Salonul de inventică de la Geneva se mută la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 22-05-2014 06:15

Andrei Victor Sandu este coordonatorul Forumului Inventatorilor Români şi omul din spatele celui mai de succes salon de inventică din ţară. Ediţia de anul acesta a Euroinvent debutează astăzi, 22 mai, la Palas. Ieşeanul suţine că nu intenţionează să părăsească oraşul în care s-a format ca specialist şi alături de o echipă întreagă de inventatori şi cercetători caută constant modalităţi de a creşte gradul de finanţare şi de susţinere a cercetării în România.

Ce aduce nou Euroinvent anul acesta?

În deschiderea Euroinvent 2014 vom avea un mini-concert cu sprijinul Universităţii de Artă, care este şi ea partener. Va fi un cvartet de viori, de saxofoane, care sunt acompaniate la pian de doi profesori. După aceea urmează deschiderea oficială. Anul acesta avem invitaţi din 26 de ţări, dar, practic, în persoană reuşesc să ajungă zece ţări, ceea ce este oricum o realizare pentru oraşul nostru care are o infrastructură tare săracă. Noi suntem limitaţi din cauza infrastructurii şi a sprijinului pe care nu l-am primit din partea autorităţilor locale. Primăria şi Consiliul Judeţean nu ne-au sprijinit cu nimic, cu toate că am solicitat ajutor. Din păcate, fondurile se duc pe alte lucruri. De aceea tot Euroinventul este realizat din fonduri proprii. Din taxe ale participanţilor, dar acestea acoperă doar 20% din totalul cheltuielilor, iar restul din buzunar şi din partea sponsorilor care, la nivelul judeţului Iaşi sunt de negăsit. Am avut noroc de companii din Cluj. Inedit este că adunăm peste 350 de invenţii şi cercetări. Unele chiar vin în afara catalogului. Avem cea mai puternică participare din ţară. La niciun târg asemănător din România nu au participat atâtea universităţi şi institute de cercetare. Avem cam tot ce înseamnă nivel academic în România, universităţile din toate colţurile, de la Timişoara la Constanţa, de la Bucureşti la Suceava, Craiova, Sibiu. Avem şi Iaşul. Din domeniul ciberneticii, din medicină, materiale de construcţii, chiar şi jocuri noi, jocuri care sunt dezvoltate pentru sportivi şi pentru a le creşte mobilitatea. Vom avea toate sferele ştiinţei şi tehnicii acoperite.

 

Vor veni şi delegaţii din străinătate, ca la celelalte ediţii ale Salonului?

Avem şi o participare deosebită din străinătate. Ca de obicei, malaezienii sunt cei mai numeroşi. Este o delegaţie importantă, deoarece Malaezia este o ţară cu o puternică dezvoltare. M-am întors recent de acolo. Au alt concept. Sprijină foarte mult educaţia şi cercetarea, care sunt şi actualele tendinţe ale Uniunii Europene. Acum rămâne ca şi România să le pună în practică. Ar trebui ca până în 2020 educaţiei să fie alocat minimum 6% din PIB. Medicina ar trebui să primească la fel, 6%, iar cercetarea 3%. De menţionat e că cercetarea are în prezent sub 1%. Problema Europei este criza resurselor. Nu mai avem resurse şi singura investiţie ca să dezvoltăm şi din punct de vedere economic teritoriul european este cea în puterea intelectuală care, la rândul ei, trebuie să fie sănătoasă. Trebuie să avem oameni educaţi şi sănătoşi ca să avem dezvoltare la nivel de Uniune Europeană.

 

Cum face faţă inventica românească exodului de tineri specialişti?

Se pleacă masiv, dar noi nu plecăm. Forumul Inventatorilor Români şi cercetătorii care au rămas în ţară muncim pe brânci. Acum muncim la câteva proiecte de lege care să sprijine propriu-zis creativitatea românească, pentru că sunt foarte multe idei care nu ies pe piaţă. Nu sunt sprijnite, iar aceste idei ar putea să relanseze economia României, pornind de la un nivel micro până la nivel european şi internaţional. Noi sperăm să tragem un semnal de alarmă cu Euroinvent-ul, prin această participare internaţională. Alături de Malaezia avem Taiwan, iar din ţările arabe avem Irak şi Qatar care vor fi prezente la Salon, iar Europa este reprezentată, ca de obicei de Est, deoarece Vestul Europei este foarte greu de mişcat, deşi s-au arătat interesaţi. Avem delegaţii din Polonia, Bulgaria şi nu în ultimul rând Republica Moldova, care este prezentă cu toate universităţile publice şi institutele Academiei de Ştiinţe. Chiar dacă este o ţară slab dezvoltată din punct de vedere economic, mintea rămâne lucidă. Cu bani puţini lucrează mult. Şi au foarte multe proiecte şi invenţii pe medicină şi agricultură, mecatronică, domenii prioritare, în care se ştie că au foarte mulţi specialişti. Vor fi prezente şi invenţii din domeniul ecologiei şi protecţiei mediului, o problemă stringentă pentru noi. Avem probleme atât cu apa, aerul, dar şi solul. Trebuie să găsim soluţii să le păstrăm curate, pentru că altfel nu vom supravieţui.

 

Cât de gravă este problema lipsei de fonduri în cercetare?

Aceasta este o problemă cotidiană, nu sunt cazuri izolate. Dacă reuşesc cadrele didactice să prindă un proiect de cercetare pe un institut sau pe o universitate, pot sprijini cu un anumit procent realizarea de invenţii, dar în 90% din cazuri ele sunt rezolvate din banii de buzunar ai inventatorului, cum este şi cazul casei extensibile care va fi prezentă la Palas. Aceasta a fost o investiţie privată, iar în actualul context al problemelor pe care le avem cu inundaţiile pe Dunăre, aceste case modulare care pot fi transportate oriunde ar fi un adevărat ajutor pentru sinistraţi. Încarci camionul, le amplasezi unde ai nevoie, se deschid şi ai un apartament, o casă de peste 50 de metri pătraţi. Deja s-au produs două; al treilea model mai avansat este în producţie. Sperăm ca profesorul Alexandru Stănilă, de la Universitatea Tehnică din Iaşi, care este capul acestor invenţii, va reuşi şi mai departe, cu sprijinul nostru, să lansăm în producţie, atât pentru România, cât şi pentru restul lumii aceste case. Preţul casei este unul acceptabil, din câte am înţeles ajunge până la 30.000 de euro, utilată complet. Casa vine şi cu panouri solare.

 

Care este una dintre invenţiile de care sunteţi cel mai apropiat?

Colaborăm cu toate universităţile din Iaşi. Avem şi câteva brevete. Unul este pentru o metodă de tratament a apelor menajere şi potabile. Practic, la o staţie deja existentă de epurare noi aplicăm final câteva filtre, filtre realizate din deşeuri ceramice. De la fabrica de ceramică din Iaşi luăm resturi de ceramică cu diverse granulaţii, facem câteva filtre iar această ceramică lucrează ca un filtru perfect ca stadiu final al instalaţiei de epurare, iar apa rezultată are proprietăţi deosebite. Poate fi utilizată în gospodării. Ideea a plecat de la câţiva cercetători care au venit la Iaşi din Africa. Apa este o problemă stringentă în Africa şi am încercat cu ceramica locală şi am avut rezultate deosebite. Ceramica poate fi adaptată de oriunde este produsă. Noi brevetăm know-how-ul. Deşeuri de la orice fabrică de cărămidă pot fi utilizate în acest scop. Sperăm pe viitor să reuşim să lansăm proiectul.


Inventica naţională a pornit de la Iaşi

La Euroinvent vor fi prezenţi şi cei de la Palatul Copiilor. De câte ori avem ocazia îi sprijinim în creaţiile lor, le luăm invenţiile şi peste hotare. Dar, ca de obicei, ne lovim de aceeaşi problemă a banilor. De multe ori plătim din buzunar. Tineri vor fi prezenţi la Euroinvent şi din Malaezia. Sperăm ca Palasul să fie plin de curioşi pentru că bucuria inventatorului, pe lângă cea de a crea ceva nou este şi faptul că vine cineva şi îi admiră creaţia. Alături de public va veni şi juriul care va evalua aceste creaţii, iar participanţii pot primi medalii, diplome şi alte distincţii ştiinţifice. Noi încercăm să ajungem la nivelul Salonului de la Geneva . Tot aşa au plecat şi ei, încet-încet. Dacă mediul economic şi de afaceri al Iaşului se va dezvolta, vom reuşi să facem şi noi acelaşi lucru şi vom reuşi să aducem gratuit toţi inventatorii la Iaşi şi mai ales să le oferim premii în bani pentru ca ei să pată materializa propriile creaţii. Acum muncim la un proiect de lege. Sperăm că va merge mai sus decât nivelul nostru. Ne zbatem şi pentru reintroducerea cursurilor de inventică în universităţi, cursuri de creaţie tehnică. Inventica internaţională de la Iaşi a pornit şi trebuie să o ducem mai departe.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:14

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
VIDEO - INTERVIU - Mihai Chirica: „ Am găsit profesori plângând în cancelaria unor școli, de mila copilașilor”
17/09/2020 13:37

  * dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, scoala a debutat, problemele mari incep să se stingă, dar apar mereu altele, mai mici. A fost debutul acesta de an scolar pe m ...

 INTERVIU - Maricel POPA: „Avem o mare problemă legată de deschiderea şcolilor”
26/08/2020 00:00

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, au mai rămas doar cateva zile pană la deschiderea unui nou an şcolar. Cat de mult s-au implicat unităţile adminis ...

INTERVIU/VIDEO - Mihai Chirica: „Dacă elevul trebuie ţinut în braţe pentru a sta în bancă şi a învăța, aşa vom face!”
24/08/2020 09:32

* dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, trei săptămani ne mai despart de inceperea unui nou an şcolar, poate cel mai dificil din istoria noastră recentă. A trecut vara, Guv ...

VIDEO - INTERVIU Mihai CHIRICA: „Mi-e teamă de valul trei al pandemiei, care va veni odată cu apariția bolilor de sezon”
31/07/2020 13:23

        * dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi   - Un oraş, importanţa sa, nu se măsoară prin lungimea şi lăţimea fizică, ci prin natura aspiraţ ...

Camelia Gavrilă: „Politica este pe voturi, pe notorietate...”
13/07/2020 00:00

  * dialog cu deputatul Camelia Gavrilă, candidat PSD la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi - Doamna deputat, poate avea Iaşul o femeie primar, pentru prima oară in istorie? Sau ...

„Ȋn instituţii, pe lângă cei din primul eşalon, există o mare masă de funcţionari care efectiv nu vor să muncească”
08/07/2020 21:12

  * dialog cu deputatul ieşean Petru Movilă (PMP), iniţiatorul Legii privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Targu Mureş  - Domnule deputat, ce simte initiatorul unei le ...

„Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață”
01/07/2020 10:21

     * dialog cu Joaquín Turmo Garuz, profesor de Macroeconomie şi Economie Internaţională la Facultatea de Economie si Afaceri din cadrul Universităţii din Barcelona   ...

„Riscăm să nu mai începem școala!” Dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica
19/06/2020 11:37

  - Domnule primar, numărul tot mai mare de noi cazuri COVID-19 nu prea mai lasă mult loc relaxărilor... Alegerile locale, stabilite pentru finalul lunii septembrie, pot incurca şi mai mult sensibil ...

Mihai CHIRICA: „Traversarea munților cu autostrada, în zona Ditrău, va dura șapte ani!” VIDEO
09/06/2020 06:31

* dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, in urmă cu cateva zile, primarii din regiunea Moldovei au fost convocaţi la Ministerul Transporturilor, unde li s-a prezentat tema &bd ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei