un răspuns pertinent ştiinţific

default

Dimensiune font:

| 10-05-2014 05:45

Dialog cu fondatorii unuia dintre cele mai cunoscute site-uri de ocultism din România 

Ocultismul rămâne un subiect spinos pentru români, care cel mai adesea îl asociază cu celebrele vrăjitoare. Există însă şi practicanţi ai magiei care rămân în umbră, dar sunt dispuşi să ofere sfaturi celor care nu se tem să sfideze tabuurile. Printre ei se numără cei doi fondatori ai site-ului http://www.ocult-ro.com/, cu care am purtat un dialog incitant. Din motive lesne de înţeles, aceştia au dorit să rămână anonimi. 

Pentru mulţi români, îngerii, demonii, magia sunt doar ficţiune sau, şi mai rău, şarlatanie. Ce le-aţi răspunde scepticilor?
FvF: Nu doar pentru români, ci pentru omul modern în general. În esenţă, depinde de experienţele lui personale şi felul în care se regăseşte în lumea în care trăieşte. Nu putem împărţi oamenii în doar două categorii, de credincioşi şi sceptici. Fiecare înţelege în felul său atât spiritualitatea, cât şi viaţa în general şi le înţelege tot prin intermediul experienţelor pe care le-a trăit. Unii sunt dogmatici, care urmează fără să îşi pună întrebări şi fără să înţeleagă în mod personal ceea ce urmează şi cred. Alţii sunt, cum se spune, atei, care interpretează în mod logic şi obiectiv, iar asta nu este tocmai metoda de a studia spiritualitatea. Alţii sunt spirituali, care caută răspunsuri atât în tradiţii, cât şi în ei înşişi. Şi ar mai fi şi alte categorii. Fiecare interpretează sau înţelege ceea ce i-a fost dat. Iar din punct de vedere esoteric, experienţele spirituale au loc în viaţa unui om la momentul potrivit, mai exact în momentul în care acesta este pregătit de astfel de experienţe. În general, oamenii care văd spiritualitatea ca fiind o invenţie şi şarlatanie sunt oameni care nu îşi mai recunosc propria natură. Au petrecut atât de mult timp într-un stil de viaţă strict materialist, încât au uitat de natura lor spirituală şi nu o mai recunosc. Aş putea scrie câteva pagini cu explicaţii pentru asta, dar în schimb vă recomand să aruncaţi o privire pe explicaţiile lui Scarlat Demetrescu în cartea “Din Tainele Universului”, cel puţin Prefaţa. Explică foarte bine ceea ce se întâmplă în acest caz.
Cândva, spiritualitatea şi ştiinţa mergeau mână în mâna, se completau şi sub o oarecare formă, încă o fac. Un exemplu bun este psihologia (ea, de exemplu, priveşte aceste spirite ca fiind nişte arhetipuri) şi nu numai. După cum vedeţi, mulţi savanţi au început să confirme anumite mituri religioase ca fiind reale. Fiecare credinţă şi legendă s-a născut dintr-un adevăr, dar în cazul religiei acestea au fost prea mistificate, iar omul modern nu le înţelege. De fapt, omul neiniţiat nu le poate înţelege. Iniţierea esoterică este tocmai cheia de a elucida aceste mistere, ca şi cum am sparge nişte coduri. Eu personal nu pot condamna un om care nu a avut ocazia de a întâlni sau a experimenta un eveniment spiritual. Eu îi condamn pe cei care neagă totul din start, care îşi pun singuri bariere în faţă, cei care nu caută răspunsuri.
În acest caz, tot ce pot răspunde scepticilor este să creadă ceea ce au văzut şi au experimentat. Eu personal nu îmi voi impune niciodată credinţele în faţa altcuiva, tocmai pentru că ştiu că fiecare individ este diferit şi are experienţe diferite. Să nu creadă în ce spun eu, sau ce spune Asterion, sau ce spune Biserica etc. Să creadă strict ceea ce vede şi experimentează el însuşi. Nu există un adevăr suprem, fiecare are adevărul lui. Polemicile sunt bune doar pentru a stimula puţin egoul şi pentru a revizui propriile credinţe.

Asterion: Dimpotrivă. De exemplu, numele arhanghelilor Mihail şi Gavril nu sunt doar printre cele mai populare din listele de nume ale românilor, dar şi printre cele mai invocate în rugăciune. Românul este de regulă religios, iar îngerii şi demonii sunt parte din cosmologia creştină. Despre magie ce am putea spune? Dacă înainte fiecare sat avea o bătrână care ştia farmece, acum fiecare scară de bloc are una. Din propria experienţă vă spun că pasiunea pentru magie, ocultism şi esoterism permează societatea românească, de la femeile care apelează la vrăjitoare, la oamenii culţi interesaţi de subiect, care colecţionează cărţi de ocultism sub pretextul bibliofiliei. În mare parte însă, este foarte corect să spunem că actualmente, scena spiritualistă şi ocultistă de la noi este populată de şarlatani.

Cum se încadrează ocultismul în lumea modernă, guvernată de ştiinţă?
FvF: Ocultismul a evoluat mult, însă bazele rămân aceleaşi. Ştiinţa încearcă spre exemplu să dea un răspuns misterelor religiei, dar şi religia şi ocultismul încearcă să explice cumva ştiinţa şi să facă legături. Profesorul Culianu spunea că “ceea ce magia are în comun cu tehnologia modernă este faptul că pretinde să parvină, cu alte mijloace, la aceleaşi rezultate”. Ocultismul, după părerea mea, este tot o ştiinţă, însă mulţi îmi vor sări în cap să mă critice. Până la urmă, şi psihologia este considerată de mulţi o pseudoştiinţă. Dar cum se încadrează ocultistul în lumea modernă? La fel de bine ca oricare om cu un loc de muncă, o familie, un rol social etc. Nu vă imaginaţi că ocultiştii au rămas la stadiul lui Zarathustra, că ies doar periodic în lume doar ca să se întoarcă dezamăgiţi în grotă. Trăim şi ne bucurăm de viaţă la maxim şi adorăm lumea modernă. Vă imaginaţi numai ce uşurare e că nu mai suntem traşi pe roată, întemniţaţi sau exilaţi doar pentru că avem interese şi credinţe diferite?

Asterion: Se încadrează perfect, după concepţia mea. Textele oculte sau spirituale au detectat fenomene pe care au ţinut să le catalogheze drept perfect posibile şi normale de mult timp, pe care ştiinţa vremii le nega. Aşa cum privim concepţiile ştiinţei de acum 200 sau 300 de ani drept puerile, tot la fel o vor face şi urmaşii noştri. Acum 200 de ani se considera că zborul omului, vorbitul direct peste distanţe mari, mersul pe Lună şi emisia luminii fără foc sunt magie sau vrăjitorie, iar acum sunt absolut normale. Este o problemă de timp până ce efectele acţiunilor magice aşa cum sunt cunoscute ele practicanţilor magiei vor primi un răspuns pertinent ştiinţific.

Este magia bună sau rea? I se aplică măcar aceste categorii?
FvF: Depinde ce ocultist întrebaţi. În cazul de faţă, m-aţi întrebat pe mine, iar aceasta este propria mea părere. Magia este magie şi atât. Felul în care este folosită este bun şi rău. La fel ca şi un cuţit, dacă-l foloseşti să ungi pâinea cu unt, nu este un tacâm rău sau periculos, însă dacă îl foloseşti ca să ataci pe cineva, este bineînţeles rău. Oamenii totuşi au împărţit magia în două categorii principale, anume magia neagră şi magia albă. Una fiind în mod general folosită pentru distrugere, iar alta pentru a vindeca. Dar din nou, noi vorbim doar de metodele folosite, nu de magia în sine. Pe website-ul nostru am răspuns la o întrebare asemănătoare, spunând că “ocultismul (şi implicit magia) nu este periculos, este neutru. Contează ceea ce omul face cu ceea ce învaţă şi ceea ce obţine. În acelaşi fel, putem să ne întrebăm daca religia sau cunoaşterea sunt periculoase, iar o reflecţie adecvată asupra beneficiilor lor ne va destăinui şi multe atrocităţi înfăptuite de adepţii lor mai instabili”. Răul şi binele sunt în general concepţii umane şi sunt relative. Universul şi natura mă îndoiesc că se ghidează după ele. Există doar un curs natural al Lumii, care este în continuă schimbare. Ca să clădeşti ceva nou şi mai bun este nevoie să demolezi mai întâi ce se află în acel loc. Dacă cineva îţi fură de la tarabă, este rău pentru tine, dar bine pentru el.

Asterion: Magia poate fi şi bună, şi rea în măsura în care scopul şi mijloacele sale sunt catalogate ca atare. Magia nu poate fi în esenţă bună sau rea aşa cum nici muzica sau chimia nu pot fi. Când aplicăm chimia în vindecarea cancerului, aceasta este desigur bună, iar când o aplicăm la fabricarea metamfetaminei, este rea. La fel şi muzica, poate fi sublimă atunci când corespunde gusturilor noastre şi dorim să o auzim, dar poate fi o tortură dacă nu ne place, este prea tare sau vrem să dormim. Magia nu poate fi rea sau bună, doar intenţia omului poate fi catalogată astfel, în funcţie de finalitate.

Cum vă influenţează ştiinţele oculte viaţa? Ce schimbări se produc la nivel mental şi în viaţa de zi cu zi?
FvF: Cea mai mare influenţă a ocultismului şi a experienţelor spirituale a fost asupra gândirii şi a modului de a vedea lumea. Este pur şi simplu o schimbare destul de radicală în ceea ce priveşte modul de a privi lumea, deoarece începi să gândeşti la un alt nivel, mai profund, mai subtil (dar nu neapărat mistic). Se întâmplă des ca întâmplările din viaţă să le analizez din punct de vedere spiritual şi esoteric, ca şi cum as completa atent un puzzle. Viaţa de zi cu zi în mare parte nu este foarte afectată, decât dacă permiţi acest lucru în mod voit. Majoritatea dintre noi suntem oameni echilibraţi şi destul de normali din acest punct de vedere. Avem facultăţi, avem joburi, unii avem familii şi ne trăim şi ne bucurăm de viaţă la fel ca fiecare. Însă pot exista şi schimbări subtile în viaţa de zi cu zi, dacă există influenţe de natură energetică sau magică. Cu alte cuvinte, anumite întâmplări nu sunt doar întâmplări, ci lucruri gândite şi pregătite, prin intermediul magiei sau meditaţiei. Dar acestea sunt cazuri mai rare, cazuri întâlnite la ocultişti mai hardcore. În mod general, şi aş risca totuşi să vorbesc în numele celorlalţi ocultişti, aş spune că există o graniţă între viaţa privată în care practicăm ocultismul şi viaţa socială. Mai ales din cauză că majoritatea ocultiştilor nu practică magia şi nu studiază ocultismul ca să rezolve probleme în viaţa socială - “faimoasele” vrăji pentru dragoste, bani ş.a.m.d., ci practică şi studiază pentru o mai bună înţelegere a Lumii Interioare şi Exterioare.

Asterion: Pentru mine, magia este la fel de influentă ca şi credinţa. Sunt creştin-ortodox, mă rog frecvent, încerc să fiu un bun creştin şi îmi cunosc religia. În viziunea mea şi a practicanţilor magiei tradiţionale, magia şi credinţa sunt inseparabile. Aşa cum fiecare ritual începe cu o rugăciune adresată lui Dumnezeu, aşa începe şi micul dejun, de exemplu. Nu aş putea trage concret o linie de demarcare între actul magic şi cel religios, de aceea nu pot pune religia şi magia pe locuri concurente. Când un creştin spune Tatăl Nostru deasupra mâncării, magicianul vede o exorcizare. Când un creştin aprinde o lumânare pentru binele cuiva, magicianul vede o benedicţie. Când un creştin poartă semnul crucii asupra lui, sfinţită de un preot, un magician vede un talisman. Cele două sunt inseparabile. Pot spune că tot ceea ce am realizat până acum şi ceea ce sunt actualmente se datorează lui Dumnezeu şi darurilor sale, inclusiv magiei.

Practica ştiinţelor oculte v-a învăţat ceva despre viaţa după moarte?
FvF: Să vă spun sincer, nu. Poate doar la nivel teoretic. Iar asta probabil pentru că nu m-a interesat viaţa după moarte, ci viaţa pe care o trăiesc în acest moment. Teoria rămâne doar teorie, până la partea practică.
Asterion: Nu mai mult decât m-au învăţat tradiţiile religioase. Dar asupra acestui lucru cad cam toate părţile de acord: moartea nu există.

Chiar şi pentru cine ajunge prima oară pe site, e clar că sub umbrela generală a ocultismului sunt înscrise foarte multe direcţii, de la demonolatrie la creştinism esoteric, păgânism sau Kabbalah. Cum se explică această varietate?
FvF: Îmi place întrebarea. Vă spuneam mai sus ca fiecare individ este diferit şi are concepţii diferite bazate pe experienţe diferite. În acest caz, fiecare îşi formează propriul drum sau urmează un anumit drum care i se potriveşte. Diferenţele între toate acestea ţin de modul de interpretare, dar toate duc aproximativ la acelaşi scop şi anume elevarea omului (spiritual, mental, fizic). Fiecare explică în termenii proprii cam acelaşi lucru, contează doar felul în care vrei să-ţi fie explicat. Asta este părerea mea.

Asterion: Există foarte mulţi oameni cu foarte multe idei, iar aceste idei influenţează la rândul lor pe alţii, consolidându-se în curente. De aceea avem mai multe religii, mai multe limbi, mai multe curente artistice şi mai multe bucătării tradiţionale. Este un dat cultural absolut normal pentru omenire.

 

Asterion este  practicant al magiei ceremoniale din 1999 şi vorbeşte din perspectiva creştinului ortodox. Tot din Capitală, FvF studiază ocultismul, cu aplecare spre demonolatrie, din 2002 şi este practicant din 2005.

 

Partea a doua a dialogului va apărea în ediţia de săptămâna viitoare.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei