Începe judecata în dosarul incendiului de la Spitalul Piatra-Neamț
Dimensiune font:
După patru ani de cercetări, dosarul incendiului care a ucis 10 oameni în urmă cu 4 ani, pe secția de ATI a Spitalului de la Piatra-Neamț a fost trimis în judecată. Un rechizitoriu de 200 de pagini ajunge pe masa judecătorilor, iar acuzate sunt două asistente și unitatea sanitară.
Fapta însă este cea care ridică semne de întrebare: distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru, și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. „Din probatoriul administrat în cauză a rezultat următoarea situație de fapt: În data de 14 noiembrie 2020, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de asistente medicale în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în salonul nr. 240, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid-19, cărora li se administra oxigenoterapie, în intervalul orar aproximativ 16:40-18:40, inculpatele nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie. Astfel, inculpatele au încălcat mai multe prevederi legale și infralegale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical”, se arată într-un comunicat al ÎCCJ.
Neatenția a ucis 10 oameni
„Pe fondul neatenţiei şi al concentrației de oxigen peste limita maximă prevăzută în fișa cu date de securitate pentru oxigen (peste 23,5%) din salon, la contactul lumânării (sursă de foc deschis) cu îmbrăcămintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta îl purta s-a aprins și a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio respiratorie acută, a 9 dintre pacienții internați (în saloanele 240 și 242), vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale. O altă consecință a constat în degradarea salonului nr. 240, a spațiilor din componența acestuia și distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora”, se mai arată în comunicat.
Timp de două ore lumânare ar fi fost lăsat aprinse și nesupravegheată în salonul în care concentrația de oxigen era peste limitele admise. Rudele celor care au murit în incendiu încă își pun încrederea in justiție. „Au trecut patru ani. Eu am fost externat cu două ore înainte, iar socrul a fost mutat în acel salon. Era internat de două săptămâni, dar se simțea bine. Cred ca a încercat să iasă. Sperăm ca se va face dreptate”, a spus ginerele unuia dintre bărbații decedați.
După izbucnirea incendiului un medic a încercat să salveze măcar o parte din pacienți și a suferit arsuri pe 75 la sută din corp. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau