Peste 30.000 de mii de pelerini s-au închinat la Sfânta Parascheva

1sfanta
1sfanta1

Dimensiune font:

| 10-10-2024 07:35

Potrivit raportărilor oficiale, până ieri, 9 octombrie 2024, la ora prânzului, nu mai puțin de 25.500 de pelerini s-au închinat la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Aproximativ 6.000 de persoane se aflau în culoarul care duce în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și au trecut, cu toții, până spre seară, pe la raclă. Pelerinii care vin să se închine la Sfântă, de hramul acesteia, vor primi în dar câte o iconiţă.

 „Îi salut din inimă pe toţi pelerinii sosiţi în Iaşi și pe toți ieșenii care participă la aceste sfinte sărbători și le doresc liniște sufletească și sănătate!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Moaștele Sfântului Pantelimon, lîngă racla Sfintei Parascheva

Aseară au fost aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos și sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi expusă lângă cea a Sfintei Parascheva, oferindu-le credincioșilor șansa de a-și exprima recunoștința și speranța în puterea vindecătoare a sfinților.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva adună anual zeci de mii de pelerini din toate colțurile țării și din străinătate la Catedrala Mitropolitană din Iași. Anul acesta, pelerinii vor avea ocazia să se închine și la moaștele Sfântului Pantelimon, un dar prețios adus din Grecia, în semn de comuniune între Bisericile Ortodoxe. Moaștele vor fi expuse alături de cele ale Sfintei Parascheva, în perioada 10-14 octombrie, oferindu-le credincioșilor șansa de a-și exprima recunoștința și speranța în puterea vindecătoare a sfinților. Această întâlnire a pelerinilor cu Sfântul Pantelimon vine într-un moment important pentru mulți, în contextul încercărilor recente, în care sănătatea a devenit o prioritate esențială. Biserica Ortodoxă Română subliniază, prin aducerea acestor moaște, importanța credinței și a rugăciunii în fața bolilor și a suferinței.

Sfântul Pantelimon rămâne la fel de relevant astăzi ca și în primele secole ale creștinismului. Într-o lume în care medicina modernă poate trata multe boli, dar nu toate, oamenii continuă să caute vindecarea sufletului și o liniște spirituală care depășește tratamentele convenționale. „Am dorit să oferim pelerinilor care vor poposi la Iași, în miezul lunii octombrie, bucuria de a se întâlni cu un Sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli. Despre Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon se știe că este grabnic ajutător, așa cum despre Sfânta Parascheva știm că este mult folositoare”, a spus preotul Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașului.

Relicvele sfinte sunt privite de credincioși nu doar ca simboluri ale puterii divine, ci și ca izvoare de har. Întâlnirea cu moaștele Sfântului Pantelimon la Iași este o oportunitate unică pentru cei care doresc să găsească mângâiere în rugăciune și să ceară sprijin divin în fața suferințelor.

În multe cazuri, vindecările atribuite Sfântului Pantelimon nu sunt doar de ordin fizic. Mulți dintre cei care se roagă la el mărturisesc o profundă pace interioară, o liniștire a anxietăților și o întărire a credinței. Aceste minuni, deși nu întotdeauna spectaculoase la exterior, au un impact profund asupra sufletului și asupra vieții celor care caută ajutorul sfântului.

Minunile Sfântului Pantelimon

De-a lungul timpului, Sfântul Pantelimon a devenit patronul medicilor, al bolnavilor și al celor aflați în suferință. Creștinii îl invocă în rugăciuni pentru vindecare, iar minunile sale au rămas vii în amintirea credincioșilor de-a lungul secolelor.

Numeroase mărturii despre vindecările miraculoase atribuite Sfântului Pantelimon sunt răspândite în întreaga lume ortodoxă. Una dintre cele mai cunoscute relatări vine din Tesalonic, unde un om paralizat s-a vindecat după ce s-a rugat la moaștele sfântului. În Muntele Athos, călugării relatează că icoana sa este cunoscută pentru nenumărate vindecări, în special în mănăstirile în care sunt cinstite moaștele sale.

În România, moaștele Sfântului Pantelimon se află în diferite lăcașuri de cult, însă prezența sa la Iași, alături de Sfânta Parascheva, aduce o binecuvântare deosebită asupra tuturor celor care se vor închina cu credință. De-a lungul secolelor, mulți bolnavi au primit alinare sufletească și trupească prin mijlocirea Sfântului Pantelimon.

Pelerinii care vin să se închine la racla cu moaştele sfintei Parascheva de hramul acesteia vor primi în dar câte o iconiţă.

Pentru a veni în întâmpinarea pelerinilor care îşi doresc să păstreze vie memoria închinării aici, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, vom împărţi anul acesta gratuit 300.000 de iconiţe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Icoana aceasta este realizată special pentru pelerinajul de anul acesta, existând o astfel de tradiţie în fiecare an, a unei icoane în care să fie zugrăvită Ocrotitoarea Moldovei împreună cu Sfântul ale cărui sfinte moaşte sunt aduse la Iaşi în anul respectiv”, a spus Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

De asemenea, un „Ghid pentru pelerini”, a fost tipărit în 100.000 de exemplare. Ghidul conţine informaţii despre viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva, viaţa Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, ale cărui Sfinte Moaşte vor fi aduse de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos.

 În ghid vor fi inserate mărturii ale pelerinilor din anii precedenţi, o serie de îndrumări practice, dar şi un itinerariu al bisericilor care pot fi vizitate de pelerinii care vin la Iaşi şi care se bucură de sprijinul acestor voluntari pe care ei îi numesc „îngeri ai Cuvioasei”.

Persoanele care în această perioadă vin la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva pot apela la două numere de telefon pentru a solicita informaţii.

Nu în ultimul rând, e bine de ştiut că pelerinii pot apela la orice oră din zi şi din noapte la numerele de telefon 0757.57.91.00 şi 0757.03.34.66 pentru a cere informaţii referitoare la organizarea pelerinajului, programul şi organizarea slujbelor, despre procesiunea Calea Sfinţilor sau orice alte informaţii.

  Se estimează că până pe 15 octombrie la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi 300.000 de persoane vor veni să se închine la sfintele moaşte, dar şi pentru a participa la slujbele religioase şi alte activităţi desfăşurate în spaţiul public prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor fiind 13-14 octombrie. Maura ANGHEL, Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Afacerile de partajare, motor al schimbării și provocări pentru economiile urbane
11/11/2024 17:25

Platformele de partajare precum cele de transport sau cazare au devenit catalizatori ai unei transformări economice profunde, redefinind regulile jocului pe pietele locale de transport si cazare. Aceste servic ...

Busola carierelor. Consilierea vocațională transformă viitorul tinerilor
11/11/2024 15:57

Consilierea vocatională este esentială pentru tinerii care se află la inceput de drum, atunci cand viata le oferă o paletă de optiuni profesionale atat de vastă incat alegerea pare mai degrabă o loterie ...

Războiul de 20 de ani între două comune ieșene vecine. Totul a pornit de la un proces verbal de predare-primire
11/11/2024 11:27

  Ciohorăniul si comuna din care s-a desprins, Miroslovesti, isi dispută păsunea. Încercarea Prefecturii de a arbitra conflictul a esuat.         &nbs ...

Atenție șoferi! Polițiștii monitorizează traficul din elicopter, deasupra municipiului Iași
11/11/2024 10:15

 Astăzi  un elicopter cu radar al politiei supraveghează traficul rutier din municipiul Iasi. Vă reamintim că aparatul de zbor a survolat in repetate randuri judetul Iasi pentru a identifica sofe ...

Crăciunul grăbit risipește magia sărbătorii
11/11/2024 08:55

Nici bine nu am ajuns la mijlocul toamnei că deja au inceput pregătirile de Crăciun. Desi aduce un freamăt apart, nu putem trece cu vederea cum această efervescentă incepe din ce in ce mai devreme, schimb ...

Pete 1.800 de tineri înscriși la Rezidențiat, la Iași
11/11/2024 08:36

 * din cei 1.814 candidaţi la admiterea in rezidenţiat inscrişi la Iaşi, 1.000 sunt la Medicină, 490 la Medicină Dentară şi 324 la Farmacie * pentru a alege un loc sau post la rezidenţiat, candida ...

Meșterii populari de pe ambele maluri ale Prutului, la Iași
11/11/2024 08:34

Ieşenii au avut ocazia de a admira produse făcute de artişti populari din Moldovele de pe ambele maluri ale Prutului. În week-end, pe Esplanada Palatului Culturii a fost organizată cea de-a XIV-a edi ...

Piețele Iașului, inima economiei comunitare
11/11/2024 08:28

  Pietele locale din Iasi nu sunt doar locuri de intalnire intre producători si consumatori, ci adevărate motoare ale economiei. Spre deosebire de lanturile comerciale mari, unde profiturile ajung in co ...

Tragedia cu 5 morți din Suceava, provocată intenționat. ”Dacă nu am putut să te omor pe tine, omor copiii”
11/11/2024 00:24

Tragedia din Suceava, unde 5 oameni au murit după ce două masini s-au ciocnit frontal, a fost provocată intentionat de unul dintre soferi. Acesta si-a luat cei trei copii mici in masină si a plecat la drum ...

Studenţii ieșeni au plecat în Japonia cu cea mai mică inimă artificială din lume!
10/11/2024 23:33

* micul dispozitiv creat de studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iaşi poate salva copii, dar şi nou născuţi * anul trecut, ieşenii de la MAVIS Artificial Heart a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei