Dora Ratjen, bărbatul care a concurat ca femeie la Olimpiada lui Hitler din 1936

000000  media-141

Dimensiune font:

| 07-08-2019 11:22

 Cazului „Dora Ratjen” a apărut pe fundalul unor puternice controverse și tulburări sociale. În 1936, Olimpiada de Vară s-a ținut la Berlin. Avea să rămână în istorie drept „Olimpiada Nazistă” sau „Olimpiada lui Hitler”, eveniment în jurul căruia multe controverse legate de politicile celui de-Al Treilea Reich au reținut atenția opiniei publice.

Adolf Hitler vedea Jocurile Olimpice ca pe un mijloc de a-și promova ideile privind superioritatea germană, însă planul său a avut repercusiuni serioase. Asta, în principal datorită lui Jesse Owens, un atlet afro-american care a câștigat patru medalii de aur, zdrobind ideile promovate de Hitler.

 

Dora Ratjen
Dora / Heinrich Ratjen. Foto: Wikimedia

 

Pe de altă parte, o problemă care nu a fost menționată în timpul Olimpiadei avea să iasă la iveală doi ani mai târziu, ca o ciudățenie (așa cum era numită atunci) care a avut drept rezultat sfârșitul carierei sportive a unei anumite persoane.

„Ciudățenia” în cauză era cazul Dorei Ratjen, un atlet german a cărui înfățișare l-a făcut pe un mecanic al căilor ferate să raporteze poliției că la bordul trenului său se afla „un bărbat îmbrăcat ca o femeie”. 

Asta se întâmpla la 21 septembrie 1938, în Magdenburg, Germania, în timp ce Ratjen călătorea de la Viena la Koln. Ratjen se întorcea de la Campionatul European de Atletism, unde tocmai câștigase o medalie de aur și stabilise recordul mondial pentru femei la săritura în înălțime.

Cu doar doi ani înainte de acest incident, la Olimpiada din 1936, câștigase locul al patrulea la săritura în înălțime pentru femei, fără ca fizicul său masculin să atragă atenția cuiva. Totuși, după ce Dora a fost reținută în Magdenburg, s-a decis să spună poliției întreaga sa poveste, fiind amenințată că va fi dezbrăcată și examinată cu forța.

„E băiat! De fapt, e fată…”

A urmat o serie de interogatorii care l-au implicat și pe tatăl său, Heinrich, care a declarat următoarele:

„Nu eram la căpătâiul soției mele în timpul nașterii, ci mă aflam în bucătărie. Când copilul s-a născut, moașa mi-a spus: Heini, e băiat!Însă, după cinci minute, mi-a spus că, de fapt, e fată.”

Și Dora a depus mărturie în legătură cu situația sa medicală deosebită. A mărturisit că, de fapt, era bărbat, dar fusese crescut ca fată. 

„Părinții mei m-au crescut drept fată. Prin urmare, am purtat haine de fată în toată copilăria mea. Însă, la vârsta de 10 sau 11 ani am început să-mi dau seama că nu eram fată, ci băiat. Totuși, nu mi-am întrebat niciodată părinții de ce trebuia să port haine de fată chiar dacă eram băiat.”

Stenograma interogatoriului a fost descoperită de ziarul Der Spiegel, care a publicat un articol în 2009, aruncând lumină asupra cazului uitat al atletei.

 

Dora Ratjen
Dora Ratjen executând săritura în înălțime la Olimpiada din 1936. Foto: Wikimedia

 

Deși s-ar putea crede că Dora nu își dorea să vorbească despre această chestiune, raportul poliției arată că omul a fost sincer ușurat pentru faptul că putea să scoată la lumină problema care îl obligase să își ascundă identitatea adevărată față de alți atleți, precum și față de femei, în general.

În ceea ce privește înfățișarea Dorei, nu era ceva neobișnuit ca atletele să aibă trăsături fizice care ar putea fi descrise drept „masculine”, cum ar fi mușchii puternici și o voce mai groasă. Dora avea un aspect masculin, însă același lucru era valabil și pentru alte sportive. 

A doua zi după declarație, a fost adus un medic al poliției care să stabilească dacă Dora Ratjen era sau nu era bărbat. După ce a concluzionat că trăsăturile sexuale secundare erau în mod clar masculine, doctorul i-a examinat organele genitale.

Deși era sigur că Dora era bărbat, doctorul a observat prezența unei anomalii anatomice sub formă de țesut cicatrizat, aflată sub organul genital masculin. Doctorul a tras concluzia că această anomalie nu îi permitea lui Ratjen să întrețină relații sexuale.

 

Dora Ratjen
Jesse Owens salută drapelul american după ce câștigat proba de săritură în lungime la Olimpiada de Vară din 1936. Foto: Wikimedia

 

Această bizară bucată de piele explica și motivul pentru care sexul Dorei fusese greșit identificat la naștere. După ce doctorul a confirmat faptul că Dora era bărbat, la Berlin s-a trimis următorul mesaj:

„Campioana europeană la săritura în înălțime, Dora Ratjen, nu este femeie, ci bărbat. Vă rugăm să notificați de îndată Ministerul Sportului. Așteptăm dispoziții prin radio.”

 

Dora Ratjen este istorie. Heinrich merge mai departe

În curând, a urmat o avalanșă de măsuri retroactive, iar Dorei i s-a interzis să mai participe la alte competiții sportive. Medalia de aur câștigată la Viena a fost returnată și oferită femeii care câștigase locul al doilea la Campionatul European de Atletism.

Dora, care a fost în curând numită Heinrich, nu s-a supărat. Heinrich a moștenit barul părinților săi și l-a administrat pentru tot restul vieții, trăind foarte retras și refuzând vizitele și interviurile jurnaliștilor.

 

O femeie se apleacă peste marginea tribunei pentru a-l săruta pe Adolf Hitler, prezent la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1936. Foto: Wikimedia

 

Totuși, controversele au reapărut după un articol din 1966 al revistei Time, care susținea că Ratjen fusese un sportiv plantat de Partidul Nazist ca să pozeze în femeie în timpul Olimpiadei din 1936.

Controversa a luat amploare atunci când Gretel Bergmann, fostă coechipieră a lui Ratjen, a susținut aceste acuzații. Bergmann era o atletă de origine germano-evreiască și fusese scoasă din echipă tocmai înainte de Olimpiada din 1936, din cauza rădăcinilor sale iudaice. 

Potrivit Wikipedia, a emigrat în Statele Unite în 1937, unde a trăit până la moartea sa, survenită în 2008. Este foarte probabil că lui Bergmann i s-a refuzat dreptul de a concura din cauza legilor naziste rasiale.

Însă, potrivit articolului din Der Spiegel, acuzația că Dora/Heinrich Ratjen a fost folosit(ă) drept înlocuitor pentru atleta evreică este falsă.

 

Poarta de est a parcului olimpic din Berlin, 1936. Foto: Wikimedia

 

Teoria promovată de Time conținea ideea că Ratjen se dăduse drept femeie cu câțiva ani înainte de Olimpiadă, când, de fapt, fusese crescut drept fată de către părinții săi și ajunsese în echipă sub pretextul că era femeie.

Dintre puținele lucruri care se știu despre viața de mai târziu a lui Ratjen, cel mai clar este că a avut mari probleme în a se ajusta noului său rol de bărbat, după ce își petrecuse cea mai mare parte a vieții gândind și acționând altfel.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Simona Halep se mărită - Când și unde va avea loc evenimentul
24/11/2019 07:45

Simona Halep (28 de ani, locul 4 WTA) si Toni Iuruc au stabilit in vacanta din Maldive toate planurile pentru nuntă, care se anuntă de pe acum evenimentul anului 2020. Nunta, cel mai probabil, va avea loc dup ...

VIDEO Rămâi cu gura căscată: Două jucătoare de tenis s-au luat la bătaie la finalul meciului!
10/11/2019 10:03

 Katherine Sebov Se spune că ce se intamplă in Vegas rămane in Vegas, dar deznodămantul unui meci din cadrul circuitul WTA din "capitala jocurilor de noroc" a făcut incojurul lumii.  & ...

VIDEO - Messi  lucrat in  Photoshop
27/06/2019 10:33
 Cu cuţitele pe masă! Începe etapa a XIV-a (play-out)
31/05/2019 00:00

  Aşa a fost să fie, ultima etapă a campionatului Ligii 1 de fotbal să programeze meciul decisiv, dar decisiv de tot, in care se hotărăşte a doua retrogradată şi echipa ce prinde locul de baraj. ...

TOPUL fotbaliştilor români DISTRUŞI de femei FOTO
15/11/2014 12:15

 Iată un top al jucătorilor a căror carieră a fost distrusă de femeile din viata lor. Adrian Cristea. Lansat de Politehnica Iaşi, Adrian Cristea a ajuns la Dinamo cu potentialul de a deveni unul din ...

SIMONA HALEP, prima reacţie după finala Turneului Campioanelor
26/10/2014 15:10

 Simona Halep a oferit prima reactie după finala pierdută cu Serena Williams, scor 3-6, 0-6. "Multumesc tuturor pentru ca m-au sustinut. O felicit pe Serena, e cea mai buna. Le multumesc c ...

Halep devine verb în limba engleză, după victoria româncei în faţa Serenei Williams
24/10/2014 11:40

 Victoria categorica a Simonei in fata Serenei nu doar a adus multa atentie in jurul sportivei romane, ci a si consolidat imaginea sa ca o forta in acest moment pe scena tenisului feminin. Intr-un editori ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei