Ce sunt uleiurile vegetale? Iată care sunt beneficiile acestora!

Ce sunt uleiurile vegetale? Iată care sunt beneficiile acestora!

Uleiurile vegetale au un rol important în alimentația și sănătatea noastră. Acestea sunt surse valoroase de grăsimi esențiale, vitamine și antioxidanți.

Uleiurile vegetale sunt obținute din semințe, nuci sau fructe, fiind utilizate atât în gătit, dar și în industria cosmetică sau farmaceutică. Atunci când alegem un ulei vegetal, trebuie să avem în vedere că acesta poate influența calitatea mâncării, dar și aportul de nutrienți. Uleiurile vegetale sunt esențiale în industria cosmetică, deoarece intră în compoziția cremelor, iar în farmacie sunt folosite ca baze pentru suplimente alimentare.

Cum obținem uleiurile vegetale

Presarea la rece este cel mai comun mod prin care se obțin uleiurile vegetale. Această metodă presupune extragerea uleiului la temperaturi sub 40 de grade Celsius. Metoda păstrării la rece este cea mai potrivită, deoarece nu se pierd nutrienții esențiali, de exemplu acizii grași nesaturați, vitaminele și antioxidanții.

În urma acestei metode, rezultatul este unul senzațional. Uleiurile vegetale au un gust mult mai intens, o culoare naturală, dat și o poziție bioactivă superioară.

O altă metodă pentru a obține cele mai bune uleiuri vegetale este rafinarea. Acesta presupune implicarea unor procese termice și chimice, care ajută la eliminarea impurităților, mirosului și a culorii. Prin metoda rafinării beneficiem de o durată de viață mai lungă a uleiurilor vegetale.

Rafinarea este o metodă ideală pentru gătirea alimentelor la temperaturi mici. Totuși, spre deosebire de  metoda presării la rece, rafinarea elimină o parte din vitaminele pe care le conțin uleiurile vegetale.

Tipuri de uleiuri vegetale și beneficiile lor

În topul uleiurilor vegetale se află uleiul de măsline. Se consideră că uleiul de măsline extravirgin, este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, întrucât acesta conține un aport ridicat de grăsimi mononesaturate și polifenoli. Grăsimile din acest ulei ajută la reducerea inflamațiilor și a riscului de boli cardiovasculare, dar și la susținerea sănătății cognitive.

Uleiul de in este una dintre cele mai bune surse de Omega-3, având un rol esențial în reducerea inflamațiilor și protecția cardiovasculară. Uleiurile vegetale din in susțin sănătatea creierului și previn tulburări neurodegenerative. Este de menționat că, uleiul de in este foarte sensibil și se poate oxida foarte rapid, de aceea este indicat să fie păstrat la rece.

O sursă cu un aport ridicat de vitamina E, este uleiul de floarea soarelui. Acesta este un antioxidant puternic ce contribuie la protejează celulele împotriva stresului oxidativ și totodată, susține sistemul imunitar. Uleiul de floarea soarelui este unul dintre cele mai comune uleiuri vegetale, deoarece se poate folosi la prăjire, dar și pentru salate.

Alte uleiuri vegetale care conțin multe vitamine sunt uleiul de rapiță, uleiul de avocado, uleiul de susan și uleiul de migdale. Fiecare dintre acestea au niște beneficii specifice, iar integrarea lor în alimentație contribuie la menținerea sănătății generale.

Uleiurile vegetale joacă un rol important în menținerea sănătății, deoarece acestea conțin grăsimi esențiale, vitamine și antioxidanți.

 Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari stiri, direct pe telefon!

Esti mereu pe fuga? Noi îti trimitem zilnic cele mai importante 3 stiri din Iasi, Moldova si tara – scurt, clar, fara spam.

Plus: alerte locale de urgenta, noutati exclusive si acces rapid la anunturi importante.

Intra pe canalul nostru oficial: WhatsApp Ziarul Evenimentul

⇒ Încearca 3 zile. Daca nu-ti place, poti iesi oricând.