Revolta medicilor rezidenți, la Spitalul de copii

1rezidenti

Dimensiune font:

| 04-12-2024 07:24

* aceștia se plâng de lipsa spațiilor de vestiar, zi de zi aproximativ 80 de medici rezidenţi şi peste 120 de studenţi, români şi străini, fiind nevoiţi să împartă un vestiar foarte mic, situat într-un subsol friguros * ei reclamă și dispariţia obiectelor personale, inclusiv geci, portofele, stetoscoape şi alte bunuri esenţiale * conducerea Spitalului pentru Copii „Sf.Mariaspune că  nu e posibilă schimbare a circuitului din cauza structurii arhitecturale a clădirii construită în anii '70

MOTEL BUCIUM angajeaza ajutor bucatar si femeie de serviciu. Tel: 0731025794

Medicii rezidenţi se plâng de condiţiile oferite de Spitalul pentru copii „Sf. Maria”. Rezidenţii sunt nemulţumiţi că într-o unitate medicală recent renovată nu au un spaţiu adecvat pentru vestiare. În speranţa că doleanţele lor vor fi auzite, rezidenţii au trimis o scrisoare deschisă autorităților.

În fiecare zi, spun ei, aproximativ 80 de medici rezidenţi şi peste 120 de studenţi români şi străini, din diverse programe de studiu (Medicină Generală, Asistenţă Medicală), sunt nevoiţi să împartă un vestiar mult prea mic, situat într-un subsol friguros, cu geamuri care rămân permanent deschise, chiar şi pe temperaturi sub zero grade.

Se pare că mulţi dintre aceştia plătesc taxe şcolare care ajung la 8.000 euro pe an. „Ne vedem obligaţi să atragem atenţia publicului şi autorităţilor asupra condiţiilor revoltătoare în care sunt obligaţi să îşi desfăşoare activitatea medicii rezidenţi şi studenţii la medicină dintr-un spital recent renovat (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Sf. Maria Iaşi). În acest spaţiu impropriu şi aglomerat, hainele şi obiectele personale sunt lăsate pe jos, iar dezordinea creează haos şi neîncredere”, spun rezidenţii.

Medicii rezidenţi şi studenţii se confruntă şi cu dispariţia obiectelor personale, inclusiv geci, portofele, stetoscoape şi alte bunuri esenţiale. „Situaţia devine cu atât mai gravă iarna, când unii sunt nevoiţi să plece acasă fără hainele groase, după ce acestea dispar în astfel de condiţii. Este inadmisibil ca, într-un spital renovat recent, să nu se fi găsit resurse pentru a asigura un spaţiu decent pentru cei care muncesc cel mai mult - medicii rezidenţi şi studenţii la medicină. În schimb, în acelaşi subsol, există birouri individuale bine echipate, ocupate de alte categorii de personal, unde confortul pare să fie prioritar. Această atitudine neglijentă faţă de medicii rezidenţi şi studenţi transmite un mesaj clar: viitorul lor nu este o prioritate. În loc să fie motivaţi să rămână în ţară şi să contribuie la un sistem de sănătate performant, aceştia sunt încurajaţi indirect să plece în străinătate, unde sunt trataţi cu respect şi li se oferă condiţii de muncă adecvate”, spun medicii rezidenţi.

 

„Aceasta nu este doar o problemă de spaţiu sau confort, ci una de respect, siguranţă şi recunoaştere a efortului depus de cei care asigură viitorul sistemului de sănătate. Este timpul ca cei care îşi dedică viaţa salvării altora să nu mai fie trataţi cu indiferenţă”.

 

Ei cer autorităţilor competente şi conducerii spitalului identificarea şi amenajarea unui spaţiu adecvat pentru vestiare, cu suficiente dulapuri şi condiţii termice optime; implementarea unor măsuri de securitate care să prevină dispariţia obiectelor personale; recunoaşterea importanţei şi a contribuţiei medicilor rezidenţi şi studenţilor la buna funcţionare a spitalului; adoptarea unei strategii pentru a motiva tinerii medici să rămână în ţară, prin oferirea de condiţii decente şi un mediu de lucru respectuos. „Aceasta nu este doar o problemă de spaţiu sau confort, ci una de respect, siguranţă şi recunoaştere a efortului depus de cei care asigură viitorul sistemului de sănătate. Este timpul ca cei care îşi dedică viaţa salvării altora să nu mai fie trataţi cu indiferenţă. Lipsa de respect faţă de medicii rezidenţi şi studenţi nu face decât să adâncească criza resurselor umane din sănătate. Respectul pentru medici şi viitorii profesionişti din sănătate nu este un privilegiu, ci o obligaţie morală”, spun medicii rezidenţi.

Clădire reabilitată dar subdimensionată

Conducerea Spitalului pentru Copii „Sf.Mariaspune că  nu e posibilă schimbare a circuitului din cauza structurii arhitecturale a clădirii construită în anii '70.

La Spitalul pentru copii sunt aduşi pacienţi din toate cele şapte judeţe ale Moldovei. Unitatea medicală are o capacitate de aproximativ 650 de paturi. Anual, aici sunt internaţi peste 100.000 de pacienţi. Funcţionând într-un oraş universitar, pe lângă personalul medical, la Spitalul „Sf. Maria” zilnic pot fi văzuţi pe holuri şi medici rezidenţi sau studenţi. „Clădirea a fost doar reabilitată, spaţiile nefiind suplimentate. Singurele spaţii identificate pentru vestiarele pentru medicii rezidenţi şi studenţi sunt la demisol, în vecinătatea birourilor personalului TESA. Studenţii beneficiază şi de un container care are cuşete securizate cu cheie în curtea spitalului. Fiind un spital aglomerat, mai întâi este asigurată locaţia pacienţilor. Spitalul asigură anual asistența medicală a peste 100.000 de copii, a spus Alina Belu, managerul Spitalului pentru copii.

Nu doar medicii şi studenţii medicinişti se confruntă cu această problemă, ci şi personalul medical. „Medicii, asistentele, infirmierele au vestiare în locaţii extrem de limitate ca spaţiu de mişcare şi depozitare. Avem cabinete în care sunt şi 10 medici în acelaşi spaţiu. Personalul medical depune toate eforturile pentru tratarea pacientului. Înţelegem că ne aflăm într-o clădire care este insuficientă pentru partea administrativă dar cu toţii facem orice sacrificiu pentru sănătatea şi binele copiilor internaţi la noi”, a spus Alina Belu.

Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:12

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mogosesti-Siret, cu sediul in sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi, telefon/fax 0332/407.398, e-mail: primaria@ mogosesti siret.ro, cod fiscal 4541343. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -teren in suprafata totala de 15.400,00 mp si 5 constructii in suprafata totala de 4.015,16 mp, identificate astfel: C1 grajd, in suprafata de 794,03 mp; C2 grajd, in suprafata de 1.009,07 mp; C3 grajd, in suprafata de 745,61 mp; C6 fanar, in suprafata de 727,03 mp; C7 fanar, in suprafata de 739,42 mp, nr.cadastral 60896, situate in sat Mogosesti-Siret, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principesa Maria nr. 68, judetul Iasi, apartinand domeniului privat al Comunei Mogosesti-Siret, conform caietului de sarcini, H.C.L. Mogosesti-Siret nr. 13/30.03.2023 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Comunei Mogosesti-Siret. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 1.000 Lei/exemplar, ce se achita in contul RO75TREZ4072 1340250XXXXX, deschis la Trezoreria Pascani, cod fiscal 4541343. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.02.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: un exemplar in original sau in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.02.2025, ora 12.00, la sediul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, cod postal 700398, telefon/fax 0332/403.642, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.01.2025.
După succesele din Italia, Baletul Operei Iași poate fi revăzut acasă
20/01/2025 09:10

Primul spectacol de balet al anului la Opera Natională Romană din Iasi, „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, aduce in fata publicului magia iernii transpusă in miscare, culoare si ...

„Educația modernă a câștigat mult având de partea ei tehnologia, dar a pierdut în ceea ce privește relațiile interumane”
20/01/2025 07:51

Misiunea invătătorului este de a modela viitorul prin educatie, insufland copiilor valori, cunostinte si pasiunea pentru invătare. Prin dedicare, empatie si profesionalism, invătătorul devine ghidul care d ...

S-a dus la mama concubinei și i-a furat uşa de la intrare!
20/01/2025 06:56

 Petru M. e un scandalagiu de top in oraşul său natal, Harlău. Are la activ mai multe condamnări pentru infracţiuni cu violenţă, insă Gabriela I. i-a trecut cu vederea toate derapajele, in 2014 dev ...

Hoții au depozitat în cimitir laptopurile furate din şcoală
20/01/2025 06:54

 Cu toate că, după ce au dat lovitura, au acţionat la vedere, s-au şi lăudat cu isprava lor, Petrişor M. şi Valică G. n-au putut fi dovediţi decat după trei ani de anchete şi investigaţii. Şi ...

Un ieşean a ajuns la închisoare din pricina unui frigider primit cadou!
20/01/2025 06:51

 Daniel B. din Uricani e un alcoolic cronic, scandalagiu notoriu, i se pot reproşa multe, dar in niciun caz faptul că şi-ar neglija familia. Dimpotrivă, este extrem de grijuliu cu soţia şi cele două ...

Tâlhar imobilizat în plină stradă de un cetăţean curajos
20/01/2025 06:49

 D.S., recidivist cu un cazier foarte bogat, a arătat şi o indrăzneală maximă, comiţand un furt grosolan, ziua in amiaza mare, intr-o staţie de tramvai foarte aglomerată la acel moment. Întam ...

Gripa provoacă îngrijorare în lumea medicală. Ministrul Sănătății cere triaj epidemiologic zilnic, în școli
19/01/2025 19:13

* ingrijorat de valul infecţiilor respiratorii care afectează ţările din Vestul Europei, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cere autorităţilor şcolare şi sanitare să adopte măsuri de prevenţi ...

Stadion nou în Copou!
19/01/2025 19:12

Universitatea de Ştiinţele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi va avea o arenă omologată pentru Liga a III-a, ligă in care institutia de invătămant superior are deja echipă de fotbal, ACS ...

Număr record de turiști, în capitala Moldovei
19/01/2025 19:07

Anul 2024 a atras la obiectivele turistice din Iasi cifre record la capitolul turisti. Palatul Culturii a avut peste 380.000 de vizitatori, din care mai bine de jumătate au fost turisti, iar bojdeuca lui Ion C ...

Workaholicii, generația care nu mai știe să se oprească. Tot mai mulți ieșeni sunt diagnosticați cu… dependență de muncă
19/01/2025 18:42

* cultura corporatistă transformă start-up-urile si vietile tinerilor ieseni * oras al contrastelor, unde istoria se intalneste cu zgarie-norii moderni, iar linistea parcurilor ascunde tumultul unui nou sti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei