Bucătăria, o poveste de viață

1bucatar
1bucatar2

Dimensiune font:

| 12-01-2025 11:44

Într-o bucătărie modernă, cu mirosuri care spun povești și farfurii ce inspiră artă, o mână fermă, dar caldă, își urmează cursul destinului. Irina Ceaca, născută în Iași, își povestește viața ca pe o rețetă ce a avut nevoie de ani de perfecționare pentru a atinge gustul ideal. Cu peste două decenii de experiență, ea este mai mult decât un bucătar: este o poveste despre pasiune, determinare și dedicare.

Întoarsă în timp, povestea Irinei începe cu un vis din copilărie: „Pasiunea pentru gătit a pornit încă din copilărie, când am dat examen la Liceul Economic 2 din Iași. La acea vreme nu am reușit, dar dorința mea a rămas vie”. După terminarea altui liceu cu profil mecanic, drumul vieții ei a făcut un ocol, dar gătitul a rămas constant în mintea și sufletul Irinei.

Declicul din Italia, povestea care a schimbat totul

Când avea 26 de ani, Irina a plecat în Italia în căutarea unui trai mai bun și a unor oportunități. „Am muncit în diferite domenii, până într-o zi când mi s-a propus să lucrez într-un mic restaurant de familie. De acolo a început totul. A fost ca un declic venit de undeva, din trecut”. Mentorul ei, Leo, a fost cel care a sesizat  talentul Irinei și a început să-i arate tainele bucătăriei mediteraniene: „Mi-a spus că am gust în farfurie și pasiune când gătesc. A fost confirmarea de care aveam nevoie”. Anii petrecuți în Peninsulă i-au adus multe provocări. „La început îmi era frică să nu greșesc, dar am învățat treptat că, pentru a avea succes, trebuie să ai într-o farfurie mai mult decât gust: trebuie să ai suflet”.

Într-o lume dominată de bărbați, Irina s-a remarcat prin ambiție și perseverență. Revenită în România, a urmat cursuri de calificare și, cu o experiență solidă acumulată, a decis că locul ei este în bucătărie, la nivelul pe care îl visa: chef bucătar. „Am probat toate ramurile bucătăriei: à la carte, catering, evenimente. Acest lucru m-a ajutat să înțeleg unde sunt cel mai potrivită”.

Astăzi, consideră că provocarea supremă este să se autodepășească zilnic. „Vreau să fiu mai bună cu fiecare preparat nou pe care îl pun în farfurie. Nu a fost ușor, dar ambiția m-a făcut să nu renunț niciodată”.

Cu timpul, și-a definit stilul, studiind, evoluând și absorbind tot ce era mai bun de la alți bucătari. În cele din urmă, a ajuns să conducă echipe și să coordoneze meniuri pentru evenimente. „Evenimentele sunt sufletul meu. Îmi place să văd sute de oameni mulțumiți de munca mea”, explică bucătarul. Irina este convinsă că autenticitatea este cheia succesului gastronomic și este un susținător fervent al promovării gastronomiei autentice. „Mereu am fost de părere că restaurantele trebuie să aibă un specific clar. Dacă dorești un restaurant tradițional, meniul ar trebui să conțină doar preparate tradiționale, nu un amalgam internațional. Mi-aș dori ca proprietarii de restaurante să adopte acest principiu”.

Pe lângă promovarea bucătăriei locale, Irina este atentă și la tendințele din gastronomie. „Gastronomia evoluează constant, influențele internaționale ne aduc mereu noi idei. Noi, bucătarii, trebuie să fim ca în lumea modei, mereu în căutare de dish-uri noi sau reinterpretări care să satisfacă gusturile clienților”.

Educația viitoarelor generații de bucătari, o misiune personală

Unul dintre cele mai mari proiecte ale Irinei este contribuția sa la formarea tinerilor bucătari. „De câțiva ani sunt formator și profesor pentru cursuri de bucătari. Am reușit, împreună cu cea mai bună prietenă de familie, să deschidem prima academie din Iași pentru meseriile de bucătar și cofetar”. La cursurile sale, pune accent pe sacrificiile necesare pentru a excela în acest domeniu. „Le spun mereu tinerilor: bucătăria nu este pentru oricine. Trebuie să ai pasiune, dorință, răbdare și multă muncă pentru a deveni un bucătar adevărat”.

Este mândră de tinerii care au pornit de la zero și, ghidați de ea, au ajuns să conducă bucătării de top. Este convinsă că „au reușit pentru că au avut acel foc interior care a alimentat dorința de a se realiza”.

Un vis neîndoielnic: un restaurant Michelin pentru România

Cu toate că gastronomia românească a evoluat semnificativ, Irina regretă că și în prezent România nu are un restaurant cu stea Michelin. „Avem mulți bucătari excepționali care creează preparate de top, dar acest domeniu nu este susținut în țară la nivelul la care ar trebui”.

Astăzi, Irina Ceaca este nu doar un bucătar talentat, ci și un coordonator experimentat care oferă consultanță pentru săli de evenimente. Formează meniuri, coordonează echipe și ajută la dezvoltarea spațiilor gastronomice. Drumul ei lung, dar frumos, a fost presărat cu provocări și satisfacții, dar „a fost scris din dragoste pentru bucătărie și așa va rămâne mereu”.

Maura ANGHEL

 

Aboneaza-te la canalul WhatsApp "Ziarul Evenimentul" si esti mereu informat!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Comuna Urecheni, judetul Neamt, concesioneaza  spatiu in suprafata de 80,13 mp 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata totala de 80,13 mp, compus din: Depozit -14,70 mp, Hol -2,75 mp, Oficina -25,72 mp, Birou -9,76 mp, Grup sanitar -2,40 mp, Hol comun -24,80 mp, avand ca destinatie desfasurarea unor activitati de Farmacie (Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice), situat in incinta imobilului Dispensar medical uman, Str. Dealul Hanului nr. 55, sat Urecheni, comuna Urecheni, judetul Neamt, inscris in CF 50559 Urecheni, nr. Cadastral 50559-C1, care apartine domeniului public al Comunei Urecheni. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si a Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 85/16.12.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Documentatia de atribuire se poate ridica la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Financiar -contabil, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 26.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 06.03.2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.03.2025, ora 11.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.02.2025.
C.I.I. DOBOS BERNARD vinde mijloace auto: BMW 520D, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito 108 CDI Societatea ADVENTURE GROUP CONSTRUCT SRL in faliment, in bankruptcy, en faillite, prin lichidator judiciar C.I.I. DOBOS BERNARD anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, a bunurilor mobile/mijloace auto apartinand societatii: Lot 1: BMW 520D, fabricatie 2003, 1995 cm3, 163 CP, Euro 4, serie sasiu WBANJ31010CP78550, rulaj 355.000 km, val. de piata estimata(lei)= 13.435,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 13.435,00; Lot 2: Mercedes Sprinter 311 CDI, fabricatie 2005, 2148 cm3, 110 CP, Euro 3, serie sasiu WDB9036632R849466, rulaj cca. 200.000 mile /321.868 km, val. de piata estimata(lei)= 11.942,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 11.942,00; Lot 3: Mercedes Vito 108 CDI, fabricatie 2002, 2148 cmc, 82 CP, Euro 3, serie sasiu WDF63809413457036, rulaj 277.971 km, val. de piata estimata(lei): 5971,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 5971,00; Lot 4: Mercedesl Sprinter, fabricatie 2007, 2148 cmc, 150 CP, Euro 4, serie sasiu WDB9066351S232649, rulaj 367.850 km; val. de piata estimata(lei)= 19.904,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 19.904,00. Activele se vand individual, pe loturi de active. Pretul de pornire a a licitatiilor este reprezentat de 100% din valoarea de lichidare stabilita prin Raportului de evaluare nr.230/20.01.2025, respectiv sumele mentionate in coloana 4 din tabelul de mai sus, la care se adauga TVA. Licitatia va avea loc la data de 24 Februarie 2025 ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. A. Panu nr.1, bl.A2, mezanin, spatiu comercial, corp 1A, jud. Iasi, si se va desfasura dupa regulile stabilite prin regulamentul aprobat de creditori, ce poate fi consultat in integralitate la sediul lichidatorului judiciar, pe internet la adresa www.insolventaiasi.ro, sau poate fi comunicat prin e-mail, la cerere, persoanelor interesate. In caz de neadjudecare, licitatia publica se va repeta in aceleasi conditii in datele de: 03 Martie 2025 ora 11.00, 10 Martie 2025 ora 11.00, 17 Martie 2025 ora 11.00, respectiv 24 Martie 2025 ora 11.00. Inscrierea la licitatie, si constituirea garantiei de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei se fac cel mai tarziu pana in preziua licitatiei, ora 16.00. Informatii suplimentare se pot obtine la tel: 0745366885, ori prin e-mail: office@insolventaiasi.ro.
Cultura protestului în Iași.  De la strigătele pentru libertate la marșurile pentru autostradă
17/02/2025 16:53

În decembrie 1989, Iasul a fost printre primele orase care au spus „Nu” regimului comunist. Oamenii au iesit in stradă, riscand totul pentru un viitor mai bun. Nu era vorba doar despre căder ...

Alimentația sustenabilă în Iași, între ideal și realitate
17/02/2025 14:35

Pietele din Iasi, cum sunt Piata Nicolina, Piata Alexandru cel Bun sau Piata Hala Centrală, răman principalele locuri unde consumatorii pot găsi produse locale. Aici, micii producători isi expun marfa: l ...

  Aspirațiile unei generații conectate la viitor. Cum își imaginează generația Z viitorul Iașului?
17/02/2025 14:28

  Pentru tinerii Iasului, viitorul orasului nu poate fi conceput fără tehnologie, sustenabilitate si spatii publice de calitate. Studiile realizate de ONG-uri si organizatii studentesti locale arată ...

Cel mai lung piton din lume, descoperit la Iași
17/02/2025 12:20

* in weekend, oamenii au stat la coadă, la Iasi, pentru a putea intra la expozitia care adunat la un loc zeci de specii de tarantule si reptile * una dintre cele mai mari specii de tarantule din lume a fost ad ...

Sfada a doi vecini a dat de lucru poliţiştilor, legiştilor, procurorilor şi  judecătorilor
17/02/2025 11:10

Foarte mulţi oameni se plang de lentoarea justiţiei, de faptul că anchetele, intocmirea rechizitoriului (atunci cand e vorba de dosare penale), apoi procesele durează cu anii. Că, din cauza asta, mulţi in ...

Un agricultor din Cogeasca a condus, ani buni, cu un permis măsluit
17/02/2025 09:27

 G.D. e un agricultor care locuieşte in satul Cogeasca din comuna Leţcani. În 2020, tanărul s-a pricopsit cu un Volkswagen Passat ce mergea brici. El nu avea permis de conducere şi nici prea mult ...

Iașul, ticsit de statui
17/02/2025 09:09

*sute de lucrări vor fi expuse in locaţii precum Aeroportul din Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Romane şi Galeria Facultăţii de Arhitectură, Galeria Ateneului Naţional din Iaşi, Palatul Culturii, ...

Mărţişoarele, o afacere tot mai nerentabilă
17/02/2025 09:05

* municipalitatea a primit 203 solicitări penbtru comercializarea articolelor specifice Mărtisorului (1 martie) si Zilei Femeii (8 martie) * in trecut, numărul avizelor depăşea cifra de 300 * comerciantii ...

Vasile Dîncu: Victor Ponta nu va face nimic împotriva PSD. El va lua voturile 'de conștiință'
17/02/2025 08:59

p style=" font-weight:bold;font-size:20px">Vasile Dincu este de părere că Victor Ponta nu va face nimic impotriva partidului, dar este convins că ar putea să obtină simpatia votantilor PSD dezamăgiti de f ...

Îndrăgostit condamnat după o surpriză făcută iubitei
17/02/2025 08:16

 Vlad şi Irina sunt doi tineri din Iaşi, au avut o lungă relaţie de concubinaj, dar niciodată o casă a lor. Au locuit mereu cu chirie. Ultima dată, la parterul unui bloc de pe strada Silvestru. La u ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei