VIDEO - Meteoriții, monitorizați de la Mădârjac, de specialiștii UAIC

meteorit
statiune7

Dimensiune font:

| 20-05-2021 17:15

* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are la Mădârjac, de mai bine de zece ani, o Staţiune de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului unde, printre altele, se desfășoară o supraveghere riguroasă a calității mediului, se fac evaluări ale hazardelor și riscurilor naturale și antropice caracteristice zonelor deluroase cuprinse între Siret și Prut și sunt monitorizați continuu meteoriții observabili în partea centrală a Podișului Moldovei

Staţiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului a fost ridicată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” la Mădârjac (județul Iași), în inima Moldovei, în perioada 2007 – 2010, ca bază de pregătire universitară avansată (masterat şi doctorat) şi de cercetare știinţifică în domeniul Ştiinţelor Vieţii şi ale Pământului.

Locul nu a fost ales întâmplător, localitatea Mădârjac aflându-se la distanţe aproximativ egale faţă de Carpaţi şi de Prut, respectiv între graniţa cu Ucraina (în nord) şi Dunăre (în sud), la marginea celui mai mare masiv păduros din judeţul Iaşi.

Principalele direcții de cercetare vizate sunt cele legate de monitorizarea calității mediului, evaluarea hazardelor și riscurilor naturale și antropice caracteristice zonelor deluroase cuprinse între Siret și Prut, realizarea și implementarea unor studii de planificare, organizare și amenajare a spațiului geografic, exploatarea durabilă a resurselor cadrului natural local.

Bineînțeles, dotarea cu echipamente specifice cercetării geografice este una pe măsură: o staţie meteorologică automată, un receptor GPS, clasa profesională – CRS 1000, antena tip 504, pentru înregistrarea mişcărilor crustei terestre, o camera CCD Gigabit all-sky cu obiectiv, carcasă metalică și dom folosită pentru monitorizarea continuă a meteoriților observabili în partea centrală a Podișului Moldovei.

Din 2019, acordul de colaborare cu Institutul Astronomic Român a introdus Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin intermediul Stațiunii de Cercetare Mădârjac și a Facultății de Matematică în rețeaua națională de monitorizare a meteoriților prin intermediul Rețelei M.O.R.O.I. – Meteorites Orbits Reconstruction by Optical Imaging.

În momentul de față, în cadrul stațiunii funcționează un echipament modern de monitorizare a cerului (meteoriților) cu înregistrare și transmitere automată a evenimentelor cosmice înregistrate în partea centrală a Podișului Moldovei.

Staţiunea Mădârjac dispune, printre altele, de un spaţiu multifuncţional pentru activităţi științifice, dotat la cele mai înalte standarde, un laborator funcțional pentru determinări fizico-chimice, patru laboratoare de specialitate (geomorfologie, pedologie, climatologie, hidrologie), o cameră tehnică pentru pregătirea și depozitarea probelor prelevate din teren, cinci camere cu baie proprie, bucătărie proprie.

Utilizarea infrastructurii și facilităților oferite de de Stațiunea de Cercetări Fizico-Geografice și Pentru Monitorizarea Calității Mediului Mădârjac are ca efect principal creșterea nivelului de pregătire a studenților din diferite cicluri de învățământ (licență, master, doctorat) de la toate facultățile din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Chiar dacă până în prezent facilitățile acestei stațiuni au fost valorificate preponderent de studenții Facultății de Geografie și Geologie, de la ciclul de studii de licență (specializările Hidrologie și Meteorologie, Geografia Mediului și Geografia Turismului) și masterat (specializările Riscuri Naturale și Amenajarea Teritoriului și Mediul Actual și Amenajarea Teritoriului), aici se pot desfășura lucrări practice și seminarii și din cadrul altor specializări din domeniul științelor vieții și ale pământului sau socio-umane și economice”, a menționat conf. univ. dr. Ionuț Minea, managerul Stațiunii.

Fiind un obiectiv dedicat implementării unor noi metode şi direcţii interdisciplinare de dezvoltare a învăţământului superior şi a cercetării ştiinţifice, activitatea de bază a Stațiunii se axează pe două mari direcții: cercetare științifică, în principal, și activitatea didactică, în secundar. „Cadrul fizico-geografic de excepție, extrem de diversificat din punctul de vedere al orografiei, climei, vegetaţiei şi solurilor și cel uman geografic, recomandă Stațiunea de Cercetare Mădârjac drept un veritabil laborator de teren pentru cercetarea aplicată specifică domeniului geoștiințelor și, subsecvent, instruirea practică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor geografi, geologi şi biologi”, a precizat conf. univ. dr. Ionuț Minea.

Prin intermediul proiectului RECENT-AIR, Stațiunea de la Mădârjac va beneficia de fonduri de câteva sute de mii de euro pentru realizarea unui Laborator interdisciplinar de cercetare în geo-chimia arealelor rurale.

Obiectivul general al proiectului RECENT AIR (beneficiar UAIC, proiect în valoare totală de 89.570.958,10 lei), este acela de a crea 10 unități CDI (cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare) și a aduce astfel contribuţii semnificative la creşterea capacităţii de cercetare, dezvoltare, inovare a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, ca instituţie publică de cercetare, prin dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de CDI existente, orientate către monitorizarea şi analiza factorilor de mediu, precum şi prevenirea şi gestionarea durabilă a riscurilor de mediu, în vederea transferului de cunoştinţe în domenii prioritare de cercetare, de interes pentru agenţi economici sau comunităţi, unităţi administrativ teritoriale.

„Prin amplasarea într-un cadru natural divers care oferă multiple direcții de cercetare geografică, cu baza materială deja existentă, extrem de folositoare atât în scop de cercetare dar și didactic, și mai ales prin proiectele de dezvoltare deja inițiate sau urmărite a fi demarate, Staţiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului – Mădârjac este o verigă importantă a sistemului academic ieșean. Practic, nu se poate concepe atât învățământ modern universitar, cât și cercetare științifică de înaltă clasă, cel puțin în geoștiințe, fără componenta de teren. Acesta este marele atu al Stațiunii de la Mădârjac”, susțin specialiștii din cadrul Stațiunii.

Daniel BACIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Raportări false privind contacții persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2
24/10/2021 12:30

Directia de Sănătate Publică Iasi va sesiza organele penale de anchetă privind raportările false referitoare la contactii persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2. Directorul Directiei de Sănătate Pu ...

 Spitalele ieșene pot ceda în orice moment!
24/10/2021 12:12

* „Nu mai rezistă niciun fel de instalaţie electrică. Nu mai rezistă nici reţele de gaze medicale. Toate sunt suprasolicitate. Inclusiv firmele furnizoare de oxigen nu mai au posibilitatea să asigur ...

 Chirica: „Vaccinarea ar trebui făcută direct la locul de muncă”
24/10/2021 11:11

 Mihai Chirica, primarul Iaşiului, spune că un lockdown ar putea reduce rata de infectare şi ar reprezenta o gură de aer pentru sistemul sanitar şi impiedicarea răspandirii noului coronavirus. &bdqu ...

Un tînăr ieşean a fost condamnat după ce şi-a târât, din greşeală, prietenul cu maşina
24/10/2021 10:58

 Tanărul Ionuţ A. (21 de ani) din Răducăneni s-a ales cu cazier şi a evitat in ultim moment puşcăria, după o scenă parcă decupată din filmele cu Stan şi Bran. În seara de 19 iulie 2019, I ...

Doi hoţi de cupru au scăpat de puşcărie şi nici nu trebuie să achite daune
24/10/2021 10:58

După mai bine de cinci ani de stress, doi tineri hoţi, specializaţi in furtul de cupru, răsuflă uşuraţi. Liviu-Mircea Drobu (26 de ani) şi Lică-Andrei Oprea (27 de ani) au fost convinşi că vor da lov ...

Femeie de 70 ani, cercetată penal după ce a împrumutat bani de la instituţii nebancare folosind documente false
24/10/2021 10:25

O femeie in varstă de 70 ani, din comuna Podu Turcului, este cercetată penal după ce ar fi imprumutat mai multe sume de bani de la trei instituţii nebancare, folosind documente false. Purtătorul de cuvant ...

 FILIT, un festival cu sute de profesioniști din domeniul cultural
24/10/2021 09:17

  Aflat in plină derulare, Festivalul International de Literatură si Traducere (FILIT) a adunat sute de ieseni dornici să cunoască scriitorii invitati si să intre in dialog cu ei, dar si să particip ...

Expoziția BIGC – Bienala Internațională de Gravură Contemporană N-E, ediţia a IV-a
24/10/2021 09:12

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, in parteneriat cu Universitatea Natională de Arte „George Enescu” Iaşi, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei d ...

Botoşani: Comuna Cristeşti a intrat  în carantină zonală
24/10/2021 08:30

Comuna Cristeşti din judeţul Botoşani a intrat incepand de sambătă in carantină zonală, ca urmare a situaţiei epidemiologice, potrivit unui ordin semnat de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urg ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei