Piedone a confiscat câteva kilograme de aur, din Iași!
Dimensiune font:
Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, a confiscat bijuterii de 2,5 milioane de euro, a aplicat amenzi de 35.000 lei şi aşteaptă ca 8 din cei 11 vânzători de bijuterii verificaţi să vină cu clarificări suplimentare. Printre cele mai grave abateri constatate s-au numărat vânzarea de bijuterii cu diamante fără specificația clară a tipului acestora, comercializarea brățărilor din aur cu interior din metal comun la prețul aurului și lipsa autorizației ANPC.
Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor s-a aflat timp de două zile în zona Moldovei. Împreună cu reprezentanţii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi comisarii OPC, Cristian Popescu Piedone a controlat operatorii economici care activează în domeniul comercializării bijuteriilor în municipiile Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ şi Bacău, în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de 35.000 lei.
Două zile au durat controalele şefului ANPC prin mai multe oraşe din Moldova. Suficient însă pentru a descoperi nereguli în rândul vânzătorilor de bijuterii din aur.
Au fost verificaţi 11 operatori economici, iar pentru abaterile constatate, au fost aplicate sancţiuni financiare şi măsuri corective.
Astfel, au fost aplicate trei amenzi, în valoare totală de 35.000 lei, două avertismente şi opt invitaţii pentru clarificări suplimentare.
De asemenea, au fost confiscate cantităţi semnificative de bijuterii, în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de lei.
Pentru a afla dacă bijuteriile sunt din aur sau nu, şeful ANPC a folosit o metodă inedită. El a venit cu un patent şi un magnet. Cu ajutorul celor două ustensile, Piedone a „pescuit” rapid bijuteriile false expuse spre vânzare.
Piedone le-a arătat şi persoanelor care treceau întâmplător prin zonă cum să descopere bijuteriile care conţin metal în interior, dar care sunt vândute la preţul aurului pur.
La una dintre firme, care deţine magazinele Dessire din Iaşi şi Piatra Neamţ, au fost verificate brăţări fixe, care conţineau şi alt metal decât aur dar care erau vândute la preţul aurului, 96 bijuterii cu diamante la care nu se preciza dacă diamantul este artificial sau natural.
Au fost confiscate 4.611,08 grame aur în valoare peste 1,937 milioane lei, 8.193,4 grame argint în valoare 274.463,90 lei şi 96 inele cu diamant în valoare 538.618 lei.
Printre abaterile constate s-au numărat şi lipsa autorizaţiei ANPC, comercializarea bijuteriilor cu diamante fără specificaţia tipului acestora.
Comercializarea brăţărilor cu metal comun la preţul aurului
La o altă firmă vizitată de Piedone, la Iași, au fost găsite brăţări fixe cu metal comun, bijuterii din aur necorespunzător marcate. Pentru neregulile găsite, cei de la OPC au aplicat o amendă de 15.000 lei şi un avertisment. De asemenea, au fost confiscate 45,67 grame aur în valoare 20.551,5 lei. Abaterile au vizat bijuterii nemarcate corespunzător, inele cu pietre de culoare albă neconforme cu reglementările legale.
De asemenea, la o a treia firmă au fost găsite bijuterii nemarcate corespunzător, brăţări din aur cu interior de metal comun. S-au aplicat o amendă de 10.000 lei, un avertisment şi au fost confiscate 36,67 gr aur în valoare 14.668 lei.
Abaterile au costat în lipsa marcajelor corespunzătoare.
Nereguli au fost descoperite şi la o firmă din Suceava, unde, în urma verificărilor au fost identificate brăţări din aur cu interior de metal comun, vândute la preţul aurului. A fost aplicată o amendă de 10.000 lei şi au fost confiscate 37,80 gr aur în valoare 17.010 lei.
Abaterile au vizat comercializarea brăţărilor cu metal comun la preţul aurului.
Reprezentanții firmelor, invitaţi pentru clarificări suplimentare
Totodată, operatorilor economici SC Teilor SRL (Iaşi), SC B&B Collection SRL (Suceava), SC Alcoor SRL (Suceava), SC Invest Intermed Gold SRL (Suceava), SC Levi Impex SRL (Iaşi şi Piatra Neamţ), SC Cash Auto Electro SRL (Bacău) şi SC Giulia Biju SRL (Bacău) le-au fost înmânate invitaţii pentru clarificări suplimentare.
Principalele abateri constatate la aceştia sunt: comercializarea de brăţări fixe ce conţin metal comun, vândute la preţul gramului de aur; bijuterii din aur nemarcate corespunzător; lipsa autorizaţiei ANPC pentru comercializarea bijuteriilor; lipsa inscripţionării gramajului aurului pe etichete; inexactitatea gramajului indicat pe etichetele produselor. „În timpul acţiunilor de control a fost solicitat sprijinul reprezentanţilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice care va întocmi dosare penale atât pentru comercializarea obiectelor din metal preţios copie a unor mărci celebre, de exemplu, inele şi brăţări Bvlgari şi Cartier, cât şi pentru înşelăciune în ceea ce priveşte comercializarea bijuteriilor cu conţinut în interior bare de oţel (metal comun) la preţ şi gramaj de metal preţios”, au transmis cei de la ANPC.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau