Oameni, locuri, fapte din istoria Iașului

2ichim

Dimensiune font:

| 05-09-2024 07:54

Muzeul Municipal „Regina Maria”, cu sprijinul Primăriei Iași și în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, organizează vineri, 6 septembrie, și sâmbătă, 7 septembrie, Conferința „Din istoria orașului Iași: oameni, locuri, instituții”. 28 de comunicări științifice despre istoria Iașului și a împrejurimilor sale, trei lansări de carte, două vernisaje și un film documentar – iată conținutul sintetic al evenimentului.

Iașul a fost dintotdeauna un oraș fermecător, cu o istorie spectaculoasă și o cultură bogată, cu locuri și clădiri maiestoase, dar și misterioase. Muzeul Municipal „Regina Maria” propune în fiecare an cunoașterea unor pagini noi din viața urbei de pe cele șapte coline, într-o conferință ce înseamnă, în fapt, un evantai de evenimente circumscrise temei principale. „Din istoria orașului Iași: oameni, locuri, instituții” este genericul celei de-a V-a ediții, care se va desfășura în două zile, pe 6 și 7 septembrie 2024. Deschiderea oficială va avea loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, vineri, de la ora 9:00. În cadrul acestei prime reuniuni vom prezenta activitatea și publicațiile muzeului nostru. Va fi lansat ultimul buletin Ioan Neculce, revista care ne caracterizează și pe care o ducem mai departe. Este seria a treia, după ce prima serie aparține primului muzeu al orașului, înființat de Gheorghe Ghibănescu. Tot vineri dimineața, vom propune publicului interesat două volume de mare valoare ale acad. Gheorghe Cliveti, din seria Contribuții la sinteza de istorie modernă, volumul 1: Sisteme de State, Concertul European, Marile Alianțe și Originile Primului Război Mondial și volumul 2: «Emergența României – acțiune națională și implicații europene». Prin toate acestea vrem să arătăm că Iașul a avut rolul său în cele mai mari evenimente istorice ale României”, ne-a spus dr. Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal.

La sediul acestuia, de pe strada Zmeu numărul 3, de la ora 14:00, comunicările vor fi prezentate pe mai multe secțiuni: „Orașul prin instituții și structuri sociale”, „Orașul în timpuri de pace și război”, „Orașul în comunism”, „Orașul în evocări și documente de arhivă”, „Orașul în detalii: obiecte, patrimoniu, vestigii, pasiuni”, „Oameni din trecut și locuri din prezent”. Lucrările au ca autori cercetători de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, cadre didactice de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” și, bineînțeles, muzeografi ieșeni.

Viața în familiile boierești de odinioară, în file de carte

Vineri după-amiază, de la ora 17:00, la Muzeul Municipal, va avea loc un atractiv eveniment editorial. Istoricul Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului „Peleș” de la Sinaia, ne propune volumul „Conace și familii boierești din Moldova”, care va fi prezentat de acad. Georgeta Filitti și de prof. univ. Mircea Ciubotaru. Cartea prezintă istoria familiilor Ghica-Deleni, Rosetti și Ghica-Trifești, legată de cele trei moșii și conace din Moldova care le-au aparținut, respectiv: Deleni, Căiuți și Trifești. Ziua de vineri se va încheia cu film și muzică.

La ora 20,00 va fi proiectat eseul cinematografic „Deschideri”, semnat de regizorul Violeta Gorgos, de la TVR Iași, în care descoperim uși și ferestre ale unor clădiri ieșene de poveste, după care va avea loc un recital de muzică folk susținut de Cezar Popescu, pe versuri ale poeților ieșeni.

Ziua a doua a Conferinței va fi deschisă, la ora 9:00, la sediul Muzeului Municipal, cu vernisajul expoziției „Paftale, Artă, Istorie, Simbol”, realizată împreună cu Muzeul Național de Artă al României, curator fiind doamna cercetător dr. Carmen Tănăsoiu. În continuare, publicul va putea admira expoziția „Mărturii arheologice: Iașul de la medieval la contemporan”, prezentată de cercetător dr. Adriana Miron. Alte evenimente din viața orașului vor fi creionate într-o nouă serie de comunicări științifice, care va fi încheiată la ora 12:45 prin lansarea cărții „Belcești, studiu monografic”, autor prof. Gheorghe Enache. „Această conferință se adresează tuturor celor care sunt interesați de istoria orașului Iași – elevi, studenți, cadre didactice etc. Ne dorim foarte mult să avem o asistență numeroasă, care să afle lucruri noi, dar care să și participe cu întrebări pe subiectele abordate, cum ar fi, de exemplu, aducțiunile de apă ale așezării, istoria străzilor, a caselor, a personalităților care au trecut pe aici. Va fi un evantai foarte larg de informații”, a subliniat dr. Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal.

Vasile ARHIRE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
20/09/2024 15:04

Judecătorul Marian Enache (70 de ani), presedintele Curtii Constitutionale, s-a căsătorit in 2023 cu Irina Iuliana Costache (58 de ani), sefa Sectiei Cardiologie a Spitalulului „Sf. Spiridon” din ...

La Iași începe Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice
20/09/2024 10:56

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Primăria Iasi, Directia Judeteană pentru Cultură Iasi, Centrul ...

Tangoul, o poveste a pasiunii și a artei în mișcare
20/09/2024 10:28

Tango-ul, un dans plin de elegantă si pasiune, a captivat inimile oamenilor din intreaga lume timp de mai bine de un secol. Originar din cartierele sărace ale Buenos Aires-ului si Montevideo-ului, acest dans ...

„Cămașa tradițională - meșteșug și mod de viață”
20/09/2024 10:02

În zilele de 21 si 22 septembrie 2024, pe Esplanada Palas Iasi va avea loc cea de a III-a editie Targului national „Cămasa traditională - mestesug si mod de viată”. Scopul manifestări ...

Un olandez a ajuns prizonier în Iaşi pentru următorii doi ani
20/09/2024 09:50

* a fost condamnat, dar cu suspendarea executării pedepsei * in timpul termenului de supraveghere, nu poate părăsi oraşului fără acordul Probaţiunii * trebuie să meargă periodic la intrevederile cu con ...

La Iași, doar două din zece locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale!
20/09/2024 09:49

* in judetul Iasi, 77.595 locuinte aveau, luna trecută, o asigurare PAID, iar cifra, surprinzător, este in crestere simtitoare * Comparativ cu anul 2014, de exemplu, numărul asigurărilor PAID a crescut, la ...

O şcoală din Pașcani a fost premiată de Comisia Europeană pentru predare inovatoare
20/09/2024 09:48

Şcoala Gimnazială Specială din Paşcani a fost laureată la categoria „Învăţămant secundar” pentru proiectul „Art therapy for Autism”, iar Grădiniţa „Ciupercuţa&rdqu ...

Casei de Pensii anunță modificări majore în privința plății ajutorului de deces
20/09/2024 08:48

Legea 360 din 2023, privind sistemul public de pensii aduce noutăţi şi in ceea ce priveşte acordarea ajutorului de deces. Şefa Casei de Pensii anunţă că prin noul act normativ, legiuitorul a extins cate ...

Într-o singură zi, 12 hoţi au scăpat de urmărirea penală
20/09/2024 07:52

* performanţa aparţine magistraţilor de la Judecătoria Paşcani * e vorba de furturi vechi, cu autori necunoscuţi, prejudicii relativ mici, in cea mai mare parte nerecuperate * aproape jumătate dintre pă ...

S-a dat semnalul de curățenie în cămine
20/09/2024 07:51

Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iasi a prins deja viată. 200 de studenti au venit să ajute la curătenie inainte de inceperea noului an universitar. Tinerii se ocupă de toate treburile: văruit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei