Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea testamentară.
Dimensiune font:
Potrivit legislației în vigoare, succesiunea se împarte în două categorii, în funcție de voința exprimată sau nu a defunctului cu privire la distribuirea bunurilor sale. Inițierea succesiunii în timp util nu doar că evită costurile suplimentare, dar și protejează drepturile moștenitorilor asupra bunurilor lăsate de defunct.
Succesiunea se împarte în două categorii, în funcție de voința exprimată sau nu a defunctului cu privire la distribuirea bunurilor sale.
1.Moștenirea legală. Aceasta este cea mai frecventă formă de succesiune, reglementată exclusiv de lege. În absența unui testament, bunurile defunctului sunt transmise moștenitorilor legali, conform ordinii și cotelor stabilite de legislație. Pentru a avea calitatea de moștenitor legal, o persoană trebuie să îndeplinească condiția de capacitate succesorală, adică să fie în viață la momentul deschiderii succesiunii.
2.Moștenirea testamentară. Acest tip de succesiune permite unei persoane să-și exprime, printr-un testament valabil, dorința cu privire la cine îi va moșteni bunurile și în ce condiții.
De preferat ar fi ca succesiunea să se demareze într-un timp cât mai scurt, pentru că dacă aceasta va fi dezbătută după doi ani de la data decesului, se vor plăti pe lângă cheltuielile notariale și un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile ce au aparținut persoanei decedate.
În cazul în care moștenitorii nu inițiază procedura succesorală prin intermediul unui notar public sau al instanței, aceștia nu vor putea dobândi oficial dreptul de proprietate asupra bunurilor lăsate de defunct, fie ele mobile (cum ar fi un autoturism) sau imobile (terenuri, case, apartamente). Dovada dreptului de proprietate a moștenitorilor asupra bunurilor moștenite de la persoana decedată se face cu certificatul de moștenitor eliberat de către notarul public ori cu hotărârea judecătorească eliberată de către instanța de judecată. În cazul în care un astfel de act nu a fost eliberat, chiar dacă moștenitorii pot folosi personal bunurile moștenite, aceştia nu vor putea să încheie contracte cu privire la aceste bunuri.
Materialul apartine domnului Filip Stan romaniatv.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau