1SMID

Dimensiune font:

Primarii din judeţ se tem să nu se trezească cu popriri pe conturi

| 10-07-2019 00:00

 

* potrivit regulamentului ADIS, colectarea banilor pentru strângerea şi transportul deşeurilor de la utilizatorii casnici şi non-casnici se face de către primării * dacă nu vor reuşi să colecteze banii de la oameni, primăriile se vor vedea obligate să suporte costurile din bugetele locale * primarii se tem să nu se trezească cu popriri pe conturile administraţiilor pe care le conduc

Contractul pentru colectarea şi transportul gunoiului din Iaşi a fost atribuit de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) firmei Girexim Universal SA care a câştigat, anul trecut, licitaţia pentru colectarea şi transportul deşeurilor de la utilizatorii casnici şi non-casnici. Operatorul de salubrizare îşi desfăşoară activitatea în zona de est a judeţului, pe raza a 48 de comune, contractul de delegare a gestiunii operării staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor municipale în judeţul Iaşi având o valoare de aproximativ 40 milioane euro. În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea şi administrarea staţiilor de transfer a deşeurilor de la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău, sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău, precum şi compostarea deşeurilor verzi şi tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul staţiei de la Ţuţora.
O nouă taxă, o nouă problemă

Marea problemă a implementării lui în mediul rural este obligativitatea impunerii taxei speciale de salubrizare, care se va plăti precum impozitul la casă sau maşină.
Deşeurile vor fi colectate selectiv în toate localităţile din judeţ. Membri ai ADIS sunt CJ Iaşi şi cele 98 de primării din judeţul Iaşi.

Nu toţi primarii se arată entuziasmaţi însă de proiect, unii dintre aceştia sugerând conducerii ADIS încheierea de contracte individuale, deoarece în regulamentul ADIS se stipulează clar: colectarea banilor se face de către primării. Aşadar, indiferent dacă se colectează sau nu banii în timp util, primăria este obligată să facă plata, astfel că, potrivit primarilor, există posibilitatea de a le fi blocate bugetele şi activitatea UAT-urilor, din cauza acestor prevederi contractuale. „Am trimis în luna mai a acestui an o solicitare către ministrul Eugen Teodorovici, în numele tuturor UAT-urilor din judeţul Iaşi, pentru a se adăuga o clauză la contract, mai exact cea prin care se permite fiecărui cetăţean să îşi plătească în mod direct facturile, în funcţie de cât gunoi produce. Cei de la Ministerul Finanţelor au direcţionat solicitarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Am fost în audienţă la ministrul Daniel Suciu şi am adus în discuţie, printre altele, şi problema cu SMID-ul. Vom vedea dacă ne poate ajuta... Nu ştiu în ce măsură au reuşit celelalte primării să îşi încaseze facturile de la cetăţeni, dar previziunea mea este că va fi foarte dificilă colectarea banilor de la aceştia”, a spus primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu.

Primăriile trebuie să implementeze noile reguli într-un timp foarte scurt

Şi primarul comunei Plugari, Paul Mursa (PNL), spune că încasările vor fi extrem de dificile, deoarece oamenii din mediul rural „nu au cultul plăţii facturii lunar pentru colectarea deşeurilor”. „Până când vom reuşi să implementăm această practică în mentalul colectiv va dura ceva timp. Este clar că bugetul va avea de suferit, însă nu putem estima deocamdată impactul negativ pe care plăţile către operator îl va produce, întrucât nu putem anticipa acum procentul din valoarea pe care o vor efectua locuitorii comunei. Vom vedea la prima factură care va fi contribuţia efectivă a primăriei”, a precizat Paul Mursa.
Mulţi opinează că atitudinea de nemulţumire din partea primarilor poate veni şi din cauza faptului c
ă Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), care presupune achitarea unui tarif de către fiecare familie, înseamnă bani ceruţi în plus de la cetăţenii aflaţi „pe minus”, ceea ce poate duce în timp la pierderea de voturi.
Însă Paul Mursa neagă ipoteza şi spune că nemulţumirea majoră vine din perspectiva faptului ca primăriile trebuie să implementeze noile reguli într-un timp foarte scurt, şi nicidecum nu este vorba că vor primi voturi mai puţine.
„Implică forţă umană, dar şi, după cum am menţionat anterior, plăţi destul de mari! Va fi un proces anevoios, însă sperăm să o scoatem la capăt! În ceea ce priveşte voturile... în această zonă tot timpul vor exista surprize, indiferent de proiectele pe care le implementăm şi de impactul pe care acestea le au la nivel general”, susţine primarul.

În comuna Dolheşti, potrivit primarului Gelu Iacob, activitatea de salubrizare a demarat din luna aprilie, acesta menţionând că vor reuşi să se încadreze în sumele încasate din taxa de salubritate. „Din buget vom plăti numai gunoiul colectat de pe domeniul public, fiind evaluat la 10.000 de lei. Problema noastră rămâne bugetul local care, din punct de vedere tehnic, nu este operaţional. La cât gunoi se colectează în prezent nu vom depăşi 100.000 lei pe an”, a spus Gelu Iacob.

Investiţii blocate, dacă oamenii nu plătesc... gunoiul

Bineînţeles, fiecare primărie şi-a stabilit propria abordare pentru a comunica cu cetăţeanul. Faţă de alte metode ecologice, reciclarea este cea care presupune cel mai mic efort din partea societăţii. Deşeurile menajere trebuie însă sortate înainte de a le arunca în containere separate pe tipul de deşeu acceptat (plastic, sticlă, hârtie etc). Aproape 45% din deşeurile casnice sunt ambalaje şi materiale reciclabile. „Aşteptăm facturile şi vom vedea. Deocamdată, sistemul implementat de mine, prin care materialele reciclabile se colectează de primărie, pare a avea succes. Sper să nu fim afectaţi foarte serios de facturi”, a spus primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuş.

Întrebat dacă gestionarea deşeurilor poate duce în timp la falimentarea primăriilor din considerentul că, poate, nu vor avea capacitatea să susţină această activitate, Paul Mursa a declarat: „Momentan, nu mă pot pronunţa asupra unui posibil faliment. Cred că este mult prea grav spus... Însă, dacă oamenii nu vor înţelege şi nu vor veni să efectueze plăţile lunare şi complete, cu siguranţă bugetul va fi slăbit considerabil, fapt care va bloca alte investiţii pe care ni le vom propune pentru anii viitori”, a declarat Paul Mursa, primarul comunei Plugari. Florentina SANDU

***

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Iaşi” a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, având o valoare estimată de 306.479.369 lei cu TVA (69.350.207 euro) având drept scop dezvoltarea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Iaşi, în vederea îmbunătăţirii calităţii mediului. Investiţiile realizate contribuie la implementarea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare, cu privire la Directivele UE în domeniul deşeurilor

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Marflor S.R.L., cu sediul în sat Muntenii de Jos, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, C.U.I. 6133413, nr. de înregistrare în Registrul Comerţului J 37/637/1994, potrivit Sentinţa civilă nr. 261/F/12.12.2017, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 233/89/2009, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019 ora 14.00, a următorului activ proprietatea debitoarei Marflor S.R.L.: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare evaluare (lei, fără T.V.A.*) - Valoarea de pornire licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ nr. 1 - Proprietate imobiliară agrozootehnică (în conservare) amplasată în sat Muntenii de Jos, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui şi compusă din: - Grajd Corp C17 cu teren aferent în suprafaţă de 3.271,53 mp înscris în CF 70256/Muntenii de Jos, nr. cad. 71/1/11, - Grajd Corp C18 cu teren aferent în suprafaţă de 3.331,24 mp înscris în CF 70267/Muntenii de Jos, nr. cad. 71/1/12, - Grajd Corp C19 cu teren aferent în suprafaţă de 3.411,65 mp înscris în CF 70251/Muntenii de Jos, nr. cad. 71/1/13. Notă: Proprietatea imobiliară se vinde fără calea de acces aferentă. - 448.590 lei - 448.590 lei * În cadrul licitaţiei, se vor aplica prevederile art. 292 alin. 2 lit. f din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a "livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile" Persoanele interesate au posibilitatea de a se informa cu privire la componenţa activelor şi condiţiile de participare la licitaţie din publicaţia de vânzare ce se găseşte pe site-ul www.insolventa.ro, secţiunea Portofoliu – Marflor S.R.L. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt cu 24 ore înainte de data stabilită pentru licitaţie, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 02.10.2019, ora 14.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei şi ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 23.08.2019. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune documentele de licitaţie până la data de 01.10.2019, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar, documentele prevăzute în caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în Caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00-16.00, până pe data de 01.10.2019, ora 16.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro, secţiunea Portofoliu – Marflor S.R.L. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0758049901, Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvenţă Lucian Andronic
SFÂRȘIT de carieră pentru Liviu Dragnea și alți politicieni: Persoanele condamnate penal NU pot ocupa demnităţi publice
17/09/2019 17:30

Senatul a adoptat tacit, in şedinţa plenului de luni, propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative in domeniul electoral, prin care se stabileşte că nu pot fi aleşi in demnitatea de membr ...

Comisia Juridica din Senat a respins ridicarea imunitatii fostului ministru Florian Bodog
17/09/2019 13:26

Comisia Juridica din Senat a votat, marti, in majoritate, impotriva ridicarii imunitatii parlamentare a senatorului social-democrat Florian Bodog, fost ministru al Sanatatii. Au fost cinci voturi impotriva, do ...

'Bani negri pentru partid' - Vasile Blaga, explicații în fața magistraților după 'lovitura' încasată de la un important om de afaceri
17/09/2019 08:11

Astăzi la Curtea de Apel Bucuresti judecătorii au pe masă dosarul „Bani negri pentru partid” in care Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influenţă după ce ar fi primit 700.000 de euro. ...

Darius Vâlcov intră în focuri la ICCJ: riscă ani grei de închisoare
17/09/2019 07:51

Fosta eminentă cenusie a Guvernului, Darius Valcov, intră in focuri pentru că are termen la Înalta Curte de Casati si Justitie, in dosarul in care a fost condamnat la 8 ani de inchisoare, in primă ins ...

PMP vrea să schimbe liniile şi caută candidaţi pentru alegerile locale din 2020
17/09/2019 00:00

  Organizaţia de Tineret a Partidului Mişcarea Populară a lansat, in cadrul Şcolii de Vară, campania „Tineri pentru comunitate”, prin intermediul căreia doreşte consolidarea ideii că t ...

 Politicienii ieşeni se întrec în... depăşiri de plan!
17/09/2019 00:00

  * deşi a adunat peste 65.000 de semnături pentru Klaus Iohannis, PNL Iaşi nu şi-a atins incă obiectivul, fixat la 100.000 de semnături! * PSD Iaşi a adunat, pentru candidatul Viorica Dăncilă, i ...

Dosarul ANRP al fostului deputat Nicolescu e la final - Un martor al acestuia a decedat iar alţii doi vor fi aduşi cu mandate de aducere
16/09/2019 16:09

Un martor din dosarul ANRP in care fostul deputat Theodor Nicolescu a fost condamnat in primă instanţă la 9,4 ani de inchisoare cu executare a decedat. Alţi doi martori ceruţi pentru audiere de fostul demn ...

Zeci de parlamentari PSD trec la Pro România? Scenariu spectaculos pe scena politică
16/09/2019 09:49

În Pro Romania circulă teoria că intre 30 si 50 de parlamentari PSD ar putea să schimbe armele in viitorul apropiat, in functie de evolutiile de pe scena politică. Momentan, PSD a reusit să oprească ...

Scurtul drum de la „divide et impera” la „igienizare” - Varujan Vosganian, contestat în propriul partid de către... un ieşean!
16/09/2019 00:00

  * in opinia fostului secretar de stat Ciprian Roşca, igienizarea partidului ar trebui să inceapă cu plecarea deputatului Varujan Vosganian din funcţia de preşedinte (interimar) al filialei ALDE Ia ...

Oameni noi, metode vechi - Cosette Chichirău, pedepsită după ce a candidat împotriva liderului USR!
16/09/2019 00:00

  * in cadrul congresului USR de sambătă, Dan Barna a fost validat pentru un nou mandat de preşedinte al partidului * in cadrul aceluiaşi eveniment au fost aleşi noii membri ai Biroului Naţional şi ...