1SMID

Dimensiune font:

Primarii din judeţ se tem să nu se trezească cu popriri pe conturi

| 10-07-2019 00:00

 

* potrivit regulamentului ADIS, colectarea banilor pentru strângerea şi transportul deşeurilor de la utilizatorii casnici şi non-casnici se face de către primării * dacă nu vor reuşi să colecteze banii de la oameni, primăriile se vor vedea obligate să suporte costurile din bugetele locale * primarii se tem să nu se trezească cu popriri pe conturile administraţiilor pe care le conduc

Contractul pentru colectarea şi transportul gunoiului din Iaşi a fost atribuit de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) firmei Girexim Universal SA care a câştigat, anul trecut, licitaţia pentru colectarea şi transportul deşeurilor de la utilizatorii casnici şi non-casnici. Operatorul de salubrizare îşi desfăşoară activitatea în zona de est a judeţului, pe raza a 48 de comune, contractul de delegare a gestiunii operării staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor municipale în judeţul Iaşi având o valoare de aproximativ 40 milioane euro. În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea şi administrarea staţiilor de transfer a deşeurilor de la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău, sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău, precum şi compostarea deşeurilor verzi şi tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul staţiei de la Ţuţora.
O nouă taxă, o nouă problemă

Marea problemă a implementării lui în mediul rural este obligativitatea impunerii taxei speciale de salubrizare, care se va plăti precum impozitul la casă sau maşină.
Deşeurile vor fi colectate selectiv în toate localităţile din judeţ. Membri ai ADIS sunt CJ Iaşi şi cele 98 de primării din judeţul Iaşi.

Nu toţi primarii se arată entuziasmaţi însă de proiect, unii dintre aceştia sugerând conducerii ADIS încheierea de contracte individuale, deoarece în regulamentul ADIS se stipulează clar: colectarea banilor se face de către primării. Aşadar, indiferent dacă se colectează sau nu banii în timp util, primăria este obligată să facă plata, astfel că, potrivit primarilor, există posibilitatea de a le fi blocate bugetele şi activitatea UAT-urilor, din cauza acestor prevederi contractuale. „Am trimis în luna mai a acestui an o solicitare către ministrul Eugen Teodorovici, în numele tuturor UAT-urilor din judeţul Iaşi, pentru a se adăuga o clauză la contract, mai exact cea prin care se permite fiecărui cetăţean să îşi plătească în mod direct facturile, în funcţie de cât gunoi produce. Cei de la Ministerul Finanţelor au direcţionat solicitarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Am fost în audienţă la ministrul Daniel Suciu şi am adus în discuţie, printre altele, şi problema cu SMID-ul. Vom vedea dacă ne poate ajuta... Nu ştiu în ce măsură au reuşit celelalte primării să îşi încaseze facturile de la cetăţeni, dar previziunea mea este că va fi foarte dificilă colectarea banilor de la aceştia”, a spus primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu.

Primăriile trebuie să implementeze noile reguli într-un timp foarte scurt

Şi primarul comunei Plugari, Paul Mursa (PNL), spune că încasările vor fi extrem de dificile, deoarece oamenii din mediul rural „nu au cultul plăţii facturii lunar pentru colectarea deşeurilor”. „Până când vom reuşi să implementăm această practică în mentalul colectiv va dura ceva timp. Este clar că bugetul va avea de suferit, însă nu putem estima deocamdată impactul negativ pe care plăţile către operator îl va produce, întrucât nu putem anticipa acum procentul din valoarea pe care o vor efectua locuitorii comunei. Vom vedea la prima factură care va fi contribuţia efectivă a primăriei”, a precizat Paul Mursa.
Mulţi opinează că atitudinea de nemulţumire din partea primarilor poate veni şi din cauza faptului c
ă Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), care presupune achitarea unui tarif de către fiecare familie, înseamnă bani ceruţi în plus de la cetăţenii aflaţi „pe minus”, ceea ce poate duce în timp la pierderea de voturi.
Însă Paul Mursa neagă ipoteza şi spune că nemulţumirea majoră vine din perspectiva faptului ca primăriile trebuie să implementeze noile reguli într-un timp foarte scurt, şi nicidecum nu este vorba că vor primi voturi mai puţine.
„Implică forţă umană, dar şi, după cum am menţionat anterior, plăţi destul de mari! Va fi un proces anevoios, însă sperăm să o scoatem la capăt! În ceea ce priveşte voturile... în această zonă tot timpul vor exista surprize, indiferent de proiectele pe care le implementăm şi de impactul pe care acestea le au la nivel general”, susţine primarul.

În comuna Dolheşti, potrivit primarului Gelu Iacob, activitatea de salubrizare a demarat din luna aprilie, acesta menţionând că vor reuşi să se încadreze în sumele încasate din taxa de salubritate. „Din buget vom plăti numai gunoiul colectat de pe domeniul public, fiind evaluat la 10.000 de lei. Problema noastră rămâne bugetul local care, din punct de vedere tehnic, nu este operaţional. La cât gunoi se colectează în prezent nu vom depăşi 100.000 lei pe an”, a spus Gelu Iacob.

Investiţii blocate, dacă oamenii nu plătesc... gunoiul

Bineînţeles, fiecare primărie şi-a stabilit propria abordare pentru a comunica cu cetăţeanul. Faţă de alte metode ecologice, reciclarea este cea care presupune cel mai mic efort din partea societăţii. Deşeurile menajere trebuie însă sortate înainte de a le arunca în containere separate pe tipul de deşeu acceptat (plastic, sticlă, hârtie etc). Aproape 45% din deşeurile casnice sunt ambalaje şi materiale reciclabile. „Aşteptăm facturile şi vom vedea. Deocamdată, sistemul implementat de mine, prin care materialele reciclabile se colectează de primărie, pare a avea succes. Sper să nu fim afectaţi foarte serios de facturi”, a spus primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuş.

Întrebat dacă gestionarea deşeurilor poate duce în timp la falimentarea primăriilor din considerentul că, poate, nu vor avea capacitatea să susţină această activitate, Paul Mursa a declarat: „Momentan, nu mă pot pronunţa asupra unui posibil faliment. Cred că este mult prea grav spus... Însă, dacă oamenii nu vor înţelege şi nu vor veni să efectueze plăţile lunare şi complete, cu siguranţă bugetul va fi slăbit considerabil, fapt care va bloca alte investiţii pe care ni le vom propune pentru anii viitori”, a declarat Paul Mursa, primarul comunei Plugari. Florentina SANDU

***

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Iaşi” a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, având o valoare estimată de 306.479.369 lei cu TVA (69.350.207 euro) având drept scop dezvoltarea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Iaşi, în vederea îmbunătăţirii calităţii mediului. Investiţiile realizate contribuie la implementarea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare, cu privire la Directivele UE în domeniul deşeurilor

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Primarii ieşeni consideră că pensiile speciale îi compromit în ochii electoratului
17/07/2019 00:00

  * „Este nedrept in raport cu cetăţenii aflaţi in dificultate şi pe care primarul ii reprezintă. Performanţa administrativă trebuie să fie recompensată doar de increderea cetăţenilor&rdq ...

Silviu Macovei: „Trebuie să aducem un suflu nou, modern în partid”
17/07/2019 00:00

  * deputatul ieşean Silviu Macovei consideră că „PSD a pierdut contactul cu agenda cetăţenilor” şi de aceea a fost sancţionat la votul pentru europarlamentare, dar că a inceput să re ...

Tributari electoratului!  Majoritatea politicienilor ieşeni mai mult dorm în Parlament!
16/07/2019 01:00

* statisticile arată că, dintre cei 12 deputaţi ieşeni, liderul activităţii parlamentare este Petru Movilă (PMP), cu 157 de proiecte legislative, dintre care 10 promulgate legi! * la polul opus se află ...

„ Sper ca Vioricăi Dăncilă să i se facă milă de România şi să-l demită pe Răzvan Cuc”
16/07/2019 00:00

* „Un bilet dus-intors de la Suceava sau de la Iaşi pană la Bucureşti ajunge şi la peste 300 de euro, adică de două sau chiar de trei ori mai scump decat un bilet pană in Marea Britanie, Germania s ...

Majoritatea politicienilor ieşeni mai mult dorm în Parlament!
16/07/2019 00:00

  * statisticile arată că, dintre cei 12 deputaţi ieşeni, liderul activităţii parlamentare este Petru Movilă (PMP), cu 157 de proiecte legislative, dintre care 10 promulgate legi! * la polul opus s ...

Politicienii ieşeni au pus mâna pe condei:  „Dragă Simona, nu scriu ca să mă cațăr pe succesul tău...”
15/07/2019 00:00

 * indirect, jucătoarea de tenis a transmis un mesaj autorităţilor din Romania: aceasta a recunoscut in faţa jurnaliştilor că in tara sa natală nu există terenuri de tenis cu iarbă, astfel incat p ...

Producţia de cereale a depăşit toate previziunile la Iaşi!
13/07/2019 01:00

* la orz s-a obţinut o producţie medie de 3.550 kg/ha, cea mai mare din ultimele decenii, cu mult peste estimările fermierilor! În ciuda faptului că estimările din toamnă erau cat se poate de pes ...

Ovidiu Laicu: „Nu am emoţii cu privire la evaluarea mea”
12/07/2019 00:00

  * directorul general interimar al CNAIR, Narcis Neaga, a demisionat zilele trecute din funcţie, după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea sa, fiind inlocuit cu Sorin Scarlat * nici ministr ...

Referendumul, „principala armă electorală pentru Iohannis”
11/07/2019 00:00

  * preşedintele Klaus Iohannis anunţă un nou referendum, pentru validarea revizuirii Constituţiei, care va fi suprapus cu alegerile prezidenţiale din luna noiembrie *„Iohannis are ca prioritat ...

„Pensionarii nu au beneficiat de majorările pe care legislaţia le garanta”
09/07/2019 00:10

  * „Construcţia bugetară a bugetului centralizat al Romaniei pe anul 2019 nu are nicio legătură cu realitatea. Să nu uităm că este ca un fetus care a apărut cu foarte multe luni intarziere, ...