Bacăul vrea autostradă spre Braşov

default

Dimensiune font:

| 27-05-2013 06:32

* gestionarea fondurilor europene la nivelul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est este una dintre cele mai importante propuneri ale şefilor administraţiei locale din Bacău în contextul regionalizării * atât primarul Romeo Stavarache (PNL), cât şi şeful judeţului, Dragoş Benea (PSD), susţin conducerea prin rotaţie a regiunii * Stavarache nu exclude o candidatură la şefia Moldovei

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” continuă campania de informare a opiniei publice cu privire la regionalizare. După publicarea viziunii şefilor administraţiei publice din Botoşani şi Vaslui, astăzi a venit rândul liderilor din Bacău. Interviurile şi analizele publicate anterior în cadrul acestei campanii pot fi vizualizate pe www.ziarulevenimentul.ro în cadrul secţiunii „Moldova/Regionalizare”.

Moldova ar putea fi legată de Transilvania printr-o autostradă Bacău - Braşov. Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Bacău, Dragoş Benea, a susţinut că un astfel de proiect este mai eficient decât Iaşi - Tg Mureş, atât timp cât costurile sunt de până la şase ori mai mici, iar peste jumătate din traficul din zona Moldovei este concentrat în zona Bacăului. „S-au făcut nişte calcule şi vă spun că o autostradă Bacău - Braşov este de şase ori mai ieftină, vorbim de 1,5 - 2 miliarde euro, şi nu este o tiribombă pe care o arunc eu acum. Este un proiect la care se lucrează în aceste momente şi care poate fi o soluţie pentru a ajunge mai repede în inima ţării şi de acolo mai departe spre Europa. Dacă vom aştepta să facem Tg Mureş - Iaşi, cu 9 - 10 miliarde euro, o să aşteptăm mult şi bine. Eu consider că o autostradă Bacău - Braşov este mult mai fezabilă şi nu trebuie să fie un proiect doar al Bacăului ci un proiect prioritar pentru regiune”, a spus Benea.

FOTO: Dragoş Benea

În schimb, liberalul Romeo Stavarache, primar al Bacăului, a fost mai reţinut în declaraţii privind acest proiect. „Putem vorbi de o autostradă Brașov – Suceava de exemplu, de ce trebuie să ne oprim în Bacău? Pe de altă parte, nu cred că este înţelept să discutăm în termeni comparativi dacă o autostradă este mai importantă decât alta. Orice investiţie în infrastructură este importantă şi, din păcate, în ultimii 23 de ani, guvernele au cam arătat care le este priceperea în construcţia de autostrăzi”, a menţionat Stavarache.

FOTO: Romeo Stavarache

Potrivit lui Benea, sursa de finanţare pentru un astfel de proiect ar putea fi fondurile europene, care ar urma să fie absorbite direct de către o autoritate regională.

Ce vor şefii de la Bacău de la regionalizare

Primarul Bacăului a susţinut că un lucru foarte important în contextul regionalizării constă în derularea de proiecte de pe urma cărora să beneficieze un număr cât mai mare de locuitori. „Vorbim de proiecte integrate care să rezolve mai multe probleme şi nu doar una punctuală aşa acum a fost până acum. Trebuie să existe viziune în îmbinarea programelor de dezvoltare naţională cu cele regionale. Accentul trebuie schimbat de pe strategii sectoriale pe programe integrate, care să cuprindă mai multe sectoare şi să se adreseze unui număr cât mai mare beneficiari”, a spus Stavarache. La rândul lui, Benea a subliniat necesitatea transferului de competenţe în gestionarea fondurilor europene de la nivelul autorităţilor de management la Agenţiile de Dezvoltare Regionale. „Eu lucrez din 2007 cu trei autorităţi de management de la nivel central. Vreau să vă spun că sunt nişte structuri birocratice. Am avut contracte de finanţare şi diverse documente prealabile care au stat la semnat între trei luni şi un an. Prea mult totuşi. De multe ori, un minister nu avea capacitatea şi, uneori, nici dorinţa de a debloca anumite proiecte”, a subliniat Benea, adăugând că procedurile s-ar simplifica foarte mult dacă gestionarea fondurilor ar fi făcută la nivel regional.

Drumuri naţionale ar putea deveni regionale

O altă propunere a şefilor de la Bacău constă în trecerea drumurilor naţionale la autorităţi regionale astfel încât acestea să poate fi finanţate din fonduri europene. „Vă dau un exemplu, drumul Vaslui - Bacău. Este un drum care arată foarte prost şi care ar putea deveni regional. La acel moment, nu am mai sta cu mâna întinsă la Ministerul Transporturilor, ci vom putea atrage fonduri noi”, a spus şeful CJ Bacău. Acesta a adăugat că trebuie regionalizate o serie de instituţii, nominalizând în acest sens inspectoratele şcolare, direcţia silvică, serviciul de gospodărire a apelor, direcţia agricolă ş.a.. O strategie coerentă în abordarea problematicii regionalizării este susţinută şi de către primarul Bacăului. „Cine se va axa pe jocuri de putere, de influenţă, riscă să nu poată construi nimic şi atunci degeaba facem regionalizare. Fără viziune, vom continua să cârpim, să rezolvăm probleme punctuale. Trebuie o gândire strategică şi proiecte serioase. Lipsa coordonării între strategiile la nivel naţional şi cele regionale au costat deja România şi s-a văzut în rata scăzută a absorbţiei de fonduri UE, în fragmentarea proiectelor de infrastructură, în atractivitatea scăzută pentru investitori pentru proiecte de talie regională, dacă acestea au existat”, a completat Stavarache.

Benea susţine conducerea prin rotaţie a regiunii

Şeful judeţului Bacău a aderat la iniţiativa PNL privind modul în care ar trebui condusă regiunea în perioada 2014 - 2016. Benea susţine ca preşedinţii sau vicepreşedinţii de CJ să asigure prin rotaţie şefia regiunii. „După 2016, mareşalul, aşa cum mai îmi place mie să-i spun, să fie ales prin vot uninominal”, a completat Benea. O astfel de iniţiativă este susţinută şi de către Stavarache, membru al unei Comisii speciale din cadrul PNL responsabilă cu întocmirea viziunii liberale asupra regionalizării. PSD, partid din care face parte Benea, vrea ca preşedintele de regiune să fie ales prin vot indirect în perioada 2014 -2016. Ulterior, social-democraţii susţin, de asemenea, votul uninominal.

Instituţii regionale în fiecare judeţ

Şefii de la Bacău se pun de acord şi asupra modului în care ar trebui să fie concentrate sediile regionale ale viitoarelor instituţii. „În ceea ce priveşte capitalele şi sediile cred că până în 2016 fiecare judeţ poate conduce, prin rotaţie, regiunea din care face parte”, a precizat Stavarache. La rândul lui, Benea afirmă că fiecare judeţ din Moldova poate găzdui una sau două instituţii regionale. „Sunt suporterul acestei repartiţii echilibrate în funcţie de specificul fiecărui judeţ, dar acum nu suntem într-un concurs de opţiuni, mai întâi să vedem cum se vor structura”, a spus Benea, amintind de potenţialul economic, cultural, agricol, universitar sau turistic al Bacăului.

Scurt interviu

 

- Faceţi trei propuneri/principii pentru procesul de regionalizare pe care ar trebui să le aibă în vedere Ministerul Dezvoltării în elaborarea iniţiativei legislative

Romeo Stavarache: În Europa există suficiente modele de bune practici la care ne putem raporta, şi pentru reducerea decalajelor, şi pentru creşterea calităţii vieţii. Putem însă să creăm şi propriul nostru model de regionalizare eficientă. O altă orientare este cea spre rezultate - reducerea birocraţiei, introducerea de noi indicatori, care să permită evaluarea proiectelor pe bază de rezultate, dar şi efectuarea plăţilor în funcţie de rezultate.

Dragoş Benea: Descentralizarea trebuie să aducă spre consiliile judeţene domenii de interes precum mediu, agricultură, silvicultură, educaţie. E foarte important cum va fi abordată infrastructura de transport, inclusiv feroviară şi transferul competenţelor autorităţilor de management la regiune, respectiv la ARDNE.

- Care credeţi că va fi principalul avantaj pentru Bacău în contextul reorganizării administrativ-teritoriale?

Romeo Stavarache: Bacăul este, evident, motorul economic al acestei regiuni, şi stă foarte bine şi la capitolul resurse umane. Iaşul poate îndeplini rolul de capitală culturală, ştiinţifică, şi să nu uităm şi Piatra Neamţ care găzduieşte sediul ARDNE.

Dragoş Benea: Acest judeţ are nevoie de investiţii şi locuri de muncă, iar proiectele se vor debloca şi vor merge mai repede doar cu ajutorul regionalizării. Cu experienţa pe care o avem din anii trecuţi şi cu unele pârghii fundamental modificate cred că, în perioada 2014 - 2020, vor ajunge mult mai mulţi bani în judeţ. Investiţiile şi locurile de muncă sunt cel mai important beneficiu.

- Ce calităţi ar trebui să aibă viitorul conducător al regiunii ? Faceţi un scurt portret robot al preşedintelui de regiune ideal.

Romeo Stavarache: Orice conducător trebuie să cunoască administraţie, să aibă viziune, să fie un bun negociator, dar, mai ales, să fie puternic racordat la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi în organismele acesteia.

Dragoş Benea: E foarte important să fie recunoscut de cât mai mulţi oameni din zona Moldovei, atât din punct de vedere al competenţei administrative, precum şi politic sau al notorietăţii. Să fie un om reprezentativ pentru această regiune şi să aibă cel puţin o experienţă de 4-5 ani în administraţie.

- Dacă ar fi să alegeţi pentru această funcţie între Gheorghe Nichita (PSD), Cristian Adomniţei (PNL), Romeo Stavarache (PNL) şi Gheorghe Flutur (PDL) pentru cine aţi opta?

Romeo Stavarache: Nu exclud o asemenea cadidatură şi cred că experienţa de primar, de om politic liberal şi de vicepreşedinte al Comitetului Regiunilor la Bruxelles, raportor al CoR din partea Grupului ALDE m-au pregătit benefic pentru a face faţă uneori asemenea provocări. Despre alte persoane nu doresc să comentez.

Dragoş Benea: La domnul Flutur spun „nu”, timp de patru ani nu a dovedit echilibru şi echidistanţă. Domnul Adomniţei are o experienţă administrativă destul de redusă, dar are un viitor politic important. Domnul Nichita are un avantaj că este primarul al Iaşului, şi nu de ieri, ci de 10 ani, din care 8-9 ani în opoziţie şi Iaşul nu a mers nicidecum în jos, ci a avut un trend ascendent. Domnul Stavarache este un primar al Bacăului cu o credibilitate importantă la nivel regional. Este primar de 8 ani, care iarăşi nu este un amănunt la voia întâmplării, are realizări administrative, are proiecte europene şi o poziţie importantă la Bruxelles.

Pagină realizată de Alex Andrei

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei