„Teatrul radiofonic de azi e un gen cel puțin la fel de ofertant ca și filmul”

poza1

Dimensiune font:

| 28-09-2020 05:55

 Interviu cu jurnalistul și criticul de teatru Oana Cristea Grigorescu, coordonatorul secțiunii „Teatru în cas(c)ă” din cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr și câștigător al unui Premiu UNITER în acest an

În perioada 2-7 octombrie, Iașul va găzdui cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, organizat de către Teatrul „Luceafărul, la inițiativa directorului artistic Oltița Cîntec. Evenimentul va reuni spectacole live, în interior și în aer liber, va avea o componentă online (live streaming și streaming), spectacole-lectură, lansări de carte, expoziții, dezbateri. În premieră, va fi în premieră o secțiune de teatru radiofonic – „Teatru în cas(c)ă”, despre care am discutat cu Oana Cristea Grigorescu, coordonatorul proiectului.

-  Cea de-a 13-a ediție a FITPTI aduce o secțiune nouă, o premieră chiar - secțiunea de Teatru Radiofonic. Cum a fost introdusă în festival?

- Teatrul radiofonic nu a încetat nici o clipă să fie prezent pe posturile Radio România și în preferințele ascultătorilor noștri. Producțiile noastre se află constant în selecțiile și pe podiumul concursurilor internaționale de profil, așadar teatrul radiofonic este un gen viu, cu producții valoroase. În contextul restricțiilor de comunicare din anul pandemiei, teatrul radiofonic își reafirmă calitățile și iese în întâmpinarea publicului tânăr cu o secțiune nouă în Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr - FITPT 2020. Acum, propunem o selecție de spectacole sonore recente ale Teatrului Național Radiofonic (Radio România), grupate în trei secțiuni: Copii, Adolescenți și Piese scurte pentru adolescenți și părinți. Genericul Teatru în cas(c)ă e un joc de cuvinte transparent prin care invităm tinerii să descopere teatrul radiofonic ca gen autonom, adecvat ascultării de acasă sau în mișcare, de vreme ce căștile sunt un accesoriu nelipsit în ținuta tinerilor de azi. În plus, teatrul radiofonic e un gen potrivit restricțiilor care constrâng organizatorii la o ediție de festival parțial online, parțial pe scenă cu număr redus de spectatori. Prezența noastră este o premieră în FITPT, dar am mai susținut astfel de secțiuni în festivalul Excelsior Teen-Fest București 2019 și eram pregătiți în luna martie cu o altă selecție pentru Tranzit Feszt de la Satu Mare, festival suspendat din cauza pandemiei.

- Secțiunea „Teatru în Cas(c)ă” va oferi 18 piese, deloc puține, realizate în tehnici moderne. Ne puteți oferi câteva detalii?

- Selecția de acum grupează povești sonore semnate exclusiv de autori români contemporani, grupate pe categorii după vârsta publicului țintă. O primă serie de patru producții, din care una în serial, este destinată copiilor. Regăsim aici cele patru episoade din Andilandi - Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm de Sînziana Popescu sau spectacolul muzical Moața, Creața și Grasu’ la bal sau Când păpușile iubesc de Sidonia Drăgușanu. Mă opresc aici și vă invit să descoperiți singuri restul spectacolelor sonore pentru copii ascultându-le. O altă selecție de zece producții se adresează adolescenților și cuprinde versiunile radiofonice ale câtorva piese de Elise Wilk - autoarea cult a adolescenților - dar și producții sonore cu teme inspirate din istoria noastră tratată din perspectiva subiectiv-umană. Așa sunt Alexandru Ioan Cuza. O întâlnire de Ema Stere, 101 FM de Maria Manolescu Borșa, Scrisori și fotografii din Marele Război de Alexander MacLennan. Nu lipsesc nici poveștile legate de realitățile familiei contemporane sau distopii ale lumii de mâine. Ultima secțiune grupează, la sugestia Oltiței Cântec, producții de teatru scurt pentru adolescenți și părinți. Forma scurtă e ideală pentru a descoperi virtuțile artistice ale genului în diversitatea lui tematică și tehnică. Aici, ascultarea în căști condiționează recepția completă a spațiul sonor, iar formatul scurt (maximum 10 minute) sper că va trezi interesul ascultătorilor adulți aflați mereu în criză de timp. În această subsecțiune, diversitatea soluțiilor estetice e mult mai mare și sper că oferim,astfel, o imagine asupra a ceea ce este teatrul radiofonic contemporan.  

Când am alcătuit selecția, ne-am imaginat că tinerii vor asculta și descoperi câte o producție pe zi. Lista depășește cele 6 zile de festival pentru că ne-am gândit să le oferim o „rezervă” în cazul în care își vor dori să asculte ceva mai mult. Pentru o rapidă identificare a destinatarilor, titlul fiecărei producții din listă este precedat de grupa de vârstă căreia i se adresează producția: Copii, Adolescenți și Piese scurte pentru adolescenți și părinți. Poate că numele autorilor nu sunt foarte cunoscute, dar miza noastră este să dovedim că există scenarii radiofonice pentru publicul tânăr de azi, cu povești inspirate din problematica vârstei, semnate de regizorii Teatrului Național Radiofonic, artiști multi-premiați național și internațional: Mihnea Chelaru, Mihai Lungeanu, Ion Andrei Puican, Cezarina Udrescu, Attila Vizauer. Viziunile regizorale surprinzătoare se conjugă cu un sound-designul sofisticat, elaborat în sistem binaural (sunet 360), de aceea recomandăm ascultarea la cască. Toate producțiile sunt disponibile spre ascultare începând cu 1 octombrie 2020 pe siteul nostru www.eteatru.ro în secțiunea Colecții/Teatru în cas(c)ă.

- În vremea televiziunii HD și a altor modernisme, cât de greu este să faci teatru radiofonic? Care este publicul?

- Teatrul radiofonic este un gen care s-a dezvoltat odată cu evoluția tehnologiilor de captare și redare a sunetului, ceea ce înseamnă că mijloacele de a povesti cu sunete s-au transformat radical de la epoca de pionierat, a ascultării la difuzor, în familie. Multă lume nu știe, nu urmărește fenomenul, dar din multe puncte de vedere teatrul radiofonic de azi e un gen cel puțin la fel de ofertant ca filmul. Lucrează cu imaginația ascultătorului, ceea ce deschide o plajă infinită de posibilități. Ca să înțelegeți nivelul tehnic al sunetului în teatrul radiofonic de azi, încercați să vizionați un film fără sunet. Imaginea își pierde mare parte din credibilitate în absența sonorului. În filmele de azi, coloana sonoră construită tridimensional e responsabilă de efectul de scufundare în realitatea propusă de imagine. Publicul teatrului radiofonic este sedus exact de această libertate neîngrădită a imaginației, iar mare parte din audiența noastră e formată din generațiile celor (tineri și nu numai) care cunosc și apreciază calitatea sunetului oferită de posibilitățile de ascultare 3D.

- Ce v-a atras la acest gen? Ce așteptări aveți de la el? Cum poate redeveni o vedetă?

- Teatrul radiofonic e doar aparent o nișă cu audiență scăzută. Noi producem spectacole sonore frecvent premiate la festivalurile internaționale de profil, iar în mediul profesional internațional există numeroși producători și o competiție stimulantă în experimentarea unor noi estetici. În ultimele decenii, oamenii găsesc în spectacolul sonor forme artistice flexibile, adaptate noilor obiceiuri de viață. Petrecem mult timp în trafic sau în mișcare, iar strada e plină de oameni cu căștile pe urechi care ascultă nu doar muzică, ci și altceva: radio, podcasturi, teatru radiofonic. Spectacolul sonor și-a ajustat în acest sens formatele și oferta dar, desigur, discuția e mult mai largă pentru spațiul interviului nostru.

- Sunteți jurnalist și critic de teatru. Dacă ați inversa rolurile cu actorii, ce rol vi s-ar potrivi cel mai bine și ce piesă de teatru de radiofonic ați alege?

- Fac parte dintre criticii care nu s-au visat niciodată pe scenă. Actul critic e un exercițiu de descifrare și înțelegere a straturilor de semnificații dintr-o operă artistică, fie ea teatru, literatură, film etc. Așa încât, nu am personaje sau piese în care să mă imaginez jucând alt rol decât pe cel de comentator al felului în care opera respectivă se apropie și redă complexitatea vieții.    

- Iubiți și fotografia și mă întreb dacă nu cumva suplinește vizual ceea ce teatrul radiofonic nu vă poate oferi. Cum ați ales filmul fotografic, apoi pixelii? Care ar fi pentru dvs fotografia de suflet?

- De aproape cinci ani, țin săptămânal pe portalul www.liternet.ro rubrica „Vizor și miza ei e strict intelectuală. Pornesc de la  instantanee fotografiate de mine pentru care îmi provoacă un comentariu socio-cultural al lumii din jur. E o privire întotdeauna ironică, uneori sarcastică, alteori tandră, în care fotografia e doar un pretext pentru jocul intelectual. Fotografiez cu telefonul, adesea calitatea nu e grozavă, mă interesează să fie descifrabil conținutul imaginii, nu compoziția ei. Nu aș fi făcut niciodată fotografii dacă imaginea nu s-ar fi „cerut” comentată. Textul asociat imaginii dă cheia înțelegerii a ceea ce văd eu pe Vizor. În felul acesta ne întoarcem la cuvântul de care rămân legată; cuvântul care ne trimite înapoi la text și la teatrul radiofonic în care lumea se reconstruiește din cuvinte și sunete.

Oana Cristea Grigorescu este redactor la Radio România, redacția Teatrul Național Radiofonic și critic de teatru, membru AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru). În acest an, a primit Premiul UNITER pentru critică de teatru.

 A consemnat Maura ANGHEL  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4540291 2. Informaţii generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: suprafata totala de 22,49 ha pasune comunala, conform caietului de sarcini, destinata pasunatului caprinelor si ovinelor din comuna Sipote, bun public situat administrativ pe teritoriul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Şipote, judeţul Iaşi conform HCL 49/26.04.2021 și temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalităţile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: prin solicitarea scrisă, de la sediul Primăriei Comunei Sipote. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentației de atribuire de 50 lei în numerar la casieria unitatii sau cu ordin de plata in contul concedentului: RO95TREZ24A705000200130X, deschis la Trezoreria Iasi, cod fiscal al concedentului: 4540291 . 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor: 11/05/2021, ora 15.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor: 19/05/2021, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oferta va fi depusă la Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar original și 1 exemplar copie. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor: 19/05/2021, ora 12.00, la sediul Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Acțiunea în justiție se poate introduce la JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 26/04/2021
FOTO/VIDEO - 66 de ani de la moartea lui George Enescu
04/05/2021 11:44

Astăzi se implinesc 66 de ani de la moartea legendarului pianist, violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, cel care i-a incantat pe romani prin lucrări muzicale de excepţie precum "Poema romană ...

O mare artistă româncă, celebrată de Google. Cine a fost Geta Brătescu
04/05/2021 09:45

Artista romana Geta Brătescu s-a născut pe 4 mai, in 1926, iar marti se implinesc 95 de ani de la nasterea sa, aceasta fiind celebrată si de Google, cu un doodle care o ilustrează. Geta Brătescu s-a născ ...

Inaugurarea Muzeului Mănăstirii Căpriana – „Sf. Ierarh GAVRIIL”
03/05/2021 15:00

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, coordonator al proiectului „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră si ...

3 mai - Ziua Mondială a Libertăţii Presei
03/05/2021 10:00

În intreaga lumea este marcată astăzi Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Cu acest prilej sunt aduse in actualitate problemele cu care se confruntă jurnaliştii. Proclamată in 1993 de Adunarea Gene ...

Corneliu Murgu, fost director al Operei Naționale Române din Timișoara, a plecat să le cânte îngerilor
27/04/2021 12:55

27 aprilie, ziua in care se implinesc 74 de ani de la primul spectacol al Operei Nationale Romane din Timişoara, vine cu o veste extrem de tristă pentru angajatii si colaboratorii institutiei. Maestrul Cornel ...

Filme de colecție la TVR 1 și TVR 2, de Paște
27/04/2021 12:26

Numeroase filme, pentru toate gusturile, de sărbătoarea Paştelui, aceasta este oferta TVR 1 şi TVR 2 la final de aprilie şi inceput de mai   Patimile lui Hristos, filmul (interzis de cateva ţări m ...

Protest la Filarmonica Oltenia: Artiștii acuză managerul de abuz, după ce au fost băgați cu toţii în șomaj tehnic
26/04/2021 14:25

Peste 50 de muzicieni de la Filarmonica Oltenia au protestat, luni, in Piata „Mihai Viteazul” din Craiova. Acestia acuză managerul de abuz, după ce au fost băgati cu toţii in somaj tehnic. Ma ...

Anthony Hopkins ia al doilea Oscar pentru rolul din ”The Father”. El mai obținuse statueta și pentru rolul din ”Tăcerea mieilor”
26/04/2021 08:40

Anthony Hopkins a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor, in cursa stransă cu Chadwick Boseman, la cea de-a 93-a editie a premiilor Oscar, care au loc la Los Angeles. Hopkins, in varstă de 83 de an ...

FOTO/VIDEO - „Colectiv
26/04/2021 08:20

N-a fost să fie anul acesta cu ”Colectiv”...Academia americană a preferat să acorde premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar filmului ”My Octopus Teacher”. Filmul arată cum ...

OSCAR 2021 - Frances McDormand, premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal
26/04/2021 08:11

Frances McDormand a caştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă in rol principal, in cadrul celei de a 93-a gale organizate de Academia de film americană, graţie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei