Profesorii universitari de la UAIC, scrisoare către ministrul Educației
Dimensiune font:
Facultatea de Istorie şi Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au înaintat ministrului Educaţiei şi Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, câte un Memoriu cu privire la reducerea numărului de ore de Istorie şi eliminarea Limbii latine din programa preuniversitară. Universitarii ieşeni au venit cu o serie de propuneri de plan-cadru vizând disciplina Istorie, respectiv propuneri cu privire la numărul de ore de limbi clasice din liceu (Limba latină şi Limba greacă veche).
Prin memoriul său, Facultatea de Istorie a UAIC îşi exprimă dezacordul faţă de propunerile de modificare a planurilor-cadru. „Schimbările propuse pentru această disciplină vin într-un context intern şi internaţional în care extremismele, discursul de tip totalitar şi derapajele ideologice şi politice ar trebui să impună nu reducerea numărului orelor de Istorie, ci, dimpotrivă, creşterea lor, cu o adaptare adecvată a programelor şi conţinuturilor, pentru a consolida formarea civică a tinerilor”.
Cei de la Facultatea de Istorie transmit că disciplinele „Istoria evreilor. Holocaustul” şi „Istoria comunismului” nu pot fi înţelese fără studierea aprofundată a istoriei universale şi a istoriei românilor, dar pot fi complementare disciplinelor mari de istorie: „Cele două discipline nou introduse la clasele a XI-a şi a XII-a sunt complementare disciplinelor mari de Istorie, abordând evoluţii de cultură şi civilizaţie, societate şi politică, care nu pot fi percepute corect de elevi fără a cuprinde contextul mai larg în care s-au desfăşurat, context dat de procesele istorice complexe explicate de istoria universală şi istoria românilor”.
Cei de la Facultatea de Istorie au înaintat Ministerului Educaţiei şi Cercetării propunerea reintroducerea disciplinei Istoria românilor: „Acest lucru ar crea conexiuni între educaţia tinerei generaţii şi generaţiile anterioare, ar ajuta la formarea unui sentiment de identitate colectivă, incluzând sentimentul apartenenţei la cultura europeană şi cea universală”.
Ei propun studierea în clasele a IX-a şi a X-a a disciplinei Istoria universală, iar în clasele a XI-a şi a XII-a Istoria românilor, la toate liceele, indiferent de profil, în trunchiul comun al disciplinelor:
„Nu considerăm necesară detaşarea liceelor tehnologice de cele teoretice, deoarece învăţarea Istoriei este fundamentală pentru formarea ca viitori cetăţeni a elevilor, o diferenţiere în funcţie de profil având potenţiale consecinţe negative în planul manifestării civice ulterioare”.
Universitarii de la Cuza vor păstrarea probei la disciplina Istorie în cadrul examenului de Bacalaureat la specializările de ştiinţe socio-umane.
La rândul lor, profesorii de la Facultatea de Litere a UAIC transmit ministrului Educaţiei că eliminarea Latinei din programa preuniversitară din România ar reprezenta o gravă atingere adusă formării umaniste a tinerelor generaţii şi ar periclita capacitatea de a-şi înţelege propria identitate lingvistică şi culturală în actualul context european. „Această decizie păguboasă ar accentua decalajul României faţă de statele din Uniunea Europeană cu o îndelungată tradiţie umanistă, unde studiul limbilor clasice reprezintă garanţia unei educaţii de calitate”.
Profesorii de la UAIC vor şi ca greaca veche să fie inclusă la Profilul umanist - specializarea Filologie şi la specializarea Ştiinţe sociale, precum şi ca disciplină fixă în curriculumul de specialitate la Teologic- Teologie Ortodoxă şi Teologie Greco-catolică. „Subliniem faptul că studiul limbii latine şi, în general, al limbilor clasice contribuie la o formare intelectuală temeinică a tinerelor generaţii şi nu poate reprezenta sub nicio formă un element facultativ sau ornamental, ci unul imperios necesar pentru înţelegerea propriei identităţi naţionale şi europene”, spun cadrele universitare. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau