Universităţile ieşene, în febra alegerilor - Peste 340 de candidaturi, la UMF!

1universitare1

Dimensiune font:

| 15-01-2020 20:32

La Iaşi, lunile ianuarie şi februarie sunt definite, în toate mediile academice superioare din Iaşi, de alegerile pentru funcţiile de conducere, mandatul 2020-2024. Candidaturile sunt depuse în această perioadă atât pentru funcţia de director de departament, membru în Consiliile departamentelor didactice, Consiliile Şcolilor doctorale, Consiliile facultăţilor şi Senat, la nivelul studenţilor şi profesorilor, cât şi pentru funcţia de rector universitar.

Până în prezent au fost depuse declaraţiile de candidatură pentru Consiliul Facultăţii şi Senatul Universităţii (cadre didactice, cercetători şi studenţi) la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, la Universitatea de Arte „George Enescu”, iar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” s-au depus 344 de candidaturi pentru funcţiile de Director de Departament, membru în Senatul UMF, membru în Consiliul Departamentului sau în Consiliul Facultăţii.

Doar la Universităţile de Arte şi de Medicină au fost depuse, deocamdată, candidaturi pentru funcţia de rector, candidaţii fiind actualul rector, Victor Scripcariu şi Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, în cazul UMF, şi prof. univ. dr. Doru Albu, de la Facultatea de Interpretare Muzicală, respectiv prof. univ. dr. Aurelian Bălăiţă, de la Facultatea de Teatru, pentru UAGE.

Universitatea de Medicină şi Farmacie îşi va alege prima conducătorii mâine, 16 ianuarie (turul I de scrutin), respectiv pe data de 20 ianuarie (turul II de scrutin), când vor fi votate poziţiile de Director de Departament, Consiliile Departamentale, Consiliul Facultăţii, Membrii Senatului şi viitorul Rector.

Rectorul de la UAIC va fi cunoscut în martie

La Universitatea de Arte, alegerile pentru Consiliul Facultăţii vor fi organizate pe 3 februarie, iar pe 6 februarie vor fi aleşi membrii Senatului şi viitorul rector.

La UAIC, membrii Senatului vor fi aleşi pe 5 februarie, iar în perioada 15-18 februarie vor fi depuse dosarele candidaţilor pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Declaraţiile de candidatură pentru funcţia de rector vor fi depuse la Biroul Electoral Central în perioada 24-28 februarie. Conform calendarului electoral al Universităţii, dezbaterea programelor manageriale ale candidaţilor în cadrul comunităţii universitare va avea loc între 2 şi 6 martie. Alegerile se vor desfăşura în două tururi de scrutin, pe data de 11 şi 18 martie, dacă va fi cazul. Dosarul pentru confirmarea rectorului va pleca la Bucureşti pe 26 martie. Deşi a fost contestat puternic de către studenţi şi profesori, cerându-i-se vehement demisia din actuala poziţie de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Tudorel Toader a anunţat public la sfârşitul 2019 că va candidata pentru funcţia de rector şi în mandatul 2020-2024, dorindu-şi alături echipa de prorectori şi decani actuală. Mandatul său a fost suspendat în perioada 23 februarie 2017 – 17 aprilie 2019, când a fost ministru al Justiţiei în guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă.

Suspans la USAMV

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” depunerea candidaturilor pentru funcţiile de director de departament, membru în Consiliile departamentelor didactice, Consiliile Şcolilor doctorale, precum şi pentru desemnarea reprezentanţilor în Consiliile facultăţilor şi în Senat a început abia ieri, 15 ianuarie, şi va continua până pe data de 17. Alegerile pentru aceste funcţii vor avea loc pe data de 22, 29 şi 31 ianuarie. Pentru funcţia de rector candidaturile vor fi depuse în perioada 14-18 februarie, actualul rector prof.dr. Vasile Vîntu având deja două mandate consecutive, aspect care îl împiedică să mai candideze.

Profesorul Dan Caşcaval vizează un nou mandat

Universitatea Tehnică a finalizat alegerile în departamente pentru funcţiile de director de departament şi pentru membrii consiliului departamentului, urmând ca astăzi şi mâine, pe 15 şi 16 ianuarie, să se desfăşoare şedinţele de consiliu la fiecare facultate pentru validarea alegerilor directorilor şi consiliilor departamentelor. Săptămâna viitoare, 20-22 ianuarie, este stabilită perioada de depunerea şi afişare a candidaturilor pentru reprezentanţii departamentelor, cadre didactice şi cercetători, în Consiliul facultăţilor, urmând ca alegerile să aibă loc pe 27 şi 28 ianuarie, iar rezultatele să fie validate în ultima zi a lunii, pe 31 ianuarie, de către Senatul Universităţii. În perioada 3-7 februarie vor putea fi depuse candidaturile pentru reprezentanţii Senatului şi pentru funcţia de rector. Pe data de 24 februarie, vor avea loc alegerile, prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul universitar şi din consiliile facultăţilor, pentru funcţia de rector şi pentru membrii Senatului. După confirmarea rectorului, în termen de trei zile, se vor numi prorectorii, cu consultarea Senatului nou, şi se va publica Metodologia de concurs pentru selectarea decanilor.

La nivelul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“, actualul rector, prof.dr. Dan Caşcaval, a anunţat public că va candida pentru un nou mandat, iar până în momentul de faţă nu este cunoscut niciun contracandidat.

Norina Forna vrea campus universitar modern la UMF, după modelul marilor universităţi europene

Alegerile pentru funcţiile de conducere din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa” din Iaşi sunt în plină desfăşurare, urmând ca, mâine, cadrele didactice şi studenţii din instituţie să se vor prezenta la urne, pentru a-şi exprima preferinţele prin vot. Pentru funcţia de rector al UMF Iaşi şi-au depus candidatura profesorii universitari Norina Forna şi Viorel Scripcariu, iar întreaga comunitate academică cu drept de vot îşi va alege, de asemenea, şi membrii în Consiliul Departamentului, directorii de departament, membri în Consiliile Facultăţilor şi ai Senatului Universitar.

Prof. univ. dr. Norina Forna şi-a anunţat astăzi planul de management, în cadrul unei conferinţe de presă, aceasta punând accentul pe student, pe valorificarea potenţialului instituţional pe care îl are universitatea şi istoricul ei, cât şi pe dezvoltarea şi implementarea celor mai noi tehnologii pentru a-i ajuta atât pe studenţi, cât şi cadrele didactice în actul educaţional. „Sunt convinsă că prin implementarea acestui plan de management sustenabil, la finalul celor patru ani de mandat, UMF Gr.T. Popa se va poziţiona cu siguranţă pe harta mondială a cercetării ştiinţifice medicale, precum şi în ierarhia prestigioaselor topuri ştiinţifice internaţionale. Îmi doresc realizarea unui campus universitar modern, după modelul marilor universităţi europene, atragerea de fonduri europene prin dezvoltarea unor proiecte educaţionale de top, de peste 20 milioane de euro, după modelul plajei investiţionale implementată în Facultatea de Medicina Dentară a UMF Iaşi, proiecte pe care le-am dezvoltat şi coordonat din poziţia de Decan al acestei facultăţi. De asemenea, este o prioritate dezvoltarea unor parteneriate strategice educaţionale şi de cercetare ştiinţifică aprofundată cu universităţi din ţară şi din străinătate şi implementarea unui congres ştiinţific integrat al universităţii, cu largă participare internaţională, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna.

Candidatul îşi doreşte să promoveze şi mai mult cadrele didactice, să fie mai aproape de aceştia şi de problemele cu care se confruntă fiecare disciplină în parte. „Voi elimina cuvântul gradual din metodologia de concurs, astfel încât să nu mai existe colegi care rămân 20 de ani cu acelaşi grad didactic. Voi garanta criterii de promovare similare celor naţionale şi vor fi luate în considerare articolele din întreaga carieră, nu doar articolele de la ultima promovare. Mă voi întâlni periodic cu membrii comunităţii universitare, nu doar cu structurile de conducere, pentru a cunoaşte problemele fiecărei discipline şi ale fiecărui cadru didactic. Voi asigura o transparenţă totală a procesului decizional, astfel încât fiecare membru al comunităţii să fie informat asupra hotărârilor Consiliului de Administraţie, a Senatului. Nu funcţiile pe care le poţi avea de-a lungul vieţii creează caracterul unui om, ci realizările pe care le reuşeşti prin intermediul acestor funcţii în beneficiul comunităţii sau al unei instituţii”, a mai spus prof.univ.dr. Norina Forna. Daiana SFREDEL, Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei