Ce riscă românii care își stropesc pomii fără să anunțe primăria! Se schimbă regulile pentru cei care au livadă
Dimensiune font:
Pentru cetățenii care locuiesc la curte și obișnuiesc să stropească pomii sau să aplice tratamente fitosanitare, legea impune o condiție esențială. Folosirea controlată a pesticidelor și protejarea albinelor sunt două dintre condițiile impuse prin lege în această perioadă. Iată cum se schimbă regulile pentru cei care au livadă.
Ce riscă românii care își stropesc pomii fără să anunțe primăria!
Tot mai mulți români care locuiesc la casă și au livadă încep tratamentele fitosanitare pentru pomii fructiferi și plantele din grădină. Deși pare o activitate banală și necesară pentru sănătatea culturilor, mulți ignoră obligația de a anunțaprimăria cu cel puțin 48 de ore înainte. Această prevedere legislativă reprezintă o măsură clară de protecție a albinelor și a mediului. Legea stabilește clar că trebuie notificată primăria cu minimum 48 de ore înainte de a folosi substanțe pentru combaterea dăunătorilor sau bolilor plantelor.
Această cerință are un rol clar și anume protejarea polenizatorilor, în special a albinelor, care pot fi afectate grav de aceste tratamente. Anunțarea intervenției cu tratamente fitosantare asupra pomilor oferă apicultorilor timpul necesar pentru a lua măsuri preventive.
,,Împreună protejăm albinele și sănătatea plantelor. Colaborarea dintre fermieri, apicultori și autorități este esențială pentru prevenirea incidentelor grave.”, a transmis Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF).
Ce obligație au apicultorii
Responsabilitatea privind tratamentele fitosanitare nu este doar a celor care aplică tratamente, ci și a apicultorilor. Conform reglementărilor în vigoare, stupii nu pot fi amplasați fără consimțământul proprietarului culturii vizate. Mai mult, primăria trebuie informată în termen de 24 de ore cu privire la locația stupinei. Atunci când se anunță tratamente chimice în apropiere, apicultorii trebuie să ia măsuri rapide. Aceștia pot opta fie pentru închiderea temporară a stupilor, fie pentru mutarea acestora la peste 10 kilometri distanță.
De asemenea, românii care stau la casă și cultivă legume în propria grădină sau au plantat o mică livadă vor avea de respectat noi reguli. Țăranii vor avea mai multe obligații dacă vor dori să comercializeze legume și fructe din propria grădină. O gospodărie poate fi considerată țărănească atunci când cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe este de maximum 800 kilograme pe an. Dacă această cantitate este depășită, comercializarea se va face ,,doar în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor prevăzut la Anexa nr. 10 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.”
Proiectul prevede ca producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană. Cei care au o producție de fructe și legume proprii care depășește 800 de kilograme pe an trebuie să se înregistreze la DSVSA. Pentru înregistrarea la DSVSA sunt necesare următoarele documente:
o notificare cu activitățile desfășurate și locurile de vânzare, conform modelului din Anexa nr. 21;
copie după actul de identitate al producătorului;
document privind starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia;
copie a atestatului de producător și a carnetului de comercializare, emise de primării sau cooperative;
dovada plății tarifelor prevăzute de legislația în vigoare.
Românii trebuie să știe că legumele și fructele puse în vânzare vor fi supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. O altă lege importantă îi vizează pe românii care au livezi și vor să stropească pomii, dar și alte plante. Este obligatoriu să fie anunțată primăria cu privire la aplicarea tratamentelor fitosanitare pe suprafețe mari pentru ca apicultorii să aibă timp să ia măsurile necesare. Această lege are un rol clar și anume protejarea polenizatorilor, în special a albinelor.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau