Părinţi de adolescenţi. Cum abordăm problemele adolescenței contemporane

adolescenti

Dimensiune font:

| 13-11-2024 16:03

Părinţi de adolescenţi. Cum abordăm problemele adolescenței contemporane

Pentru a înțelege universul adolescenților, e nevoie să cunoaștem cele 7 probleme mari cu care se confruntă orice adolescent contemporan.
Venim cu unele recomandări pentru părinți, cum să interacționeze și să amelioreze relațiile cu propriul adolescent.


Stări emoționale fluctuante


Adolescența este însoțită mereu de stări emoționale fluctuante. Va trece de la plictiseală la pasiuni, euforie, de la rușine, proastă dispoziție, închidere în sine, apatie, la iritabilitate, furie, violență. Toate astea concentrate într-o perioadă scurtă de timp.
Un loc principal în topul îngrijorărilor părinților îl ocupă deprimarea copilului. Poți recunoaște depresia la adolescenți atunci când o tristețe ușoară capătă forme grave, iar starea de apatie este asociată cu iritabilitate sau nervozitate, lipsa de concentrare, absența poftei de mâncare, neglijarea aspectului fizic, stări apatice etc.
Ce să faci?
• Trebuie să înțelegi că adolescentul trece prin schimbări rapide, fiind nevoit să se adapteze la realități de care se ciocnește prima dată. Au loc schimbări la nivelul corpului, la nivel sentimental și, desigur, cel al relațiilor sociale. El trece cu rapiditate de la o stare emoțională la alta.

• Acceptă aceste schimbări de dispoziție. Nu încerca să le controlezi, e un proces natural de adaptare la mediu.
• Toți adolescenții au momente de deprimare. Numai unii vor experimenta o depresie propriu-zisă. E o perioadă trecătoare.
• Stai de vorbă cu adolescentul, ascultă-l cu atenție, încearcă să-i câștigi încrederea și să afli ce simte și de ce (fără critică!).
• Dacă tentativele tale de a-l ajuta eșuează, apelează la ajutor specializat, du-l la psiholog. Înainte de a merge acolo, explică-i de ce iei aceste măsuri, cum poate psihoterapeutul să-l ajute.


Totul pentru prieteni


Adolescentul se îndepărtează de familie și se aliază cu grupul de tineri de vârsta lui. Grupul de prieteni va lua locul familiei. Tinerii vor accepta suportul emoțional și psihologic pe care i-l oferă grupul de prieteni, dar nu familia.
În această perioadă de tranziție, își va deschide sufletul  in faţa unui prieten mai degrabă decât a părinților. Este vârsta cu multe dezvăluiri, apropieri, dar și conflicte, certuri, neînțelegeri. Copilul se poate atașa de cineva de sex opus și dezamăgirile sau despărțirile sunt simțite intens, trăite dramatic.
Ce să faci?
• Este o perioadă și etapă importantă pentru copilul tău, cu învățarea unor noi comportamente, cu acumulare de noi experiențe. Și tu ai fost adolescent(ă)!
• Familia trebuie să rămână locul de siguranță pentru adolescent. Când „fiul risipitor” se va întoarce acasă, nu ridica pretenții, nu-l critica, ascultă-l. E drumul lui firesc. Nu uita: familia rămâne acel loc unde adolescentul își revine mai ușor din dezamăgirile resimțite. Fii umărul pe care se poate plânge, umărul de susținere pentru copilul tău.


Imaginea de sine și propriul corp


Schimbările în organism au fost așa de rapide, încât reprezentarea externă a corpului și imaginea psihică a acestuia nu se mai suprapun. Adolescentul trebuie să învețe să își accepte un corp nou, alături de un alt fel de a gândi, sentimente și dorințe bulversante și senzații sexuale inedite. El se vede nevoit să tolereze un trup care nu îi mai este familiar. De aici conflictul intern.
Al doilea moment care nu trebuie ignorat este faptul, că mulți adolescenți devin dezamăgiți de aspectul lor fie din cauza lipsei posibilităților financiare, fie că nu sunt la fel de frumoși sau „la modă”. Ca urmare scade stima de sine.
Ce să faci?
• Fii lângă copilul tău. Adolescentul își percepe foarte subiectiv modificările din corp, care sunt însoțite de emoţii ca rușine, neliniște sau chiar dezgust.
• Acceptă modul de îmbrăcare. Hainele ample sau lungi vor oferi adăpostul necesar în această perioadă de tranziție. Lungile momente de autoinspecție vizuală, mai ales în fața oglinzii, reflectă aceeași nevoie a adolescentului de a îmblânzi corpul cel nou și incontrolabil.
• Ajută-l să-și construiască o imagine de sine pozitivă, să-și găsească propriul stil vestimentar, să-și accepte unicitatea.
• Ascultă-l fără a-l judeca și evită să le oferi sfaturi atunci când nu sunt pregătiți pentru asta.


Sfidează adulții


Maturizarea adolescentului presupune separarea de părinți – în plan fizic, emoțional și intelectual. Ea, din păcate, are loc prin nesupunere și sfidarea părinților. Tânărul încearcă limitele părinților săi. Părintele nu mai este imaginea perfecțiunii și nici nu-l poate controla complet.
Pe de altă parte, la mulți adolescenți în relația cu părinții apar manifestări agresive, tendința de a se supăra, de a ridica vocea, episoade de isterie. Și aici, e nevoie să reamintim, că părinții nu sunt conștienți că adolescenţa este prin definiție o perioadă tumultoasă, marcată de stres și conflicte.
Ce să faci?
• Acceptă schimbările de vârstă; ajustează-ți pretențiile pe care le ai de la copilul tău, care nu mai este copil – este ADOLESCENT.
• Acceptă aceste forme de violență ca un simptom al vârstei. Amintește-ți că adolescentul luptă cu sine și cu ceilalți pentru a-și menține autonomia, să devină el însuși.
• Poartă o discuție cu adolescentul. Adu-i la cunoștință libertățile și drepturile lui. Îl asculți cu atenție și cu respect. Negociază.
• Învață să fii calm, perseverent și iertător. Nu reacționa emoțional: nu acuza, nu șantaja.
• Când ești sfidat, rămâi calm pe poziție, fără să ameninți. Când încalcă regulile, aplică de fiecare dată o sancțiune rezonabilă. Rezonabilă înseamnă: dacă a întârziat 3 ceasuri, nu va ieși din casă o seară. Să nu iasă o săptămână – este prea mult!


Sănătatea sexuală – sarcină neplanificată, sexul iresponsabil.


Adolescența este momentul în care tinerii au primul sărut. Curiozitatea sexuală începe să capete cea mai mare amploare. Este vârsta la care majoritatea copiilor își încep viața sexuală. Dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare în timpul adolescenței dă naștere unor noi sentimente la adolescenți și îi împinge să experimenteze cu corpurile lor. Fără îndrumări adecvate, adolescenții pot deveni activi sexual înainte de a fi pregătiți și bine informați. Acest lucru ar putea duce la sarcini nedorite.
Ce să faci?
• Poartă „discuții” cu copiii tăi despre sexualitate, relații, sentimente.
• Datoria ta ca părinte este aceea de a te asigura că ei înțeleg importanța unui sex protejat. E bine să le vorbești despre metode contraceptive.
• Adolescentului poate să nu-i placă, dar este important să le vorbiți despre consecințele sexului neprotejat și cum le poate schimba viața.


Viciile: fumat, alcool, droguri.


Adolescenții sunt vulnerabili și pot fi ușor influențați de grupul de semeni. Din pură curiozitate sau în urma presiunii anturajului, adolescentul din ziua de azi ajunge să fumeze, să bea sau să consume droguri mult mai ușor și mai repede decât în trecut. Viciile îl tentează și conduc la probleme de sănătate și probleme legale.
Nevoia de a fi cool, tendința de a risca, accesul ușor sau modelele pot fi motive ce împing adolescentul să fumeze sau să bea.
Ce să faci?
• Educația în privința acestor tentații periculoase este indicată să fie făcută încă din copilărie, pentru a-l ajuta să înțeleagă consecințele acestor acțiuni și modul în care îi pot afecta viața.
• Fii atent la comportamentul copilului tău. Observă schimbarea apetitului, a somnului și a stării de spirit sau un comportament diferit neregulat.
• Nu-l spiona și nu-l acuza de vreo greșeală. Încurajează-l să vorbească și să fie sincer. Spune-i despre îngrijorările tale, discută problema cu el.
• Evită să mergi până la un test de droguri, deoarece aceasta confruntare directă agravează situația și ar putea amenința copilul.


Dependența de spațiul cibernetic


Apariția social media a schimbat modul în care interacționăm unul cu celălalt, a afectat cel mai mult stilul de viață adolescent. Dependența de spațiul cibernetic reduce activitățile fizice, ducând la un stil de viață nesănătoasă și sedentar. Adolescentul pare să petreacă ore pe telefon, să scrie, să vorbească sau să joace pur și simplu. Duce o viață solitară, o viață socială mai puțin activă și este fericit să navigheze ore întregi pe internet.
Ce să faci?
• Organizați activități familiale pentru a petrece mai puțin timp la calculator.
• Înscrieți-l în activități care îi încurajează să interacționeze cu alți tineri.
• Nu presupuneți că tânărul este dependent de internet doar pentru că el sau ea petrece mult timp în fața calculatorului.
• Nu spuneți „nu” la internet. Acest lucru îi va revolta.
• Ghidează-l ca părinte, dar niciodată nu lua hotărâri pentru el.

Concluzii
Adolescența este o vârstă de tranziție. Adolescentul are nevoie de susținere în această perioadă, nu de critică și amenințări. Încearcă să-l înțelegi, să-l asculți și să creezi acasă acel mediu de siguranță, care îi va fi ca o oază în furtunile prin care va trece, acumulând experiența de viață și noi competențe. O condiție esențială este renunțarea la atitudinea de a socoti tânărul ca pe un copil și acceptarea problemelor din interiorul adolescentului.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Telepatia I. Scrisoare deschisă către Academia Română
04/12/2024 16:25

În atentia Academiei Romane   Către Academician Ioan-Aurel Pop, Academician Marius Andruh, Academician Mircea Dumitru, Academician Dumitru T. Morariu, Academician Nicolae-Victor Zamfir, Academicia ...

Eu hotărăsc pedeapsa agresorilor mei I. Societatea în care vreau să trăiesc și legislația acesteia
04/12/2024 15:52

Trăim pe o planetă unde infractorii fac legile. Trăim prost din cauza infractorilor si a legilor acestora. Acest articol prezintă ceea ce imi doresc,ceea ce simt că este cel mai corect si ceea ce simt c ...

Zgomot II. Zgomotul în viața lui Mihai Eminescu
04/12/2024 15:31

 A fost sau nu a fost Mihai Eminescu sensibil la zgomot?  A fost sau nu a fost Mihai Eminescu agresat prin zgomot?  A avut sau nu a avut Mihai Eminescu probleme cu somnul?      ...

GALERIE FOTO - Cum arătau decorațiunile de iarnă în comunism
04/12/2024 14:40

 Pentru copiii acestor zile, pot părea niste decoratiuni ciudate. Părintii lor, sau mai degrabă bunicii, le admiră in continuare. Pentru ei, reprezentau imaginea sărbătorilor de iarnă, cand Mos Geri ...

Zgomot I. Groaza de la țară
04/12/2024 14:30

Locuiesc in Danemarca din Septembrie 2023. Am fost curier pe timp de noapte, pe scuter electric timp de 7 luni. Am livrat ziare, reviste, scrisori in cutiile postale ale oamenilor cat si in casele lor prin fa ...

Keratopigmentarea, procedura estetică tot mai populară pe TikTok care îngrijorează medicii
04/12/2024 13:26

Keratopigmentarea, procedura estetică tot mai populară pe TikTok care ingrijorează medicii Retelele sociale au generat o multime de tendinte, insă expertii avertizează asupra celui mai recent trend: tatua ...

Atenție cât și cum decorați de Crăciun! Luminițele ar putea încetini conexiunea WiFi
04/12/2024 12:55

Atentie cat si cum decorati de Crăciun! Luminitele ar putea incetini conexiunea WiFi Expertii in tehnologie avertizează că decoratiunile de Crăciun, precum luminitele din brad, ar putea avea un efect negat ...

Tablouri celebre în nuanțe dominante de albastru: simbolism și impact emoțional
04/12/2024 11:23

Tablouri celebre in nuante dominante de albastru: simbolism si impact emotional Albastrul, considerat si culoarea intelectualului, este una dintre cele mai versatile culori din paleta artistică si a fost folo ...

Ce este stresul și ce efecte are asupra organismului
03/12/2024 14:31

Ce este stresul si ce efecte are asupra organismului Stresul este o stare emotională si fizică de tensiune care poate să provină fie de la o situatie, fie de la un gand ce determină frustrare, furie ori ...

Instalarea panoului pentru duș: cum se realizează?
02/12/2024 14:01

Instalarea panoului pentru dus: cum se realizează?  Panoul de dus este o achizitie care iti va garanta in mod sigur o experientă relaxantă in timpul utilizării. Este un sistem ingenios, care integreaz ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei