Luna Sculptorilor Români - Genialitatea și diversitatea creativă, față în față cu ieșenii
Dimensiune font:
* Iașul devine, de miercuri, o mare expoziție de sculptură * în aer liber, în galeriile de artă și în muzee, o parte din opera unor artiști români de mare valoare va fi oferită publicului spre vizionare, vreme de mai multe săptămâni * peste 250 de sculpturi vor fi vernisate în cadrul celor 35 de expoziții personale și colective, iar 53 de opere urmează a fi amplasate temporar în spațiu liber, transformând orașul într-un veritabil circuit cultural * maeștri ai artei, alături de creatori tineri, reprezentanți ai școlii românești de sculptură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative pentru sculptura modernă și contemporană
În ediția din acest an Iașul va fi transformat într-un veritabil loc de întâlnire al artei contemporane, cu lucrări ce vor fi expuse în cele mai prestigioase instituții de cultură ale orașului, dar și în spații inedite. Muzeul Național al Literaturii Române, Galeria Facultății de Arhitectură, Aeroportul Iași se alătură spațiilor de expunere ale Lunii Sculptorilor Români, precum: Galeria Ateneului Național din Iași, Palatul Culturii, Muzeul Mitropolitan, Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Palatul Braunstein și Casa Universitarilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
De asemenea, vor fi organizate expoziții speciale în galerii celebre precum Galeria Pallady, Galeria Drossu, Galeria Octav Băncilă, Galeria La Geam, Arcada Central Art Space și ArtEast Gallery, într-o colaborare fructuoasă cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași. Totodată, Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, Palas Campus, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, Strada Lăpușneanu și Bulevardul Carol I vor găzdui timp de o lună sculpturi monumentale.
„Sculptura a depășit granițele tradiționale ale reprezentării figurative, devenind un mediu complex de explorare a ideilor, materialelor și relațiilor dintre artă și public” – susține criticul de artă Maria Bilașevschi, președinta Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iași
„Luna Sculptorilor Români”, organizată pentru a cincea oară de Ateneul Național din Iași, sub egida Primăriei Municipiului, în colaborare cu UAP Iaşi şi cu alte instituţii de culturăse, dorește o conectare a ieșenilor la arta contemporană în diferitele ei moduri de exprimare. Vastitatea demersului permite privitorilor să-și găsească cutia de rezonanță proprie. Vor fi expuse, individual sau cuprinse în cele 35 de expoziții personale și colective, peste 300 de sculpturi, dintre care 53 de opere urmează a fi amplasate temporar în spațiu liber. „Sculptura a depășit granițele tradiționale ale reprezentării figurative, devenind un mediu complex de explorare a ideilor, materialelor și relațiilor dintre artă și public. Un eveniment amplu dedicat sculpturii contemporane, așa cum este LSR, abordează nu doar aspectele estetice sau tehnice, ci și rolul esențial al publicului în definirea și receptarea artei. LSR este un spațiu de dialog, explorare și învățare, în care publicul să fie nu doar spectator, ci și participant activ. Prin implicare și sensibilizare, sculptura contemporană a devenit un instrument puternic de conectare și transformare socială”, spune criticul de artă Maria Bilașevschi, președinta Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iași.
Întâlnire cu opera lui Marcel Guguianu, în deschiderea evenimentelor
„Cortina” evenimentului va fi ridicată miercuri, la ora 11:00, la Ateneul Național, unde vor fi expuse lucrări ale remarcabilului sculptor Marcel Guguianu, din colecția donată de autor Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Marcel Guguianu (1922-2012), un sculptor al artei moderne, s-a distins prin abordarea sa unică a mitologiei greco-romane. Lucrările sale, care includ sculpturi monumentale și busturi în bronz și marmură, îmbină tradiționalul cu inovația, reflectând originalitatea și sensibilitatea sa artistică.
Tema centrală a operei sale este figura feminină, pe care o portretizează sub forma unor nimfe cerești, reprezentări selenice ale eternului feminin. Sculpturile sale evocă subtilitatea și grația, imortalizând în marmură și bronz frumusețea și complexitatea feminină. Dincolo de numeroasele expoziții și premii internaționale, în biografia sa se remarcă faptul că a fost membru al Băncii Mondiale, statueta sa „Ciocârlia” devenind Emblema diviziei de cultură a Băncii Mondiale de la Washington.
Ediția a V-a a proiectului Luna Sculptorilor Români va aduce în fața publicului lucrări de referință ale unor mari maeștri ai sculpturii moderne, printre care Ion Jalea, Boris Caragea și Richard Hette (partener: Muzeul de Artă din Constanța), Marcel Guguianu și Paul Neagu (partener: Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad), dar și ale unor nume de mare importanță ale artei contemporane românești, precum Ion Mândrescu, Mircea Roman și Neculai Păduraru.
Programul zilei inaugurale al acestui șir de manifestări de mare profunzime artistică este unul foarte bogat. Cea dintâi operă sculpturală a nemuritorului Constantin Brâncuși, „Ecorșeul”, va fi subiectul conferinței susținute de academicianul Valeriu Matei, directorul Editurii Academiei, alături de prof. univ. Eugen Târcoveanu, care va avea loc de la ora 13:00. O replică a lucrării realizată de Constantin Brâncuși între 1900 și 1902 se află în Muzeul Institutului de Anatomie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie, unde se va desfăşura și întâlnirea cu publicul.
Pe Esplanada Palatului Culturii, de la ora 16:00, va avea loc un alt vernisaj: „Cerc Solar - Via Transilvanica.” Aici vor fi expuse 12 borne kilometrice cioplite care vor fi amplasate pe Via Transilvanica. Curatorul Alexandru Burlacu îi are alături pe Alexandru Grigoraș, Iuliana Grădinaru, Filimon Ionuț, Ivan Titus, Ivan Ivanov, Tsvetelina Angelova, Roxana Pîrvu, Ugron Lajos, Andrei Boitan, Ioana Colac, Dan Cebotari.
„Imaginea plastică reprezintă rezultatul unui mod de a gândi, de a simți, de a spune. Omul ca Stare – simbol al echilibrului și al dezechilibrului – este, în fapt, o concretizare a realității” - Gabriela Drinceanu
Spațiul generos al Centrului Internațional de Artă Contemporană Baia Turcească va găzdui tot mâine, începând cu ora 17:00, vernisajele mai multor expoziții personale și de grup. Una dintre acestea aparține artistei plastice ieșene Gabriela Drinceanu și se intitulează „Transferuri înscenate” (ora 17:30). „Prin ansamblul sculptural figurativ pe care îl ofer, doresc să realizez un transfer energetic și vizual între mișcarea elementelor corpului uman – mâini, picioare, cap – dar și între privitor și lucrare. Îmi propun să studiez balansul între echilibru și dezechilibru, între spiritual și material, între sacru și profan. În general, mă preocupă relația Om-Stare-Simbol. Imaginea plastică reprezintă rezultatul unui mod de a gândi, de a simți, de a spune. Omul ca Stare – simbol al echilibrului și al dezechilibrului – este, în fapt, o concretizare a realității. Seria de Oameni-Stări reprezintă personaje ce nu exprimă o realitate de suprafață, vizibilă, ci o realitate care este propria mea observație asupra realității. Îngeri și Oameni, balans între realitate și starea de reverie: Oamenii – stări interioare, ascunse, muncite, prinse în roți, angrenate în mecanisme interdependente unele cu celelalte. Îngerii – forme idealizate, colorate, fiecare este prototipul omului său (omul e ecoul îngerului său), depozitari ai amintirilor acțiunilor și urmelor umane”, ne-a mărturisit Gabriela Drinceanu.
Pe parcursul acestei luni dedicate sculpturii, Gabriela Drinceanu vă invită și la Galeria „La Geam,” aflată pe o latură a clădirii Uniunii Artiștilor Plastici de pe Pietonalul Lăpușneanu, pentru a viziona „Oameni din jurul meu”, personalități ieșene modelate din argilă poliuretanică.
Un moment deosebit va fi reprezentat de expoziția maestrului Aurel Vlad, invitatul de excepție al acestei ediții, care va expune lucrări atât la Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească, cât și în spațiul public.
La ora 18:00, la Baia Turcească, publicul ieșean se va putea întâlni cu invitatul de excepție al ediției 2025 a Lunii Sculptorilor Români, maestrul Aurel Vlad, unul din cei mai importanți artiști contemporani, în cadrul expoziției sale personale.
Profesor la Universitatea Națională de Arte București, reprezentant de prim rang al artei românești contemporane, oaspetele Iașului a expus în țară și peste hotare sculpturi, dar și lucrări de artă monumentală. Una dintre cele mai impresionante este „Cortegiul Sacrificaților,” grup statuar din bronz, amplasat în curtea interioară a fostei închisori de la Sighet, acum Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului și Rezistenței. „Cred în puterea gestului de a deveni artă. Cred în acele gesturi transmise de la începuturile vieții, care exprimă emoții, sentimente, pasiuni, stări, limite. Ele devin ființe pline de viață, care se sperie, vibrează, se luminează, dăruiesc, suferă sau se bucură. Astfel de gesturi devin simboluri ale bucuriei sau durerii, ale fricii sau curajului, ale binecuvântării sau distrugerii etc.”, spune Aurel Vlad.
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau