Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon și Liturghie arhierească la Mănăstirea Hadâmbu, la 35 de ani de la reînființare
Dimensiune font:
* cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la reînființarea vieții monahale, Mănăstirea Hadâmbu găzduiește, între 16 și 23 mai 2025, un amplu pelerinaj prilejuit de aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Pantelimon din Grecia * manifestarea va fi marcată de o liturghie arhierească și de prezența a mii de credincioși veniți să se închine și să se bucure de binecuvântările oferite în acest loc cu adânci rădăcini spirituale
În perioada 16–23 mai 2025, Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași devine loc de pelerinaj pentru credincioși din întreaga țară, prin aducerea unui fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Evenimentul are loc cu ocazia aniversării a 35 de ani de la reînființarea vieții monahale în această străveche vatră de rugăciune moldavă.
Racla cu sfintele moaște va fi adusă de la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” și „Sfântul Pantelimon” din Agia Larisa – Grecia, vineri, 16 mai, la ora 17:00, și va rămâne la Hadâmbu până pe 23 mai. Pelerinajul este binecuvântat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, precum și de Înaltpreasfințitul Ignatie, Mitropolit al Demetriadei.
Punctul culminant al acestei săptămâni de har va fi duminică, 18 mai, când, de la ora 9:00, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Vor sluji, alături de sobor, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, și Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Povestea lăcașului sfânt
Mănăstirea Hadâmbu are o istorie impresionantă, datând din 1659, fiind ctitorită de boierul grec Iani Hadâmbu. De-a lungul veacurilor, a trecut prin mai multe perioade de părăsire și reînviere spirituală, ultimul și cel mai important moment de revigorare fiind în 1990, când, prin grija Preafericitului Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei), a fost numit stareț arhimandritul Nicodim Gheorghiță. Sub păstorirea sa, mănăstirea a cunoscut o dezvoltare remarcabilă – s-au ridicat o biserică nouă, un așezământ social-filantropic, o casă monahală, un altar de vară și o clopotniță impunătoare.
De-a lungul celor 35 de ani de slujire, părintele Nicodim Gheorghiță s-a remarcat prin hărnicie jertfelnică și prin activitatea socială extinsă: sute de mii de pelerini au primit masă și cazare, mii de oameni au fost sprijiniți prin așezămintele sociale, iar numeroase parohii și mănăstiri au fost ajutate material.
Biserica monument a mănăstirii adăpostește Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Axionița, pictată în 1938 după prototip rusesc de părintele Octavian Zmău. Icoana este ferecată în argint suflat cu aur și împodobită cu rubine, safire și smaralde. Este scoasă în procesiune la marile praznice ale Maicii Domnului, fiind cunoscută pentru nenumăratele minuni.
Maura ANGHEL
Evenimentul de la Hadâmbu reprezintă o reamintire vie a rolului mănăstirilor în păstrarea credinței, a filonului filantropic și a legăturii sfinte dintre popor și rugăciune. Pelerinajul din acest an promite să fie un moment de înălțare spirituală pentru toți cei care vor călători pe Dealul Mare, spre întâlnirea cu sfinții.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau