Tinerii de Iași se vor putea vaccina gratuit împotriva HPV
Dimensiune font:
* vaccinarea gratuită anti-HPV se extinde în România pentru fete și băieți între 11 și 26 de ani * până acum, vaccinul era gratuit doar pentru adolescenții între 11 și 19 ani, dar prin votul Camerei Deputaților dat ieri, această limită a fost extinsă * în Iași, măsura poate reduce semnificativ cazurile de cancer de col uterin, unde incidența este ridicată
Parlamentul României a aprobat extinderea vaccinării gratuite împotriva infecției cu virusul papiloma uman (HPV), astfel încât, în curând, fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani vor putea beneficia, în mod gratuit, de vaccinul care previne una dintre cele mai agresive forme de cancer – cel de col uterin.
Până acum, vaccinul era gratuit doar pentru adolescenții între 11 și 19 ani. Prin votul Camerei Deputaților dat ieri, această limită a fost ridicată la 26 de ani, urmând ca legea să fie promulgată de președintele României pentru a intra în vigoare. Conform autorităților sanitare, extinderea va avea impact direct în comunități precum cea ieșeană, unde numărul cazurilor de cancer de col uterin este peste media națională, iar lipsa educației sanitare contribuie la depistarea tardivă a bolii.
Institutul Regional de Oncologie, în parteneriat cu Fundația Enable, a derulat în anii anteriori proiectul „ONCOPREV - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”. Specialiștii au făcut screeninguri, teste Babeș-Papanicolaou și HPV la 170.000 femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, dintre care 91.000 aparținând grupurilor vulnerabile.
La IRO a fost deschis recent un cabinet, care sprijină activitățile de vaccinare, coordonate în principal de medicii de familie. Acest cabinet își propune să faciliteze accesul la servicii de prevenție și informare, contribuind astfel la combaterea cancerului de col uterin.
România are, în prezent, una dintre cele mai mari rate de incidență a cancerului de col uterin din Uniunea Europeană, aproape de trei ori mai mare decât media comunitară. Vaccinarea va fi disponibilă prin Programul Național de Vaccinare, cu posibilitatea extinderii punctelor de administrare inclusiv prin școli, unități de medicină școlară, centre medicale comunitare și cabinete ale medicilor de familie. La Iași, autoritățile locale și medicale sunt încurajate să desfășoare campanii de informare suplimentare, mai ales în rândul tinerilor din rural și a părinților care nu cunosc beneficiile vaccinării.
Nicoleta ZANCU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau