Împăcare istorică între liderul SUA și președintele Siriei, fost lider al-Qaeda. Donald Trump a ridicat sancțiunile impuse sirienilor, în ciuda opoziției Israelului VIDEO
Dimensiune font:
Donald Trump s-a întâlnit miercuri cu Ahmed al-Sharaa, președintele Siriei, înainte de un summit între Statele Unite și țările arabe din Golf. Fotografiile postate la televiziunea de stat saudită i-au arătat strângându-și mâna în prezența prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, cunoscut și sub numele de MbS.
Trump l-a îndemnat pe Ahmed al-Sharaa să normalizeze relațiile cu Israelul, un dușman de lungă durată, după un anunț surprinzător al SUA că va ridica toate sancțiunile impuse guvernului sirian, condus de islamiști, arată Reuters.
Președintele turc Tayyip Erdogan li s-a alăturat virtual lui Trump și lui MbS la întâlnire.
Statele Unite speră, de asemenea, ca Arabia Saudită să adere la Acordurile Abraham. Discuțiile pe această temă s-au oprit după izbucnirea războiului din Gaza, iar regatul insistă că nu poate exista o normalizare fără o statalitate palestiniană.
În ciuda îngrijorărilor din cadrul administrației sale cu privire la legăturile anterioare ale liderilor sirieni cu Al-Qaeda, Trump a declarat marți, într-un discurs la Riyadh, că va ridica sancțiunile împotriva Siriei, ceea ce reprezintă o schimbare majoră de politică.
El a mai spus că Washingtonul explorează normalizarea relațiilor cu guvernul sirian, începând cu întâlnirea sa cu Sharaa.
Ridicarea sancțiunilor a avut loc în ciuda suspiciunilor profunde ale Israelului față de administrația Sharaa, îngrijorări împărtășite inițial de unii oficiali americani. Oficialii israelieni au continuat să-l descrie pe Sharaa drept jihadist, deși acesta a rupt legăturile cu al-Qaeda în 2016. Biroul prim-ministrului israelian nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Decizia este un impuls major pentru Sharaa, care se luptă să aducă țara sub controlul guvernului de la Damasc după ce l-a răsturnat pe fostul președinte Bashar al-Assad în decembrie.
Israelul nu este s-a opus ridicării sancțiunilor pentru Siria Israelul, aliatul SUA, s-a opus ridicării sancțiunilor pentru Siria și și-a intensificat operațiunile militare de la înlăturarea lui Assad, declarând că nu va tolera o prezență islamistă în sudul Siriei.
Israelul a ocupat teren în sud-vestul țării, a avertizat guvernul sirian împotriva desfășurării de forțe acolo și a aruncat în aer o mare parte din armele grele și echipamentele armatei siriene în zilele de după căderea lui Assad.
Provocările cu care se confruntă noul guvern sirian au fost, de asemenea, scoase la iveală în martie, când loialiștii lui Assad au atacat forțele guvernamentale, provocând atacuri de răzbunare în care bărbați islamiști înarmați au ucis sute de civili din minoritatea alawită, provocând o condamnare puternică din partea SUA.
Sharaa a fost ani de zile liderul aripii oficiale a al-Qaeda în conflictul sirian . S-a alăturat grupării pentru prima dată în Irak, unde a petrecut cinci ani într-o închisoare americană. Statele Unite au retras în decembrie o recompensă de 10 milioane de dolari pusă pe capul lui Sharaa.
Ceremonii fastuoase pentru Trump în vizita din Golf
Prima zi a lui Trump dintr-o călătorie de patru zile prin regiunea Golfului a fost marcată de ceremonii fastuoase și acorduri comerciale, inclusiv un angajament de 600 de miliarde de dolari din partea Arabiei Saudite pentru investiții în SUA și 142 de miliarde de dolari în vânzări de arme către regat.
Mai târziu, miercuri, Trump va zbura spre capitala Qatarului, Doha, unde va participa la o vizită de stat alături de emirul șeic Tamim bin Hamad al-Thani și alți oficiali. Qatarul, un aliat cheie al SUA, urmează să anunțe investiții de sute de miliarde de dolari în SUA.
Vizita lui Trump la Doha a avut loc după anunțul făcut săptămâna aceasta de Casa Albă, conform căruia intenționează să accepte un avion Boeing 747-8, care ar urma să fie echipat pentru a servi drept Air Force One, drept cadou din partea qatarezilor.
Avionul de lux, care ar fi unul dintre cele mai valoroase cadouri primite vreodată de guvernul SUA, ar urma să fie donat în cele din urmă bibliotecii prezidențiale a lui Trump. Aceasta a stârnit indignare din partea democraților și îngrijorări bipartizane legate de securitate. Unii oficiali au spus că ar putea crea o percepție de corupție, chiar și în absența unui quid pro quo.
Deși detaliile precise ale investițiilor pe care Qatar intenționează să le anunțe miercuri nu au fost clare, Qatar Airways urma să anunțe un acord pentru achiziționarea a aproximativ 100 de avioane cu fuselaj lat de la Boeing, potrivit unei surse familiarizate cu situația.
După vizita sa în Qatar, Trump va zbura la Abu Dhabi pentru a se întâlni cu liderii Emiratelor Arabe Unite joi. Apoi, este programat să se întoarcă la Washington vineri, dar a spus că ar putea zbura în Turcia pentru o posibilă întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau