Automedicația, o reală problemă în perioada sezonului rece
Dimensiune font:
* „Administrarea de antibiotic, fără a avea o prescripție medicală, dezordonată, cu mai multe antibiotice, duce la un dezechilibru la nivelul florei intestinale. Acest lucru poate conduce la infecția cu Clostridium Dificile, de care noi, infecționiștii, tot vorbim. Este o infecție care poate avea urmări grave, în special la vârstnici”, susține prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist
Inchiriez apt 3 cam. separate zona Podu Ros la doua fete studente sau salariate. Tel: 0741376444..
Sezonul rece aduce, în fiecare an, foarte multe cazuri de gripă, pneumonii și alte viroze respiratorii, iar medicii sunt în permanentă alertă și trag un semnal de alarmă pentru populație. Conform specialiștilor, există foarte mulți ieșeni care apelează la automedicație în momentul în care simt că au răcit. Astfel, fără a apela măcar la sfatul medicului de familie sau al farmacistului, aceștia se supun unor riscuri pe care puțini le conștientizează.
Dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a vorbit despre alergiile care pot apărea dar și despre alte efecte nedorite pe care medicamentele le pot avea asupra organismului uman. „Medicația care este luată fără a avea un consult medical în spate, o prescripție medicală, poate duce în primul rând la rău. Poate duce la fenomen alergic: persoana nu se știe a fi alergică la un anumit medicament, îl ia și apar fenomene alergice care pot ajunge până la șoc anafilactic. În al doilea rând, o persoană care apelează la automedicație, fără o gândire medicală la mijloc, poate avea o altă boală pentru care primește medicamentație și pot apărea interacțiuni medicamentoase între medicamente, cu efect nedorit asupra organismului”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.
Cât de periculoase sunt antibioticele luate fără prescripție medicală
Conform cadrelor medicale, există și foarte mulți ieșeni care consumă antibiotice fără ca acestea să fie recomandate de specialiști. Aceștia se supun unor riscuri, iar medicul Carmen Dorobăț a explicat de ce aceste medicamente pot fi foarte periculoase pentru organism, mai ales în cazul persoanelor în vârstă. „Nu în ultimul rând, acest lucru poate modifica fiziologia normală. Administrarea de antibiotic, fără a avea o prescripție medicală, dezordonată, cu mai multe antibiotice, duce la un dezechilibru la nivelul florei intestinale. Acest lucru poate conduce la infecția cu Clostridium Dificile, de care noi, infecționiștii, tot vorbim. Este o infecție care poate avea urmări grave, în special la vârstnici”, adaugă medicul ieșean.
În ultima săptămână, la Iași s-au înregistrat 5.762 de cazuri de infecții respiratorii acute. Din totalul de cazuri, s-au înregistrat 222 internări, 132 internări la pacienții cu infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 94 de internări din cauza pneumoniilor și 6 internări din cauza gripei. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau