Primarii din judeţ se tem să nu se trezească cu popriri pe conturi

1SMID

Dimensiune font:

| 10-07-2019 00:00

 

* potrivit regulamentului ADIS, colectarea banilor pentru strângerea şi transportul deşeurilor de la utilizatorii casnici şi non-casnici se face de către primării * dacă nu vor reuşi să colecteze banii de la oameni, primăriile se vor vedea obligate să suporte costurile din bugetele locale * primarii se tem să nu se trezească cu popriri pe conturile administraţiilor pe care le conduc

Contractul pentru colectarea şi transportul gunoiului din Iaşi a fost atribuit de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) firmei Girexim Universal SA care a câştigat, anul trecut, licitaţia pentru colectarea şi transportul deşeurilor de la utilizatorii casnici şi non-casnici. Operatorul de salubrizare îşi desfăşoară activitatea în zona de est a judeţului, pe raza a 48 de comune, contractul de delegare a gestiunii operării staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor municipale în judeţul Iaşi având o valoare de aproximativ 40 milioane euro. În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea şi administrarea staţiilor de transfer a deşeurilor de la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău, sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău, precum şi compostarea deşeurilor verzi şi tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul staţiei de la Ţuţora.
O nouă taxă, o nouă problemă

Marea problemă a implementării lui în mediul rural este obligativitatea impunerii taxei speciale de salubrizare, care se va plăti precum impozitul la casă sau maşină.
Deşeurile vor fi colectate selectiv în toate localităţile din judeţ. Membri ai ADIS sunt CJ Iaşi şi cele 98 de primării din judeţul Iaşi.

Nu toţi primarii se arată entuziasmaţi însă de proiect, unii dintre aceştia sugerând conducerii ADIS încheierea de contracte individuale, deoarece în regulamentul ADIS se stipulează clar: colectarea banilor se face de către primării. Aşadar, indiferent dacă se colectează sau nu banii în timp util, primăria este obligată să facă plata, astfel că, potrivit primarilor, există posibilitatea de a le fi blocate bugetele şi activitatea UAT-urilor, din cauza acestor prevederi contractuale. „Am trimis în luna mai a acestui an o solicitare către ministrul Eugen Teodorovici, în numele tuturor UAT-urilor din judeţul Iaşi, pentru a se adăuga o clauză la contract, mai exact cea prin care se permite fiecărui cetăţean să îşi plătească în mod direct facturile, în funcţie de cât gunoi produce. Cei de la Ministerul Finanţelor au direcţionat solicitarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Am fost în audienţă la ministrul Daniel Suciu şi am adus în discuţie, printre altele, şi problema cu SMID-ul. Vom vedea dacă ne poate ajuta... Nu ştiu în ce măsură au reuşit celelalte primării să îşi încaseze facturile de la cetăţeni, dar previziunea mea este că va fi foarte dificilă colectarea banilor de la aceştia”, a spus primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu.

Primăriile trebuie să implementeze noile reguli într-un timp foarte scurt

Şi primarul comunei Plugari, Paul Mursa (PNL), spune că încasările vor fi extrem de dificile, deoarece oamenii din mediul rural „nu au cultul plăţii facturii lunar pentru colectarea deşeurilor”. „Până când vom reuşi să implementăm această practică în mentalul colectiv va dura ceva timp. Este clar că bugetul va avea de suferit, însă nu putem estima deocamdată impactul negativ pe care plăţile către operator îl va produce, întrucât nu putem anticipa acum procentul din valoarea pe care o vor efectua locuitorii comunei. Vom vedea la prima factură care va fi contribuţia efectivă a primăriei”, a precizat Paul Mursa.
Mulţi opinează că atitudinea de nemulţumire din partea primarilor poate veni şi din cauza faptului c
ă Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), care presupune achitarea unui tarif de către fiecare familie, înseamnă bani ceruţi în plus de la cetăţenii aflaţi „pe minus”, ceea ce poate duce în timp la pierderea de voturi.
Însă Paul Mursa neagă ipoteza şi spune că nemulţumirea majoră vine din perspectiva faptului ca primăriile trebuie să implementeze noile reguli într-un timp foarte scurt, şi nicidecum nu este vorba că vor primi voturi mai puţine.
„Implică forţă umană, dar şi, după cum am menţionat anterior, plăţi destul de mari! Va fi un proces anevoios, însă sperăm să o scoatem la capăt! În ceea ce priveşte voturile... în această zonă tot timpul vor exista surprize, indiferent de proiectele pe care le implementăm şi de impactul pe care acestea le au la nivel general”, susţine primarul.

În comuna Dolheşti, potrivit primarului Gelu Iacob, activitatea de salubrizare a demarat din luna aprilie, acesta menţionând că vor reuşi să se încadreze în sumele încasate din taxa de salubritate. „Din buget vom plăti numai gunoiul colectat de pe domeniul public, fiind evaluat la 10.000 de lei. Problema noastră rămâne bugetul local care, din punct de vedere tehnic, nu este operaţional. La cât gunoi se colectează în prezent nu vom depăşi 100.000 lei pe an”, a spus Gelu Iacob.

Investiţii blocate, dacă oamenii nu plătesc... gunoiul

Bineînţeles, fiecare primărie şi-a stabilit propria abordare pentru a comunica cu cetăţeanul. Faţă de alte metode ecologice, reciclarea este cea care presupune cel mai mic efort din partea societăţii. Deşeurile menajere trebuie însă sortate înainte de a le arunca în containere separate pe tipul de deşeu acceptat (plastic, sticlă, hârtie etc). Aproape 45% din deşeurile casnice sunt ambalaje şi materiale reciclabile. „Aşteptăm facturile şi vom vedea. Deocamdată, sistemul implementat de mine, prin care materialele reciclabile se colectează de primărie, pare a avea succes. Sper să nu fim afectaţi foarte serios de facturi”, a spus primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuş.

Întrebat dacă gestionarea deşeurilor poate duce în timp la falimentarea primăriilor din considerentul că, poate, nu vor avea capacitatea să susţină această activitate, Paul Mursa a declarat: „Momentan, nu mă pot pronunţa asupra unui posibil faliment. Cred că este mult prea grav spus... Însă, dacă oamenii nu vor înţelege şi nu vor veni să efectueze plăţile lunare şi complete, cu siguranţă bugetul va fi slăbit considerabil, fapt care va bloca alte investiţii pe care ni le vom propune pentru anii viitori”, a declarat Paul Mursa, primarul comunei Plugari. Florentina SANDU

***

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Iaşi” a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, având o valoare estimată de 306.479.369 lei cu TVA (69.350.207 euro) având drept scop dezvoltarea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Iaşi, în vederea îmbunătăţirii calităţii mediului. Investiţiile realizate contribuie la implementarea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare, cu privire la Directivele UE în domeniul deşeurilor

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei