Rugăciuni, speranțe și liniște sub ocrotirea Maicii Domnului

maria1-IS
maria2-IS
maria3-IS

Dimensiune font:

| 16-08-2024 09:00

 * mijlocul lunii august aduce cu sine una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creștin ortodox: Adormirea Maicii Domnului. Această sărbătoare este marcată cu profundă evlavie în întreaga țară * bisericile, mănăstirile și cimitirele din Iași au fost pline de oameni care și-au căutat liniștea și au dorit să celebreze amintirea Fecioarei Maria

Sub cerul senin al unei zile de august, Iașul, la fel ca toate orașele țării, a purtat îmbracă de sărbătoare, celebrând una dintre cele mai îndrăgite și venerate sărbători religioase din calendarul ortodox: Adormirea Maicii Domnului. Această zi sfântă, marcată pe 15 august, nu este doar un moment de reculegere și rugăciune, ci și o ocazie de a împleti tradițiile străvechi cu credințele adânc înrădăcinate în sufletul moldovenilor.

Cimitirele, lăcașuri ale memoriei

La primele ore ale dimineții, cimitirele Iașului au prins viață. Din toate colțurile orașului, oamenii au venit cu buchete de flori, lumânări și ofrande pentru a-și comemora rudele și prietenii trecuți în neființă. Cimitirul „Eternitatea”, unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute locuri de odihnă veșnică din Iași, a devenit aproape un loc de pelerinaj pentru mulți credincioși, la fel ca și Cimitirul „Petru și Pavel”. Pe aleile înguste, printre cruci și pietre funerare, s-a auzit murmurul rugăciunilor, iar mirosul de tămâie s-ai ridicat ușor în aerul cald al dimineții. „Venim aici în fiecare an de Adormirea Maicii Domnului. Este un moment de liniște și pace, când ne rugăm pentru sufletele celor plecați și ne amintim de vremurile bune petrecute împreună. Maica Domnului este cea care ne ascultă rugăciunile și ne dă puterea să mergem mai departe”, a spus Gabriela, o ieșeancă a cărei întreagă familie doarme somnul de veci în cimitirul de pe Moara de Vânt.

În acea zi, cimitirele nu sunt doar locuri ale durerii și tristeții, ci și ale speranței. Oamenii cred că Maica Domnului, prin mijlocirea sa, aduce alinare sufletelor din purgatoriu, deschizându-le porțile către Rai. Această credință adânc înrădăcinată în conștiința colectivă transformă cimitirele în spații ale comuniunii dintre cei vii și cei morți, într-un dialog tăcut, dar plin de semnificație spirituală. „Mă rog în fiecare an la Maica Domnului, de ziua Adormirii. M-a ajutat în cele mai grele momente, în vremuri în care nu mai speram la nimic”, a completat femeia.

Mănăstirea Hadâmbu, spațiul liniștii

După ce și-au cinstit morții, mulți ieșeni și-au îndreptat pașii către mănăstirile din jurul Iașului, una dintre cele mai căutate fiind Mănăstirea Hadâmbu. Așezată într-un cadru natural de o frumusețe rară, mănăstirea este un loc de pelerinaj pentru mii de credincioși, care vin aici cu speranța că rugăciunile lor vor fi ascultate.

În ziua de Adormirea Maicii Domnului, curtea mănăstirii a devenit neîncăpătoare. Mulțimea s-a adună în jurul bisericii, împodobite cu flori, a ascultat  în liniște Sfinta Liturghie, apoi binecuvântarea starețului Nicodim, care a trecut pe la toți oamenii sosiți la închinare. Le-a mulțumit, apoi le-a amintit de hramul lăcașului, care va avea loc tot la o sărbătoare a Sfintei Marii, pe 8 septembrie, când va onora și o slujbă specială pentru elevii care vor începe școala. „Vă așteptăm cu drag la slujbă, apoi la hram. Ne dorim să fim împreună în astfel de momente frumoase”, a spus starețul Nicodim, în timp ce corul mănăstirii cânta imnuri închinate Maicii Domnului, iar ecourile s-au pierdut în văzduhul senin, amplificând atmosfera de sacralitate. „Am venit aici pentru a-i mulțumi Maicii Domnului pentru ajutorul pe care mi l-a dat în momentele grele. Anul trecut, m-am rugat pentru sănătatea mamei mele, care era foarte bolnavă. Am promis că, dacă se va face bine, voi veni în fiecare an la Hadâmbu. Și iată-mă aici, cu inima plină de recunoștință”, a spus Ana, o tânără sosită din nordul țării pentru a aduce mulțumire Fecioarei Maria.

Credințe și speranțe adânc înrădăcinate

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este un prilej de reflecție asupra relației omului cu divinitatea și cu propria existență. Pentru mulți, această sărbătoare este și un moment de întoarcere la valorile esențiale, la tradițiile care au definit de-a lungul secolelor identitatea spirituală a românilor. Credința în puterea protectoare a Maicii Domnului, în rolul său de mijlocitoare între om și Dumnezeu, este o constantă în viața multor generații. Prin ritualuri și rugăciuni, oamenii își exprimă nu doar respectul față de această figură maternă, ci și speranța că, indiferent de greutățile vieții, vor găsi întotdeauna alinare și sprijin în brațele sale ocrotitoare. Sărbătoarea Maicii Domnului este un tablou vibrant al credinței și speranței, un moment de comuniune între generații și între lumi, în care tradițiile vechi și nevoile moderne se întâlnesc într-o armonie profundă. Această zi de august rămâne astfel nu doar o celebrare religioasă, ci și un prilej de introspecție, de regăsire a liniștii interioare și de reafirmare a valorilor spirituale care ne definesc pe fiecare.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

Ziua Crucii

18:06

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Pretinsa asistentă,din Botosani, reținută
13/09/2024 11:21

O femeie in varstă de 33 de ani a fost reţinută pentru delapidare şi exercitarea unei profesii fără drept, a declarat, vineri, purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Del ...

Caz șocant la Vaslui: Două minore dispărute au fost găsite drogate și violate în apartamentul unui bărbat. Un apel la 112 le-a salvat
13/09/2024 10:25

Două minore date dispărute dintr-un centru de plasament din Vaslui au trecut prin clipe de groază după ce au fost drogate si violate de un bărbat in locuinta sa. Totul a ieşit la iveală după ce vecinii ...

 O nouă campanie de colectare a deșeurilor voluminoase, la Miroslava
13/09/2024 08:33

Locuitorii comunei Miroslava au posibilitatea de a se debarasa de deseurile voluminoase (piese de mobilier, saltele, covoare, usi, obiecte de mari dimensiuni de folosintă indelungată, s.a.) care nu le mai sun ...

O păşcăneancă i-a făcut K.O. pe cei doi fraţi ai ei
13/09/2024 08:30

* conflictul a pornit de la o moştenire, bătaia s-a derulat pe terasa birtului din sat * pe unul l-a strans de testicole, pe celălalt aproape că l-a strivit cu masa * femeia s-a ales cu amendă penală şi ...

Exporturile și importurile Iașului, în scădere față de anul trecut
13/09/2024 08:30

* valoarea exporturilor si importurilor către si din tări ale Uniunii Europene a insumat, in perioada 1 ianuarie  – 31 mai 2024, aproape 296 milioane euro (66,2% din total), respectiv 357 milioane ...

114 copii din județ au învățat să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor
13/09/2024 07:34

* in cadrul Scolilor de Vară STEAM, 114 copii din judetul iasi au explorat, timp de 5 zile, notiuni de bază din stiintă, artă si tehnologie si cum le pot aplica in situatii reale * activitătile a ...

Iașul va avea cel mai mare parc interactiv din România
13/09/2024 07:33

La Iasi va fi construit cel mai modern parc tematic interactiv din Romania, investitie in valoare de peste 10 milioane de lei. Proiectul urmează să fie pus in aplicare in zona Socola, in apropierea unui binec ...

Opt ani de puşcărie. A secţionat splina fratelui întors din străinătate
13/09/2024 07:32

* a fost suficientă o singură lovitură, cu un cuţit lung şi bine ascuţit, pentru a scoate maţele * condamnatul mai trebuie să plătească şi cheltuielile de spitalizare, aproape 11.000 lei În to ...

Chimcomplex Borzești ar putea prelua serviciul de termoficare
13/09/2024 07:29

* procedura de achizitie are o prevedere financiară de maxim 5.692.9444.476 lei * in cazul concesionării sistemului de termoficare sunt prevăzute investitii de circa 85 de milioane de euro din fonduri europe ...

5.000 pensionari îşi vor primi pensiile majorate abia în noiembrie
13/09/2024 06:36

* este vorba de cei care au lucrat atat in sistem militar, cat şi in intreprinderi civile * sunt pensionari care incă mai bat pe la uşile Casei de Pensii pentru a cere informaţii suplimentare, dar şi semn ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei