Golgota adopțiilor. 114 copii din Iași așteaptă o familie!

1adoptie

Dimensiune font:

| 27-03-2025 07:39

* în ultimii 5 ani, la Iași s-au dus la capăt 248 de adopții * o adevărată performanță, dat fiind faptul că, la nivel național, în anul 2021, de pildă, s-a înregistrat un număr record de adopţii – 1.563, cel mai mare din ultimii 20 de ani! * anul trecut, 48 de copii instituționalizați la Iași și-au găsit o familie, iar în prima lună din an, alți 3 copii au părăsit căminele de stat * din cele 248 de adopții realizate în capitala Moldovei, niciuna nu s-a realizat în familii de rude * unii dintre cei care au reușit să adopte au venit din străinătate – 5, în total, cetățeni români cu domiciliul în Italia și Belgia * cu toții, însă, au trecut prin lungi perioade de deznădejde...

Adopția continuă să genereze îndoieli, în special în România. Marcată de o sumedenie de cazuri de corupție în domeniul acesta, în primii ani de după decembrie 1989, când oricine, de oriunde, putea să adopte un copil orfan sau chiar cu familie, țara noastră și-a corelat legislația cu realitățile momentului, spun specialiștii, deși realitatea e un pic diferită.

Cei mai mulți dintre cei interesați se plâng de timpul necesar realizării adopției, care poate ajunge la 6 ani, dar și de birocrația excesivă. E normal – replică autoritățile – interesate să se convingă că micuțul aflat în grija statului va avea o viață dacă nu „de poveste”, cel puțin îndestulătoare.

În ultimii 5 ani (perioada 2020 – februarie 2025), la Iași s-au dus la capăt 248 de adopții. O adevărată performanță, dat fiind faptul că, la nivel național, în anul 2021, de pildă, s-a înregistrat un număr record de adopţii – 1.563, cel mai mare din ultimii 20 de ani! A fost anul în care 79 de copii din Iași au fost încuviințați spre adopție, cel mai mic având doar 1 an, iar cel mai mare – 13!

Anul trecut, 48 de copii instituționalizați la Iași și-au găsit o familie, iar în prima lună din an, alți 3 copii au părăsit căminele de stat și au ajuns în locuri unde se pot dezvolta mult mai bine, din toate punctele de vedere.

În România este reglementată și recunoscută doar adopția cu efecte depline, aceasta fiind definită drept operațiunea juridică prin care se creează legătura de filiație între adoptator și adoptat, precum și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului.

Din cele 248 de adopții realizate în capitala Moldovei, niciuna nu s-a realizat în familii de rude. Ba chiar, unii dintre cei care au reușit să adopte au venit din străinătate, însă - trebuie spus!, n-au fost decât cetățeni români cu domiciliul în alt stat. Și au fost 5, din Italia și Belgia, un cuplu de „stranieri” din peninsulă luând cu ei două surori, de 7 și 9 ani. Cu toții, însă, au trecut prin lungi perioade de deznădejde.

 

În medie, spun cei de la DGASPC Iași, demersurile – din momentul depunerii cererii de adopție până la intrarea definitivă în casă a copilului – perioada de așteptare de de 2 până la 6 ani.

 

Au fost cazuri în care o familie a așteptat 6 ani, dar și un caz în care noua familie a realizat un record în materie – cea mai rapidă potrivire în vederea adopției fiind de o săptămână de la obținerea atestatului.

Potrivirea este o etapă premergătoare încredinţării în vederea adopţiei prin care se identifică şi se selectează persoana/familia atestată ca fiind aptă să adopte, care răspunde nevoilor identificate ale copilului, şi se stabileşte compatibilitatea dintre copil şi persoana/familia adoptatoare.

„La sfârșitul lunii ianuarie 2025, erau în evidență 114 copii din sistemul de protecție al căror plan viitor este adopția”, ne-a transmis DGASPC Iași. Iar șanse sunt din belșug, în ciuda legislației chinuitoare, descurajante. În ultimii 5 ani, un număr de 359 de ieșeni au primit atestatul de persoană/familie adoptatoare. O șansă în plus pentru copiii lipsiți de dragostea maternă. De fapt, câteva sute de șanse în plus!

 

Instanța judecătorească de la domiciliul copilului este competentă să se pronunțe cu privire la deschiderea procedurii de adopție a unui copil, dacă constată că toate demersurile privind reintegrarea/integrarea copilului în familia sa biologică au eșuat și apreciază că adopția este în interesul copilului.

 

Procesul de evaluare are o durată de maximum 90 de zile de la depunerea cererii de evaluare.

DGASPC/OPA evaluează garanțiile morale şi condiţiile materiale ale persoanei/familiei care dorește să adopte şi asigură acestora serviciile de pregătire/consiliere necesare pentru a-şi asuma în cunoştinţă de cauză şi în mod corespunzător rolul de părinte.

Procesul de evaluare cuprinde o evaluare socială (constă în realizarea unui număr de minimum 6 întâlniri cu asistentul social), o evaluarea psihologică (minim 4 întâlniri de evaluare/consiliere realizate de către psiholog) și pregătirea adoptatorilor pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a rolului de părinte adoptator (o durată de minimum 12 ore, distribuite în 3 sesiuni individuale/de grup).

Potrivirea este o etapă premergătoare încredinţării în vederea adopţiei prin care se identifică şi se selectează persoana/familia atestată ca fiind aptă să adopte, care răspunde nevoilor identificate ale copilului, şi se stabileşte compatibilitatea dintre copil şi persoana/familia adoptatoare.

Procesul de potrivire inițială este o etapa teoretică și constă în identificarea și selectarea prin intermediul Registrului Național pentru Adopții (RNA) a persoanei/ familiei atestate în vederea adopției care are capacitate de a răspunde nevoilor și caracteristicilor copilului.

Potrivirea se realizează acordându-se prioritate rudelor copilului din cadrul familiei extinse, altor persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie pentru o perioadă de minimum 6 luni, precum şi familiilor/ persoanelor care au adoptat fraţi ai copilului sau care se află în procedură de adopţie cu un frate/fraţi al/ai acestuia, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.

În potrivire se includ numai acele rude şi persoane care deţin atestat valabil de adoptator/familie adoptatoare.

Adopţia nu poate fi încuviinţată de către instanţa judecătorească decât după ce copilul a fost încredinţat pentru o perioadă de 90 de zile persoanei/ familiei care doreşte să îl adopte.

Această etapă este destinată adaptării fizice şi psihice a copilului la noul mediu familial în raport cu condiţiile de natură socio-profesională, economică, culturală, de limbă, religie şi cu orice alte asemenea elemente caracteristice locului în care trăieşte copilul şi care ar putea avea relevanţă în aprecierea evoluţiei viitoare a acestuia, în cazul încuviinţării adopţiei.

La sfârşitul perioadei de încredinţare în vederea adopţiei, DGASPC întocmeşte un raport final referitor la evoluţia relaţiilor dintre copil şi adoptatori, ce urmează a fi comunicat instanţei judecatoresti care solutionează cererea de încuviinţare a adopţiei.

Dacă în această perioadă se constată neadaptarea copilului se poate propune instanței judecătorești prelungirea încredințării sau revocarea acesteia.

Daniel BACIU

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:36

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Destin sau blestem? Ce spun membrii familiei despre moartea celor trei frați, oameni de afaceri în Dorohoi
24/04/2025 05:17

Cei trei bărbaţi au plecat unul după altul din lumea aceasta, din luna februarie incoace, toti cu varsta de sub 60 de ani. Doi dintre ei au luptat cu cancerul, al treilea a murit in urma unui infarct. In ti ...

Bărbat din Iași, mușcat de viperă în zona unei mânăstiri celebre
24/04/2025 05:13

Un bărbat din judetul Iasi, aflat in vacantă in pitoreasca zonă a Voronetului, a ajuns in stare gravă la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă (SCJU) Suceava, după ce a fost muscat de o viperă. Incidentul ...

An greu pentru transplantul renal. Doar zece intervenții salvatoare
23/04/2025 20:47

Pacientii care asteaptă să beneficieze de un transplant renal au parte de o perioadă dificilă. Cifrele inregistrate la Iasi nu sunt cele mai incurajatoare, iar acest lucru este recunoscut chiar si de către ...

Autobuze inteligente pe străzile orașului
23/04/2025 20:45

Un autobuz autonom electric Karsan pare să fie soluţia găsită de municipalitate pentru reducerea poluării. Totodată, se doreşte a fi un nou pas important spre implementarea solutiilor de mobilitate urban ...

Ieșenii care parchează neregulamentar sufocă orașul
23/04/2025 20:43

* in fiecare zi, de pe străzile Iasului sunt ridicate intre 10 si 15 vehicule care sunt parcate sau stationate neregulamentar * cei care nu au grijă la aceste aspecte se aleg si cu sanctiuni financiare import ...

Autostrada Unirii, un pas înainte și doi înapoi!
23/04/2025 20:41

 * desi CNIR a trimis către ANP documentatia pentru licitatia publică ce vizează proiectarea si executia ultimelor trei tronsoane ale A8, intre Letcani si Podul peste Prut de la Ungheni – 33 ...

Un meci cât un sezon. Poli Iași vrea victoria cu Unirea Slobozia
23/04/2025 20:38

* „Înainte, nu arătam ca o echipă. De o lună de zile, chiar arătăm ca o echipă care munceste, se dăruieste, se sacrifică. Asta e foarte important. Jucătorii s-au schimbat in ultima perioad ...

Salarii de mii de euro pentru medicii rezidenți de la „Sf.Spiridon”
23/04/2025 20:30

* in cel mai mare spital din Moldova lucrează 1.437 de medici rezidenti * acestia au fost angajati, in functie de nivelul de specializare, si primesc salarii cuprinse intre 7.127 lei brut si 12.298 lei brut lu ...

„Măcel” la UPU, de Paște!
23/04/2025 20:27

În perioada sărbătorilor de Paşte, peste 300 de persoane au ajuns, zilnic, la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf.Spiridon”. Unii au venit in comă alcoolică, alţii după ...

Ce vor catolicii ieșeni de la viitorul Papă
23/04/2025 20:22

Vestea mortii Papei Francisc a indoliat si a lăsat un gol imens in comunitatea catolică. La Iasi, preotii si enoriasii plang trecerea la cele vesnice a suveranului pontif. Cei care l-au cunoscut isi amintesc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei