000000  media-141

Dimensiune font:

Dora Ratjen, bărbatul care a concurat ca femeie la Olimpiada lui Hitler din 1936

| 07-08-2019 11:22

 Cazului „Dora Ratjen” a apărut pe fundalul unor puternice controverse și tulburări sociale. În 1936, Olimpiada de Vară s-a ținut la Berlin. Avea să rămână în istorie drept „Olimpiada Nazistă” sau „Olimpiada lui Hitler”, eveniment în jurul căruia multe controverse legate de politicile celui de-Al Treilea Reich au reținut atenția opiniei publice.

Adolf Hitler vedea Jocurile Olimpice ca pe un mijloc de a-și promova ideile privind superioritatea germană, însă planul său a avut repercusiuni serioase. Asta, în principal datorită lui Jesse Owens, un atlet afro-american care a câștigat patru medalii de aur, zdrobind ideile promovate de Hitler.

 

Dora Ratjen
Dora / Heinrich Ratjen. Foto: Wikimedia

 

Pe de altă parte, o problemă care nu a fost menționată în timpul Olimpiadei avea să iasă la iveală doi ani mai târziu, ca o ciudățenie (așa cum era numită atunci) care a avut drept rezultat sfârșitul carierei sportive a unei anumite persoane.

„Ciudățenia” în cauză era cazul Dorei Ratjen, un atlet german a cărui înfățișare l-a făcut pe un mecanic al căilor ferate să raporteze poliției că la bordul trenului său se afla „un bărbat îmbrăcat ca o femeie”. 

Asta se întâmpla la 21 septembrie 1938, în Magdenburg, Germania, în timp ce Ratjen călătorea de la Viena la Koln. Ratjen se întorcea de la Campionatul European de Atletism, unde tocmai câștigase o medalie de aur și stabilise recordul mondial pentru femei la săritura în înălțime.

Cu doar doi ani înainte de acest incident, la Olimpiada din 1936, câștigase locul al patrulea la săritura în înălțime pentru femei, fără ca fizicul său masculin să atragă atenția cuiva. Totuși, după ce Dora a fost reținută în Magdenburg, s-a decis să spună poliției întreaga sa poveste, fiind amenințată că va fi dezbrăcată și examinată cu forța.

„E băiat! De fapt, e fată…”

A urmat o serie de interogatorii care l-au implicat și pe tatăl său, Heinrich, care a declarat următoarele:

„Nu eram la căpătâiul soției mele în timpul nașterii, ci mă aflam în bucătărie. Când copilul s-a născut, moașa mi-a spus: Heini, e băiat!Însă, după cinci minute, mi-a spus că, de fapt, e fată.”

Și Dora a depus mărturie în legătură cu situația sa medicală deosebită. A mărturisit că, de fapt, era bărbat, dar fusese crescut ca fată. 

„Părinții mei m-au crescut drept fată. Prin urmare, am purtat haine de fată în toată copilăria mea. Însă, la vârsta de 10 sau 11 ani am început să-mi dau seama că nu eram fată, ci băiat. Totuși, nu mi-am întrebat niciodată părinții de ce trebuia să port haine de fată chiar dacă eram băiat.”

Stenograma interogatoriului a fost descoperită de ziarul Der Spiegel, care a publicat un articol în 2009, aruncând lumină asupra cazului uitat al atletei.

 

Dora Ratjen
Dora Ratjen executând săritura în înălțime la Olimpiada din 1936. Foto: Wikimedia

 

Deși s-ar putea crede că Dora nu își dorea să vorbească despre această chestiune, raportul poliției arată că omul a fost sincer ușurat pentru faptul că putea să scoată la lumină problema care îl obligase să își ascundă identitatea adevărată față de alți atleți, precum și față de femei, în general.

În ceea ce privește înfățișarea Dorei, nu era ceva neobișnuit ca atletele să aibă trăsături fizice care ar putea fi descrise drept „masculine”, cum ar fi mușchii puternici și o voce mai groasă. Dora avea un aspect masculin, însă același lucru era valabil și pentru alte sportive. 

A doua zi după declarație, a fost adus un medic al poliției care să stabilească dacă Dora Ratjen era sau nu era bărbat. După ce a concluzionat că trăsăturile sexuale secundare erau în mod clar masculine, doctorul i-a examinat organele genitale.

Deși era sigur că Dora era bărbat, doctorul a observat prezența unei anomalii anatomice sub formă de țesut cicatrizat, aflată sub organul genital masculin. Doctorul a tras concluzia că această anomalie nu îi permitea lui Ratjen să întrețină relații sexuale.

 

Dora Ratjen
Jesse Owens salută drapelul american după ce câștigat proba de săritură în lungime la Olimpiada de Vară din 1936. Foto: Wikimedia

 

Această bizară bucată de piele explica și motivul pentru care sexul Dorei fusese greșit identificat la naștere. După ce doctorul a confirmat faptul că Dora era bărbat, la Berlin s-a trimis următorul mesaj:

„Campioana europeană la săritura în înălțime, Dora Ratjen, nu este femeie, ci bărbat. Vă rugăm să notificați de îndată Ministerul Sportului. Așteptăm dispoziții prin radio.”

 

Dora Ratjen este istorie. Heinrich merge mai departe

În curând, a urmat o avalanșă de măsuri retroactive, iar Dorei i s-a interzis să mai participe la alte competiții sportive. Medalia de aur câștigată la Viena a fost returnată și oferită femeii care câștigase locul al doilea la Campionatul European de Atletism.

Dora, care a fost în curând numită Heinrich, nu s-a supărat. Heinrich a moștenit barul părinților săi și l-a administrat pentru tot restul vieții, trăind foarte retras și refuzând vizitele și interviurile jurnaliștilor.

 

O femeie se apleacă peste marginea tribunei pentru a-l săruta pe Adolf Hitler, prezent la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1936. Foto: Wikimedia

 

Totuși, controversele au reapărut după un articol din 1966 al revistei Time, care susținea că Ratjen fusese un sportiv plantat de Partidul Nazist ca să pozeze în femeie în timpul Olimpiadei din 1936.

Controversa a luat amploare atunci când Gretel Bergmann, fostă coechipieră a lui Ratjen, a susținut aceste acuzații. Bergmann era o atletă de origine germano-evreiască și fusese scoasă din echipă tocmai înainte de Olimpiada din 1936, din cauza rădăcinilor sale iudaice. 

Potrivit Wikipedia, a emigrat în Statele Unite în 1937, unde a trăit până la moartea sa, survenită în 2008. Este foarte probabil că lui Bergmann i s-a refuzat dreptul de a concura din cauza legilor naziste rasiale.

Însă, potrivit articolului din Der Spiegel, acuzația că Dora/Heinrich Ratjen a fost folosit(ă) drept înlocuitor pentru atleta evreică este falsă.

 

Poarta de est a parcului olimpic din Berlin, 1936. Foto: Wikimedia

 

Teoria promovată de Time conținea ideea că Ratjen se dăduse drept femeie cu câțiva ani înainte de Olimpiadă, când, de fapt, fusese crescut drept fată de către părinții săi și ajunsese în echipă sub pretextul că era femeie.

Dintre puținele lucruri care se știu despre viața de mai târziu a lui Ratjen, cel mai clar este că a avut mari probleme în a se ajusta noului său rol de bărbat, după ce își petrecuse cea mai mare parte a vieții gândind și acționând altfel.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, # 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, în calitate de lichidator judiciar al Com-Beton S.A. Iași, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit încheierii nr. 349/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 31.10.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ, Descrierea comercială, Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.), Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 13 - Teren arabil situat în extravilanul satului Pădureni, oraşul Mărăşeşti, jud. Vrancea, Sp teren: 2121 mp, neîmprejmuit, învecinat cu drum, teren proprietatea primăriei și proprietatea Melinte Maria pe două laturi, utilități, pretabil pentru activități agricole și posibil construcții rezidențiale. Amplasat în cvartal 36, parcela 186, CF nr. 750/N a loc. Mărăşeşti, jud. Vrancea (nr. C.F. nou 52359/oraş Mărăşeşti), având nr. cds. 918N. 76000 lei, 13000 lei. Activ 25 - Bunurile mobile situate în mun. Iași, B-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, compuse din: Echipament tipografie (demontat), Echipament tipografie Korad (nr. inv. 20296), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20322), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20323), Roland VP 540 (nr. inv. 20337), Aparat automat îndosariat (nr. inv. 20417), Laminator Roll Lam E 160c (nr. inv. 20338). 42700 lei, 17080lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 30.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 30.10.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon. Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; # 0232/243864, 0755132473, 0758049904 Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L.
Set la 1 pentru CSM Politehnica Iaşi în meciul amical cu Foresta Suceava
17/10/2019 00:00

  Trupa lui Mihai Teja a susţinut ieri pe terenul II din Copou un meci de verificare cu Foresta Suceava, locul 6 in Seria I a Ligii a III-a, amical pe care antrenorul şi l-ar fi dorit la sfarşitul săp ...

Leo Messi reuseste o noua performanta superba
16/10/2019 23:14

 Vedeta argentiniana a echipei FC Barcelona, Lionel Messi (32 ani), a primit, miercuri, pentru a sasea oara in cariera sa, trofeul ''Gheata de Aur'', atribuit celui mai prolific marcato ...

Ciudăţeniile meciului de „acasă” cu FC Botoşani!
16/10/2019 17:39

  Trupa lui Mihai Teja continuă pregătirile pentru jocul din ultima rundă a turului Ligii 1, programat luni, de la ora 20:30, „acasă” la Botoşani, cu... FC Botoşani, cu un meci amical as ...

WTA a anuntat calendarul turneelor pentru anul 2020: Iata care sunt noutatile si cand vor avea loc cele patru Grand Slam-uri
16/10/2019 11:51

 Asociatia de Tenis Feminin (WTA) a anuntat, miercuri, calendarul competitional pentru anul 2020. Incepand cu anul viitor, in calendarul WTA vor aparea doua noua turnee din categoria Premier, la Adelaid ...

Simona Halep: „Mă bucur că patinoarul de la Otopeni se redeschide
16/10/2019 09:33

„Mă bucur să constat că patinoarul Tiriac Telekom Arena se redeschide si că este posibilă continuarea antrenamentelor pe gheata patinoarului pentru echipa Simona Halep si pentru toti iubitorii sportu ...

Constructorul decide unde se joacă meciul cu CFR Cluj
15/10/2019 20:45

  Lucrările de inlocuire a suprafeţei de joc la Stadionul „Emil Alexandrescu” din Iaşi au ajuns pe ultima sută de metri, existand toate şansele ca ele să fie finalizate spre sfarşitul s ...

Patru ieşeni au urcat pe podium la Campionatele Naţionale de box pentru juniori! Cine a furnizat surpriza plăcută, cine este campion!
15/10/2019 15:00

  Campionatele Naţionale pentru juniori (sportivi născuţi in anii 2003 şi 2004) s-au incheiat la Brăila cu un bilanţ mulţumitor pentru boxul ieşean, care şi-a trecut in palmares patru medalii, di ...

O nouă responsabilitate pentru Valeriu Chirica! Secţia de handbal de la Politehnica Iaşi are un nou preşedinte. Până acum a fost jucător, medic, dar şi sponsor!
14/10/2019 15:22

  Medicul Valeriu Chirica (42 de ani), fost cu ani in urmă campion naţional de juniori III cu LPS Vaslui, a participat la antrenamentele Politehnicii Iaşi incă de cand antrenorul Florin Spiridon a sun ...

„Taifunul” Amalia a adus Iaşului şi a doua medalie de aur la Campionatele Naţionale de sabie pentru speranţe!
14/10/2019 15:21

  Campionatele Naţionale de sabie pentru speranţe s-au incheiat duminică la Raşnov cu concursul feminin pe echipe, in care Iaşul s-a prezentat cu CSS „Unirea” (Amalia Stan, Maria Martina ...

Ieşeanca Amalia Stan şi-a onorat statutul de favorită şi a cucerit medalia de aur la Campionatele Naţionale de sabie pentru speranţe!
13/10/2019 17:43

  Sambătă, in a treia zi a ediţiei din acest an a Campionatelor Naţionale de sabie pentru speranţe, de la Raşnov, a venit şi medalia de aur pentru scrima ieşeană, reprezentată de sportivii de la ...