Credinţă şi negoţ în jurul Sfintei Parascheva

default

Dimensiune font:

| 13-10-2013 12:45

Rugăciune şi petrecere, linişte şi nebunie, calcule în suflet şi comerţ la colţ de stradă. Totul pare desprins din lumi diferite şi totul se contopeşte aici, în inima urbei.

Occidentul şi Orientul şi-au dat întâlnire la Iaşi. De la primul, am preluat modelul oraşului academic şi ştiinţele. Nu ne-am dat în lături nici de la petreceri. De la al doilea, ne-am ales cu filosofia, cu teologia, cu Hristos! Am preluat ortodoxia, dar şi spiritul comercial. „Iaşul are o tradiţie a negustorilor orientali, care au venit la noi, atât pentru a face bani, cât şi pentru a căuta spiritualitatea. Ei fugeau din casele lor, de teama otomanilor. Aici găseau linişte, libertate de manifestare în religie şi în gândire, dar şi fraieri pe care să-i înşele”, povesteşte zâmbind Nicolae, un ieşean aflat în dreptul Catedralei Mitropolitane.


Clopotele bat şi toată lumea se închină. Oraşul vuieşte de murmurul pelerinilor. Unii vin de la sute de kilometri depărtare şi nimic nu pare să stea în calea credinţei lor. Oboseală, frig, foame – devin termeni necunoscuţi. Sfânta Parascheva odihneşte. Încălzeşte. Satură. Şi, te ajută să crezi, atunci când nimeni nu te-ar mai putea scoate din necredinţa ta. „Acum câţiva ani, m-am aşezat la rând, ateu. Să demonstrez că nimic nu mi se poate întâmpla. Şi-am ajuns la raclă creştin”, mărturiseşte un pelerin. N-a putut îndura sfinţenia câtorva oameni din jur, fără să nu-şi dorească să se înfrupte din ea.

 

Comerţul s-a mutat în stradă
„Cumpăraţi un bucheţel de busuioc!”, se roagă un băieţandru. „Avem sucuri şi floricele!”, se aude mai de la colţ de stradă. De la mâncare, până la haine, de la aur, până la papuci, de la cărţi, la icoane cu luminiţe de toate culorile nu este decât un pas. Bucuria oamenilor, în general şi necazul şoferilor, în special, ţine de mutarea comerţului în stradă. Nu mai vorbim despre un loc bine îngrădit, ci despre o manifestare totală. Oraşul a devenit târg, în adevăratul sens al cuvântului. Bine aţi venit în Târgul Ieşilor! La mine în sat, când este hramul, e zi importantă. Dimineaţa mergem la biserică, apoi plecăm la bâlci. Mă bucur să descopăr şi aici o atmosferă minunată aşa, ca de hramul cel mare al oraşului”, exclamă un pelerin venit tocmai din Oltenia, de la Polovragi.


La Sfânta Parascheva au ajuns în vizită Sfântul Simeon din Muntele Minunat şi Maica Domnului, printr-o copie a icoanei Prodromiţa. La toţi trei vin, neîncetat, sute şi sute de pelerini. Gara şi autogara parcă se micesc. Străzile lăturalnice, pe care opresc autocarele, par şi ele insuficiente. Pelerinii, însă, sunt de aici – din context. Nici mai mulţi, nici mai puţini! Sărbătoarea nu ar fi întreagă fără ei. „Venim de mulţi ani şi-o să ne tot întoarcem, cât ne-or mai ţine puterile! O iubim pe sfântă, îi iubim pe toţi sfinţii şi ei ne iubesc pe noi! Nu plecăm niciodată acasă, fără răspuns la rugăciunile noastre. Nu plecăm niciodată fără să mulţumim pentru câte avem, bune şi rele”, susţine tanti Niculina, din Galaţi.

Şi sfinţii ies la plimbare
Credinţa se mută în stradă! Catedrala Mitropolitană devine neîncăpătoare! Sfinţii ies şi ei, în stradă. Se merge în procesiune, pe Calea Sfinţilor. Sute şi mii de pelerini, dar şi ieşeni, pornesc din urma sfintelor moaşte şi se roagă. Sunt într-un număr impresionant, în care niciun protest nu i-ar putea scoate vreodată din casă. Oamenii cer şi acum. Însă, fără ţipete şi huiduieli. Cu lacrimi şi cu tremurat de suflet, cer îndurare şi ajutor ceresc, dar şi puterea de a trăi frumos, decent, cu atât cât au. „Numai la Dumnezeu şi la sfinţii Lui ne mai este scăparea”, spune un tânăr. El a ales Calea şi nu se sfieşte să fie acolo, în timp ce alţi colegi de-ai lui petrec la târgul de toamnă organizat la câteva străzi distanţă. „Fiecare ştie ce vrea de la viaţă şi fiecare este liber să aleagă unde să se afle, în acest moment. În stradă, la târguri sau la petrecerile de cartier ori în stradă, pentru credinţă şi vise de mântuire”, completează acesta.

Atunci când nu există exagerări, de-o parte sau de alta, opiniile se respectă. Şi, parcă, se ajunge la concluzia că nici religiosul n-ar avea acelaşi farmec fără târg, nici târgul n-ar avea aceeaşi amploare, fără religios. „Este impresionant să descoperi două tabere ieşite în stradă, care să nu se certe, ci să se respecte una pe cealaltă!”, îşi exprimă un teolog trăirile.

Concert, după inima fiecăruia
Fiecare se bucură cum poate, de ceea ce poate. De ceea ce consideră a-i fi destinat lui, în aceste zile. Un singur lucru n-a plăcut pelerinilor, în ani trecuţi. „Nu am înţeles niciodată motivul artificiilor deasupra mea, în zi de Sfântă Parascheva. Asistam la spectacolul altora, care nu voiau să fie la... spectacolul meu. Pentru că nu cred că dădea nimeni artificii în cinstea sfintei...”, se frământă Elena, din Constanţa. Un singur lucru n-a plăcut nici simplilor cetăţeni, în alţi ani. „Chiar dacă am ales să fiu la concerte şi nu la sfântă, nu mi se părea prea normal ca exact de ziua ei, în oraş să fie cea mai mare debandadă. Pe de-o parte, unii încercau să se roage, pe de altă parte, alţii dansau ca electrocutaţii. Ca să nu mai adăugăm fumatul şi băutura în exces, înjurăturile şi tot zgomotul”, povesteşte o studentă nu prea dusă la biserică, după cum recunoaşte, dar cu capul destul de bine ancorat în realitate.


Anul acesta, istoria, în sfârşit, s-a schimbat. La fel şi data concertului şi a artificiilor. Sărbătorile Iaşului au fost prelungite cu o zi, pentru ca sărbătoarea Sfintei Parascheva să nu mai fie zdruncinată de prea mulţi decibeli, nici de larma petrecăreţilor. Echilibrul între sacru şi profan va reuşi, astfel, să fie menţinut până la capăt. Credinţa, negoţul, omenia, plimbările, slujbele, activităţile colorate – toate se petrec şi se vor petrece sub acelaşi cer. Lumea este liberă să aleagă drumul pe care-l doreşte. Şi, fiecare ştie ce vrea pentru sufletul său. Pelerini şi locuitori ai urbei, cu toţii respiră acelaşi aer. Un aer de poveste şi de duhovnicie. Toate se îmbină, în aceste zile, în dulcele târg al Ieşilor. (Anda Pintilie)

 

 
Programul zilei de astăzi
07.00 - 11.30, Catedrala Mitropolitană: Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie
09.00 - 23.00, Esplanada Costache Negri, Hala Centrală, str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza: Târgul de Toamnă
09.00 - 23.00, Str. Sarmisegetuza: Sărbătoarea Vinului
9.00 - 18.00, Parcarea din faţa Mănăstirii Golia: „Sărbătoarea Dulceţii la Golia”
16.30 - 17.00, Parc Nicolina 1: Caravana distracţiei - dans, catalige, păpuşi uriaşe, activităţi interactive, concursuri
17.00 - 19.00, Parc Nicolina 1: Sărbătoare în cartierul Nicolina
17.15 - 17.45, Tătăraşi - Esplanada Oancea: Caravana distracţiei
18.00 - 18.30, Piaţa Unirii: Caravana distracţiei
18.00 - 19.30, Catedrala Mitropolitană: Concursul coral „Lăudaţi pe Domnul”
18.45 - 19.15, Păcurari - Esplanada Mimoza: Caravana distracţiei
19.00 - 21.00, Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi: Festivalul Intercultural „Confluenţe”. Spectacol susţinut de grupuri folclorice ale minorităţilor din România
19.00 - 01.00, Noaptea albă a Iaşului - Iaşii marilor iubiri
19.30 - 20.00, Alexandru cel Bun - Piaţa Voievozilor: Caravana distracţiei
21.00 - 01.00, Catedrala Mitropolitană: Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi în anul 1996 - Vecernia, Litia şi Utrenia


Duminică, 13 octombrie 2013
07.00 - 12.00, Catedrala Mitropolitană: Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie
09.00 - Resfinţirea Bisericii „Sfântul Sava”
09.00 - 23.00, Esplanada Costache Negri, Hala Centrală, str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza: Târgul de Toamnă
09.00 - 23.00, Str. Sarmisegetuza: Sărbătoarea Vinului
9.00 - 18.00, Parcarea din faţa Mănăstirii Golia: „Sărbătoarea Dulceţii la Golia”
12.00 - 14.00, Alexandru cel Bun - Piaţa Voievozilor: Festivalul Intercultural „Confluenţe”
12.00 - 14.00 şi 16.00 - 18.00, Str. Lăpuşneanu – Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare – Palatul Culturii: Promenada costumelor de epocă
16.30 - 17.00, Alexandru cel Bun - Piaţa Voievozilor: Caravana distracţiei
17.00 - 19.00, Alexandru cel Bun - Piaţa Voievozilor: Sărbătoare în cartierul Alexandru cel Bun
17.15 - 17.45, Parc Nicolina 1: Caravana distracţiei
18.00 - 18.30, Podu Roş: Caravana distracţiei
18.45 - 19.15, Tătăraşi - Esplanada Oancea: Caravana distracţiei
19.30 - 20.00, Piaţa Unirii: Caravana distracţiei
21.00 - 03.00, Catedrala Mitropolitană: Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei