Universul miresmelor și aromelor locale

1132x637-1-496-19-21-beautyshot-1132x637-Tradicni-korejske-kimci

Dimensiune font:

| 17-01-2025 10:56


În ultimii ani, tot mai mulți oameni au devenit interesați să consume produse autentice, proaspete și realizate manual. Într-o lume în care supermarketurile și produsele de larg consum domină piața, se remarcă o tendință de întoarcere la tradiție, la gustul de odinioară și la calitatea ingredientelor. Iar aici intervin artizanii culinari – acei oameni pasionați care își dedică timpul și energia producerii de delicatese ce păstrează savoarea autentică și istoria rețetelor transmise din generație în generație.

Povestea din spatele micilor brutării artizanale
Într-o dimineață răcoroasă de iarnă, ajungem la o brutărie artizanală situată într-un cartier liniștit. În fața ușii, aroma pâinii aburinde ne întâmpină încă de la intrare. Ne iese în cale proprietarul, Andrei, un tânăr plin de entuziasm care ne povestește că a renunțat la o carieră într-o corporație pentru a-și urma visul de a coace pâine adevărată: „Am realizat că îmi doresc mai mult decât să stau toată ziua la birou. Mi-am amintit de gustul pâinii pe care o făcea bunica, de cocă și de mirodeniile tradiționale. Așa că am hotărât să investesc în propriul cuptor. Am mers prin țară să învăț secretele brutarilor care încă mai coc pâinea în cuptoare cu lemne. Rezultatul? Clienții mei spun că se simt ca acasă când gustă pâinea noastră”.

Andrei folosește doar ingrediente naturale: făină măcinată la moară tradițională, apă, sare și maia. Tot procesul de dospire se face lent, pentru ca aroma să se dezvolte pe îndelete. Astfel, fiecare pâine capătă o textură aparte, o coajă crocantă și un miez pufos, exact ca în rețetele străbunicilor noștri.

Magie dulce în laboratoarele cofetăriilor artizanale
Următorul popas este într-o cofetărie cochetă, cu pereți colorați și vitrine pline de prăjituri atrăgătoare. Ne întâmpină Ioana, cea care a deschis acest laborator dulce. A moștenit pasiunea pentru deserturi de la mama sa, dar a transformat rețetele vechi prin îmbinarea lor cu tendințele moderne. „Îmi place să păstrez metodele tradiționale de coacere și decorare, dar mereu caut modalități noi de a surprinde clienții. Cred că oamenii caută, înainte de toate, un gust care să le amintească de copilărie și de prăjiturile de casă. Însă sunt deschiși și la inovație: de la creme cu infuzie de ceai verde și matcha până la decoruri cu fructe exotice”, ne-a spus Ioana. 

Laboratorul ei funcționează pe principiul calității: fiecare prăjitură este făcută în loturi mici, pentru a se asigura că texturile și aromele sunt mereu proaspete. Ingredientele provin de la furnizori locali: lapte și ouă de la ferme, fructe de la producători autohtoni și ciocolată artizanală produsă în România.

Magazinele locale de delicatese – între tradiție și nou
Călătoria continuă într-un magazin local de delicatese, un spațiu ce reunește sub același acoperiș o varietate de produse artizanale: brânzeturi maturate în peșteri, gemuri fierte la foc mic cu fructe bio, uleiuri presate la rece, dar și preparate gastronomice inovatoare. Proprietara, Oana, a vrut să adune în același loc munca a zeci de artizani și fermieri pasionați.

„Am vrut să ofer consumatorilor șansa de a găsi produse făcute cu drag, într-un singur loc. În plus, îmi place să organizez periodic degustări și ateliere de gătit, pentru a aduce oamenii mai aproape de producători. Este important să cunoaștem povestea din spatele fiecărui produs și să-i apreciem pe acești oameni care depun atâta efort pentru a păstra gustul autentic.”

În plus, Oana menționează că interesul față de produsele locale a crescut considerabil în ultimii ani: „Dincolo de faptul că susținem economia locală, ceea ce atrage oamenii este calitatea inegalabilă a acestor produse. Și, bineînțeles, gustul unic, care nu se compară cu nimic din supermarket.”

Dinamica inovării: cum se adaptează artizanii la tendințe
Fie că vorbim despre produse vegane, fără gluten sau cu un conținut redus de zahăr, mulți artizani răspund provocărilor actuale:

Brutăriile experimentează cu făinuri alternative (făină integrală, de secară, de quinoa), adăugând semințe și condimente inedite.
Cofetăriile creează rețete reinventate, cu îndulcitori naturali și variante vegane ori fără lactoză.
Magazinele locale adaugă în gamă produse curate, de tip „farm to table”, promovând un stil de viață sustenabil.
Unii artizani merg chiar mai departe: dezvoltă servicii de livrare la domiciliu, pun accent pe ambalaje eco-friendly și organizează evenimente tematice (de la degustări de vinuri și brânzeturi până la ateliere educative pentru copii).

Comunitățile de artizani culinari sunt adevărate oaze de autenticitate, unde munca manuală, dedicarea și respectul față de tradiție se împletesc cu inovația și tendințele actuale. Fiecare antreprenor are o poveste unică, dar îi leagă aceeași dorință: de a oferi oamenilor gusturi memorabile, produse sănătoase și o conexiune directă cu originile gastronomiei românești.

Acest model de afaceri poate fi adaptat oricărui colț de țară și oricărei comunități, contribuind nu doar la dezvoltarea economiei locale, ci și la menținerea vie a tradițiilor culinare. Iar pentru consumatori, este șansa de a redescoperi bucuria de a savura un preparat făcut cu drag, exact ca în copilărie.

Așadar, dacă ești în căutarea unei experiențe autentice, caută micile brutării, cofetării sau magazine locale de delicatese. Vei fi întâmpinat cu zâmbete, arome irezistibile și povești care merită ascultate – pentru că, dincolo de produs, există întotdeauna un om și o pasiune care aduce savoare fiecărui colț din farfurie. 

Clara DIMA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Comuna Urecheni, judetul Neamt, concesioneaza  spatiu in suprafata de 80,13 mp 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata totala de 80,13 mp, compus din: Depozit -14,70 mp, Hol -2,75 mp, Oficina -25,72 mp, Birou -9,76 mp, Grup sanitar -2,40 mp, Hol comun -24,80 mp, avand ca destinatie desfasurarea unor activitati de Farmacie (Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice), situat in incinta imobilului Dispensar medical uman, Str. Dealul Hanului nr. 55, sat Urecheni, comuna Urecheni, judetul Neamt, inscris in CF 50559 Urecheni, nr. Cadastral 50559-C1, care apartine domeniului public al Comunei Urecheni. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si a Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 85/16.12.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Documentatia de atribuire se poate ridica la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Financiar -contabil, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 26.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 06.03.2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.03.2025, ora 11.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.02.2025.
C.I.I. DOBOS BERNARD vinde mijloace auto: BMW 520D, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito 108 CDI Societatea ADVENTURE GROUP CONSTRUCT SRL in faliment, in bankruptcy, en faillite, prin lichidator judiciar C.I.I. DOBOS BERNARD anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, a bunurilor mobile/mijloace auto apartinand societatii: Lot 1: BMW 520D, fabricatie 2003, 1995 cm3, 163 CP, Euro 4, serie sasiu WBANJ31010CP78550, rulaj 355.000 km, val. de piata estimata(lei)= 13.435,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 13.435,00; Lot 2: Mercedes Sprinter 311 CDI, fabricatie 2005, 2148 cm3, 110 CP, Euro 3, serie sasiu WDB9036632R849466, rulaj cca. 200.000 mile /321.868 km, val. de piata estimata(lei)= 11.942,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 11.942,00; Lot 3: Mercedes Vito 108 CDI, fabricatie 2002, 2148 cmc, 82 CP, Euro 3, serie sasiu WDF63809413457036, rulaj 277.971 km, val. de piata estimata(lei): 5971,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 5971,00; Lot 4: Mercedesl Sprinter, fabricatie 2007, 2148 cmc, 150 CP, Euro 4, serie sasiu WDB9066351S232649, rulaj 367.850 km; val. de piata estimata(lei)= 19.904,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 19.904,00. Activele se vand individual, pe loturi de active. Pretul de pornire a a licitatiilor este reprezentat de 100% din valoarea de lichidare stabilita prin Raportului de evaluare nr.230/20.01.2025, respectiv sumele mentionate in coloana 4 din tabelul de mai sus, la care se adauga TVA. Licitatia va avea loc la data de 24 Februarie 2025 ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. A. Panu nr.1, bl.A2, mezanin, spatiu comercial, corp 1A, jud. Iasi, si se va desfasura dupa regulile stabilite prin regulamentul aprobat de creditori, ce poate fi consultat in integralitate la sediul lichidatorului judiciar, pe internet la adresa www.insolventaiasi.ro, sau poate fi comunicat prin e-mail, la cerere, persoanelor interesate. In caz de neadjudecare, licitatia publica se va repeta in aceleasi conditii in datele de: 03 Martie 2025 ora 11.00, 10 Martie 2025 ora 11.00, 17 Martie 2025 ora 11.00, respectiv 24 Martie 2025 ora 11.00. Inscrierea la licitatie, si constituirea garantiei de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei se fac cel mai tarziu pana in preziua licitatiei, ora 16.00. Informatii suplimentare se pot obtine la tel: 0745366885, ori prin e-mail: office@insolventaiasi.ro.
Meseriaşul chemat la renovare s-a  plătit singur. A plecat cu sculele proprietarului
11/02/2025 05:51

 Pană să ajungă după gratii, Mihai I. a fost un meseriaş respectat, clienţii erau mulţumiţi şi-l recomandau mai departe. Avea preţuri decente şi făcea lucrări de calitate. Întocmai şi l ...

Iașul pierde poziția de lider al pieței imobiliare regionale
10/02/2025 23:21

 * Suceava a luat fata Iasului la toate capitolele din domeniu, inregistrand, luna trecută, 574 tranzactii de terenuri intravilane (fată de 504, la Iasi), 554 case vandute (285, la Iasi) si 264 terenuri ...

Tâlharii ieşenii sunt obsedaţi de telefoanele mobile
10/02/2025 21:50

 Ca incadrarea juridică să fie cea de talhărie ori talhărie calificată, fapta trebuie săvarşită cu violenţă. Verbală sau fizică. Altfel, e doar furt. Candva, se dădeau ani grei de puşcărie p ...

Un ieșean a comis o crimă, apoi a dat şi o spargere!
10/02/2025 20:44

 Cand s-a intors din Cehia, la sfarşitul lui 2021, Constantin Nicăi (52 de ani) din Podu Iloaiei nu mai avea decat 600 coroane. Adică vreo 120 lei, bani total insuficienţi pentru a trece sărbătorile ...

Un fildeș de mamut, cu tot cu craniu, va fi restaurat la Iași
10/02/2025 20:25

Relicva apartine unui mamut de stepă si  este unicul de acest gen din Romania. Măsoară aproape 3 metri, iar unicitatea asta vine din faptul că are si mare parte din craniu. Potrivit specialistilor, ace ...

Profesorii universitari de la UAIC, scrisoare către ministrul Educației
10/02/2025 20:24

  Facultatea de Istorie şi Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au inaintat ministrului Educaţiei şi Cercetării, prof. univ. dr. Daniel Da ...

Afacere de familie, cu ghinion
10/02/2025 20:23

O afacere de familie a adus nu doar ghinionul asupra a doi ieşeni, ci şi un sejur de o lună in spatele gratiilor. Suspecţii, cu varste de 34 şi 37 de ani, au fost prinşi cu droguri gata de vanzare, chiar ...

Iașul înainte de răsărit. Eleganța, energia și ritualurile unei metropole în devenire
10/02/2025 18:42

Dacă orasele ar avea parfumuri, Iasul diminetii ar purta o esentă sofisticată, cu note de cafea proaspăt măcinată, paine caldă, fum discret de tigară frantuzească si un strop de ambitie urbană. Nu est ...

  Iașul educației cu două viteze. Școlile de elită vs. școlile de cartier
10/02/2025 18:01

În Iasi, un oras cu o traditie academică de prestigiu, discrepantele dintre scolile si liceele de elită si cele de cartier sunt tot mai vizibile, creand un peisaj educational fragmentat. Pe de o parte, ...

Iași devine capitala filmului! Săptămâna Filmelor de Oscar aduce magia cinematografiei pe marele ecran
10/02/2025 14:08

Magia cinematografiei revine la Iasi intr-o săptămană de neratat, dedicată celor mai impresionante productii din ultimul an. Săptămana Filmelor de Oscar aduce pe marele ecran 15 titluri de exceptie, fieca ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei